Innehåller reklamlänkar

Lån utan UC-förfrågan: Hitta det bästa lånet och se vart du blir beviljad

Uppdaterad 6 december 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Estela López García
Granskad av
Estela López García

Lån utan UC kan hjälpa dig som har svag kreditvärdighet att få låna pengar. Kreditupplysningen registreras då inte hos UC, istället görs den av andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode). Se vilka lån som är bäst och vad du ska tänka på innan du lånar pengar utan en kreditupplysning hos UC.

Bäst lån utan UC – Topplistan 2024

FINANSVALP AWARDS: LÅNET SOM BEVILJAR FLEST
Högkostnadskredit
★★★★★
★★★★★
4,3
Vårt betyg:
Ränta
43,99 %
UC-förfrågan
Nej
Belopp
1 000 - 45 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Inga dolda avgifter
Ansök
Läs recension

Bästa betygen av alla lån utan UC-förfrågan

Vårt betygsystem för lån utan UC
Finansvalps betygsystem för lån utan UC bygger på data från 6 olika parametrar där ränta, avgifter och beviljandegrad väger tyngst. Genom en grundlig genomgång har ett snittbetyg tagits fram. Mer om betygsystemet.

Hitta bäst lånet utan UC – för DIG

Hur mycket vill du låna?
0
150 000
kr
Dina val matchar: / 18

Bäst betyg av alla lån utan UC

FINANSVALP AWARDS: BÄSTA LÅNET UTAN UC 2024
★★★★★
★★★★★
4,8
Vårt betyg:
Ränta
20 - 29 %
UC-förfrågan
Nej
Belopp
10 000 - 70 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Inga dolda avgifter
Ansök
Läs recension

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är en typ av lån där kreditgivaren inte använder Upplysningscentralen (UC) för att göra en kreditupplysning när du ansöker om ett lån. Istället använder långivaren exempelvis Creditsafe eller Dun & Bradstreet (före detta Bisnode) för att göra en kreditupplysning på låntagaren.

Så funkar lån utan UC-förfrågan

När en person ansöker om ett lån utan UC gör långivaren en kreditupplysning hos ett annat företag än Upplysningscentralen. Lån utan UC använder alltså en annorlunda kreditprövningsprocess än lån med UC-förfrågan. Enligt vår erfarenhet är processen snabbare än vid lån där långivare tar en UC, och pengarna betalas ut inom några timmar eller dagar efter godkänd ansökan.

Lån utan UC:s påverkan på din kreditvärdighet

Att göra en låneansökan utan UC påverkar inte din kreditvärdighet och påverkat därför inte din möjlighet att ansöka om exempelvis ett bolån negativt. Däremot kan kreditvärdigheten påverkas negativt om du har flera lån och krediter där långivaren inte tagit en kreditupplysning via UC.

Hur flera krediter påverkar din kreditvärdighet

Långivarna som erbjuder krediter utan en kreditupplysning via UC tar högre risk med den typen av låntagare och har därför högre räntor. Därför finns det en stor risk att den som ansöker om, och tar ett lån utan UC, drar på sig ännu större skulder och kostnader för lån.

Hur mycket kan man låna utan UC-förfrågan?

Hur mycket du kan låna utan UC-förfrågan beror dels på din kreditvärdighet, dels på vilken långivare du vänder dig till. Hos Banky kan du ansöka om ett lån utan UC upp till 150 000 kr. Men då krävs en relativt bra kreditvärdighet. Om du har en dålig kreditvärdighet kan du låna ut upp till 45 000 kr hos Ferratum som är långivaren som godkänner flest ansökningar.

Hur mycket kan jag låna utan kreditupplysning?

Du kan inte låna pengar av en bank eller ett kreditinstitut utan kreditupplysning eftersom det enligt lag krävs att långivare gör en kreditprövning innan de beviljar lån. Konsumentkreditlagen kräver att alla finansiella institutioner måste göra en grundlig bedömning av låntagarens återbetalningsförmåga innan de lånar ut.

Banker som inte kollar UC

I listan har vi har samlat långivare som erbjuder lån utan att kolla upp dig via Upplysningscentralen. I tabellen kan du jämföra räntor, lånebelopp och se vilket kreditupplysnings-företag de använder istället för UC.

