Låna pengar för att starta företag – bästa företagslånet 2023

Uppdaterad 23 mars 2023
Tobias Pettersson
Skriven av
Tobias Pettersson
Lån för att starta företag

Funderar du på att låna pengar för att starta företag? Kanske har du en affärsidé eller en produkt som du tycker att marknaden har ett behov av? Då kan det vara smart att ta ett företagslån för att finansiera uppstarten.

Vi går igenom allt du behöver veta för att finansiera uppstarten av ditt kommande företag.

Jämför företagslån för att starta företag

Det finns tre långivare som erbjuder företagslån till dig som ska starta företag. Sen finns det fler långivare som lånar ut till dig som har ett existerande företag. Men det kräver att du varit aktiv i över ett år.

LångivareHögsta belopp Åter-
betalning
Kräver borgen
Approva300 KSEK36 månNej
OPR Företagslån1 MSEK18 månNej
Qred2 MSEK18 månJa
Uppdaterad: 15 februari 2023

Approva erbjuder ett bra företagslån för dig som behöver lite tid att betala av lånet. Men då kan du låna som mest 300 000 kronor.

Approva är alltså ett perfekt lån för dig som ska starta företag men inte behöver låna allt för mycket.

Du behöver inte ladda upp en massa dokument eller på andra sätt komplettera din ansökan. Och inom en kvart har du troligtvis fått ett lånebesked med ett avtal på mailen. Och så snart du har skrivit under betalas pengarna ut.

Lånespannet ligger mellan 30 000 kronor och 300 000 kronor. Fördelen är att du inte behöver lägga tid på att ladda upp en massa dokument.

Och om ditt lån är beviljat signerar du låneavtalet med Bank-ID och pengarna betalas ut samma dag.

Du behöver varken säkerhet eller borgen. Och även du med betalningsanmärkning är välkommen att låna pengar från Approva.

Du binder dig inte till något när du ansöker. Dessutom registreras ingen UC när du ansöker som småföretagare. Starta ansökan här och få besked direkt.

Fördelar med Approvas lån för att starta företag

  • Snabb och enkel ansökan.
  • Svar inom 15 minuter.
  • Utbetalning samma dag.
  • Du betalar samma kostnad varje månad.
  • Inga avgifter.
  • Lånar ut till aktiebolag, enskild firma och handelsbolag.
  • Räcker att ditt företag är registrerat i Sverige och har en F-skattesedel.
  • Ingen UC.
  • Ingen säkerhet eller borgen.

Fast månadskostnad

Eftersom Approvas lån vänder sig till nya företagare gillar vi att de har en fast månadskostnad istället för en rörlig ränta.

Du betalar bara för räntan på lånet. Det innebär att du varken betalar uppläggningsavgift, månads- eller aviavgift. Du och också möjlighet att betala tillbaka hela lånet i dess helhet innan kredittidens slut.

Du kan ansöka utan en UC-förfrågan

Om du oroar dig över en försämrad kreditvärdighet på grund av många kreditupplysningar på kort tid kan du andas ut. Approva använder inte UC. Det gör att en ansökan inte registreras hos dem.

Du behöver inte heller kunna erbjuda en säkerhet eller borgen för lånet. Det är också extra fördelaktigt för småföretagare som inte sitter på några nämnvärda tillgångar. Och att gå i personlig borgen för ditt företag kan vara ett stort steg.

Läs mer och ansök här – du binder dig inte till något.

Privatlån för att starta företag
"En smidig och enkel bank. Går snabbt att få hjälp från kundservice."

Du kan också ta ett privatlån för att starta eget företag

Om du ska starta ett eget företag och behöver pengar för uppstarten är ett privatlån ett alternativ. Det är ett ganska vanligt att ta ett så kallat starta-eget lån.

Det innebär egentligen att du tar ett privatlån för att finansiera uppstarten. Det kommer vara lite kostnader för att starta upp.

