Se lån som matchar dina valDet är inte en personlig rådgivning, verktyget hjälper dig bara se vilka lån som matchar dina val baserat på långivarens grundkrav.
Innehåller reklamlänkar
Vi vill hjälpa dig fatta välinformerade beslut
Som du ser är sidan helt befriad från störande reklam. Istället erhåller vi ersättning från ett flertal partners när vi förmedlar kunder till dem genom så kallade affiliatelänkar. Ersättningen kan i vissa fall påverka hur produkter visas på siten, men vårt redaktionella arbete är oberoende utan att påverkas av externa aktörer.
Inlåningsräntor – här hittar du bästa inlåningsränta just nu
Uppdaterad 5 september 2024
Skriven av
Joakim Westman
Joakim Westman
Joakim är ekonomijournalist med dubbla kandidatexamen från Uppsala Universitet. Han har en kandidat i Företagsekonomi med inriktning internationell business och marknadsföring, samt en inom Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik.
Maria Louise Sandberg är civilekonom med sju års eftergymnasial utbildning. Hon har en magisterexamen i företagsekonomi från NMBU och började sin yrkeskarriär som lärarassistent i företagsekonomi på Marknadshögskolan i Oslo, men har varit frilansande redaktör och regissör sedan 2011. Som frilansande konsult har Maria arbetat på bland annat Rubicon, Fremantle, Nordisk Film & TV och Mastiff.
Vill du ha sparandet till bästa inlåningsränta? Vi listar alla inlåningsräntor samt var du bör placera ditt sparande just nu. Och du behöver inte oroa dig, alla banker vi nämner omfattas av insättningsgarantin, förutom SaveLend där du istället får ett kapitalskydd.
Till att börja med – vad är inlåningsränta?
Jo, det är den avkastning du får för pengar du sätter in på ett sparkonto. Ju högre inlåningsränta och ju större belopp du avsätter, desto mer avkastning kan du få.
Det som är extra bra med inlåningsräntaär att du får avkastning utan risk. Pengarna växer också mer och mer med tiden tack vare ränta på ränta-effekten.
Informationsvideo om inlåningsränta
Bra inlåningsränta för varierat sparande
Multitude Bank har bra inlåningsräntor för samtliga sparkonton. Med fria uttag kan du få inlåningsränta på 4,30 %. De erbjuder också sparkonton för samtliga bindningstider med bra avkastning.
Multitude Banks inlåningsränta i jämförelse med storbankerna
Multitude slår storbankernas räntor på samtliga bindningstider. Framförallt är de väldigt mycket bättre när det kommer till sparkonto med fria uttag.
Du behöver inte byta bank helt, utan för enkelt över pengarna mellan sparkonto och ditt vanliga bankkonto.
Öppna sparkonto hos Multitude genom att klicka på knappen, statliga insättningsgarantin gäller.
Med SaveLend Fast får du ett förutsägbart sparande med en fast avkastning på 6 % efter löptidens slut. Du behöver binda dina sparpengar i minst 12 månader och minsta insättning är 10 000 kr.
Anledningen till att SaveLend kan erbjuda marknadens i bästa inlåningsränta är tack vare deras modell. De investerar dina sparpengar i krediter under bindningstiden.
Det påverkar dock inte din inlåningsränta. Skulle avkastningen ligga under 6 % vid bindningstidens slut skjuter de till den delen som saknas, och genererar den mer tar de den överskjutande delen. Du får 6 % oavsett hur deras investeringar presterar helt enkelt.
Inlåningsräntor – rörligt upp till 6 månader bundet
Vi har sammanställt Sveriges bästa inlåningsräntor för dig som vill kunna ta ut pengar flexibelt. Denna typ av sparande är perfekt som buffertsparande när du behöver tillgång till pengarna men ändå söker avkastning.
Våra experter granskar marknaden varje månad för att uppdatera inlåningsräntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker kommunicerar genom sina kanaler.
Bästa inlåningsränta just nu med fria uttag går upp till 4,30 %. Det är flera banker som höjt sina räntor och gått över 4 % även för sparkonton med fria uttag.
