Bäst företagslån för småföretag – den ultimata listan 2023

Uppdaterad 28 mars 2023
Tobias Pettersson
Skriven av
Tobias Pettersson
Hanif Tawab
Granskad av
Hanif Tawab
bäst företagslån för småföretag
"Jag är så nöjd över att jobba med er!"

Är företaget i behov av pengar för att fylla upp kassan? Det finns långivare som är specialiserade på företagslån för småföretag.

Och det finns till och med en långivare som lånar ut upp till 3,5 miljoner kronor och betalar ut pengarna dagen efter din ansökan.

En annan långivare betalar ut upp till 300 000 kr utan att du behöver lägga tid på att ladda upp en massa dokument. Och om ditt lån är beviljat signerar du låneavtalet med Bank-ID och pengarna betalas ut samma dag - utan att någon av de tar någon UC-förfrågan.

Jämför alltid flera banker innan du tar ett företagslån

BÄSTFroda10 miljoner kronor
CapitalBox3,5 miljoner kronor
Creddo10 miljoner kronor
Qred2 miljoner kronor
Corpia10 miljoner kronor
Ponture10 miljoner kronor
Mynt2 miljoner kronor
Kontrollerad 27 mars 2023

Creddo kan hjälpa dig att hitta rätt företagslån åt dig

Du ska alltid jämföra flera långivare innan du tar ett företagslån. Speciellt om du är småföretagare. Anledningen är att det skiljer sig mycket mellan olika bankers räntor och övriga kostnader.

Som tur är finns det företag som hjälper dig hitta hitta företagslånet med bäst ränta och villkor.

Creddo kan samla in erbjudanden från över 20 banker helt gratis. Och du behöver inte använda mer än en UC-förfrågan. Efter att du skickat in ansökan får du svar inom ett dygn.

Fördelen med att låta Creddo ta hand om jobbet åt dig är att de är specialiserade på företagslån för småföretagare.

Du binder dig heller inte till något när du ansöker. Du kan alltså göra en ansökan för att se vilka erbjudanden du får och bestämma dig efteråt om du vill ta ett företagslån eller inte.

Så gör du för att ansöka och hitta bästa lånet för ditt företag:

 1. Skriv dina kontaktuppgifter, vad du vill låna till och hur mycket du vill låna
 2. Fyll i förväntad omsättning kommande året och vad ni omsatt senaste året
 3. Identifiera dig med BankID
 4. Du får erbjudande från långivarna inom 24 timmar
 5. Välj långivare och få lånet utbetalt.

Ansök helt kostnadsfritt – du binder dig inte till något:

Qred erbjuder företagslån för småföretag
"Det funkar jättebra, det är smidigt."

Låna upp till 2 miljoner kronor med utbetalning inom en arbetsdag

Oavsett om ditt företag behöver låna en mindre summa eller upp till två miljoner kronor kan Qred hjälpa dig. Qred hjälper till med snabb, rättvis och flexibel finansiering för småföretag.

Ansöka utan UC på bara en minut och få en offert efter en timme. Om du godkänner låneerbjudandet betalas pengarna ut till företaget senast nästa arbetsdag.

Ingen bindningstid, startavgift eller dolda kostnader

Företagslånet kommer utan bindningstid, startavgift eller några andra dolda kostnader. Istället betalar företaget en fast månadsavgift. Det gör att ni får bra koll på kostnaderna och slipper några överraskningar.

Deras helautomatiserade kreditsystem gör att Qred snabbt kan tillhandahålla småföretagare med finansiering för att kunna växa sina verksamheter.

Alla bolagsformer kan ansöka om ett företagslån. Det spelar ingen roll om företaget är nytt eller gammalt, stort eller litet. Det enda som krävs är ett aktivt och registrerat bolag.

Två som använder Qred är Sofie och Tomas på Byggtjänst i Veberöd AB. De säger:

– Det funkar jättebra, det är smidigt.

Gör som Byggtjänst i Veberöd AB och ansök hos Qred – du binder dig inte till nåt.

Fördelar med Qred

Företagslån till småföretag

Företagslånet om ni behöver låna upp till 3,5 miljoner

Företagslån för småföretag är vanligt eftersom att ytterst få småföretagare klarar sig utan att låna pengar. Det är inte så konstigt eftersom att det kan räcka med att produktionskostnaderna har gått upp eller att intäktsströmmarna inte är stabila.

Driver du ett småföretag och behöver låna pengar för att betala av skulder eller investera i en tillväxtresa? Då rekommenderar vi CapitalBox.

