Nordnet – spara och investera hos Årets Bank 2022

Hos Nordnet får du som vill spara och investera samma verktyg, information och möjligheter som professionella investerare. Utan dyra avgifter som äter upp ditt sparkapital. Men de får även priset för att de har ett piggt utbud. Som att du kan låna upp till 500 000 kronor utan säkerhet helt amorteringsfritt i ett år.

Nordnet Bank
”Bästa appen för att köpa/sälja aktier enligt mig:”

Sammanfattning av Nordnet Bank

 • Gratis aktiehandel upp till 80 000 kr i 6 månader.
 • Investeringssparkonto för smidigt sparande i aktier och fonder.
 • Nio egna indexfonder, varav tre helt utan förvaltningsavgift.
 • Gratis medlemskap i Shareville, Nordens största sociala nätverk för sparande och investeringar
 • Privatlån mellan 20 000 och 500 000 kronor.
 • Ränta från 3,90 %.
 • Amorteringsfritt i upp till ett år och möjlighet till en betalningsfri månad.
 • Bolån med ränta från 2,95 % och belåningsgrad 50 %.
 • Avgiftsfritt sparkonto med ränta upp till 1,50 %.
 • Spara utan depåavgift med aktie- och fonddepå.
 • Avgiftsfritt sparande i investeringssparkonto.

Finansvalps omdöme av Nordnet

Finansvalps betyg: 4,9

Årets Bank 2022

Nordnet Bank startade med den höga ambitionen att demokratisera sparande och investering. Att ge privatpersoner samma verktyg, information och service som professionella investerare har. Och när de i slutet av året blev framröstade som Årets Bank 2022 av tidningen Privata Affärers läsare och jury var just det en del av motiveringen. Att Nordnet Bank är en stark röst för spararna i debatten.

Mångsidigt sparande

Om du vill spara pengar har Nordnet flera olika alternativ. Och på Finansvalp gillar vi att du kan välja den form som passar dig bäst. Oavsett hur stor eller liten risk du vill ta, om du vill placera dina pengar på lång eller kort sikt eller kanske spara till dina barn.

Med en aktie- och fonddepå eller ett investeringssparkonto får du tillgång till i stort sett hela aktiemarknaden. Du betalar ingen kontoavgift utan endast courtage när du handlar med aktier eller fonder.

Skillnaden dem emellan är att du deklarerar och betalar skatt för vinsten på din aktie- och fonddepå medans du istället betalar en schablonskatt på investeringssparkontot. Oavsett om du går med vinst eller förlust. Fördelen är att du slipper deklarera för det.

Vi på Finansvalp gillar Nordnets kapitalförsäkring extra mycket. Framförallt om du sparar till dina barn. Förutom att du kan välja förmånstagare bestämmer du också när den skall betalas ut.

Till skillnad mot om du sparar i exempelvis fonder till ditt barn. Då övertar barnet fonden i samma stund som hen fyller 18 år. Och det är ett vanligt misstag att genast sälja alla fonder direkt utan att vara medveten om att det följande år kommer en saftig skattesmäll.

Omdöme av Nordnet Bank
”Bra utbud av aktier och fonder.”

Nordnets kostnadsfria sparkonton

Nordnet säljer in sina sparkonton som kostnadsfria. Och det stämmer också när det gäller exempelvis startavgifter eller månadsavgifter. Men det innebär inte att ditt sparande är utan kostnader. Om du väljer att spara i aktier eller fonder betalar du courtage.

Hur stort det är varierar. Dessutom betalar du antingen skatt på vinsten eller en schablonskatt varje år eller kvartal. När du köper fonder bör du även titta på fondbolagets avgifter.

Men för att vara en bank för sparare har Nordnet en dålig ränta på sina sp/arkonton. På Finansvalp anser vi att de har en bit upp till sina konkurrenter. För att få en sparränta på 1,5 % måste ditt kapital nå över en miljon kronor. Innan det har du endast 1 % ränta.

Flytta din pension och slipp dyra avgifter

Du kan flytta både din tjänstepension och ditt privata pensionssparande till Nordnet. Banken har slopat onödiga avgifter vilket gör att du får bättre förutsättningar att spara inför din framtida lön. Om du väljer ett privat pensionssparande ökar dina chanser till ett gott liv efter arbetet. Hos Nordnet väljer du själv hur du vill placera och har tillgång till ett stort utbud av värdepapper.

För många av oss är tanken på pensionen avlägsen. Och att spara inför den känns torrt och trist. På Finansvalp gillar vi hur enkelt Nordnet gör det för dig att pensionsspara. Förutom personlig hjälp erbjuder de lättillgänglig och bra information.

