Byggnadskreditiv är en bra lösning när du ska bygga hus

Uppdaterad 7 mars 2023
Tobias Pettersson
Skriven av
Tobias Pettersson
Byggnadskredit för att bygga hus

Många svenskar har svårt att bygga hus eftersom att man behöver bo någonstans samtidigt som husbygget kan ta flera år. Samtidigt som du ska betala för dina befintliga bolån börjar fakturorna trilla in för husbygget.

Som tur är finns det en väldigt bra lösning. Med ett byggnadskreditiv behöver du inte betala för alla stora fakturor under husbyggets gång.

Vad är ett byggnadskreditiv?

Byggnadskreditivet fungerar som ett lån när du bygger hus. Det är en kredit som du tar när du bygger ett hus eller om du behöver låna för att bygga om. Långivaren betalar alla dina stora löpande fakturor under byggtiden. 

När huset är färdigbyggt lägger din långivare om byggnadskreditivet så att det förvandlas till ett vanligt bolån.

Vad krävs för att få byggnadskreditiv?

Om du ska bygga ett nytt hus krävs det att startbesked från byggnadsnämnden.

Vad är räntan på byggnadskreditiv?

Du betalar bara ränta för det belopp du använder. Och eftersom att du skickar fakturorna som kommer in till långivaren betalar du ränta för fakturorna som långivaren betalar.

Med andra ord betalar du mindre ränta i början och mer ränta i slutet eftersom att långivaren har lagt ut mer pengar under byggprojektets gång. Under byggtiden behöver du förmodligen göra löpande småköp till bygget.

För att kunna betala de mindre beloppen kan du sätta upp en del av byggnadskreditens belopp till ett konto som du själv kan använda.

Hur betalas byggnadskreditiv?

Långivaren betalar alltså alla löpande kostnader under husbyggnationen. När dit hus är klart och du har fått ett slutbesked av kommunen gör du en värdering huset.

Efter det lägger långivaren om byggnadskreditivet till ett vanligt bolån som är baserat på det nya marknadsvärdet.

Du betalar månadsvis räntekostnaderna för pengarna långivaren ligger ute med för att betala dina löpande fakturor.

Nordea förklarar hur byggnadskreditiv funkar hos dem: