Bolån som student – möjligheten att köpa istället för att hyra

bolån student


Är du student och undrar om du kan ta bolån som student? Det är stor bostadsbrist för studenter viket gör det svårt att hitta en studentlägenhet i Sverige. Därför är det inte konstigt att många funderar på om det är smartare att köpa en bostad när man studerar.

Eftersom att du är student är det såklart skillnad mellan din ekonomi och någon som har jobbat länge.

Jämför bolån och hitta det bästa lånet i vår artikel här.

Det finns ändå bra möjligheter att ta ett bolån som student. Ofta krävs det bara hjälp från någon med en stabilare ekonomi som kan tänka sig att hjälpa dig för att kunna köpa bostad som student.

Om du inte har massor pengar som student – be någon du känner stå på bolånet

Anledningen till att det kan vara svårt för dig som student att få ett bolån är din ekonomi. Anledningen är att långivare är osäkra på din framtida ekonomiska möjlighet att betala av lånet. Därför är det bäst om någon närstående med god ekonomi kan tänka sig att ansöka om ett lån åt dig.

Det innebär att den personen är den riktiga låntagaren (och ägare av bostaden), vilket kan ge dig en lägre ränta än om du själv som studerar hade stått på bolånet. Kanske kan dina föräldrar hjälpa dig med ett lån?

bolån som student bostadslån


Värdet på bostäder har “alltid” gått upp, därför kan bostadsrätt vara en bra start på vuxenlivet

Historiskt sätt har bostadspriserna alltid gått upp över tid. Därför kan det vara ekonomiskt smart att du köper en mindre lägenhet under studieåren istället för att hyra. En studentlägenhet är ju bara är en kostnad.

Nu har priserna sjunkit i och med de höjda räntorna vilket ger dig som ska köpa din första lägenhet en chans att ta dig in på bostadsmarknaden. Bostadspriserna har alltså sjunkit från de rekordhöga priserna som var efter pandemin.

Har du möjlighet att investera i och låna pengar till en lägenhet som kan öka i värde finns chansen att du gör en vinst om du säljer lägenheten efter studietiden. Det ger en bra start på vuxenlivet och en större chans för dig om du exempelvis vill bo i en större stad som Stockholm eller Göteborg där det krävs en rätt stor kontantinsats för att kunna köpa en bostadsrätt.

Bra att tänka på om du köper en bostad som student

 • Storleken
  Som student bör du prioritera en mindre bostad med få rum. Eftersom att mindre bostäder är billigare än större kommer du klara dig bra på ett rum och kök.
 • Avgift och driftkostnad 
  Bostadens avgift och driftkostnad påverkar din totala boendekostnad. Det är troligt att avgiften är ungefär lika dyr för dig som räntekostnaden så stirra dig inte blind på bostadens pris.
 • Amortingen
  Just nu kan du få amorteringsfrihet på grund av pandemin. Men tänk på att amorteringen kan bli relativt dyr när ska ska betala av på lånet.
 • Läget 
  Kolla efter lägenheter nära campus eller andra studentbostäder, det kan vara kul att bo där dina klasskompisar bor. Om det finns bra kollektivtrafik fungerar det ofta bra att bo längre bort från campus också.

Rörlig eller bunden ränta för bolån som student?

En rörlig bolåneräntainnebär att räntan justeras efter marknadens upp- och nedgångar. Den rörliga räntan är oftast lägre och därför förmånligare på kort tid. 

Om du du väljer bunden bolåneränta där räntan är fast ska du vara säker på att du vill bo kvar i boendet så länge räntan är bunden. Du behöver inte oroa dig för att räntan ska gå upp. Det ger dig en trygghet att veta vad du har för räntekostnader.

Men tänk alltså på att bolånet löper under en viss period, och tänk på om du fortfarande vill bok kvar efter att du slutat vara student.

Skribent
Tobias Pettersson


Uppdaterad: 20 januari 2023

Hem » Låna pengar » Bolån som student – möjligheten att köpa istället för att hyra