Som att du själv kan testa hur mycket du kan få i pension genom att ändra belopp, kapital att spara per månad och spartid i antal år.

Låna amorteringsfritt i ett år

Hos Nordnet kan du låna mellan 20 000 och 500 000 kronor utan säkerhet. Och den rörliga räntan är i jämförelse med flertalet konkurrenter låg. Förutom en uppläggningsavgift är lånet också utan avgifter om du väljer autogiro.

Lånet du tar är ett annuitetslån. Du betalar alltså ett lika stort belopp varje månad under hela löptiden. Vi på Finansvalp gillar att du kan välja att låna amorteringsfritt i upp till ett år. Och om du behöver det kan du också få en betalningsfri månad.

Men tänk på att det har till följd att du kommer att betala ett högre månadsbelopp när det amorteringsfria året löper ut. Och räntan är rörlig. Det innebär att den kommer att fluktuera under kreditens återbetalningstid.

Nordnet bolån är inte för alla

På Finansvalp uppskattar vi att du även kan ha ditt bolån hos Nordnet. Och istället för att du skall behöva ränteförhandla är deras räntetrappa helt transparant och lika för alla. Du vet redan på förhand vilken ränta du kommer att få.

Att du behöver vara kund i banken för att kunna få ett bolån är inget konstigt. Inte heller att du bör flytta ditt sparande samtidigt som du flyttar bolånet. De flesta banker vill gärna att du blir helkund. Och vanligtvis brukar du få olika rabatter för besväret.

Men för att du skall kunna få någon vidare ränterabatt på ditt bolån hos Nordnet krävs rejäla tillgångar. För att du skall få någon sänkning av räntan alls måste du ha ett sparande på minst 1,5 miljoner kronor.

Och om du gärna vill ha lägsta möjliga bolåneränta måste du ha tillgångar på minst 15 miljoner kronor. Även om du har en medsökande är det ett sparande som de flesta hushåll förmodligen inte har. Dessutom är belåningsgraden endast 50 %.

Nordnets aktieskola

Nordnet är väldigt aktivaYoutube med över 33 000 prenumeranter. Där kan du få mycket bra tips om aktier och sparande. Ett exempel är nedan video som går igenom hur lång tid det tar att spara till en miljon.

För- och nackdelar med Nordnet Bank

Positivt hos Nordnet Bank

 • Kostnadsfria sparkonton.
 • Spara i aktier och fonder med depåkonto eller investeringssparkonto.
 • Ingen depåavgift.
 • Välj courtageklass.
 • Spara till barnen med kapitalförsäkring.
 • Pensionsspara.
 • Låna upp till 500 000 kronor utan säkerhet.
 • Förmånlig ränta och inga aviavgifter med autogiro.
 • Amorteringsfritt upp till ett år.Möjlighet till 1 betalningsfri månad.
 • Löptid upp till 15 år.

Negativt hos Nordnet Bank

 • Hög minsta ålder på 25 år för att få låna.
 • För att få ränterabatt på ditt bolån krävs tillgångar på minst 1,5 miljon kronor och för bästa möjliga ränta krävs ett sparande på minst 15 miljoner.
 • Maximal belåning på bolån är 50 %.
 • Låg sparränta.

Trustpilots betyg och omdömen av Nordnet Bank

Trustpilots betyg: 2,1

Hos Trustpilot har Nordnet ett dåligt genomsnittligt betyg på 2,1 av 5 stjärnor. Betyget är baserat på 64 omdömen. Endast 12 % av användarna har gett toppbetyget. En av dem som är nöjd är Gunilla. Hon upplever att hon fick fin hjälp från kundtjänst:

”Jag fick hjälp av Lars K på kundservice som var mycket hjälpsam och tålmodig, ingen stress utan var väldigt fin i bemötande. Jag behövde hjälp med förklaringar av mitt privata sparande. Nu är det helt med på banan. Han var pedagogiskt och hjälpte mig att även starta ett konto som företagare. Det har jag försökt på egen hand några gånger, nu gick det så smidigt!”

Även Jacob gillar Nordnet och deras app:

”Bästa appen för att köpa/sälja aktier enligt mig, en app som ständigt förbättras vilket uppskattas. Enkelt att titta historiska kurser, skapa bevakningar, köpa/sälja mm. Inte den billigaste gällande avgifter, sätter dock en 5 pga användarvänlighet. Med lägre avgifter blir det 5+.”