Det blir allt vanligare att man delar upp sitt sparande. En del av sparpengarna i fasträntekonto och en del med fria uttag. På det viset får man bra inlåningsränta men har samtidigt snabb tillgång till pengarna.
Därav är Multitude Bank en favorit, eftersom de har bra inlåningsräntor på samtliga placeringskonton.
Har du pengar över är det alltid bra att sätta in det på ett sparkonto med ränta. På det viset tappar inte pengarna i värde och du får även ränta på ränta-effekt.
I och med att Multitude Bank är i topp bland sparräntor på samtliga sparkonton är vi trygga i vårt höga betyg.
Oavsett om man sparar på lång sikt, exempelvis till barnen eller en lägenhet, alternativt på kortare sikt för att säkra upp sin ekonomi får man bra ränta.
Vi på Finansvalp rekommenderar att man delar upp sitt sparande i både fasträntekonto och fria uttag. På det viset får man bra ränta och kan samtidigt ha snabb åtkomst till sina pengar. Därav är Multitude Bank ett bra alternativ där man kan samla allt sitt sparande.
Multitude Bank grundades 2005 i Finland men är idag verksamma i 19 länder. Numera har de full banklicens i hela Europa. Läs mer och öppna konto hos Multitude genom att klicka på knappen:
Hos Avanza kan du känna dig trygg i att få bra inlåningsränta. Utöver det kan du som är villig att ta mer risk i ditt sparande för chans till bättre avkastning välja att investera i aktier eller fonder.
Öppnar du ett konto hos Avanza gör du som över 1 800 000 andra svenskar. Det är Sveriges överlägset största plattform för sparande och investeringar.
Det är toppen att kunna samla allt sitt sparande på ett och samma ställe. Oavsett hur man blandar med fasträntekonto, sparkonto med fria uttag, investeringar i fonder eller aktier får man alltid bra möjligheter hos Avanza.
Insättningsgarantin gäller för samtliga sparkonton och du håller enkelt koll på ditt sparande via appen som finns på App Store och Google Play.
SaveLend har bästa inlåningsränta för långsiktigt sparande
Inlåningsräntor om du binder 1 - 3 år
Om du har möjlighet att binda dina sparpengar under en lägre period kan du få den bästa inlåningsräntan. Det kallas fasträntekonto och är ett bra alternativ om du inte planerar att använda pengarna under en längre tid.
Det fungerar också bra som ett komplement till sparkonto med fria uttag. Du låser en del av sparpengarna och de besparingar du behöver tillgång till har du på kontot med rörlig ränta.
Med ett sparkonto hos SaveLend kommer ditt sparkapital investeras i krediter, likt övriga investeringsprodukter på deras plattform. Det bundna sparandet fungerar som en vinstdelning mellan dig som sparar pengar och SaveLend.
Skulle deras investeringar generera en avkastning under 6 % skjuter de till kapital för att din avkastning ska nå 6 %. Genererar den mer än 6 % behåller SaveLend istället den del som är till övers.
SaveLend tror mycket på sin investeringsstrategi och kan därför erbjuda kunder 6 % sparränta för att få investera kapital. I utbyte får du en säker avkastning på dina sparpengar utan att behöva investera själv.
Tänk på att du behöver binda dina sparpengar i 12 eller 24 månader hos SaveLend. När löptiden gått ut får du pengarna utbetalda till din transferdepå som skapas automatiskt när du skapar ett fasträntekonto.
SaveLend Kapitalskydd
SaveLend erbjuder Kpaitalskydd istället för traditionell insättningsgaranti. Det är för att dina sparpengar finansierar andra företags eller privatpersoners lån. Eftersom det är dina sparpengar är det dig låntagarna är skyldiga att betala tillbaka pengarna till, inte SaveLend.
Låntagarnas betalningar fortsätter alltså att återbetalas till dig, oavsett om SaveLend skulle hamna på obestånd. På det viset är dina sparpengar säkrade i lånen istället för via en insättningsgaranti.
