Krea jämför flest företagslån – hittar bästa lånet för ert företag

Företagslån: upp till 30 MSEK
Fastighetslån: upp till 100 MSEK
Antal långivare som jämförs: 30 st
Accepterar betalningsanmärkning: Ja

Krea konkurrensutsätter långivarna och hjälper dig som företagare att hitta den ultimata finansiella lösningen. Låna upp till 30 miljoner kronor, investera i en fastighet med företagslån upp till 100 miljoner kronor eller jämför factoringavtal.

Hos Krea kan du även jämföra och ta ett EU-lån med bara 20 % borgen och ränterabatt. Med endast en UC kan du få erbjudanden från 30 långivare och hitta bästa räntan och villkoren för ditt företag.

Omdöme av Kreas jämförelse av företagslån
”Gick hur smidigt som helst från början till den dagen pengarna satt på kontot. Tog en vecka totalt. Det är precis så här enkelt det ska vara att få tag i kapital till sitt företag så man kan växa.”

Sammanfattning av Krea

 • Jämförelsesite för företagsfinansiering.
 • Företagslån upp till 30 miljoner kronor.
 • Fastighetslån upp till 100 miljoner kronor.
 • Företagsleasing för belopp upp till 30 miljoner kronor.
 • Factoringtjänster.
 • Kostnadsfri ansökan.
 • EU-lån upp till 500 000 kronor med 20 % borgen och ränterabatt.
 • Jämför 30 olika långivare.
 • Endast en UC.
 • Svar inom en dag.
 • Låna med betalningsanmärkning.

Finansvalps omdöme av Krea

Finansvalps betyg: 4,6

Krea är en jämförelsesite för företagsfinansiering. Du ansöker direkt på hemsidan och får sedan erbjudanden om företagslån eller annan finansiering från upp till 30 olika långivare. På bara en UC. Vi gillar att det är så enkelt att använda Krea. Och dessutom går det snabbt.

Så snart du har ansökt sammanställer Krea din förfrågan och skickar ut den till sina samarbetspartners. Därefter får du svar redan efter en dag. För mindre lånebelopp betalas pengarna vanligen ut inom någon dag. Och för större summor sker utbetalningen inom en vecka.

Vi på Finansvalp gillar bredden hos Krea. Det spelar ingen roll om du behöver snabba pengar i kassan eller vill göra en stor investering. Krea har många alternativa lösningar vilket ökar chansen att du skall hitta det rätta för dig.

Dessutom är det inte bara aktiebolag som kan använda plattformen. Även du med enskild firma, nystartat företag eller handelsbolag kan ansöka om finansiering.

Konkurrensutsätter långivarna

Genom att använda Kreas jämförelsesite kan du utsätta en stor mängd långivare för konkurrens och därmed få bättre villkor på dina finansiella tjänster. Eftersom de är medvetna om att deras erbjudande kommer att visas sida vid sida med konkurrenterna tvingas de att vässa sitt anbud lite extra.

För större företag är det lättare att på egen hand förhandla fram låg ränta och förmånliga villkor. Men för dig som har en enskild firma eller ett mindre företag är det svårare. Att bara kontakta 30 banker var för sig och begära in låneofferter är minst sagt tidskrävande.

Men att sammanställa lånen och jämföra dem är lika besvärligt det. Precis som att kontakta de mest intressanta för att förhandla lånevillkoren så långt det går.

Därför uppskattar vi att Krea gör det åt dig. Du får inte bara en sammanställning av samtliga erbjudanden utan du får också hjälp av Kreas system som rekommenderar det bästa lånet för dina behov.

Men du bör alltid läsa igenom alla erbjudanden noga själv och väga för- mot nackdelarna. Det är bara du som har hela bilden och vet exakt vad du behöver.

Att ansöka tar bara några minuter. Men du bör vara beredd på att behöva komplettera din ansökan med exempelvis budget och balans- och resultaträkning. Då är det smidigt att du kan ladda upp dina dokument på Mina sidor. På så vis har du allt samlat på samma ställe och hela låneprocessen blir både enklare och snabbare.

Klicka här för att påbörja ansökan. Det är gratis.