En ansökan tar bara några minuter och när ansökan är godkänd sätts pengarna in på företagskontot nästa arbetsdag.

Fördelen med CapitalBox är att du själv kan välja att betala av lånet i förtid utan några extra kostnader. Om företaget går bättre än du estimerat kan du alltså betala av lånet när du vill.

Kunder berättar om varför de gillar CapitalBox

Maryam är en av många småföretagare som fått hjälp av CapitalBox. På Trustpilot berättar hon vad hon tyckte om att ta ett företagslån hos dem:

– Jag är så nöjd över att jobba med er!

Även Birgit har tagit ett företagslån hos CapitalBox:

– Jag behövde göra lite förändringar med mitt befintliga lån och kom med förslag till min kontaktperson. Han kom snabbt med en ännu bättre idé o hjälpte mig omedelbart...och kom med konkreta förslag vilket underlättar mycket i min verksamhet! Snabbt och smidigt, vilken service!, skriver Birgit.

Gör som Maryam och Birgit, ansök om företagslån hos CapitalBox.

Om produktionskostnaderna har gått upp, eller om försäljningen har gått trögare än väntat och du inte har möjlighet att återbetala ditt lån en månad kan du ta en betalningsfri månad och skjuta upp dina återbetalningar.

Hos CapitalBox har du nämligen möjligheten att välja två betalningsfria månader per låneavtal. Det kostar inget extra att utnyttja betalningsfri månad och det tillkommer inga förseningsavgifter.

Hos CapitalBox kan du alltså ansöka om lån upp till 3,5 miljoner kronor. Men generellt brukar man säga att de flesta företagen kan låna upp till 2 miljoner kronor. Det beror såklart på hur mycket företaget omsätter och hur stora risker banken anser finns kopplat till utlåningen.

Ansök om företagslån hos CapitalBox här.

Därför rekommenderar vi CapitalBox:

 • Ansökan tar bara några minuter.
 • Inga dolda avgifter.
 • Pengarna finns på kontot nästa arbetsdag.
 • Du kan anpassa återbetalningstiden till företagets behov – upp till 36 månader.
 • Inga extra kostnader om du vill lösa lånet i förtid.
 • Inga krav på säkerhet i företaget – endast personlig borgen.
Jämförelse av företagslån för småföretag
Företagslån kan vara ett bra sätt för att få ditt småföretag att växa.

Om du vill låna upp till 300 000 kr – och få pengarna redan idag

Approva erbjuder ett företagslån som du kan få på ditt konto redan idag. Men då kan du låna som mest 300 000 kronor.

Du behöver inte ladda upp en massa dokument eller på andra sätt komplettera din ansökan. Och inom en kvart har du troligtvis fått ett lånebesked med ett avtal på mailen.

Och så snart du har skrivit under betalas pengarna ut. Därmed är Approva ett perfekt lån för småföretagare som behöver en påfylld kassa.

Lånespannet ligger mellan 30 000 kronor och 300 000 kronor. Fördelen är att du inte behöver lägga tid på att ladda upp en massa dokument. Och om ditt lån är beviljat signerar du låneavtalet med Bank-ID och pengarna betalas ut samma dag.

Du behöver varken säkerhet eller borgen. Och även du med betalningsanmärkning är välkommen att låna pengar från Approva.

Du binder dig inte till något när du ansöker. Dessutom registreras ingen UC när du ansöker som småföretagare. Starta ansökan här och få besked direkt.

Fördelar med Approvas lån för dig som småföretagare

 • Snabb och enkel ansökan.
 • Svar inom 15 minuter.
 • Utbetalning samma dag.
 • Du betalar samma kostnad varje månad.
 • Inga avgifter.
 • Lånar ut till aktiebolag, enskild firma och handelsbolag.
 • Räcker att ditt företag är registrerat i Sverige och har en F-skattesedel.
 • Ingen UC.
 • Ingen säkerhet eller borgen.

Fast månadskostnad

Eftersom Approvas lån vänder sig till småföretagare gillar vi att de har en fast månadskostnad istället för en rörlig ränta.

Du betalar bara för räntan på lånet. Det innebär att du varken betalar uppläggningsavgift, månads- eller aviavgift. Du har också möjlighet att betala tillbaka hela lånet i dess helhet innan kredittidens slut.

