Det är många svenskar som tar ett renoveringslån för att renovera sin bostad. Eftersom värdet på bostaden historiskt har ökat mer än kostnaden för renoveringen, så har det dessutom varit en lönsam investering.
Det billigaste sättet att låna pengar till renovering är vanligtvis att utöka ditt befintliga bolån. Men om du inte har möjlighet att utöka ditt bolån så finns det fortfarande andra alternativ att kika på.
När du ska låna pengar till renovering så kan du dels ta ett lån med säkerhet (bolån) men även ett renoveringslån utan säkerhet (privatlån). Längre ned i artikeln går vi igenom fler alternativ – men först, de bästa renoveringslånen:
Det bästa lånet till renovering kan du få hos Coop Bank. De har en ränta ner till 3,45 % om du är medlem hos MedMera.
Skulle du mot förmodan få ett erbjudande med en lägre ränta någon annanstans så matchar Coop erbjudandet – deras schyssta villkor sticker därför ut i vår jämförelse.
RABATTCoop Bank | 4,45 - 13,95 % |
Handelsbanken | 8,60 % |
SEB | 5,75 - 13,50 % |
Nordea | 5,70 - 13,70 % |
Swedbank | 6,70 - 16,84 % |
ICA Banken | 5,49 - 14,95 % |
SevenDay | 3,95 - 13,95 % |
Lån & Spar Bank | 3,95 - 9,95 % |
Avida | 5,95 - 21,95 % |
Bank Norwegian | 5,99 - 23,99 % |
Marginalen Bank | 5,45 - 19,32 % |
Kontrollerad 1 juni 2023 |
---|
Som Coop-medlem får du alltid 1 % i rabatt på deras privatlån. De har dessutom redan en låg ränta och lånar ut upp till 600 000 kr – perfekt utrymme för din nästa renovering.
Coop Bank har visserligen en av marknadens bästa låneräntor men de nöjer sig inte där, utan de erbjuder dessutom räntegaranti.
Det gör att du kan känna dig trygg med ditt renoveringslån, för om du skulle få ett bättre erbjudande från en annan bank så matchar de räntan.
Deras avbetalningshorisont är även lång och du har möjlighet att betala av lånet i upp till 15 år.
Om ni är två som ansöker så ser banken till er gemensamma inkomst och förutsättningar. Därför ökar möjligheten att få låna mer pengar och att få lånet beviljat – dessutom med en betydligt bättre ränta.
Lån & Spar Bank har det bästa effektiva räntespannet på 4,03 - 11,28 %. När du tar ett lån får du också en räntegaranti. Det betyder att du kan känna dig trygg med att ta ett lån och att du får din billigaste möjliga ränta på lånet.
Lån & Spar Bank erbjuder också en räntegaranti när du lånar. Det gör att du kan känna dig trygg med att du får lägsta räntan hos dem.
Har du fått ett bättre erbjudande från en annan bank kan du nyttja räntegarantin för att se över dina möjligheter att få en lägre ränta på ditt lån.
Garantin kan nyttjas om du fått ett bättre låneerbjudande från en annan bank och innebär att de matchar den andra aktörens ränta, samt ger dig ytterligare 10 räntepunkter i rabatt.
Anders Ahlin är en av många som gett Lån & Spar Bank högsta betyg på Trustpilot:
– Kan verkligen rekommendera Lån och Spar Bank, väldigt bra ränta och snabb handläggning, skriver Anders Ahlin på Trustpilot.
Ansök helt kostnadsfritt.
Lån & Spar Bank är en digital bank som bland annat erbjuder förmånliga lån, kreditkort och sparkonton. De har funnits på den svenska marknaden sedan 2006. Men banken är betydligt äldre än så, de grundades i Danmark redan 1880.