Bland de mer kritiska rösterna nämns oftast en omodern teknik och dålig kundtjänst. Daniel förklarar sitt låga betyg såhär:

”Bra utbud av aktier och fonder. Men skulle du behöva hjälp av support så förvänta dig inga svar. Dåliga svar och respons tar minst 2-3 veckor och då får du inga tydliga svar på din fråga och behöver vänta ytterligare 2-3 veckor på nytt svar. Urusel support därför konkurrenterna ligger så mycket bättre till. Trist när det andra på Nordnet är bra.”

Google Reviews betyg och omdömen av Nordnet Bank

Google Reviews betyg: 3,2

På Google har Nordnet Bank ett medelbetyg på 3,2 av 5 stjärnor. Viktor använder flera av Nordnets tjänster och är mycket nöjd. Han motiverar sitt höga betyg såhär:

”Inga avgifter för min tjänstepension, hälften så låg bolåneränta jämfört med min tidigare bank, tre gånger så lågt courtage. Kan inte ge annat än 5 stjärnor!”

Men Roy är inte lika förtjust. Han ger banken en stjärna i sitt omdöme och skriver:

”Nordnet är som en sämre bettingsajt, superenkelt att göra insättning men omöjligt att ta ut. Otroligt dålig användarupplevelse, ohjälpsam support och långa väntetider på allt. Har försökt ta ut pengar i över en vecka, men de fortsätter neka det och när jag ringer supporten så säger de att de inte vet varför.

Blev dessutom lovad att de skulle göra ett manuellt uttag till mig samma dag men det hände aldrig. Börsen handlar väldigt mycket om timing och vad konsekvensen blivit av att Nordnet låst mina pengar, så jag inte kunnat göra den tilltänkta omplaceringen, har nu kostat mig många tusentals kronor.

Skulle rekommendera samtliga att gå med en annan, mer seriös bank. Finns många seriösa och kompetenta banker i Sverige så det är inte värt all huvudvärk jag, och väldigt många andra att döma av recensionerna, har upplevt.”

Spara och investera med Nordnet

Nordnets lån och räntor

Räntan för ett privatlån från Nordnet Bank sätts individuellt och spänner mellan 3,90 % – 10,90 %. Sparräntan är för närvarande 1 % för belopp upp till 1 miljon kronor och 1,5 % på belopp över en miljon kronor. Alla räntor hos Nordnet är rörliga och kan komma att förändras över tid.

Hur mycket kan man låna genom Nordnet Bank

Från Nordnet kan du låna mellan 20 000 kronor och 500 000 kronor med en löptid mellan 2 och 15 år.

Typer av tjänster du kan ansöka om hos Nordnet Bank

Låna pengar

Hos Nordnet Bank kan du få ett privatlån utan säkerhet upp till 500 000 kronor. Att det är utan säkerhet innebär att du själv väljer vad du vill använda pengarna till. Det kan vara för att exempelvis köpa en motorcykel, renovera eller göra en drömresa.

Lånet från Nordnet är ett annuitetslån. Det betyder att du betalar tillbaka ränta och amortering med ett lika stort belopp varje månad. När kredittiden är slut har du betalat tillbaka hela beloppet.

Det kostar ingenting att ansöka om ett lån. Och du förbinder dig inte till något. Om du inte gillar det erbjudande du får behöver du inte skriva under avtalet.

När du lånar från Nordnet kan du välja amorteringsfritt under ett års tid. Då betalar du bara ränta. Fördelen är att din månadskostnad det första året blir lägre. Men istället betalar du mer resterande löptid. Du kan få ett amorteringsfritt år oavsett lånebelopp.

Vilken månadskostnad du får beror på lånebelopp, ränta och löptid. Om vi antar att du lånar 200 000 kronor till en nominell exempelränta på 4,85 % i 10 år blir den effektiva räntan 4,96 %. Uppläggningsavgiften är 429 kronor och aviavgiften vid autogiro är 0 kronor. Då blir din månadsavgift 2 111 kronor och det sammanlagda beloppet att betala tillbaka 253 343 kronor.

Bolån

För att kunna ansöka om ett bolån hos Nordnet behöver du först bli kund i banken. Räntan sätts individuellt och baseras på hur stort ditt sparande är. Om ni är två stycken räknas era sammanlagda tillgångar.