Du kan ansöka utan en UC-förfrågan

Om du oroar dig över en försämrad kreditvärdighet på grund av många kreditupplysningar på kort tid kan du andas ut. Approva använder inte UC. Det gör att en ansökan inte registreras hos dem.

Du behöver inte heller kunna erbjuda en säkerhet eller borgen för lånet. Det är också extra fördelaktigt för småföretagare som inte sitter på några nämnvärda tillgångar. Och att gå i personlig borgen för ditt företag kan vara ett stort steg.

Sammanfattning av Approvas företagslån för småföretagare

 • Företagslån mellan 30 000 kronor och 300 000 kronor.
 • Svar och utbetalning samma dag.
 • Ingen säkerhet eller borgen.
 • Lånar ut till aktiebolag, enskild firma och handelsbolag registrerade i Sverige.
 • Individuell ränta som betalas som en fast månadskostnad hela kredittiden.
 • Uppläggningsavgift 0 kronor.
 • Aviavgift 0 kronor.
 • Löptid mellan 2 månader och 36 månader.
 • Tillåter betalningsanmärkningar.
 • Tar ingen UC.

Starta ansökan – du binder dig inte till något när du ansöker.

Bäst företagslån för småföretag
"Snabbt och smidigt, vilken service!"

Storbanker ger ofta avslag på företagslån till småföretag

Storbanker är oftast inte den bästa lösningen om du behöver ta ett lån till ditt småföretag. Det visar Företagarnas finansieringsrapport från 2018:

“Storbankerna borde granska sig själva och fundera över varför de är så snåla”, sa finansmarknadsminister Per Bolund när han läst rapporten.

Rapporten visar att fler än 50 % av företagare anser att det är svårt att få ett lån till småföretag. Idag räknas dessutom 99 % av svenska företag som småföretag.

Många av småföretagarna som ingått i undersökningen anser att bankerna ”inte längre uppfyller sin roll” när de ger avslag på företagslån för småföretagare i så stor utsträckning.

Om du är i startgropen i din småföretagsamhet och vill få ditt företag att växa är det förmodligen inte smartast att gå till en storbank eftersom att fler än hälften av alla ansökningar får avslag.

Bästa företagslånet för småföretag

Jämför och hitta ett företagslån som passar ditt småföretag

Det finns relativt många banker som lånar ut till småföretag. Vi rekommenderar Froda, Qred och CapitalBox för dig som driver ett småföretag. Under tabellen förklarar vid varför.

bästFroda10 miljoner kronor
CapitalBox3,5 miljoner kronor
Creddo10 miljoner kronor
Qred2 miljoner kronor
Corpia10 miljoner kronor
Ponture10 miljoner kronor
Mynt2 miljoner kronor
Kontrollerad 27 mars 2023

Våra favoriter när du ska ta ett företagslån för småföretaget

Froda

Hos Froda kan du låna upp till 10 miljoner kronor till företaget. Du betalar inga avgifter och kan lösa lånet utan extra kostnad när du vill. Dessutom får du en lägst pris-garanti som innebär att om du som kund får en offert med lägre ränta matchar Froda erbjudandet.

Du kan välja mellan fast eller rörlig ränta beroende på vad som passar dig bäst. Med en fast ränta betalar du samma belopp under hela kreditens löptid. Fördelen är alltså att du vet exakt vad lånet kommer att kosta i slutänden.

Om du istället väljer en rörlig ränta kommer den att ändras under tiden vilket gör att du inte vet den exakta kostnaden du kommer att ha för lånet. Men fördelen med rörlig ränta är att den historiskt sett alltid varit lägre än en fast.

Qred

Från Qred kan du som småföretagare låna upp till 2 miljoner kronor. Du betalar inga dolda avgifter och kan lösa lånet när som helst utan kostnad. Istället för ränta betalar du en fast månadsavgift som är densamma hela löptiden. Och du kan få finansiering trots betalningsanmärkningar.

Förutom företagslån erbjuder Qred factoring. Det vill säga att du kan få loss kapital genom att sälja dina fakturor. Då slipper du även risken att kunden inte betalar.

Factoring är ett bra alternativ för mindre företag som behöver hjälp med kassaflödet eller som inte har några större säkerheter att erbjuda i utbyte mot ett lån.

Qred har även ett kostnadsfritt företagskort med kredit. Med det kan du samla alla företagets inköp och kostnader och få cash back. Med Qreds företagskort har du 45 räntefria dagar. Men du kan även välja att dela upp betalningen om det behövs.