Klara LånJämförCreditsafe / D&B
FerratumCreditsafe
Fairlo👍D&B
CredifiCreditsafe
Brixo PrivatlånD&B
BinlyCreditsafe och D&B
SaldoD&B
LoanstepCreditsafe
Brixo kontokreditD&B
FlexkontotD&B
MeraxD&B
ViaContoCreditsafe
ExtralånetD&B
LumifyCreditsafe / D&B
GF MoneyCreditsafe
BankyD&B
CashbuddyD&B
KontantfinansD&B
Ingen av långivarna i listan tar kreditupplysning via UC.
Flera lån i listan är högkostnadskrediter
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Långivare som inte tar en UC-förfrågan

  1. Klara Lån – Hjälper dig att hitta lån utan UC.
  2. Ferratum – Beviljar flest ansökningar av alla lån utan UC.
  3. Binly – Flexibel kontokredit upp till 50 000 kr.
  4. Fairlo – Lånet ut UC-förfrågan som har bäst betyg.
  5. Banky – Lån 20 000 - 150 000 kr utan UC-förfrågan.
  6. Brixo Kontokredit – Fast ränta på 19,95 %.
  7. Saldo Bank – Låna utan kreditupplysning mellan 5 000 -25 000 kr
  8. Extralånet – Fast ränta när du lånar utan kreditupplysning
  9. Brixo Privatlån – Effektiv ränta på 23,4 %.
  10. Cashbuddy – Låna med upplysning via Dun & Bradstreet.
Lån utan UC hos Klara Lån
Klara Lån jämför lån utan UC upp till 50 000 kr. Vi har testat att ansöka om ett lån och ser att du får svar på din låneasökan inom någon minut.

Vad är räntan för lån utan UC?

Räntorna för lån utan UC varierar dels beroende på vilken långivare du ansöker hos och dels din kreditvärdighet. Vår granskning visar att de nominella räntorna varier mellan 6,48 - 44 %. Den lägsta nominella räntan kan du få genom Klara Lån. Den högsta nominella räntan har Ferratum.

Citat: "Titta på effektiva räntan där dolda avgifter är inräknade."

För vem passar lån utan UC?

Ett lån utan UC används främst av personer med betalningsanmärkningar eller många kreditupplysningar och som vill undvika fler UC-förfrågningar. Det är alltså framförallt personer som behöver låna pengar snabbt men har en försvårad kreditsituation som ansöker om lån utan UC-check.

Se vår video innan du ansöker om ett lån utan UC

youtube thumbnail
Vår expert Joakim Westman förklarar vad lån utan UC innebär och vad du bör tänka på innan du gör en ansökan.

Negativa aspekter med lån utan UC-förfrågan

Det finns flera negativa aspekter att tänka på innan du ansöker om ett lån från en långivare som inte använder sig av Upplysningscentralen.

Begränsad bedömning av din kreditvärdighet gör lånen dyrare

När du ansöker om ett lån utan UC använder långivaren ett annat kreditupplysningsföretag. Oftast använder dem istället Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) eller Creditsafe.

När ansökan sker utan UC får inte långivaren tillgång till den mest omfattande informationen om din ekonomiska situation.

UC är kända för just det. De samlar in en bred mängd data från olika källor och ger en mer heltäckande bild av din betalningshistorik och skuldsättning.

Genom att använda alternativa kreditupplysningsföretag kan långivaren få en mer begränsad bild av din ekonomiska situation, vilket kan påverka deras bedömning av din kreditvärdighet.

Långivaren får inte tillgång till den mest omfattande informationen om din ekonomiska situation

Det är mindre konkurrens bland långivarna

En annan potentiell nackdel med att ansöka om lån utan UC är att du bara kan ansöka hos vissa långivare. UC är det mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige.

Därför använder många långivare dem för att fatta beslut om att bevilja lån och sätta räntor. När du ansöker om ett lån utan UC utesluter du därför många långivare.

Det kan innebära att du missar möjligheten att få bättre lånevillkor från långivare som kanske inte är tillgängliga via andra kreditupplysningsföretag.

Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Finansvalps redaktion ›

Olika typer av lån utan UC

Lån utan UC med hög beviljandegrad

Vi har sammanställt lånen som beviljar flest ansökningar just nu. Det är stor skillnad mellan långivarna där vissa långivare är väldigt restriktiva med vilka de lånar ut till. Andra lån beviljar många ansökningar.

LånBeviljandegrad
Ferratum4,3 %
Fairlo3,8 %
Binly3,7 %
Nstart3,5 %
Lumify3,1 %
Brixo2,9 %
Kontrollerad 25 oktober 2024

Lån utan UC med betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning kan du ändå bli beviljad lån utan en kreditupplysning hos UC. Men tänk över om du verkligen behöver ta lånet just nu eller om du kan vänta ut betalningsanmärkningen för att få en bättre ränta.

En betalningsanmärkning försvinner vanligtvis efter sex månader. Det är färre långivare som godkänner betalningsanmärkning än de som inte godkänner en anmärkning.

Långivare som godkänner betalningsanmärkning

LånGodkänner anmärkning
FairloJa, äldre än 6 månader
FerratumJa, äldre än 6 månader
Brixo KontokreditJa
Klara LånJa
Saldo BankJa
ExtralånetJa, äldre än 6 månader

Lån utan UC med pengarna samma dag

Lån utan UC med utbetalning samma dag kan du få från bland annat Ferratum. Långivarna gör en mindre kreditgranskning än lån som tar en UC-förfrågan. Därför har lånen som betalar ut samma dag högre räntor och avgifter.

