Belåna huset – låga räntor gör det smart att utöka lånet

belåna huset


Funderar du på att belåna huset eller din lägenhet och utöka ditt bolån? Det är många svenskar som utnyttjar de billiga bolåneräntorna till att investera.

Antingen för att renovera huset eller för att investera i aktier och fonder. Och det är inte så konstigt, aktier och fonder har historiskt gett en betydligt högre avkastning än kostnaden för bolåneräntor.

Om du äger en bostad kan du ta ett utökat bolån med bostaden som säkerhet, så länge du inte redan har belånat bostaden för 85 % av marknadsvärdet.

Eftersom att värdet på din bostad förmodligen höjts senaste tiden kan det gå att göra en omvärdering av bostaden och belåna bostaden mer. Men tyvärr får man tidigast omvärdera sin bostad fem år efter att man köpte den, och därefter löpande vart femte år.

Har du inte har möjlighet att värdera om din bostad eller har möjlighet att belåna huset mer än vad du har bolån idag finns det ändå en bra lösning.

Hos Freedom Finance kan du ansöka om privatlån på upp till 600 000 kronor. De jämför över 20 olika banker och långivares erbjudanden så att du ska kunna få bästa möjliga ränta.

Andreas är en av många tusen svenskar som använde Freedom Finance och blev positivt överraskad:

Min egen bank sa nej så då testade jag Freedom Finance utan större förhoppningar. Men det visade sig vara väldigt snabbt och enkelt, och dessutom fick jag ett låneerbjudande med förvånansvärt låg ränta. Jag kunde inte varit mer nöjd.

Freedom Finance jämför över 30 olika banker och långivares villkor. Testa kostnadsfritt HÄR.

Deras tjänst är helt kostnadsfri och du har alltid möjligheten att få tala med en av deras lånehandläggare (även om låneansökan görs via Internet). När de tar fram dina lånealternativ registreras endast en kreditupplysning hos UC.


belåna huset med ett bolån

Hur ofta får man låna upp på huset eller lägenheten?

Om du har haft bostaden en längre tid kan värdet på huset förändrats sedan du köpte det. Men eftersom att du bara kan låna upp till 85 % av bostadens värde kan du behöva göra en omvärdering av bostaden för att kunna låna upp på huset.

I regel kan du värdera din bostad var femte år för att se hur värdet eventuellt har förändrats. Det vanligaste sättet att omvärdera sitt hus eller sin lägenhet är att anlita en mäklare som hjälper dig värdera bostaden.

Om bostaden har ökat i värde har din belåningsgrad minskat sedan bolånet togs. Därför finns det chans att banken låter dig låna upp till 85 % igen.

Vi listar de bästa bolåneräntorna. En bank ger alla som söker en ränta på 1,24 %.

Belåna huset för att investera i aktier och fonder

Många svenskar har utnyttjat de låga låneräntorna för att låna pengar för att investera i aktier och fonder. Och det är inte så konstigt. Aktie- och fondmarknaden har gett en betydligt högre avkastning (cirka 8 till 10 % i snitt över tid) än vad räntekostnaden för bolån är idag, runt 1–2 %.

En sak som är viktig att tänka på är att du kan behöva ett nytt pantbrev när du belånar huset. Det gäller om du belånar en villa eller ett fritidshus med mer än vad det finns utrymme för i ditt nuvarande pantbrev.

Om du däremot ska belåna en bostadsrätt behövs inget pantbrev och du slipper det eventuella tilläggskostnaden på lånet.

När du skaffar ett nytt pantbrev måste du betala 2 % av beloppet i pantbrevet i skatt. Dessutom tar Lantmäteriet ut en avgift på 375 kronor. Många gånger tar även banken ut en avgift på cirka 700 kronor för att hantera pantbrevet.

Beroende på hur stort lån du ska ta kan det ibland bli både billigare och enklare att istället ta ett renoveringslån eller privatlån istället för att belåna huset.

Läs mer: Lägst bolåneränta just nu.

Detta gäller alltså om du vill belåna huset:
– Du kan låna upp till 85 % av marknadsvärdet på din bostad.
– Det måste ha gått fem år för att du ska kunna göra en omvärdering av bostaden.
– Har du lånat mindre än 85 % av din bostads nuvarande värde kan du alltså höja ditt bolån.
– De flesta långivarna har en gräns på 100 000 kronor som är det lägsta beloppet du kan höja ditt bolån med. 

Skribent
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 20 januari 2023

Hem » Låna pengar » Belåna huset – låga räntor gör det smart att utöka lånet