CapitalBox

Hos CapitalBox kan du låna upp till 3,5 miljoner kronor utan säkerhet. Däremot krävs personlig borgen. Återbetalningstiden är flexibel och det kostar ingenting att lösa lånet i förtid. Företagslånet från CapitalBox har inga dolda avgifter och så snart ditt lån är beviljat betalas pengarna ut följande arbetsdag.

Företagslån för småföretag som kräver borgen

Varför kräver vissa företagslån borgen – och vad är det?

Att långivaren kräver borgen är vanligt när du tar ett företagslån. Men vad innebär det egentligen?

Enkelt förklarat är en borgensman en person som blir ansvarig att betala tillbaka lånet om företaget inte har möjlighet.

Borgen fungerar som en säkerhet för långivaren och är ibland ett krav för att kunna ta ett företagslån som småföretagare.

Borgen kan jämföras med en fastighet vid ett bolån. För när du tar ett bolån fungerar bostaden som säkerhet för långivaren.

Säkerheten gör att långivaren kan få tillbaka åtminstone en del av sitt utlånade kapital om ditt småföretag inte kan betala tillbaka lånet.

Det finns tre olika parter i en borgen:

 • Gäldenären är företaget som har en skuld.
 • Borgenären är långivaren som ska ha betalt.
 • Borgensmannen betalar gäldenärens (företagets) skuld om gäldenären inte skulle förmå att göra det själv.

Borgensförbindelsen innebär alltså att borgenären har rätt att kräva borgensmannen på skulden om inte gäldenären kan betala.

När du tar ett företagslån är gäldenären företaget som vill låna pengar, borgenären är det långivande företaget och borgensmannen är ofta en privatperson med anknytningen till företaget som vill ta ett lån.

Borgensförbindelsen innebär alltså att du som privatperson blir personligt ansvarig för skulden om företaget går i konkurs.

Vem som kan gå i borgen

Vem som helst kan gå i borgen för ett företagslån. Men oftast är det vanligt och fördelaktigt om borgensmannen är den som äger eller driver småföretaget.

Anledningen är att det tyder på att du som småföretagare stödjer lånet och känner dig trygg med företagslånet som ni ska ta.

När du tar ett företagslån som kräver borgen prövar långivaren borgensmannens betalningsförmåga både på kort och lång sikt.

Anledningen är att lånet bara kan accepteras om borgensmannen bedöms kunna hantera åtagandet.

företagslån utan borgen

Om du behöver låna pengar för att starta företag​

Behöver du låna pengar för att starta ett nytt företag? Då kan du dels hitta privata investerare, så kallade affärsänglar som satsar privata pengar på nystartade växande företag.

Affärsänglarna gillar oftast att investera i tech-startups med relativt hög risk, men som också kan bli enormt stora. Ett annat alternativ är att låna från någon närstående.

Och enligt Vismas kartläggning 8 av 10 småföretagare tar privata lån från familj, släkt och vänner för att starta företag. Men vi skulle inte rekommendera dig att låna från närstående eftersom att det äventyrar både privata ekonomier och relationen till dina vänner och din familj.

Därför är det viktigt att fundera över om inte ett företagslån med extern finansiering är ett bättre alternativ.

Vi rekommenderar att låna av en etablerad långivare. Ett företagslån från CapitalBox kan vara en bra lösning om du till exempel behöver köpa ny utrustning, betala av en skuld eller fylla på lagret.

Lästips: Låneguide för att starta företag

Vanliga frågor om företagslån för småföretag

Vilka typer av företagslån finns?

Det absolut vanligaste är att låna av en seriös bank eller långivare. Du kan även låna av privata investerare, så kallade affärsänglar som satsar privata pengar. Ett annat alternativ är att låna från någon närstående.

Vad krävs för att få ta ett företagslån?

Du kan låna till ditt företag av CapitalBox om du uppfyller nedan kriterier:

Vad kostar det att ta ett företagslån?

Lånekostnaden påverkas av småföretagarens individuella förutsättningar. Av den anledningen är det svårt att generalisera hur mycket ett lån till företaget kostar. När det rör sig som lån till enskild firma brukar det vara så att ju bättre privatekonomi låntagaren har, desto billigare lån får denne.

Varför tar man ett företagslån?

Att ta ett företagslån från en bank är ofta ett enkelt sätt att få in pengar till verksamheten. Men till skillnad från en nyemission av aktier måste en lånekredit hos en bank alltid återbetalas. Ett företagslån är också förenat med kostnader som räntebetalningar och uppläggningsavgifter.