Lån med låg ränta utan UC

Räntorna för lån utan UC är oftast högre än lån där långivaren tar en UC-förfrågan. Men räntorna skiljer sig också mycket bland de som tar en kreditupplysning på annat håll. Nedan har vi sammanställt lånrn med lägre räntor.

Topplista på lånen med låg ränta

Långivarna med lägst räntor

Lån utan UCLägst ränta
Klara Lån6,48 %
Brixo Privatlån19,95 %
Saldo Bank19,50 %
Banky 29,50 %
Extralånet27,95 %
Fairlo20,00 %
Kontrollerad 25 oktober 2024

Samlingslån utan UC

Att samla lån utan UC innebär att du refinansierar flera smålån och krediter till ett större privatlån, utan att en kreditupplysning tas via UC. Samlingslån utan UC kan vara effektivt för att inte påverka kreditvärdigheten negativt på kort sikt, dra ner på räntekostnader och slippa administrera flera lån.

Sms-lån

Sms-lån är en typ av lån utan UC-förfrågan. Anledningen till att det kallas sms-lån är att man kunde ansöka om en kredit via sms tidigare. Alla lån på den här sidan ansöker du däremot via deras webbplats.

Snabblån

Snabblån med eller utan UC

Snabblån utan UC är i princip samma sak som andra lån utan UC. Fördelen med ett snabblån utan UC är att det inte påverkar din kreditvärdighet i lika bred utsträckning, medan fördelen med ett snabblån som tar UC är att de genomsnittligt erbjuder bättre villkor.

Grafik över skillnaden på snitträntor och lånebelopp


4 tips: Att tänka på om du vill låna utan UC

1. Vad kostar lånet?

Det är viktigt att ta förstå lånets totala kostnad. Vissa lån som inte använder UC har låg ränta men höga avgifter. Därför måste kolla vad den totala kostnaden blir när allt är inräknat. Det gör du lättast genom att kolla på den effektiva räntan.

2. Lånevillkorens flexibilitet

Det är alltid bra att kunna bestämma hur mycket du vill betala tillbaka en viss månad. Det är också bra att kunna ändra lånets återbetalningstid. Du vill även ha möjlighet att betala tillbaka hela lånet när du vill utan någon extra avgift.

3. Är villkoren tydliga?

Vissa lån har finstilta paragrafer. Det kan exempelvis resultera i tråkiga överraskningar med hög dröjsmålsränta om du skulle missa en återbetalning.

4. Behöver du verkligen låna utan UC?

Ett lån utan UC är relativt dyrt i förhållande till flera andra lånetyper. Om du kan tillåta att långivare tar en UC-förfrågan på dig kan du jämföra lån hos fler långivare.

Två huvudpunkter för lån utan UC

Återbetalningstid

Om du ansöker om lån utan UC är det bra att hålla en kort återbetalningstid. Bli inte lurad av att månadskostnaden blir lägre om du väljer lång återbetalningsperiod.

Du ska såklart inte pressa din månadsbudget mer än du behöver. Dock det är bra att veta – ju längre tid du lånar, desto högre kommer totalkostnaden bli för lånet.

Vi tar ett exempel med ett lån på 50 000 kr som har ränta på 15 % och månatlig avgift på 200 kr. Då ser fördelningen ut enligt nedan beroende på vald återbetalningstid.

Som du ser ökar den totala räntekostnaden och avgiftskostnaderna med tiden. Därav är det bättre att återbetala lånet under en kortare period om möjligt.

återbetalning av lån utan UC

Effektiv ränta

När du jämför alternativ är det också viktigt att titta på den effektiva räntan. Eftersom att vissa långivare kan komma med dolda avgifter är den effektiva räntan ett bra sätt att få full koll på kostnaden för lånet.

I den effektiva räntan ska alla kostnader för lånet ingå. Därav blir det en mer rättvis bild över den verkliga kostnaden för lånet än om du endast skulle tittat på räntekostnaden.

Effektiv ränta

Statistik för lån utan UC

Är det för många valmöjligheter och svårt att sålla? Inga problem, vi hjälper dig. Förutom att vi redan valt ut de långivare som är bäst när det kommer till lån utan UC har vi också tagit fram statistik.

Med hjälp av statistiken kan du se ungefär vad du kan förvänta dig. Får du bättre erbjudande än snittet, toppen. Skulle du få ett sämre låneerbjudande kan du ställa krav istället, alternativt byta långivare.

Med hjälp av tabellerna och graferna nedan kan du enklare jämför räntor, avgifter och lånebelopp för lån utan UC. Jämför också mot snittet i tabellerna längre ner för att se om just ditt erbjudande är bra.