Fasträntekonton är ett bundet konto. Oftast är kontot bundet mellan 3 månader och 5 år. När du startar ett fasträntekonto vet du vilken fast inlåningsränta du kommer att ha under hela bindningstiden.
Du kan såklart komma åt dina pengar om du behöver innan bindningstiden gått ut. Det innebär dock att du behöver betala en avgift om du avslutar i förtid. Ett fasträntekonto passar med andra ord bäst om du vet att du klarar dig utan pengarna under hela bindningstiden.
Om du inte behöver dina pengar i närtid kan det vara en metod att sätta dina pengar i arbete på börsen. Stockholmsbörsen har i snitt gett en avkastning på omkring 7 % men 2023 har det varit skakigt.
Vill man investera på börsen bör man tänka väldigt långsiktigt med sina investeringar. Enligt de bästa investerarna bör man ha en sparhorisont på 10 - 15 år.
Om du exempelvis ska köpa bostad om ett år och ska lägga kontantinsats på 300 000 kronor. Sätter du in dem pengarna till en fast ränta på 3,50 % får du avkastning på 10 500 kronor helt utan risk. Ett sådant kortsiktigt sparande bör inte vara på börsen.
Vi frågade Albin Kjellberg som har över 10 års erfarenhet av investeringar vad han tycker om traditionella sparkonton.
Inlåningsränta med insättningsgaranti
År 2024 behöver man inte fundera speciellt kring statlig insättningsgaranti då ett regeringsbeslut år 2020 gjorde att aktörer som inte hade denna garanti fick avvecklas.
Däremot kan det vara bra att veta vad det innebär. Med den statliga insättningsgarantin är du garanterad ersättning för ditt sparade belopp (inklusive räntan), även om banken skulle gå i konkurs.
Det gäller upp till ett belopp av 1 050 000 kronor och omfattar privatpersoner såväl som företag. För varje krona man sparar över 1 050 000 har man dock ingen garanti att få ersättning vid en eventuell avveckling.
Undantag från maxgränsen på 1 050 000 kronor
Vid vissa omständigheter gäller garantin även för belopp upp till 5 miljoner kronor. Det kallas för tilläggsbelopp och gäller om insättningen gjorts under de senaste 12 månaderna och avser:
Hög styrränta innebär också hög inlåningsränta
När styrräntan på senare tid höjts har också inlåningsräntorna följt med. Att placera i räntor är nu ett bra alternativ och dessutom behöver man inte ta någon risk.
Enligt flera ekonomer och även enligt Riksbanken själva kommer vi behöva vänja oss vid en högre styrränta en tid framöver. När då investeringsmarknaden blir mer instabil kan det vara skönt att placera i räntor och undvika den risken.
Tänk på
Om du har möjlighet att binda dina pengar över tid kan du få den bäst inlåningsränta. Men behöver du fri tillgång till dina sparpengar kan ett sparkonto med fria uttag passa bättre.
Ett bra alternativ
Ett alternativ till sparkonto med avkastning i form av inlåningsränta är att spara i krediter.
SaveLend är en investeringsplattform där du kan investera i peer-to-peer-lån (även kallat p2p eller peer-2-peer). Det innebär att dina investeringar finansierar krediter till privatpersoner och företag. Du får avkastning i form av utbetald ränta.
De erbjuder ett stort utbud av kredittyper. Det gör att du ökar din riskspridning och har möjlighet att skräddarsy din portfölj. Tillgångsslaget står helt utanför börsens volatilitet.
SaveLend har dessutom inte har haft en enda negativ avkastningsmånad på plattformsnivå sedan 2016. Det är alltså ett attraktivt alternativ men ett annat typ av sparande.
Nedan visar ett exempel på ett startkapital om 100 000 kr utan månadssparande.
Bra att veta för dig som privatinvesterare är att skatten dras automatiskt i samband med att du får ränta för en investering. Skatten rapporteras och överförs till Skatteverket som sedan syns på din deklaration precis som vanligt. Avkastningen beskattas som inkomst av kapital med 30 %.