Flexibel finansiering

Nästan alla företagare behöver någon gång extern finansiering. Men den kan se olika ut beroende på situation och behov. På Finansvalp gillar vi att Krea erbjuder mer än bara företagslån.

Hos Krea kan du även jämföra fastighetslån för större belopp vilket passar dig som har ett intresse i fastigheter. Oavsett om du vill investera i en ny fastighet eller utveckla och renovera en befintlig behöver du ett lån som ger dig bästa möjliga förutsättningar.

Även om de flesta långivare som Krea samarbetar med fokuserar på mer kortsiktiga fastighetslån kan du få hjälp med både större och mer långsiktig finansiering. Om du har behov av ett stort kapital kan Krea förmedla bottenlån hos storbankerna som normalt sett har ett lägre ränteintervall.

Stora skillnader i kostnad för factoring

Att sälja eller belåna fakturor har blivit ett allt vanligare sätt att snabbt öka likviditeten i företaget. Men hur mycket du får betala för det varierar stort. Och i vissa fall kan det definitivt kosta mer än vad det smakar.

Därför gillar vi på Finansvalp att Krea ger dig möjlighet att jämföra olika factoringföretag. Både avseende avgifter och villkor som exempelvis vem som äger ansvaret om kunden inte betalar sin faktura.

EU-lån med lägre risk och bättre ränta

Nytt på Krea är att du numera kan ansöka om och jämföra EU-lån. Det är ett lån som Europeiska Investeringsfonden, EIF, skapade för att göra det lättare för små och medelstora företag att få förmånligare finansiering med en lägre risk.

Istället för att stå för hela borgen behöver du bara stå för 20 %. Resterande 80 % tar EIF. Det innebär inte bara en lägre risk för dig som privatperson utan även för företaget. Och lägre risk betyder att banken vågar ge dig bättre lånevillkor.

Hos Krea kan du teckna ett EU-lån på upp till 500 000 kronor. Och den normala ränterabatten är minst 2 %. Eftersom vi på Finansvalp tycker extra mycket om möjligheten till EU-lån skulle vi gärna se att Krea lyfte fram det mer på hemsidan.

För dig som småföretagare som nästan alltid måste gå i borgen för att få låna pengar till företaget gör det en stor skillnad att bara behöva gå in med 20 % än med 100 %. Även ränterabatten spelar en stor roll i både månads- och totalkostnad för lånet.

Låna pengar med betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar kan du ha betydligt svårare att få låna pengar till företaget. Många långivare säger blankt nej om du har en anmärkning med dig i bagaget.

Men på Krea kan du ansöka om finansiering och få låneerbjudanden ändå. För trots att du tidigare har haft problem så kan din framtida betalningsförmåga vara god.

För att förbättra dina chanser till ett bra lån med lägsta möjliga ränta bör du ansöka om en kredit som är rimlig. Om du ansöker om att låna 3 miljoner kronor men ditt egentliga låneutrymme är 2 miljoner kronor kommer du att få sämre villkor. Eller nekas lån.

Därför gillar vi att Krea låter dig testa ditt låneutrymme helt gratis och utan att ta en UC innan du skickar in en ansökan.

Ett annat tips för att förbättra dina finansieringsalternativ är att ha en väl genomarbetad affärsplan och budget. På Krea får du gratis verktyg och mallar som hjälper dig att presentera ditt företag på bästa sätt så att du får både fler och bättre erbjudanden från långivarna.

Dessutom har du tillgång till gratis rådgivning från Kreas handläggare. Och det gillar vi.

För- och nackdelar med Krea

Positivt hos Krea

 • Snabb och smidig ansökan.
 • Flexibla finansieringslösningar utöver företagslån.
 • Få svar inom en dag.
 • Jämför 30 långivare.
 • Företagslån upp till 30 miljoner kronor.
 • Fastighetslån upp till 100 miljoner kronor.
 • Möjlighet att söka EU-lån upp till 500 000 kronor med endast 20 % borgen.
 • Jämför factoringavtal.
 • Hitta bäst företagsleasing.
 • Gratis mallar för exempelvis budget, affärsplan och fakturor.
 • Endast en UC.
 • Låna med betalningsanmärkning.