Räntor

Lånebelopp

Belopp och snittkostnader

Lån utan UCVärde
Lägsta lånebelopp1 000 kr
Högsta lånebeloppUtan UC upp till 150 000 kr
Genomsnittlig ränta33,60 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift319 kr
Genomsnittlig administrationsavgift19 kr

Möjligheter

Lån utan UCVärde
Direktutbetalning10 långivare
Utan UCAlla långivare vi listar erbjuder lån utan UC
Bet.anmärkning67 % av långivarna godkänner anmärkning
Ålder81 % av långivarna godkänner lån från 18 år

Lån utan UC jämfört med traditionella privatlån

Vi har jämfört alla lån utan UC med de 12 största aktörerna som lånar ut pengar med UC. Faktum är att om du kan förbättra din kreditvärdighet kan du få lån till mycket bättre villkor.

Många med sämre kreditvärdighet söker sig ändå till lån utan UC för att det inte påverkar kreditvärdigheten i lika stor utsträckning och gör det lättare att få lånet beviljat.

Här visar vi i alla fall skillnaderna i ränta och lånebelopp. Skillnaderna är stora, tänk därför efter om du verkligen behöver låna pengarna just nu.

Genomsnittligt kan du låna upp till 500 000 kr hos traditionella långivare som tar UC medan snittet är 36 000 kr för lån utan UC. Räntespannet skiljer sig också med 20,1 %. Lån utan UC har i snitt 33,4 % och om du kan låta långivaren ta UC ligger räntan på 13,3 %.

Har du möjligheten kan det därför vara värt att försöka förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om att låna pengar utan UC. På det viset kan du få lån senare till mycket bättre villkor.

Varning
Vissa lån som presenteras i den här artikeln är så kallade högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Så förbättrar du chanserna till ett bra lån utan UC

1. Ansök tillsammans med en medlåntagare

Om du kan ansöka om ett lån utan UC tillsammans med exempelvis din sambo är det ett bra alternativ.

Dels ökar chansen att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Dessutom gör det att banken anser att de tar en lägre risk.

Därför blir du mer attraktiv och blir erbjuden en bättre ränta på privatlånet. När du ansöker om ett lån tillsammans med någon ökar också dina chanser att bli beviljad ett lån markant. Och det är faktiskt vanligast att svenskar ansöker om ett lån tillsammans med sin sambo eller partner.

2. Försök att förbättra din kreditvärdighet 

Den är helt avgörande för vilken ränta du får. Det är förmodligen också anledningen till att du vill ta ett lån utan UC. Däremot tar den relativt lång tid att förbättra.

Försök därför att hålla nere antalet kreditupplysningar, säg upp krediter du inte utnyttjar och teckna hellre ett större samlingslån än att ha många mindre krediter och lån.

Du kan se din kreditvärdighet och få full koll på alla uppgifter som finns på dig hos MinUpplysning.

3. Förbättra din inkomst

Om du är arbetslös ska du (såklart) försöka att skaffa ett jobb. Om du däremot redan har ett jobb kan det vara värt att byta arbetsgivare och jobb. Det är trots allt oftast lättare att förhandla upp en lön vid nyanställning än när du ska förhandla med din nuvarande arbetsgivare.

4. Samla befintliga lån till ett större

För att få den bästa räntan på ett lån utan UC är det bra att baka ihop gamla lån och krediter. Kan du teckna ett större privatlån och samla gamla lån till en my långivare blir du en mer attraktiv kund hos långivaren.

Anledningen är att långivaren generellt ger en lägre ränta desto större belopp du lånar.

5. Välj en kort amorteringstid om du kan

Amorteringstiden avgör hur mycket du kommer betala per månad. När du betalar av lånet under en längre tid betalar du mindre varje månad.

Men ju längre amorteringstid du väljer, desto mer kommer du även betalat på privatlånet under hela löptiden.

Välj därför en så kort amorteringstid som möjligt och betala av lånet så fort du kan för att betala så lite som möjligt för privatlånet. Det är extra viktigt när du tar ett lån utan UC eftersom att du tar en kredit med hög ränta.

6. Omförhandla lånet

Det kan kännas lite svårt och läskigt, men kontakta långivaren och fråga om du kan få en lägre ränta. Framförallt om du anser att du har en bättre ekonomisk situation idag än när du ansökte på lånet.

Får du inte ner räntan kan du kontakta andra långivare och se om du kan få en bättre ränta.

Betala av extra mycket på lånet om och när du kan

Du kan alltid göra extra inbetalningar eller lösa hela lånet i förtid. Om du får pengar över en månad är det alltså bättre att betala av på lånet än att spara dem på ett sparkonto eller liknande. Ju snabbare lånet är avbetalt, desto bättre.

Lån utan UC med snabb utbetalning

Vill du ta lån utan UC och behöver pengarna samma dag? Hos långivarna nedan kan du enkelt ansöka med BankID och få lånet utbetalt snabbt.

Ferratum43,99 %
Saldo19,5 - 39,5 %
Vivus43,5 %
ViaConto43,5 %
Credifi43,5 %
Lumify43,5 %
Extralånet27,95 %
GF Money44,00 %
Loanstep21,85 - 38,4 %
SMSpengar44,00 %
Kontrollerad 26 november 2024

Alla de listade långivarna har snabba utan betalningar och erbjuder lån utan UC. Det innefattar framförallt snabblån och kontokrediter där det kan erbjudas direktutbetalning.

