Låna pengar till tomt – så gör du för att ta ett tomtlån 2023


Funderar du på att bygga hus och undrar hur du kan låna pengar till tomtköpet? Du är inte ensam. Många svenskar väljer att köpa tomt och bygga nytt eftersom att den skenande bostadsmarknaden har drivit upp huspriserna.

Men, när du ska köpa tomt och bygga nytt behöver du göra lite annorlunda mot när du köper ett färdigt hus. Så här gör du för att låna till ditt tomtköp:

Det går inte att ta ett bolån till tomtköp eftersom att långivaren juridiskt inte kan ta emot någon pant mot tomten. Däremot kan du finansiera tomtköpet och låna till tomten med ett privatlån. Bolån har generellt sätt lägre räntor en privatlån, men eftersom att du kan ta ett bolån så fort du har ett hus på tomten kan du betala tillbaka privatlånet relativt snabbt.

En tomt för 500 000 kronor kostar 1 166 kr i räntekostnad per månad (efter ränteavdrag) om du får en låneränta på 4 %. Om det tar två år från tomtköpet till att huset står klart och du kan ta ett bolån som omfattar både tomten och huset kostar lånet knappt 28 000 kr.

Det är bra att vara medveten om att långivare ger ut privatlån upp till 600 000 kronor. Om tomten kostar mer än vad du ta ett lån på kan både du (och din eventuella) sambo ta ett varsitt lån. På så sätt kan ni låna upp till 1 200 000 kr.

Ordna förmedlar privatlån med räntor ner till 3 %. Klicka här för att använda Ordnas enkla gratistjänst och få förslag på privatlån för att köpa tomten.

Viktigt att jämföra lån när du ska köpa en tomt

Ett bra sätt för att hitta bästa långivaren och den bästa räntan är att använda jämförelsesidor. Jämförelsesidor hjälper dig också att jämföra många lån och få lånelöfte med bara en kreditupplysning. Tänkt på att de mindre aktörerna oftast har billigare privatlån än storbankerna. Just därför ska du se till att jämföra flera långivare för att få bästa möjliga ränta och villkor.

Ordna som är en del av Svensk Fastighetsförmedling är högst rankade på Trustpilot bland alla jämförelsesiter med väldigt nöjda kunder. Med över 400 omdömen har de högst betyg av alla: otroliga 5,0 i en skala 1–5. Hitta den lägsta räntan och det mest förmånliga lånet till ditt tomtköp här.

Marita är en av 400 kunder som gett Ordna högsta betyg för hjälpen att hitta det bästa lånet:
– Det bästa bemötandet och servicen någonsin med en låneförmedlare… Rekommenderas varmt!

Ordna hittar den lägsta räntan och bästa villkoren med bara en kreditupplysning. Allt du behöver göra är att
fylla i en låneansökan som tar två minuter så återkommer de med låneerbjudande från flera långivare.


Påbörja processen för att låna till tomtköpet genom att använda Ordna kostnadsfria tjänst.

Låna pengar till tomtköp

Om du lånar pengar till tomt kan du använda tomten som kontantinsats

Om du tar ett privatlån för tomtköpet köper du ett värde. Det här värdet kan du sen använda som kontantinsats när det är dags att bygga. Din totala budget och ditt låneutrymme påverkas egentligen inte eftersom att byggnadskreditiven enbart finansierar husbygget. Tomten är ju redan finansierad med privatlån. När bygget och värderingen är klar bakas tomten och tomtlånen in i ditt bolån.

Byggnadskreditiv

En annan vanlig lösning när du ska låna pengar till tomt och bygga hus är en byggnadskreditiv. Det är en tillfällig finansieringslösning som du använder under tiden från att du köpt tomten till att du bygger huset. Långivaren bekostar först hela köpeskillingen av tomten. Sen fortsätter långivaren betala alla utgifter i takt med att fakturorna från bygget kommer in.

Utöver en eventuell fast engångskostnad (som du kan förhandla om) betalar du ränta för det belopp du har använt. När ditt nya hus är klart, slutbesiktigat och försäkrat lägger långivaren om krediten till ett bolån. Efter det övergår alltså hela lånet till ett bostadslån. Vill du veta mer om byggnadskreditiv, klicka här.

Om du har ett bolån hos en bank redan kan du förhandla till dig samma låneränta på kreditlånet till tomten som på ditt befintliga lån. Var beredd på att du kommer behöva ta hänsyn till kraven på byggnation enligt överlåtelseavtalet på tomten om du vill låna pengar till tomt.

Vi listar de bästa bolåneräntorna.

Vanliga frågor vid tomtköp:

Hur mycket får man låna på en tomt?

Du kan låna 100 % av priset på tomten. Anledningen är att du måste ta ett privatlån.

Vad ska man tänka på vid köp av tomt?

Normalt sett kan det vara svårt att få ett bolån på en obebyggt tomt där du inte planerat att bygga hus. Däremot kommer du få låna pengar till tomtköpet om det finns en klar plan för att bygga ett hus på tomten. Därför är det smart att ha en tydlig vision för vad som ska stå på huset redan när du tar kontakt med lånegivare.

Hur mycket kontantinsats behövs för tomtköp?

Eftersom att tomtköpet fungerar annorlunda än att köpa en befintlig bostad tar du inte ett bolån. Därför behöver du ingen kontantinsats. När du köper en tomt kan du alltså inte finansiera det med ett bolån, utan du behöver ta ett privatlån. Fortsätt att läsa under bilden så förklarar vi hur du ska göra.

Hur mycket handpenning behövs för tomt?

Du behöver ingen handpenning när köper och lånar till tomtköpet. Anledningen är att du inte tar ett bolån utan ett privatlån eller ett byggnadskreditiv.

Hur länge kan man ha en tomt utan att bygga?

Efter att du fått bygglov från kommunen måste du börja bygga inom två år. Huset ska vara färdigbyggt och besiktigat inom fem år.

Kan man belåna en tomt?

Ja, du kan belåna 100% av tomtens kostnad med ett privatlån eller med ett byggnadskreditiv.

Kan man köpa och äga en tomt utan att bygga?

Ja, om du tar ett privatlån kan äga en tomt utan att bygga på den. Tänk på att du betalar ränta för lånet och att långivaren har en begränsad tid innan de vill ha tillbaka pengarna du lånat.

Ordna hittar det lägsta lånet för dig. Påbörja ansökan genom att klicka på knappen


Skribent
Linus Jorstadius
Granskad av
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 20 januari, 2023

Hem » Låna pengar » Låna pengar till tomt – så gör du för att ta ett tomtlån 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.