SaveLend har uppbackning från Finansinspektionen och det tar inte mer än 5 minuter att komma igång. Det sker i 4 enkla steg:
Skapa konto hos SaveLend
Välj din strategi
Överför valfritt belopp
Dina pengar investeras automatiskt
Läs mer om SaveLend – klicka på knappen:
Därför letar svenskar efter bästa inlåningsräntan
Intresset för inlåningsräntor har ökat enormt hos svenskarna. Och man kan förstå varför. Eftersom styrräntan stadigt gått uppåt under senaste tiden har även inlåningsräntorna gjort det.
När det skakar på börsenoch bostadsmarknaden är det ändå tryggt att inlåningsräntorna också är höga.
Binda pengarna på över längre tid eller möjlighet att ta ut dem när du vill
När du ser över ditt sparande är det bra att ställa dig ett par frågor innan du tar ditt beslut. Kan du låsa dina besparingar under en längre period för ökad avkastning eller behöver du fri tillgång till pengarna?
Ju längre tid du har möjlighet att binda dina pengar, desto bättre inlåningsränta kan du få. Men om du behöver fri tillgång till dina sparpengar är det bättre att välja ett sparkonto med rörlig inlåningsränta.
Det är också bra att sätta mål för ditt sparande. Siktar du på att köpa en ny bil om ett år, en lägenhet om fem år eller vill du ha en trygghet att falla tillbaka på om oväntade utgifter dyker upp?
Beroende på vad målet är kan du sedan välja att binda dina sparpengar för mer avkastning eller öppna konto med fria överföringar. Vårt tips är att du har båda, på det viset får du både bra inlåningsränta och snabb tillgång.
Nischbankerna slår storbankerna
De fyra svenska storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank ger en inlåningsränta med en bindningstid på ett år runt 2,15 - 2,75 % i ränta. Medan nischbankerna istället ligger mellan 4,00 - 4,40 %.
Dessutom har storbankerna väldigt svaga inlåningsräntor på sparkonton med fria uttag om man jämför med nischbankerna. Där är skillnaden med bästa inlåningsränta hos Swedbank 2,00 % mot Multitudes 4,30 %.
Att tänka på när du väljer sparkonto
När du utvärderar sparkonton är det bra att fundera på vad pengarna ska vara till. Är det ett buffertsparande, en kort placering eller kan du vara utan pengarna under lång tid? Det avgör vilken typ av konto som passar dig bäst.
Läs villkoren innan du börjar spara pengar. Annars riskerar du att du exempelvis låser pengarna trots att du inte vill eller att du betalar en onödig administrationskostnad.
Kontrollera också omkontot har fria uttag eller om det skulle kosta något att ta ut pengarna i förtid på ett bundet konto.
Bästa inlåningsräntorna just nu
Multitude Bank erbjuder den bästa rörliga räntan på 4,30 %. Det är i skrivande stund den bästa inlåningsräntan med fria uttag.
SaveLend har bästa möjliga inlåningsräntan på 6,00 %, den får du om du binder sparandet i 12 månader.
Saldo Bank har bra inlåningsränta med insättningsgaranti, 4,30 %. Den får du om du binder minst 6 månader.
Moank
Du öppnar enkelt ett sparkonto med BankID, väljer sedan typ av sparkonto och sedan är du redo att börja spara.
De har inga avgifter eller bindningstider. För att öppna ett sparkonto hos Moank behöver du vara minst 18 år, folkbokförd i Sverige, ha ett svenskt bankkonto och ett BankID.
Landshypotek
Landshypotek är i topp av inlåningsräntor när det kommer till konton med fria uttag. Sparpengarna du sätter in hos Landshypotek hjälper dessutom till att utveckla landsbygden.
Du kan skapa ett konto med BankID så länge du är 18 år och folkbokförd i Sverige. Det finns inga dolda avgifter när du sparar hos Landshypotek och du får ränta från första kronan du sätter in.
Borgo
Borgo erbjuder just nu höga inlåningsräntor för alla typer av sparkonton. De har en inlåningsränta på 3,90 % för sparkonto med fria uttag.