För att du ska kunna få pengarna samma dag behöver du tänka på:

  • Att du och din valda långivare har konto i samma bank
  • Att du gör din ansökan om lån under långivarens öppettider
  • Ansöker du på helgen kan det lösas ändå om långivaren använder Trustly

Populära sms-lån utan UC

Beviljar flest ansökningar
Högkostnadskredit
★★★★★
★★★★★
4,3
Vårt betyg:
Ränta
43,99 %
UC-förfrågan
Nej
Belopp
1 000 - 40 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Lånar även ut till dig utan inkomst
Ansök
Läs recension
Jämför alla lån utan UC gratis
★★★★★
★★★★★
4,2
Vårt betyg:
Ränta
6,48 - 39,5 %
Belopp
2 000 - 150 000 kr
Antal långivare
10
  • Jämför lån utan UC upp till 50 000 kr
  • Svar inom 15 sekunder
Ansök
Läs recension

Finns det lån utan kreditupplysning?

Det finns inga långivare som inte tar en kreditupplysning över huvudtaget. Skillnaden med lån utan UC är att kreditupplysningen görs på annat håll, vanligen Creditsafe eller Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode).

De kreditupplysnings-företagen gör inte en lika gedigen bakgrundskontroll som UC. Därav vill en del låntagare undvika UC för att inte försvaga sin kreditvärdighet eller få större chans till ett beviljat lån.

Eftersom UC är det största kreditupplysningsföretaget påverkar det också i större grad en låntagares kreditvärdighet. Lån utan UC syns inte hos UC och påverkar därför inte dina framtida möjligheter till ett lån i lika stor grad.

Vanligaste företagen för lån utan kreditupplysning hos UC

Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode)

De utövar bakgrundskontroller till långivare som vill erbjuda kreditupplysningar utan att kreditvärdigheten hos UC försämras.

Bisnode Business Information Group AB grundades 1989 som Bonnier Business Services och ägdes 2005–2020 av Bonnierkoncernen och Ratos, då verkade de under namnet Bisnode.

Sedan 2021 är bolaget en del av det amerikanska dataanalysföretaget Dun & Bradstreet.

Dun & Bradstreets kreditupplysningar brukar innehålla
  • Folkbokföringsuppgifter: Din aktuella bokföringsadress (och särskild postadress), civilstånd, och eventuella äktenskapsförord eller bodelning.  
  • Inkomsttaxering: Information om de senaste 3 årens inkomster. Ditt över- och underskott av kapital.  
  • Betalningsförmåga: Dina eventuella betalningsanmärkningar, ansökningar samt eventuellt (aktuellt och historiskt) skuldsaldo hos Kronofogden.  
  • Företagsengagemang: Information om ditt eventuella företagsengagemang.  
  • Fastighetsdata: Information om dina eventuella fastighetsinnehav, aktuellt eller taxerat innehav. 
  • Aktiviteter: Viktiga händelser såsom betalningsanmärkningar, ändring av civilstånd, adressändring och namnändring.   
  • Konsumentscore: Information om din kreditvärdighet och sannolikheten att du inte har möjlighet att betala av skulden.
Dun & Bradstreet f.d. bisnode alternativ kreditupplysning
Kreditvärdighet hos Dun & Bradstreet

Alla företag som erbjuder kreditupplysningar har ett poängsystem för att bedöma kreditvärdighet. Din kreditvärdighet bedöms efter flera olika parametrar.

De har en modell byggd med en teknik som kallas "credit scoring". Det innebär att de analyserar tillgänglig information för att försöka förutsäga om kunder kommer kunna återbetala lån i framtiden.

En låg score innebär lägre kreditvärdighet och betyder att du som låntagare är en högre risk att låna ut pengar till. En hög poäng betyder det omvända, du är då en liten risk att låna ut pengar till.

Dun & Bradstreet ser till helhetsbilden och väger plus och minus mot varandra. Exempelvis kan ärenden hos kronofogdemyndigheten i de flesta fall ge automatiskt avslag i kreditmallar.

Men D&B analyserar helhetsbilden hos dig som kund. Därav kan till och med krediter beviljas om du som kund har mindre allmänna mål hos kronofogdemyndigheten om de i övrigt ser bra ut med hänsyn till kreditrisken.

Via minupplysning.se kan du se vilka uppgifter kreditgivare har på dig och även se din kreditscore.

Creditsafe

Bolaget är en av världens mest använda kreditupplysningsföretag och en av de ledande aktörerna i Sverige. Creditsafe Group har 25 kontor runt om i Europa, USA och Asien som tillsammans har över 110 000 kunder.

Huvudkontoret finns i Storbritannien och företaget bedriver egen verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Irland, Italien, USA och Japan.

Företaget började dock sin resa i vårt grannland Norge, där det grundades i huvudstaden Oslo år 1997. Förutom kreditupplysningar på såväl privatpersoner som företag, erbjuder också Creditsafe andra tjänster riktade mot företag.