Maximal belåningsgrad är 50 % och standardräntan är 4,34 %. Beroende på hur stort sparande du har i banken får du rabatt på räntan:

 • 2,95 % – sparande på minst 15 miljoner kronor.
 • 2,99 % – sparande mellan 10 och 15 miljoner kronor.
 • 3,29 % – sparande mellan 5 och 10 miljoner kronor.
 • 3,39 % – sparande mellan 2,5 och 5 miljoner kronor.
 • 4,34 % – standardränta utan rabatt

Portföljbelåning

Med portföljbelåning menas att du lånar pengar att investera för med dina aktier och fonder som säkerhet. Du kan få en hävstångseffekt på upp till 10 gånger på din investering. Men samtidigt som chansen till en större vinst ökar så ökar även risken för att du förlorar ditt sparkapital.

 • Mellan 2,49 % och 7,59 % ränta.
 • Ju lägre risk du har i portföljen desto mer kan du få låna.
 • Upp till 10 gånger hävstång i både upp- och nedgång.
 • Portföljbelåning är förknippat med en betydande risk.

Läs mer om portföljbelåning hos Nordnet.

Låneförsäkring

När du tar ett privatlån hos Nordnet Bank kan du välja att lägga till en låneförsäkring. Om du förlorar inkomst på grund av arbetslöshet, skada eller sjukdom betalar försäkringen dina månadskostnader i upp till 12 månader. Skyddet gäller inte för arbetslöshet om du är egenföretagare.

Sparande

Hos Nordnet kan du välja mellan flera olika typer av sparande. Oavsett vilket du väljer är ditt sparkonto kostnadsfritt. Aktie- och fonddepåkonto, sparkonto och investeringssparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Öppna ett sparkonto

Om du bara vill ha ett konto för att sätta undan sparade pengar på har Nordnet ett avgiftsfritt alternativ. Med deras sparkonto har du fria uttag och insättningar. Det kostar ingenting att vare sig öppna eller ha kontot och du får ränta på första kronan.

För belopp upp till en miljon kronor får du en sparränta på 1 % och därefter får du 1,5 % ränta. Nordnet sparkonto ingår i den statliga insättningsgarantin.

Ansök om att öppna sparkonto Nordnet.

Aktie- och fonddepå

Hos Nordnet betalar du ingen depåavgift för ditt aktie- och fondsparande. Du betalar bara courtage när du handlar med värdepapper. Och du väljer själv vilken courtageklass du vill ha. Tänk på att du måste deklarera och betala skatt för dina vinster. I dagsläget betalar du 30 % skatt på vinster och utdelning. Du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster i deklarationen. Aktie- och fonddepå ligger under den statliga insättningsgarantin.

Öppna aktie- och fonddepå Nordnet.

Investeringssparkonto (ISK)

Om du väljer att öppna Nordnets investeringssparkonto (ISK) handlar du fortfarande med värdepapper. Men du slipper deklarera och skatta för en potentiell vinst. Istället betalar du en avkastningsskatt på 0,88 % av ditt belopp varje kvartal. Precis som för ett depåkonto är ditt ISK avgiftsfritt. Istället betalar du courtage. Att spara i Nordnets investeringssparkonto faller under den statliga insättningsgarantin.

Öppna ett investeringssparkonto.

Kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring kan du spara utan att oroa dig för en saftig vinstskatt. Det eftersom du betalar en avkastningsskatt på 0,88 % i utgången av varje kvartal istället. Dessutom kan du välja en förmånstagare vilket gör en kapitalförsäkring till ett bra alternativ om du vill spara till dina barn. Du betalar ingen kontoavgift för Nordnets kapitalförsäkring.

Läs mer om kapitalförsäkring hos Nordnet.

Pension

Du kan välja att ha både din tjänstepension och ditt privata pensionssparande hos Nordnet. Oavsett om du är privatperson eller företagare. Om du önskar kan du även få hjälp att flytta din pension till banken.

Läs mer om pension hos Nordnet.

Logga in på Mina sidor på Nordnet

Så går ansökan av lån till

För att kunna ansöka om ett privatlån hos Nordnet Bank måste du uppfylla deras grundkrav:

 • Du är minst 25 år.
 • Årsinkomst på minst 200 000 kr.​
 • Inkomst i Sverige i minst tre år.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Du betalar tillbaka lånet på högst 15 år och innan du fyller 71 år.​

Genom att ha en medlåntagare ökar dina chanser att få lånet beviljat eftersom ni delar på återbetalningsansvaret. En medlåntagare är vanligtvis en familjemedlem men även andra personer i din närhet kan godkännas. Tänk på att ni båda två måste uppfylla kraven för att få låna.