Exempelvis en egen dator, telefonabonnemang, bredband, verktyg och liknande. Startat du ett aktiebolag krävs också ett aktiekapital på 25 000 kr.

Att ta ett privatlån för att starta eget kan kännas skrämmande. Men om du inte har sparade pengar du kan satsa är det en god idé.

Oavsett om det är till aktiekapitalet i ett aktiebolag eller för att du behöver en dator kan ett privatlån vara en bra väg att dra igång allt om du inte redan har pengarna på banken.

Men det är viktigt att du har en plan för att betala tillbaka pengarna så fort du kan. Annars riskerar du att betala onödiga räntor och andra administrationskostnader privat.

Jämför privatlån för att starta eget företag

bästSevenDay3,45 - 12,95 %
Lån & Spar Bank3,95 - 9,95 %
Coop Bank4,45 - 14,95 %
Avida5,95 - 21,95 %
Bank Norwegian4,99 - 22,99 %
Komplett Bank4,76 - 17,90 %
Marginalen Bank4,52 - 19,32 %
Nstart6,95 - 21,95 %
Spargo Finans9,84 %
Swedbank6,20 - 16,34 %
SEB5,25 - 13 %
Handelsbanken8,1 %
Nordea5,7 - 13,2 %
ICA Banken5,24 - 14,95 %
Uppdaterad 3 mars 2023

SevenDay har det bästa lånet för att starta företag. Deras effektiv ränta ligger mellan 3,51 och 12,95 %. 3,51 % är den bästa möjliga effektiva räntan efter att vi jämfört långivarna.

Skulle du få ett erbjudande med en lägre effektiv ränta än den du fått hos SevenDay efter att du tagit ett lån hos dem matchar de erbjudandet.

Malin är en nöjd kund hos SevenDay. Såhär skriver hon om banken på Trustpilot:

– En smidig och enkel bank. Har både lån och sparkonton där. Inga bekymmer med att amortera extra varje månad. Går snabbt att få hjälp från kundservice.

Ansök hos SevenDay för att se vilken ränta du får:

Vad som krävs för att få ett företagslån för att starta företag

Alla typer av företagsformer (aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag) kan låna pengar för att starta företag. Och många långivare lånar ut till alla typer av företag i alla branscher.

Men det är generellt lättare att få ett företagslån av “mindre” långivare om du har ett mindre företag. Vissa långivare beviljar ibland även lån till företag med betalningsanmärkningar, och bedöms oftast individuellt.

Därför är det viktigt att det finns en bra och sund affärsidé och duktiga företagare bakom för att låna pengar för att starta företag.

Approva kräver inget av nedan. Men det är smart att ansöka hos fler långivare för att jämföra lånen. Och då är det bra om du har koll på nedan.

Affärsplan

Se till att din affärsplan är realistisk och detaljerad. Affärsplanen är viktig för att någon överhuvudtaget ska ta dit företag seriöst. En affärsidé bör vara realistisk. Visa långivaren hur företaget kan använda affärsidén och affärsplanen för att växa och ge avkastning. Då har du större chans till att låna pengar för att starta företag.

Ekonomisk hjälp och revisor

Det är lättare att få låna pengar långivaren ser att företaget får professionell hjälp med ekonomin. Dessutom så kan du som företagare koncentrera din kraft på att driva företaget framåt. En god redovisning ger trovärdighet till företaget.

Läs också: Företagslån för småföretag.

Företagslån för att starta företag
Det kan vara smart att ta professionell hjälp för att se över företagets ekonomi för att underlätta att låna pengar för att starta företag.

Säkerhet

Du måste i princip alltid ställa en säkerhet för att få låna pengar för att starta företag. Vilka säkerheter du kan använda beror framför allt på vad du tänker starta för typ av företag. Ett större företag med fast egendom och flera aktieägare har helt enkelt betydligt fler möjligheter än ett enmansföretag.

