Amorteringskrav på bolån: så många procent måste du amortera

Sedan mars 2018 har alla nya bolån ett amorteringskrav om du belånar bostaden mer än 50 % av dess värde. Det gäller så länge ditt bolån inte överstiger 4,5 % * årsinkomsten. Så är ni är ett par som ska köpa bostaden tillsammans är det er gemensamma årsinkomst ni ska räkna på.

Amorteringskrav utifrån din inkomst

Det skärpta amorteringskravet innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra enligt det första amorteringskravet.

Detta gäller utöver de amorteringsregler som gällde före det skärpta kravet. Om du alltså tar ett nytt bolån och lånar mer än 4,5 gånger din bruttoårsinkomst (lönen före skatt) ska du amortera minst 1 %.

Om ni är flera som ansöker om bolån är det er sammanlagda bruttoinkomst som gäller. Du kan läsa mer om vad som gäller för att ta ett bolån här.

amorteringskrav bolån
Ju lägre din belåningsgrad är, desto mindre behöver du amortera.

Hur mycket du lånar påverkar amorteringen

Har du ett bolån med belåningsgrad på mellan 70–85 % av bostadens värde ska du amortera 2 % ned till 70 % och därefter 1 % ned till 50 % av bostadens värde.

Har du sedan alltså en skuld som överskrider 4,5 gånger din årsinkomst innan skatt ska du amortera ytterligare 1 % till dess att din skuld underskrider 4,5 gånger din årsinkomst innan skatt.

Tänk på att långivarna kan ställa ännu hårdare krav när de fastställer amorteringsvillkoren när du söker ett bolån. De kan alltså ställa högre krav på dig än vad Finansinspektionens amorteringskrav kräver vid nya lån.

Vi har listat bankerna med bäst bolån.

Undantag från amorteringskrav

Långivaren har möjlighet att bevilja undantag amorteringskravet om du har väldigt särskilda anledningar till varför ditt bolån ska bli amorteringsfritt. Det kan vara anledningar som sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall.

Undantaget på amorteringskravet kan bara beviljas under en begränsad period. Det är långivaren som avgör om särskilda skäl föreligger och hur länge undantaget i så fall ska gälla. Långivaren kan även göra undantag för nyproduktion under maximalt fem år och för lantbruksenheter.

Om du ska bygga ett nytt hus och tar ett byggnadskreditiv omfattas du normalt sett inte av amorteringskrav. När huset är färdigställt omvandlas byggnadskrediten till ett bolån. Efter det omfattas av lånet av amorteringsreglerna.

Kravet på amortering om du byter bank

Om du byter bank är det din nya bank som gör en bedömning av dig och din ekonomi. Flyttar du däremot ett bolån som du tagit innan det befintliga amorteringskravet verkställdes omfattas inte ditt bolån av amorteringskravet. Om du utökar det befintliga bolånet och lånar mer pengar senare omfattas det av kravet.

Skribent
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 20 januari 2023

Hem » Låna pengar » Amorteringskrav på bolån: så många procent måste du amortera