Negativt hos Krea

 • Tar en UC på både företaget och dig som borgen.
 • Förmedlar endast kontakten mellan dig och din blivande finansieringspartner. Kan därför inte garantera att lånevillkoren efterlevs.
Krea jämför företagslån
”Jag fick otroligt bra, konkret hjälp av Krea som visade olika möjligheter för företaget att låna.”

Trustpilots betyg och omdömen av Krea

Trustpilots betyg: 4,7

Krea har ett utmärkt betyg hos Trustpilot. Närmare 200 kunder har lämnat ett omdöme och det genomsnittliga betyget är 4,7 av 5 stjärnor. En av de allra nöjdaste kunderna är Henrik som reflekterar över hur enkelt Krea har gjort det för småföretagare att hitta finansiering:

”Helt galet vilket skillnad det är mellan traditionella banker och detta nya sätt att låna pengar. Gick hur smidigt som helst från början till den dagen pengarna satt på kontot. Tog en vecka totalt. Det är precis så här enkelt det ska vara att få tag i kapital till sitt företag så man kan växa.”

Susanne tycker att Krea gör låneprocessen smidig. Dessutom lyfter hon den omtänksamma servicen. Hon skriver:

”Enkelt verktyg där jag uppskattar smidigheten att man kan ladda upp alla relevanta handlingar direkt i ansökan. Uppskattar även kundservice att de återkopplar efter och frågar om feedback.”

Men Ebba däremot tycker att hon får alldeles för många mail från företaget. Så här beskriver hon sin upplevelse av Krea:

”Skickar massa oönskade reklammail och kan inte hantera unsubscribe eller inkommande mail där man ber om att bli borttagen från deras utskickslista eftersom unsubscribe inte fungerar (trots att man aldrig önskat bli kontaktad från första början).”

Läs alla omdömen av Krea hos Trustpilot.

Google Reviews betyg och omdömen av Krea

Google Reviews betyg: 4,8

På Google har Krea det höga genomsnittliga betyget 4,8 av 5 stjärnor. Fredrika uppskattar den hjälp hon fick av Kreas rådgivare för att hitta den rätta finansieringen för företaget:

”Jag fick otroligt bra, konkret hjälp av Krea och (namn på rådgivare), som visade olika möjligheter för företaget att låna och hur Krea arbetar idag med ett antal viktiga aktörer även inom EU lån.”

Även B-O upplever att han fick god hjälp med att navigera bland finansieringsalternativen för att hitta det bästa för honom. Han ger företaget högsta betyget och skriver bland annat:

”Ett engagerat bra hanterande av mitt sökande efter den mest lämpliga finansiering för mitt företag.”

Krea erbjuder lån till företag

Kreas lån och räntor

Räntespann

Vilken ränta du erbjuds beror på en mängd faktorer. Exempelvis lånebelopp, återbetalningstid, vilken säkerhet du kan erbjuda och din kreditvärdighet. Men det skiljer sig också åt mellan olika långivare. Enligt Krea erbjuder vissa samarbetspartners företagsräntor från 3,9 %.

Så mycket kan du låna av Krea

Hos Krea kan du få ett företagslån upp till 30 miljoner kronor, fastighetslån upp till 100 miljoner kronor och företagsleasing på belopp upp till 30 miljoner kronor. Du som vill ta ett EU-lån kan ansöka om lån upp till 500 000 kronor.

Det finns två enkla sätt på vilka du själv kan räkna ut hur mycket du får låna

 • I procent mot omsättningen. Små företag brukar i regel få låna cirka 10 % av den årliga omsättningen utan säkerhet.
 • Lånebelopp i procent mot rörelseresultatet. Vanligen får du låna mellan 1 och 4 gånger ditt årliga rörelseresultat.

Om du vill låna högre belopp än så bör du vara beredd på att lämna säkerhet eller borgen.

Typer av tjänster du kan ansöka om hos Krea

Företagslån

När du ansöker om ett företagslån hos Krea konkurrensutsätter du 30 olika långivare. Välj mellan att ansöka direkt eller testa ditt företags låneutrymme via Kreas AI tjänst först. Oavsett vilket är det helt kostnadsfritt att använda Krea och du förbinder dig inte till något.

Ett företagslån är en investering i företaget med en extern hjälp. Anledningarna till varför du behöver låna pengar varierar. Du kanske vill investera i ny teknik, anställa, expandera på nya marknader eller köpa upp ett annat företag.

