Jämför bolån – listorna som jämför bolåneräntor för 2023

jämför bolåneränta


Många svenskar jämför bolån och bankernas bolåneräntor nu. Och det är inte så konstigt. Anledningen är att bankernas bolån varierar mycket. Vissa banker har höjt sina räntor mer än andra. När vi jämföra bankernas bolåneräntor ser vi att listräntorna skiljer sig med flera procent.

Jämför bolåneräntor – februari 2023

Vi har jämfört bolånens listräntor

BankRörlig1 år2 år
Hypoteket3,25 %3,89 %
SBAB3,97 %4,67 %4,76 %
Swedbank4,64 %4,54 %4,59 %
Nordea4,64 %4,64 %4,69 %
Skandia4,41 %5,19 %5,09 %
Danske Bank4,19 %4,49 %4,69 %
SEB4,29 %4,44 %4,64 %
Länsförsäkringar4,74 %4,59 %4,69 %
Handelsbanken4,59 %4,54 %4,59 %
Landshypotek3,27 %4,14 %4,09 %
ICA Banken3,97 %4,66 %4,79 %
Ikano Banken3,89 %4,42 %4,47 %
Ålandsbanken4,30 %4,45 %4,60 %
Uppdaterad 1 februari 2023


När vi jämför bankernas listräntor på bolån har Hypoteket den lägsta rörliga bolåneräntan. Hypoteket erbjuder sina kunder en ränta ner till 3,25 %. Däremot lånar Hypoteket bara ut högst 75 % av bostadens marknadsvärde.

Men om du har haft bostaden en längre tid har värdet förändrats sedan du köpte det. Bostaden har alltså ökat i värde och din belåningsgrad har minskat sedan bolånet togs. När du fyller i ansökan ska du därför använda värdet för vad bostaden är värd idag, inte vad du köpte den för.

Hypoteket är en helt digital bolåneutmanare som utmanar storbankerna med lägre räntor och en enkel och smidig process. Anledningen är att Hypotekets räntor redan är färdigförhandlade och alltid konkurrenskraftiga. Idag kan ett genomsnittligt hushåll spara över 10 000 kr per genom att flytta sitt bolån till Hypoteket.

Att flytta sitt befintliga bolån är enkelt eftersom att Hypoteket tar hand om allt jobb. Du kan också ansöka om ett nytt bolån. Hypoteket har dessutom Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Trustpilot.

”Jag rekommenderar alla att byta till Hypoteket”

En som har flyttat sitt bolån till Hypoteket är Måns Axkull. Genom att ta ett bolån av Hypoteket sparar Måns 30 000 kr per år.

– Hos Hypoteket sparar jag 30 000 kr per år och jag rekommenderar alla som inte är svenska mästare i förhandling att byta till Hypoteket, skriver Måns på Trustpilot.

Om du flyttar ditt bolån till Hypoteket får du alltså en rörlig ränta ner till 3,25 % just nu. Passa på att flytta ditt bolån till Hypoteket och sänk din låneränta nu.

jämför bolån


Jämför bolånens snitträntor för december, 2022

När du jämför bolåneräntor som avser snitträntorna för december 2022 ska du inte förvänta dig att få en snittränta likt tabellen. Anledning är att räntorna är baserade på svenskarnas räntor de haft innan bankerna fortsatte att höja sina låneräntor. Räkna därför med att du kommer bli erbjuden en betydligt högre ränta jämfört med nedan.

BankRörlig1 år2 år
Hypoteket3,34 %3,97 %
Swedbank3,53 %4,11 %4,19 %
Nordea3,68 %4,05 %4,08 %
Skandia3,13 %3,80 %4,07 %
Danske Bank3,29 %4,15 %4,41 %
SEB3,26%4,06 %4,20 %
Länsförsäkringar3,45 %4,15 %4,26 %
Handelsbanken3,13 %4,01 %4,15 %
Landshypotek3,26 %4,09 %3,49 %
ICA Banken3,23 %4,02 %3,93 %
Ikano Bank3,12 %3,86 %4,12 %
SBAB3,42 %4,04 %4,31 %
Ålandsbanken3,41 %
Avser december, 2022

Ordna Bolån jämför bolånen åt dig

Det är inte helt lätt att jämföra bolån och veta vilken bank som ger bäst erbjudande för just dig. Därför kan det vara smart att använda sig av en jämförelsesite som kan förmedla bolåneerbjudanden åt dig.