 1. Gå in på tjänster i toppmenyn. Klicka på privatlån.
 2. Fyll i önskat lånebelopp, återbetalningstid och syfte med lånet. Kryssa i om du vill ha amorteringsfritt första året.
 3. Ange dina personuppgifter som exempelvis civilstånd, boendeform och sysselsättning. Du skall också ange dina månatliga inkomster och utgifter och om du har barn att försörja.
 4. Om du har en medsökande anger du det. Kryssa i om du vill ha Nordnets låneföräkring.
 5. Bekräfta lånet för att gå vidare.
 6. När ditt lån har blivit beviljat får du en länk till avtalet via mail eller sms som du signerar med BankID.
 7. Pengarna betalas vanligtvis ut inom 3 bankdagar.

Hur snabbt får man svar på sin ansökan?

När du har fyllt i och signerat din ansökan görs en kreditprövning. Därefter gör Nordnet en manuell bedömning av din ansökan. Och hur lång tid den tar varierar. När banken har fått ditt skuldebrev i retur betalas pengarna ut och finns på ditt konto inom 3 bankdagar.

Mina sidor hos Nordnet Bank

När du loggar in på Mina sidor får du en avancerad översikt av din ekonomi. Förutom att se dina konton, transaktioner, utdelningar och krediter får du också rapporter och bevakningar såsom kurslarm. På Mina sidor kan du också göra exempelvis uttag, insättningar och ansöka om att höja ditt lån.

Vanliga aviavgifter

Det kostar ingenting att ansöka om lån hos Nordnet. Och om du väljer autogiro betalar du ingen månadsavgift. Vill du hellre ha en månadsfaktura tillkommer en aviavgift på 30 kronor per månad. En uppläggningsavgift på 429 kronor läggs till ditt lån.

Hos Nordnet är alla sparkonton utan avgift. Om du väljer aktie- och fonddepå eller investeringssparkonto betalar du courtage och eventuellt även fondavgifter som fondbolagen tar ut.

Summering av Nordnet Bank

 • Låna utan säkerhet mellan 20 000 kronor och 500 000 kronor.
 • Amorteringsfritt första året och möjlighet till betalningsfri månad.
 • Avgiftsfritt om du betalar med autogiro.
 • Låneränta mellan 3,90 – 10,90 % och löptid upp till 15 år.
 • Bolån med ränta mellan 2,95 % och 4,34 %.
 • Portföljbelåning.
 • Avgiftsfritt sparkonto med fria uttag.
 • Sparränta upp till 1,50 %.
 • Spara med aktie- och fonddepå.
 • Ingen depåavgift och du väljer själv courtageklass.
 • Kvitta vinster mot förluster i deklarationen. 30 % vinstskatt.
 • Investeringssparkonto (ISK) utan kontoavgifter.
 • Kapitalförsäkring utan avgifter.
 • Schablonskatt på ISK och kapitalförsäkring på 0,88 % av ditt belopp varje kvartal.
 • Privat- och tjänstepension.
Vd på Nordnet Bank AB
Lars-Åke Norling är VD på Nordnet Bank AB

Företaget Nordnet Bank AB

Nordnet Bank AB är en digital plattform för sparande och investering. Bolaget grundades 1996 med målet att ge privata sparare och investerare i Norden samma förutsättningar som professionella investerare.

Idag är Nordnet verksamma i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Deras marknadsområden är förutom lån även sparande och pension. Tidningen Privata Affärer utsåg Nordnet till Årets Bank 2022.

Kontakta Nordnet Bank

 • E-mail: info@nordnet.se
 • Telefonnummer kundservice: 010-583 3000
 • Telefonnummer privatlån: 010-583 36 00
 • Besöksadress: Alströmergatan 39, 112 47 Stockholm

Öppettid kundtjänst:

 • Måndag till torsdag: 8.30 – 19.00
 • Fredag: 8.30 – 18.00
 • Lördagar och dag före röd dag: stängt

Hur kontaktar man dem om man vill överklaga?

Om du skulle vara missnöjd med ditt lån från Nordnet Bank bör du i första hand vända dig till kundtjänst enligt ovanstående kontaktuppgifter. Om du inte är nöjd med svaret du får eller har frågor kan du vända dig till företagets klagomålsansvarige. Det gör du antingen genom ett meddelande när du är inloggad på Mina sidor eller skriftligen via post:

Nordnet
Att: Klagomålsansvarig
Box 30099
104 25 Stockholm

Som kredittagare har du också möjlighet att vända dig till kommunens konsumentvägledning eller till Konsumenternas Bank- och Finansbyrå för rådgivning. Du kan också vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

Skribent
Susanne Österberg
Granskat av
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 9 januari 2023