En av anledningarna till att ta att lån med Creditsafe är det inte påverkar din kreditvärdighet hos UC.

Creditsafes kreditupplysningar innehåller
  • Dina personuppgifter: Fullständigt namn, personnummer, folkbokföringsadress och civilstånd.
  • Din inkomst: Hur dina inkomster och taxeringsuppgifter sett ut under de senaste åren.
    Eventuella betalningsanmärkningar (både från enskilda- och allmänna mål) eller skuldsaldo hos Kronofogden, detta under de tre senaste åren.
  • Eventuell skuldsanering: De tittar också på om du är i en pågående skuldsanering. Om så är fallet kan ett lån inte bli beviljat då det inte finns några marginaler kvar.
  • Eventuella bolagsengagemang: Eventuella bolagsengagemang kommer synas i upplysningen från Creditsafe.
  • Konsumentscore: Vilken kreditvärdighet du har på en viss skala. Man väger inkomster mot utgifter genom att bland annat kolla på din historiska ekonomi.
  • Eventuellt förvaltarskap: Om du är under förvaltarskap kommer detta komma fram i kreditprövningen.

    Även om all information hämtas och sparas när du ansöker om ett lån med Creditsafe syns inte kreditupplysningen i kreditregistret hos UC. Det innebär att du behåller din ursprungliga kreditvärdighet.
creditsafe alternativ kreditupplysning

Kreditvärdighet hos Creditsafe

Faktorerna som påverkar kreditvärdigheten mest hos Creditsafe är din inkomst och befintliga skulder. All information som hämtas är offentliga uppgifter från Skatteverket. 

Creditsafe använder sig av en modell där du får poäng mellan 1 - 100, där 100 är bäst. Baserat på vilken poäng du har kommer du därför delas in i en av följande kategorier:

  • Poäng: 1–19 Innebär en låg betalningsförmåga och en mycket hög risk för långivare.
  • Poäng: 20–39 Innebär en låg betalningsförmåga och en hög risk för långivare.
  • Poäng: 30–50 Innebär en måttlig betalningsförmåga och en medelmåttig risk för långivare.
  • Poäng: 51–70 Innebär en hög betalningsförmåga och en liten risk för långivare.
  • Poäng: 71–100 Innebär en mycket hög betalningsförmåga och en mycket liten risk för långivare.

Företaget UC

UC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Bolaget grundades 1977 som ett samarbetsprojekt mellan storbankerna i Sverige. Storbankerna tar fortfarande enbart kreditupplysningar via UC AB.

UC AB hjälper lån- och kreditgivare med att ge en grundlig ekonomisk information av personer som ansöker om lån. Informationen är allt från inkomst och civilstånd till ålder och andra skulder.

Företaget hämtar informationen från öppna offentliga register så som Skatteverket, Tingsrätten, Kronofogden och Bolagsverket.

Dessutom får de information från alla företag som använder deras tjänst. UC AB har därför information om alla dina lån och krediter där långivare har använt sig av en UC-förfrågan för att avgöra din kreditvärdighet.

Ett år efter ditt lån registrerats försvinner det från UCs register

Om du tar ett lån ligger informationen kvar i 12 månader från att det har registrerats hos UC. Efter det påverkas inte din kreditvärdighet.

Men när dina lån försvinner från UCs register ska du inte räkna med att din kreditvärdighet per automatik förbättras. Det kan tyvärr ta tid och avgörs även av huruvida din ekonomi ser ut i övrigt.

Skillnaden på lån med eller utan UC

Krav på kreditupplysningar

Samtliga svenska långivare och banker är skyldiga enligt lag att utföra en upplysning på dig som ansöker om lån eller kontokredit.

Dock finns det inget specificerat om vilket kreditupplysningsbolag som ska användas, därför använder många långivare sig av alternativa företag så som Creditsafe eller Dun & Bradstreet.

Den största skillnaden mellan UC och andra aktörer är att upplysningen via UC är synlig för andra som tar kreditupplysingar.

Det betyder att många förfrågningar hos UC kan påverka dig negativt om du exempelvis ska ansöka om ett bolån. Om banken ser att du har många upplysningar registrerade på dig kommer de se dig som en risk att låna ut pengar till.

Skillnaden för dig som låntagare

Den största skillnaden för dig om du lånar pengar utan UC är alltså att kreditförfrågan inte syns någon annanstans än hos det aktuella kreditupplysningsföretaget.

Ingen annan förutom du själv och din långivare kommer kunna se att du ansökt och tagit ett lån med Creditsafe eller Dun & Bradstreet.

Även andra aktörer än banker tar upplysningar via UC. Exempelvis en hyresvärd om du söker bostad, eller betaltjänster som Klarna och PayEx använder sig av UC.

Har du gjort många kreditförfrågningar via UC kan de då se dig som en riskfaktor. I värsta fall kan det leda till att du blir nekad hyreskontrakt eller att köpa varor och tjänster på faktura.