Genom Ordna Bolån kan du med en bolåneansökan vända dig till flera banker som är anslutna till vår mötesplats.

Testa Ordna Bolåns jämförelse, det är gratis.

Jämför bolåneräntor med Ordna Bolån

1. fyll i bolåneansökan

Du fyller i ansökan via den här länken. Ansökan tar 5-10 minuter.

2. Jämför dina alternativ

Du kan jämföra bolånen själv eller tillsammans med en representant från Ordna Bolån.
Eter att bankerna mottagit din ansökan återkopplar de med sina individualiserade lånealternativ. Dina förslag kan du se på Mina Sidor så att du kan jämföra bolåneräntorna och övriga villkor.

3. Välj bolånet som är bäst

Efter det att du har valt bolånet som passar dig bäst tar banken vid genom att skicka ut alla handlingar till dig för att du ska kunna signera avtalen.

Klicka här för att komma till ansökan.

Skillnaden mellan listräntor och snitträntor

När du jämför bolån kan du titta på bankernas listräntor. Men du ska också titta på deras snitträntor. Listräntorna är långivarnas utgångsräntor. Men listräntan är sällan den ränta du får betala eftersom att du alltid ska förhandla om en rabattsats på räntan. Beroende på hur hushållets privatekonomi ser ut har du olika möjligheter att argumentera för en lägre ränta på just ditt bolån.

Genomsnittsräntorna däremot är ett genomsnitt av de räntor som låntagarna faktiskt fått under en viss månad. Det är alltså den genomsnittliga räntan som banken var villig att låna ut till under den specifika månaden. Viktigt att tänka på dock är att du inte ska jämföra din låneränta för mycket och vänta dig att du ska få samma (eller bättre) ränta en genomsnittet.

Dels beror din bolåneränta på hur attraktiv du är som kund. Men dels beror den ränta du får på hur marknaden och omvärlden ser ut den dag då du ansöker om ett lån. Om styrräntan exempelvis har höjts blir därför snitträntan missvisande för vad du ska förvänta dig att bli erbjuden.

Viktigt att jämföra bolån innan du köper bostad

Innan du tar ett bolån bör du jämföra bolån för att försäkra dig om att du har fått de bästa villkoren. Det kan kännas både jobbigt och tidskrävande att kontakta flera banker för att jämföra bolån. Därför kan det vara smart att använda en låneförmedlare som Ordna Bolån.

Låneförmedlaren gör det enkelt att jämföra bolån, handpenningslån och lånelöfte från flera banker. Den kan även hjälpa dig med att flytta bolån och att omförhandla bolån för att få en bättre ränta än vad du har idag.

Jämför räntan på bolånen – du kan spara mycket pengar på en låg ränta

Det är viktigt att jämföra räntan på bolånen. Ränta är kostnaden du får betala för att låna pengar från banken. Du lånar mycket pengar när du ansöker om ett bolån vilket innebär att kan behöva betala mycket pengar i ränta. Därför är det bra att jämföra bolåneräntan från flera långivare för att försäkra dig om att du har fått den lägsta bolåneräntan.

Bra att tänka på när du jämför bolåneräntor

1. Kolla inte för mycket på historiska snitträntor

Vad svenskarna har för snitträntor på lån som de bundit tidigare speglar inte dagens förutsättningar. Därför ska du inte räkna med att få samma bolåneränta som snittet. Bankerna hade dessutom lägre listräntor under tiden då kunderna fick sina bolån än vad bankerna erbjuder idag.

2. Förhandla om räntan när du jämför alternativen för bolån

Listräntor är precis vad det låter som. Det är alltså en räntesats som långivarna utgår ifrån innan de tittar på just din situation och förutsättning. Därför ska du alltid förhandla om bolåneräntorna. Men sen finns det också vissa långivare som det inte går att pruta hos, men det framkommer tydligt när du ansöker.

3. Välj bolånet som är bäst

Efter det att du har valt bolånet som passar dig bäst tar banken vid genom att skicka ut alla handlingar till dig för att du ska kunna signera avtalen.

Klicka här för att komma till Ordna Bolåns ansökan.

Skribent
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 1 februari 2023

Hem » Låna pengar » Jämför bolån – listorna som jämför bolåneräntor för 2023