Den anrika banken har väldigt nöjda kunder. Lån & Spar Banks betyg hos Trustpilot ligger på hela 4,7 av 5. Micke Persson är en av över 600 personer som gett betyget 5 av 5:
– Snabbt, smidigt och bäst ränta, lägger nu om ett par andra lån och sparar en rejäl summa på det!
Att utöka det befintliga bolånet är normalt sett det billigaste alternativet. Du kan dock maximalt belåna din bostad till 85 % av bostadens marknadsvärde.
Kom ihåg att om du ska belåna bostaden kan pantbrevet (för huset) eller pantsättningen (för bostadsrätt) medföra avgifter. Det kan också innebära att du måste amortera mer enligt amorteringskravet.
Om du tar ett renoveringslån med säkerhet innebär det att du utökar ditt bolån. Det betyder att du oftast får en betydligt bättre ränta eftersom beloppet nu ingår i samma villkor som bolånet.
Tar du istället ett renoveringslån utan säkerhet tar du i praktiken ett privatlån. Ett privatlån behöver nödvändigtvis inte bli så dyrt. Det är också ofta det enda alternativet om du vill låna under 100 000 kr.
Om du inte kan utöka ditt bostadslån ännu mer kan ett privatlån vara en bra lösning. Och när du ska låna pengar för renoveringar under 100 000 kr kan vara svårt att utöka bolånet eftersom att de flesta bankerna vill att du lånar minst 100 000 kr.
Privatlån är därmed ett bra lån för renovering om du inte har möjlighet att utöka ditt bolån. Fördelen är att du kan betala av hela eller delar av lånet tidigare utan någon extra kostnad, även om du har en avbetalningsplan.
Det är en bra förutsättning om du exempelvis ökar din inkomst och vill skynda på avbetalningen.
Det finns många långivare som lånar ut till renoveringar. Men om du är/blir Coop-medlem kan du ansöka om ett privatlån för att låna till renoveringen och få 1 %i rabatt på räntan.
Coops villkor sticker ut i vår jämförelse och om du ändå hade tänkt att låna till renovering, så kan du lika gärna göra det med marknadens schysstaste villkor!
Det tredje sättet att låna pengar till renovering är en byggnadskredit, vilket kan vara ett alternativ om renoveringskostnaden överstiger 600 000 kronor.
Under tiden renoveringen pågår tar långivaren ut en (eventuell) avgift och låneränta. Sedan läggs lånet om till ett bolån.
Med en byggnadskredit har du hela finansieringen klar och du betalar bara ränta för den del av krediten du använder.
Med byggnadskrediten behöver du inte amortera under byggtiden. Det här är alltså ett bra alternativ om du planerar att renovera för mer än 500 000 kronor.
Ifall du ska göra en mindre renovering och kan betala tillbaka inom de närmaste två månaderna kan ett kreditkort vara ett bra alternativ för att finansiera renoveringen.
De allra flesta kreditkort erbjuder exempelvis 55 dagars räntefri återbetalning och dessutom får du ofta någon form av bonus vid dina köp.
Vid en renovering tillkommer många utgifter och om du ändå har planerat att spendera pengar så kan du lika gärna göra det med gott samvete och faktiskt få någonting tillbaka utav det.
Det kan vara alltifrån cashback och billigare bensin, till resor och rabatter hos matbutiken osv.
Om du vet att du inom några år kommer vilja renovera så kan du med fördel börja spara redan nu. Företrädesvis på ett sparkonto med så hög ränta som möjligt och som är öronmärkt för din renovering.
På så sätt slipper du ta av besparingarna som är ämnade för bufferten, pensionssparandet, barnsparandet etc.
Att kunna betala av hela eller delar av renoveringen med dina sparade pengar kan göra stor skillnad för hur skuldsatt du blir efter renoveringen.
Så sätt igång och börja spara idag – desto tidigare du börjar, desto bättre.