Just därför vänder sig många svenskar till långivare som lånar ut pengar utan UC.

Låna aldrig mer pengar än du behöver

Så mycket kan du låna utan UC

Hos Banky kan du ansöka om lån upp till 150 000 kr utan UC. Det är högsta lånesumman av företagen som lånar ut pengar utan UC-förfrågan. Vanligtvis kan du låna utan UC från 1 000 upp till 75 000 kr.

Tänk dock på att aldrig låna mer än du behöver. Lån utan UC-förfrågningar har relativt höga räntor som du kan se ovan. Därför ska (alltid) bara låna pengar om du verkligen måste och inte låna mer än du behöver.

Vad UC och andra kreditupplysningsföretag vet om dig

Du är redan registrerad hos UC och andra kreditupplysningsföretag. Anledningen är att alla svenskar över 15 år är registrerade hos dem.

Förutom UC finns alltså andra kreditupplysningsföretag som Dun & Bradstreet och Creditsafe. De har egna register med uppgifter. Men vanligtvis inkluderar registerna nedan om dig:

    Det inkluderar tidigare utförda UC-förfrågningar på dig och dina aktiva krediter hos företag som använder UC. Informationen som hämtas i upplysningen är baserad på det senaste årets historik.

    Så säkerställer du att lånet är utan UC

    Det är oftast tydligt vart långivaren hämtar in information om dig för att veta om de kan bevilja dig lånet du ansöker om. Det du ska leta efter är om långivaren skriver att de gör en kreditupplysning via Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) eller Creditsafe.

    Anledningen är att de två kreditupplysningsföretagen är bra alternativ för långivaren att hämta information av dig utan att det påverkar din kreditvärdighet hos UC.

    Många förfrågningar hos UC kan försvaga din kreditvärdighet

    Flera förfrågningar hos UC på kort tid påverkar din kreditvärdighet negativt och kan försvåra processen att få lån. Anledningen är att de ser många förfrågningar som en risk för att man är oseriös låntagare.

    Så behöver dock inte vara fallet. UC-förfrågningar lagras också i 12 månader vilket medför en relativt lång period där kreditvärdigheten påverkas.

    Därav kan det vara bra att överväga ett lån utan UC istället. Du kan testa vår tjänst nedan där vi hittar det bästa lånet utan UC åt dig, det är helt gratis och du får förslag direkt.

    Vad ett lån utan UC betyder

    När vi pratar om "sms-lån utan UC" handlar det om mindre lån som ofta har högre ränta och avgifter samt kortare återbetalningstider.

    Sms-lån utan UC är egentligen ingen skillnad mot ett traditionellt lån utan UC. Sms-lån är bara ett ord som lever kvar sedan man tidigare kunde låna pengar direkt via sms.

    Numer har alla långivare onlineformulär där man ansöker om lån istället för via sms. Ordet lever dock kvar men idag betyder sms-lån egentligen att man tar ett snabblån, ansökan görs inte längre via sms.

    UC AB

    UC AB är ett företag som samlar och hanterar kreditinformation om privatpersoner i Sverige. Du kan läsa mer om UC här.

    När du ansöker om ett lån, särskilt ett större lån som ett bolån eller ett billån, behöver långivaren vanligtvis kolla din kreditvärdighet för att se om du är en pålitlig låntagare. UC är ett av företagen som kan ge information om din kreditvärdighet till långivaren.

    Men i fallet med "sms-lån utan UC" betyder det att långivaren inte kommer att använda UC för att kontrollera din kreditvärdighet när du ansöker om lånet.

    Istället kan de använda sig av andra kreditupplysningsföretag som inte gör lika omfattande ekonomisk bakgrundskontroll. Exempelvis är Dun & Bradstreet och creditsafe vanliga kreditupplysningsföretag för långivare som erbjuder sms-lån utan UC.

    Det som är extra bra med att låna pengar utan UC är att din kreditupplysning inte kan ses av andra företag. Därav kan du lättare få framtida lån och krediter godkända.

    Alla kreditupplysningar som görs på dig genom UC AB är nämligen synliga för andra företag som använder sig av dem. Har det då varit något sämre någon gång kan det bli svårare därefter att få dina förfrågningar godkända.

    Anledningen till att vissa långivare erbjuder sms-lån utan UC är för att göra ansökningsprocessen enklare och snabbare. De behöver inte samla in lika mycket information om dig och kan då fatta beslut snabbare om lånet blir beviljat eller inte.

    Det är fortfarande viktigt att försäkra dig om att du har råd att betala tillbaka lånet. Kolla även noga upp vad som gäller kring räntor och villkor, oavsett om det görs genom UC eller inte.

    Anledningar till ett lån utan UC

      Men du ska verkligen fundera på om det inte finns bättre alternativ. Denna typ av lån har relativt höga räntor och de kan bli väldigt dyra om du inte betalar tillbaka i tid.