Oavsett vilket bör du jämföra olika lån innan du skriver under ett avtal. Vilka villkor som räntor och avgifter du får gör stor skillnad på den totala kostnaden för lånet.

Så får du det bästa företagslånet

Genom Krea sparar du mycket tid på att slippa kontakta varje bank var för sig. Dessutom får du utöver en sammanställning på lånen sida vid sida en rekommendation om vilket erbjudande som passar dig och ditt företag bäst utifrån era behov.

Innan du bestämmer dig för ett företagslån bör du titta på:

Avgifter

Och framförallt dolda. Tillkommer det en uppläggningsavgift eller aviavgift? Kostar det något om du vill lösa lånet i förtid? Ibland anges avgiften som procentuell gentemot lånebeloppet. Och en uppläggningsavgift på 2 % låter kanske inte så mycket.

Men om lånebeloppet är 1 miljon kronor betyder det i realiteten en uppläggningsavgift på 20 000 kronor. Så sätt alltid siffror på dina kostnader först innan du börjar jämföra.

Ränta

Är den rörlig eller fast? En rörlig brukar sett över tid vara lägre än en fast. Men å andra sidan innebär det också att den kommer att förändras under kredittiden. Om du vill vara helt säker på din månadskostnad kanske du hellre skall överväga en fast ränta.

Är räntan nominell eller effektiv? Den effektiva räntan säger mer om vad lånet kommer att kosta dig eftersom den inkluderar både ränta och avgifter.

Avses en månadsränta eller årsränta? På företagslån anges ofta månadsränta. Dels för att det gör det lättare om du vill lösa lånet i förtid. Men dels också för att månadsräntan lockar bättre då den årliga räntan är högre. För att ta reda på den årliga räntan kan du multiplicera månadsräntan med 12.

Löptid

Hur lång återbetalningstid har lånet? Ju längre tid som du betalar för ett lån desto dyrare blir det i slutänden. Men en kort löptid innebär istället en högre månadskostnad även om totalbeloppet blir lägre. Välj det som är rimligt och möjligt för dig och din budget.

Lånebelopp

Får du den kredit som du behöver? Tänk på att om du ansöker om ett lån som är större än ditt låneutrymme kommer du att antingen nekas eller få sämre villkor.

EU-lån

Numera kan Krea även erbjuda dig finansiering med EU-lån. I ett försök att stötta småföretagen har Europeiska Investeringsfonden, EIF, tagit fram EU-lånet. Det är en slags företagslån där du får förmånligare villkor och en lägre risk.

I ett EU-lån krävs att du som borgen står som säkerhet för endast 20 % av lånebeloppet. Resterande 80 % av lånet omfattas av en garanti som finansieras av Europeiska unionen inom programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI).

Och det betyder en betydligt lägre personlig risk för dig som borgensperson. Din privata ekonomi skyddas om företaget inte skulle klara av att betala tillbaka lånet eller gå i konkurs. Eftersom EIF står för den största risken kan du dessutom få bättre lånevillkor.

Ofta erbjuder Kreas långivare till exempel en ränterabatt om minst 2 % vid EU-lån jämfört med ett vanligt företagslån.

Lånet riktar sig till mindre aktiebolag med max 20 miljoner i årlig omsättning. Du kan via Krea låna upp till 500 000 kronor med en löptid på 24 – 60 månader.

Kra jämför fastighetslån

Fastighetslån

Ett fastighetslån skiljer sig egentligen inte så mycket åt från ett företagslån. Men lånebeloppet är vanligtvis högre på ett fastighetslån och det har även större fasta tillgångar som säkerhet. När du lånar till en fastighet tas ett pantbrev ut.

För ett nytt pantbrev gör du som fastighetsägare en ansökan till Lantmäteriet. Men vanligtvis hjälper din långivare till med hanteringen av inteckningar och pantbrev. Även Krea har experter och samarbetspartners som kan hjälpa dig i den processen.

Om du vill investera i att utveckla eller införskaffa en fastighet lönar det sig att ställa olika fastighetslån mot varandra för att hitta det bästa för dig. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker. Men bland Kreas samarbetspartners är belåningsgraden oftast cirka 80 % och räntan mellan 6 % och 15 %.