Glöm inte att nyttja ROT-avdrag när du ska renovera din bostad. Med ett ROT-avdrag kan du få upp till 30% av arbetskostnaden subventionerat av staten – avdraget får dock inte överstiga 50 000 kr per år.
För att kunna använda ROT-avdraget måste du anlita en hantverkare med F-skattsedel och att du anmäler till hantverkaren att du önskar ROT-avdrag på arbetet. Du måste även äga bostaden och bo i bostaden som arbetet utförs i.
ROT- och RUT-avdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. ROT-avdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år. Oftast får du hjälp av den som utför arbetet så att det tas upp i din deklaration. Du läsa mer om ROT-arbete hos Skatteverket.
Ett renoveringslån fungerar precis som ett privatlån. Du behöver inte ta ut något nytt pantbrev och du behöver heller inte ha ditt boende som säkerhet när du ska låna till renovering vid husköp.
Det varierar beroende på din bank och deras rutiner men generellt sett syns det inom några bankdagar.
Med ett renoveringslån kan låna upp till 600 000 kr och med ett bostadslån får du max låna upp till 85% av bostadens värde. Men även detta bestäms individuellt. Har du exempelvis andra lån och krediter kan det bli svårare att låna så mycket som du hade önskat – allt beror på dina förutsättningar och eventuella risker för banken.
Räntan du får sätts alltid individuellt baserat på hur mycket risk banken tar när de lånar ut pengar till dig. Generellt sett brukar bostadsån ha lägre ränta och privatlån högre ränta men hos Coop får du 1 % i ränterabatt när du lånar till renovering.
Snabbt, smidigt och bäst ränta
Långivaren ser det som betydlig mer troligt att ni tillsammans kommer kunna betala tillbaka lånet vilket gör att de tar en lägre risk. Därför blir du en mer attraktiv kund och blir erbjuden en bättre ränta på renoveringslånet.
När du ansöker om ett lån tillsammans med någon ökar också dina chanser att bli beviljad ett lån markant. Och det är faktiskt vanligast att svenskar ansöker om ett lån tillsammans med sin sambo eller partner.
Den är helt avgörande för vilken ränta du får, däremot tar den relativt lång tid att förbättra. Försök att hålla nere antalet kreditupplysningar, säg upp krediter du inte utnyttjar och teckna hellre ett större samlingslån än att ha många mindre krediter och lån.
Om du är arbetslös ska du (såklart) i första hand försöka få en anställning. Om du däremot redan har ett jobb kan det kanske vara värt att ta ett lönesamtal, alternativt byta arbetsgivare. Det är trots allt oftast lättare att förhandla upp en lön vid en nyanställning än när du ska förhandla med din nuvarande arbetsgivare.
För att få den bästa räntan på renoveringslånet är det smart att samla befintliga lån och krediter till ett. Kan du teckna ett större privatlån och samla gamla lån till en ny långivare så blir du en mer attraktiv kund i framtiden. Den nya långivaren ger generellt sett även lägre ränta desto större belopp du samlar i ett lån.
Amorteringstiden avgör hur mycket du kommer betala varje månad. När du betalar av lånet under en längre tid så betalar du mindre varje månad. Men ju kortare amorteringstid du väljer, desto mer kommer du att ha betalat på lånet varje månad.
Välj därför en så kort amorteringstid som möjligt och betala av lånet så fort du kan för att betala så lite som möjligt för ditt renoveringslån.
Det kan kännas lite svårt och läskigt, men kontakta långivaren och fråga om du kan få en lägre ränta. Framförallt om du anser att du har en bättre ekonomisk situation idag än när du ansökte om renoveringslånet. Får du inte ner räntan kan du kontakta andra långivare och se om du kan få en bättre ränta.
Du kan alltid göra extra inbetalningar eller lösa hela lånet i förtid. Om du får pengar över en månad är det alltså bättre att betala av på lånet än att spara dem på ett sparkonto eller liknande. Ju snabbare lånet är avbetalt, desto bättre.