Så får enskilda firmor bättre företagslån – utan att besöka banken

Funderar du som driver enskild firma på att ta ett företagslån? Även om du investerade egna pengar när du startade företaget kanske pengarna inte räcker. Då får du inte missa det smarta låneknepet: Genom att jämföra olika låneerbjudanden hos Lendo hittar många företagare bästa möjliga låneräntor.

Kolla vilken ränta du kan få – gratis och tar bara några minuter.

Företagslån enskild firma

En miss många som driver enskild firma gör är att enbart ansöka om företagslån hos sin vanliga bank. Men med största sannolikhet kan man få en mycket lägre ränta, om man bara vet vart man ska leta. Skillnaden mellan olika bankers räntor kan vara väldigt stor!

Hos Lendo kan du ansöka om lån på upp till 3 miljoner kronor. De jämför upp till 40 långivares erbjudanden så att du ska kunna få bästa möjliga ränta.

Susanna Svensson är en av många som använt Lendo. Såhär skriver hon på Trustpilot:

– Jag sökte om lån och efter exakt ett dygn löste allt sig. Enkelt, proffsigt och smidigt. Jag är jättenöjd med hela upplägget, skriver Susanna.

Du fyller i din ansökan digitalt. Det tar runt 1 minut. Efter det samlar Lendo erbjudanden från upp till 40 långivare. Sen kan du välja det erbjudande som passar ditt företag bäst.

Ansök och jämför företagslån för enskild firma – helt gratis.

”Låna upp till 3 miljoner kronor”

Hos Lendo kan du ansöka om företagslån från 50 000 kr upp till 3 000 000 kr. Bankerna och långivarna prövar din ansökan för att ta reda på företagets ekonomiska situation och för att bedöma företagets framtida förmåga att betala tillbaka lånet. Utifrån detta bestämmer varje långivare hur mycket du kan låna.

Det kan vara lite svårt att få ett företagslån om du har en enskild firma jämfört med om du har ett aktiebolag. Anledningen till det är att din ekonomi är nära sammankopplad med företagets ekonomi. Därför är det viktigt att du som ägare har en stabil, säker privatekonomi.

Ett tips är att ha ett sparkonto med pengar avsatt för ditt företag om något oväntat skulle hända. Ju mer säkerheter du kan uppvisa för långivare, desto lättare blir det för dig att ta företagslån för din enskilda firma.

Företagslån för enskild firma med bäst ränta

Räntan du får betala på ditt företagslån till enskild firma bestäms utifrån din återbetalningsförmåga och kreditvärdighet. Dessutom kan du få en bättre ränta om det finns en säkerhet för lånet. Ju större säkerheten för lånet är, desto lägre blir räntan normalt sätt eftersom den speglar risken som långivaren tar.

Riskbedömningen kan se olika ut hos olika långivare. Därför lönar det sig att alltid jämföra flera företagslån innan du bestämmer dig. Framförallt om din enskilda firma är nystartad eller liten sett till omsättning kan du behöva välja långivare med lite mer omsorg. Du kommer förmodligen ha större möjlighet att låna av mindre långivare om du är nystartad eller har låg omsättning.

Genom att jämföra olika aktörer gör du det också möjligt att förhandla räntor och få bäst villkor på ditt lån. Det skapar bäst förutsättningar för nyttjandet av lånet. Genom att ta hjälp av en låneförmedlare får du enkelt offerter från flera aktörer samtidigt.

Hitta långivare som lånar ut till enskilda firmor

Det finns flera långivare som hjälper företag som har större personligt betalningsansvar och på så sätt mindre säkerheter. Den typen av aktörer har ofta en smidig process att genomgå för att få lån. Hos vissa långivare kan du fylla i ett formulär och ha pengarna på kontot samma dag. Klicka här för att komma till en bra jämförelsesite

företagslån enskild firma
Jämför alltid olika långivare innan du tar ett lån.

Fördelarna med att låna till enskild firma

Fördelarna med att låna till enskild firma är många. Administrationen är ofta betydligt enklare hos enskilda firmor än exempelvis aktiebolag. Ägaren kan enkelt låna av eller till företaget vilket kan vara nödvändigt i brist av kapital eller god ekonomi i företaget, det är inte tillåtet i aktiebolag. Du lånar på så sätt pengar av dig själv.

Glöm inte bort att det är du som ägare av företaget som alltid är personligt betalningsansvarig för alla skulder som din enskilda firma tar på sig.

Läs också: Företagslån för småföretag.

Vad krävs för att få ta ett företagslån till enskild firma?

Vad som krävs för att få ett företagslån till enskild firma skiljer sig åt mellan olika långivare. Gemensamt för alla långivare är att de tittar på din förmåga att sköta framtida betalningar så att långivaren “vet” att de kommer få tillbaka pengarna de lånar ut.

Eftersom att en enskild firma inte räknas som en juridisk person kommer lånet att tas i ditt (som ägares) namn, och inte i företagets. Det gör att det ställs högre krav på att du har en stabil privatekonomi. Om den enskilda firman inte kan betala hamnar återbetalningsskyldigheten istället på dig.

För att långivaren ska få en uppfattning om ditt företags framtida betalningsförmåga och bevilja ett företagslån till enskild firma krävs ofta att du kan presentera en genomarbetad affärsidé och budget. Om syftet med lånet är att få firman att växa bör du kunna visa hur pengarna är tänkta att användas och varför det kommer bidra till ökade intäkter.

Om du har tänkt att använda lånet för att lösa tillfälliga ekonomiska problem är det bra om du istället visar på hur intäkterna kommer att öka igen framöver och på så sätt bevisa att det endast är tillfällig kassaflödes-brist.

Vissa långivare kräver att företaget har varit verksam en viss tid innan ett lån kan beviljas. På så sätt finns det siffror som kan visa att affärsidén fungerar. Det är dock långt ifrån alla som har det som krav. Något annat som kan vara avgörande är korrekta och fullständiga uppgifter. Om banken saknar information kan de inte få en helhetsuppfattning av företaget.

Skribent
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 17 januari 2023

Hem » Låna pengar » Så får enskilda firmor bättre företagslån – utan att besöka banken