För alla lån finns risker, och olika säkerheter ger olika risker både affärsmässigt och även privat. Borgensåtaganden och pantsättning av privat fast egendom kan medföra privatekonomiska följder som är svåra att överblicka.

Därför är det viktigt att vara mycket försiktig med åtagandena. Var noga med att göra en riskanalys innan du skriver på något. Att låna pengar för att starta ditt företag är en bra möjlighet och kan ge bra avkastning, men du bör alltid applicera försiktighetsprincipen.

Borgenär

Om du vill låna pengar för att starta ett mindre företag är borgensåtaganden den enklaste vägen att gå. Det innebär att exempelvis du som grundare eller ett moderbolag går i borgen för skulden (proprieborgen).

I praktiken betyder det att borgensmännens ansvarar för att betala räntor och amorteringar om företaget inte har möjlighet. Kort sagt får borgensmannen betala av lånet till företaget.

Den uppenbara fördelen är att det inte krävs någon omfattande administration för att ställa säkerheten. En annan fördel är att det inte krävs några reella tillgångar. Nackdelen är risken för personliga betalningsproblem för dem som ställer borgensåtagandet.

Aktiepant

Aktier i bolag kan pantsättas som säkerhet för ett lån. Det är ett mycket vanligt tillvägagångssätt för framför allt lite större företag. För mindre verksamheter är det inte lika lämpligt.

Pantsättningen i aktier innebär att långivaren har rätt att ta aktierna i anspråk om lånevillkoren inte följs. Om du inte har möjlighet att återbetala lånet har långivaren helt enkelt rätt att ta kontroll över företaget och/eller sälja aktierna.

Fastighetspant

Om ditt företag kommer äga en fastighet finns möjlighet att pantsätta fastigheten som säkerhet för lånet. Det är en lösning som kan vara praktisk om verksamheten bedrivs inom en fastighet med låg eller obefintlig belåning.

Om du har möjlighet att pantsätta en fast egendom får långivaren en bra säkerhet, förutsatt att fastigheten kan användas för annat än din specifika verksamhet. Den stora risken är givetvis att långivaren kan ta fastigheten i anspråk, vilket gör att du inte kan fortsätta driva din verksamhet.

För mindre företag finns även en möjlighet att ta ut säkerhet i ägares fastighet, exempelvis en villa eller bostadsrätt. Det är naturligtvis en mer riskabel lösning eftersom den kan drabba ägaren privat.

Säkerhet i immateriella rättigheter

Immateriella rättigheter är exempelvis ett registrerat varumärke eller ett patent. Rättigheterna kan pantsättas på samma sätt som en fast egendom. Det är inte så krångligt att pantsätta dem immateriella rättigheterna, men pantsättningen måste registreras i en särskild ordning hos PRV.

Det är långt ifrån alla företag som har immateriella rättigheter av något värde som kan användas som säkerhet för ett företagslån. Den här typen av säkerhet är vanligare hos större företag eller start-ups inom teknik eller IT.

Exempel: Ditt företag är verksamt inom IT och har ett patent på en ny teknik. I stället för att använda någon annan tillgång kan själva patentet utgöra en säkerhet för lånet. Vanligt är dock att även ett borgensåtagande krävs, särskilt om företaget är av den mindre storleken.

Företagsinteckning

Företagsinteckning är en pant i lös egendom. Det vill säga alla tillgångar som inte är fast egendom. I teorin kan en mängd tillgångar komma ifråga.

Normalt brukar dock varulager och/eller kundfordringar vara tillgångarna som ingår i en företagsinteckning. En tydlig nackdel med lösningen är en stämpelskatt på 1 % av beloppet på företagsinteckningen.

Exempel: Ditt företag driver en ehandel och har ett varulager av ganska beständig storlek. Då kan företaget ställa själva värdet på lagret som säkerhet för lånet. Tänk på att det krävs en viss administration och dokumentation för att säkerheten ska godtas av långivaren.

Tänk alltså på detta när du ska låna pengar för att starta företag: