Bolån med låg ränta – banken du ska låna av 2023

bolån med låg ränta

Är det dags att dig ett bolån med låg ränta? Det finns många parametrar som avgör vilken ränta du kan få när du ska ta ett lån för en bostad. Genom att förstå dem skapar du dig själv en bättre förutsättning för att förhandla till dig bästa räntan. Med den här guiden maximerar du möjligheterna att få så låg ränta som möjligt.

Bankerna tittar på en rad olika faktorer när de bestämmer vad du ska erbjudas för ränta på ditt bolån. Dels tittar de på dina inkomster. Ju högre inkomst du har, desto större är möjligheten att betala av lånet och kan därför låna mer.

Men även om du har en bra inkomst spelar dina utgifter också en viktig roll.Har du andra lån eller utgifter som påverkar hur mycket pengar du har att röra dig med? Om du exempelvis har flera mindre lån och krediter påverkar det din förhandlingsförmåga negativt.

Jämför bolån med låg ränta

BankRörlig1 år2 år
Hypoteket3,25 %3,89 %
SBAB3,97 %4,67 %4,76 %
Swedbank4,64 %4,54 %4,59 %
Nordea4,64 %4,64 %4,69 %
Skandia4,41 %5,19 %5,09 %
Danske Bank4,19 %4,49 %4,69 %
SEB4,29 %4,44 %4,64 %
Länsförsäkringar4,74 %4,59 %4,69 %
Handelsbanken4,59 %4,54 %4,59 %
Landshypotek3,27 %4,14 %4,09 %
ICA Banken3,97 %4,66 %4,79 %
Ikano Banken3,89 %4,42 %4,47 %
Ålandsbanken4,30 %4,45 %4,60 %
Uppdaterad 27 januari 2023

Lästips: Lägst bolåneränta just nu.

7 viktiga punkter att tänka på för att få ett bolån med låg ränta

1. Bankernas listräntor är inte räntan du ska nöja dig med

Räntan bankerna annonserar är i regel deras listränta, den ska inte ses som den lägsta möjliga räntan, utan bör snarare ses som den högsta räntan banken kan erbjuda dig. Det lönar sig därför att prata med banken och försöka förhandla ner räntan.

2. Gå in med större kontantinsats

Om du har möjlighet att gå in med mer pengar än 15 % av den totala köpeskillingen får du en lägre belåningsgrad. Det ger bankerna en högre säkerhet då du har betalat mer än vad bankerna minst kräver.

Om du inte belånar bostaden högre än 75 % av bostadens värde har Hypoteket den bästa bolåneräntan just nu. Idag kan ett genomsnittligt hushåll spara över 10 000 kr per genom att flytta sitt bolån till Hypoteket.

Belåningsgraden = Lånesumman/värdet av bostaden

3. Gör en omvärdering (om du redan äger en bostad)

Har du ägt din bostad en längre tid? Då har förmodligen värdet på bostaden gått upp. Då kan du kontakta en fastighetsmäklare som kan göra en ny värdering av bostaden. Om bostaden värderas högre blir belåningsgraden lägre och ditt bolån kan omförhandla en lägre ränta.

Med andra ord får det samma effekt som att du hade gått in med en högre kontantinsats. Tänk på att du endast för värdera om din bostad var femte år.

Bolån låg ränta

4. Din kreditvärdighet

Med en god kreditvärdighet får du en lägre ränta, med en dålig kreditvärdighet får du en förhållandevis hög ränta. Har du exempelvis betalningsanmärkningar kan du förvänta dig en relativt hög bolåneränta.

Se över din kreditvärdighet och kontrollera om det finns något du kan göra för att påverka den så att du får ett bolån med så låg ränta som möjligt!

5. Få bolån med låg ränta genom att använda fler av bankens tjänster

De flesta långivarna ger rabatt utifrån hur många tjänster du har hos banken. Det kan vara andra lån, aktie- eller fondsparande eller kreditkort och liknande. I många fall kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att teckna någon extratjänst för att få bolån med så låg ränta som möjligt.

6. Kolla mindre banker och undvik storbankerna när du tar ett bolån

Byggahus.se gjorde en sammanställning av de åtta dyraste bolånen 2017 och påpekade att alla fyra storbankerna var med på den listan. Flera jämförelsesidor visar att det fortfarande verkar gälla.

Det är ytterst sällan någon av storbankerna finns med på listor över de banker som ger lägst boränta. Storbankerna lever till stor del på att deras kunder är bekväma och vill ha hela ekonomin på samma bank.

Nackdelen är att du kommer betala en för hög ränta för ditt bolån – så testa att kontakta mindre banker för att hitta bolån med låg ränta.

7. Låna mer pengar till bostaden och få ett bolån med låg ränta

Det kan låta paradoxalt att du ska ta ett större lån och låna mer pengar för att det ska bli billigare. Men många långivare ger lägre ränta desto större belopp du lånar.

Skribent
Linus Jorstadius
Granskad av
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 27 januari 2023

Hem » Låna pengar » Bolån med låg ränta – banken du ska låna av 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.