      Därför ska du bara se lån utan UC som ett alternativ om du har ekonomin för att klara lånet. Det gäller egentligen alla typer av lån.

      Du ska inte låna utan UC om du inte kan betala tillbaka skulden. Anledningen är att du riskerar att försätta dig i ekonomisk knipa.


      Vanliga frågor och svar

      Varför vill man ta ett lån utan UC?
      När du ansöker om lån hos långivare som inte använder UC påverkas inte din kreditvärdgihet hos UC. Att ta ett lån utan UC kan också vara fördelaktigt för personer som har betalningsanmärkningar eller många kreditupplysningar på kort tid. Det gör det möjligt för människor som inte kvalificerar sig för traditionella banklån att ändå kunna få ett lån.
      Vad är UC?
      UC ( tidigare Upplysningscentralen) är ett kreditupplysningsföretag som samlar in och lagrar information om din kreditvärdighet. Många långivare använder dem för att bedöma om du kommer kunna återbetala ditt lån när du ansöker.
      Varför vill man undvika långivare som tar upplysning hos UC?
      Har man många kreditförfrågningar hos UC inom en kort tidsperiod påverkas kreditvärdigheten negativt. Därför kan man vilja undvika UC när man ansöker om lån. Har man redan en låg kreditvärdighet kan det också vara bra att undvika UC. Det kan vara svårare att bli beviljad ett lån då informationen hos UC lagras under en längre period.
      Kan man få lån trots många kreditupplysningar?
      Ja, det är möjligt att få lån trots många kreditupplysningar hos UC. Vissa långivare som Ferratum, Brixo och Fairlo använder alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Dun & Bradstreet som gör att dina tidigare UC-förfrågningar inte påverkar din låneansökan.
      Vad är skillnaden mellan hård och mjuk kreditupplysning?
      En hård kreditupplysning innebär att en långivare gör en detaljerad granskning av din kreditvärdighet. Medan en mjuk kreditupplysning inte är lika omfattande. De flesta lån utan UC använder mjuka kreditupplysningar, medan lån med UC är hårda.
      Vilka lån syns inte på UC?
      Lån som inte syns på UC är främst så kallade sms-lån eller snabblån. Dessa mikrolån rapporteras oftast inte till kreditupplysningsföretag som UC. Den här typen av lån har ofta högre räntor och avgifter än seriösa långivare som rapporterar till UC för att främja ansvarsfull utlåning.
      Vad är nackdelarna med lån utan UC?
      Det är ofta dyrare att ta ett lån utan UC. Det eftersom långivarna inte kan försäkra sig på samma sätt om att du är en låntagare som kommer kunna betala tillbaka lånet.
      Hur påverkar det min kreditvärdighet att låna pengar utan UC?
      Det påverkar inte din kreditvärdighet hos UC men den kan påverkas hos kreditupplysningsföretaget som långivaren använder istället för UC. Om du betalar av ditt lån i tid och inte missar betalningar kommer det förbättra din kreditvärdighet. Missköter man återbetalningen påverkas kreditvärdigheten negativt.
      Vilken typ av lån kan jag få utan UC?
      Vill man låna pengar utan UC är det generellt till mindre belopp och kortare återbetalningstid än för traditionella privatlån. Lån utan UC har också i regel högre räntor och det kan även finnas fler avgifter. Därför är det bra att titta på den effektiva räntan där hela kostnaden ska vara inräknad för lånet, inklusive avgifter.
      Vad är skillnaden mellan sms-lån utan UC och vanligt lån utan UC?
      Det är egentligen ingen skillnad på sms-lån och vanliga snabblån. Sms-lån är ett äldre begrepp som hänvisar till att man kan ta lån direkt via sms. Så fungerar det dock inte riktigt idag. Numera har alla långivare onlineformulär där man gör ansökan. Processerna är fortfarande snabba men eftersom de allra flesta har tillgång till internet via mobilen idag ansöker man istället på det viset. En skillnad är dock att sms-lån i högre utsträckning är högkostnadskrediter om man jämför med "vanliga lån utan UC".
      Vilka gör kreditupplysningen för lån utan UC?
      I Sverige tas det alltid en kreditupplysning på dig när du vill låna pengar. Skillnaden är dock att andra kreditupplysningsföretag inte gör lika omfattande bakgrundskontroll som UC. Lån utan UC kan erbjudas med flera olika andra kreditupplysningsföretag. Några exempel på vanliga sådana är Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode), Creditsafe och Syna.
      Vilka är kraven för att få låna pengar utan UC?
      Det skiljer sig åt från långivare till långivare, men de vanligaste kraven är:
      • Fast inkomst
      • Svenskt medborgarskap, alternativt permanent uppehållstillstånd
      • skuldfri hos kronofogden
      • 18 år +

      Därför kan du lita på oss

      Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

      Erfarenhet skapar trovärdighet
      • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
      • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
      • Utbildade journalister
      • Faktagranskande artiklar och recensioner
      • Betygsystem baserat på data
      Så granskar vi