Även om de flesta långivare som arbetar tillsammans med Krea tittar på en mer kortsiktig finansiering med en löptid på mellan 6 och 36 månader så har några en så pass lång återbetalningstid som 240 månader.

Läs mer om Kreas fastighetslån här.

Factoring

Factoring är detsamma som att du säljer eller belånar dina fakturor för att få loss kapital snabbt. Vid fakturaköp säljer du dina fakturor och lämnar därmed över både hantering och ansvar för dem till factoringföretaget. När du använder dig av fakturabelåning lånar du pengar med fakturorna som säkerhet.

Vanligen betalar du en avgift till factoringföretaget. Den kan vara fast eller procentuell mot fakturabeloppet. Hur mycket du betalar i avgifter beror på din kreditvärdighet men också på hur stor risken är på de berörda fakturorna.

Genom att jämföra factoringföretagens erbjudanden hittar du det som är mest förmånligt för dig. Förutom avgifter bör du titta på om du kan sälja eller belåna endast enstaka fakturor eller om du förbinder dig till en viss mängd.

Hur stor del av betalningsansvaret som ligger på dig varierar också. Fakturaköp med regress innebär att du kan bli skyldig att kompensera din factoringpartner om kunden inte betalar sin faktura.

Om fakturaförsäljningen är utan regress övertar däremot factoringfirman hela ansvaret och även risken. Utan regress kostar generellt sett mer än med.

Läs mer om factoring här.

Krea jämför företagsleasing

Företagsleasing

När du får ett behov av exempelvis maskiner eller bilar till företaget är företagsleasing en finansiell lösning där du slipper göra en större investering själv. Istället köper leasingföretaget in objektet och står som ägare. Du får tillgång till det mot en fast månadskostnad där du betalar för att nyttja men inte äga.

Månadsavgiften baseras på värdet av objektet samt exempelvis längden på leasingavtalet och räntevillkor. Utöver månadsavgiften betalar du moms varje månad för objektet istället för att som vid ett inköp betala all moms direkt.

Genom att jämföra olika leasingbolag via Krea kan du få bästa villkoren för ditt leasingavtal. Men ibland är det bättre att hyra än att leasa. Exempelvis är det att föredra för utrustning som ofta behöver uppdateras och där du inte vill fortsätta äga objektet i fråga efter avtalets slut. Som exempelvis IT-utrustning eller telefoner.

Jämför företagsleasing här.

Krea Technology AB

Så går en låneansökan till

Innan du påbörjar en ansökan hos Krea måste du uppfylla vissa grundkrav:

 • Du som ansöker måste vara firmatecknare inom företaget. Exempelvis VD eller ledamot.
 • Företaget måste vara registrerat och aktivt i Sverige.
 • En verklig huvudman för företaget måste finnas registrerad.
 • Godkända företagsformer är enskild firma, aktiebolag, handelsbolag och kommanditfirma.

Du som är privatperson eller har ett filialbolag, lagerbolag eller skalbolag kan inte ta del av Kreas tjänster.

När du har skickat in din ansökan gör Krea en kreditupplysning på företaget via UC. Om du är borgen görs även en upplysning på dig. Trots att fler än 30 banker och kreditinstitut kan ta del av upplysningen registreras bara en. Långivarna kan ta flera upplysningar på uppdrag av Krea Technology.

Men dessa räknas inte som flera upplysningar eftersom Krea har ett samarbete med UC som tillåter flera långivare att ta del av upplysningen. Så även om du får flertalet meddelanden om att det har tagits en kreditupplysning så påverkar det alltså inte din kreditvärdighet då det endast registreras som en.

Om du vill ta ett företagslån utan UC-förfrågan ska du läsa den här artikeln.

För att ansöka går du in på Kreas hemsida.

 1. Fyll i information om ditt företag. Det tar cirka 5 minuter.
 2. Legitimera dig med Bank-ID.
 3. Krea samlar automatiskt in data om ditt företag från publika källor.
 4. En kreditupplysning begärs in från UC. Därefter sammanställs ditt kreditunderlag på bästa vis innan det skickas ut till långivarna.
 5. Inom en dag får du flera erbjudanden om lån.
 6. Vid behov kompletterar du din ansökan innan du signerar låneavtalet.
 7. Pengarna betalas normalt ut inom 2 – 5 dagar.

Starta jämförelsen här, det är helt gratis.

Gratis rådgivning och AI

Vill du ha hjälp med ditt företagslån kan du kontakta Kreas rådgivare. Du får svar inom 24 timmar och rådgivningen är helt kostnadsfri.

Att du har en betalningsanmärkning behöver inte innebära att du inte kan få ett företagslån. Varje långivare har en egen policy och gör en egen bedömning av din ansökan och din ekonomi. Bara för att du har haft tidigare problem betyder det inte att ditt företag saknar betalningsförmåga i framtiden.

Om du vill testa ditt företags möjligheter till lån utan en UC innan du ansöker kan du använda dig av Kreas AI tjänst.

Så snabbt får du svar på din ansökan

Att ansöka om finansiering hos Krea tar cirka 5 minuter. Därefter får du svar inom en dag. När du har gått igenom dina erbjudanden och bestämt dig för en långivare behöver du troligtvis komplettera din ansökan. Banken du vill låna från kan exempelvis vilja se din balans- och resultaträkning.

När pengarna betalas ut är bland annat beroende på storleken på lånet och hur mycket du måste komplettera med. För mindre lånebelopp sker utbetalningen oftast samma dag som du har skrivit under skuldebrevet. Men för större belopp och en noggrannare riskbedömning kan det dröja upp till en vecka innan du får en utbetalning.

Mina sidor hos Krea

När du ansöker om finansiering till ditt företag hos Krea skapas din profil på Mina sidor. Där kan du logga in och jämföra dina erbjudanden i lugn och ro. När du är inloggad kan du också ladda upp dokument eller på andra sätt komplettera din ansökan.

Vanliga aviavgifter

Det kostar ingenting att ansöka om vare sig företagslån eller andra finansiella lösningar. Krea får provision från de banker och långivare som du väljer att skriva ett avtal med.

Däremot bör du förutom räntan på lånet jämföra de avgifter som tillkommer. Vilka avgifter som läggs på kan göra stor skillnad i det långa loppet.

Summering av Krea

 • Digital jämförelsesite för företagsfinansiering.
 • Företagslån upp till 30 miljoner kronor.
 • Fastighetslån upp till 100 miljoner kronor.
 • Jämför factoringtjänster.
 • Endast en UC per ansökan.
 • Förslag inom en dag.
 • Låna även med betalningsanmärkningar.
 • Pengarna betalas oftast ut inom 2 till 5 dagar.
 • Samarbetar med 30 olika banker och långivare.
 • Företagsleasing på belopp upp till 30 miljoner kronor.
 • EU-lån med 20 % borgen och lägre ränta.
 • Kostnadsfri och inte bindande ansökan.

Företaget Krea Technology AB

Krea Technology AB grundades 2018 med ambitionen att förenkla och förbättra företagarnas finansieringsalternativ genom en jämförelsetjänst. Bolaget är aktivt i Sverige och har sitt säte i Stockholm.

Under 2021 hade Krea en växande omsättning på 10 miljoner kronor och gjorde ett förlustresultat på – 12 miljoner kronor.

Kontakta Krea

Öppettid kundtjänst:

 • Telefontid måndag – torsdag: 9.00 – 18.00
 • Fredag: 9.00 – 17.00
 • Lördagar och söndag: stängt

Hur kontaktar man dem om man vill överklaga?

Om du inte skulle vara nöjd med Kreas tjänster eller service kan du vända dig till deras kundtjänst enligt ovanstående kontaktuppgifter. Skulle du vara missnöjd med ett företagslån eller annan finansieringslösning som du har hittat via Krea skall du i första hand vända dig till det företag som tillhandahåller din finansiella produkt. Eftersom Krea är en jämförelsesite förmedlar de endast kontakten mellan dig som låntagare och en potentiell långivare.

Skulle du vilja framföra ett skriftligt klagomål till Krea kan du skicka det per post till:

Krea Technology AB
Valhallavägen 60
114 27 Stockholm

Skribent
Susanne Österberg
Granskat av
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 19 januari 2023

Hem » Låna pengar » Krea jämför flest företagslån – hittar bästa lånet för ert företag