Hos Borgo öppnar du sparkonto smidigt med hjälp av BankID. Det finns inga dolda avgifter utan Borgo använder det finansiella tillskottet för att kunna erbjuda andra kunder bättre bolån.
Sparar du hos dem får du alltså både bra inlåningsränta och bidrar till att fler kunder får förmånliga bolån. Den statliga insättningsgarantin gäller också för alla sparkonton hos Borgo.
För Borgos fasträntekonton är de också i toppen med höga inlåningsräntor. För att öppna ett fasträntekonto hos Borgo behöver du sätta in minst 10 000 kr.
Lunar
Lunar har en användarvänlig app där man kan koppla sitt ordinarie bankkonto och överföra pengar snabbt och smidigt. Räntan räknas av dagligen och i slutet av månaden kommer räntan in på kontot.
Är du osäker på hur mycket pengar du kan spara och vill kunna använda pengarna när det behövs, är Lunar ett bra alternativ.
Det kostar dessutom ingenting att ha ett sparkonto hos Lunar. Kontot har inga startavgifter, årsavgifter eller administrativa kostnader. Insättningsgarantin gäller och du har fria uttag.
Det är den avkastning du får för pengar du sätter in på ett sparkonto. Räntan som sätts avser en årsränta, om du vill räkna på det får du alltså ut den årliga avkastningen, till exempel:
Du sätter in 10 000 kr på ett sparkonto med inlåningsränta på 4 %. 10 000 x 0,04 = 400, alltså har du efter ett år 10 400 kr på det kontot om du inte gjort ytterligare insättningar.
Vilken bank har den bästa inlåningsräntan?
Multitude Bank och SaveLend erbjuder bäst inlåningsräntor just nu.
Hur hittar jag den högsta inlåningsräntan med bäst sparkonto?
Du börjar med att bestämma dig för vad syftet med sparandet är. Om du kan du vara utan pengarna en längre tid så får du bättre inlåningsränta. Men då har du inte heller tillgång till pengarna när du vill.
Är fria uttag viktigt ska du istället titta på listan ovan för att se de bästa inlåningsräntorna med fria uttag.
Vilka olika typer av sparkonton finns det?
Det finns två typer av sparkonton. Fasträntekonton som har en fast ränta och obundna konton som har en rörlig ränta.
Ska jag välja fast eller rörlig inlåningsränta?
Om du kan vara utan pengarna en tid och få bättre ränta ska du välja ett fasträntekonto. Behöver du kunna komma åt pengarna när du vill så passar istället en rörlig inlåningsränta.
Vad innebär insättningsgarantin?
Insättningsgarantin är en statlig garanti som täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut i händelse av att ett banken som du lånar ut pengarna till går i konkurs eller av annan anledning inte kan betala ut pengarna till dig.
Ska du spara mer än 1 050 000 kronor är det därför bra att öppna flera konton hos andra banker och sätta in dina pengar där. Då täcks även dem av insättningsgarantin.
Betalar man någon skatt på intjänad ränta?
Ja, du betalar 30 % skatt påintjänad ränta. Vanligtvis skickar bankerna in underlaget till Skatteverket så du behöver inte göra något manuellt.
När styrräntan gått upp och sparräntorna nu är höga fungerar det superbra för ett kortsiktigt buffertsparande. Över en längre sparhorisont kan det dock vara värt att exponera dig mot börsen för potential till bättre avkastning.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en högre risk än sparkonton med ränta. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet – till skillnad från sparkonton.
Men över tid har faktiskt börsen presterat bättre än vad traditionella sparkonton har gjort. Men därav att man behöver vara långsiktig i sitt sparande.
Det bör alltså fungera som ett komplement till ditt vanliga sparkonto med ränta. Sparkontot kan du ha som en buffert att ta ut ifrån när du behöver, medan ett fondsparande bör du inte röra alltför mycket.
Lysa fondrobot
Med Lysas fondrobot får du själv anpassa risknivå efter vad du känner dig bekväm med. Dessutom har de låga avgifter och deras investeringsstrategi bygger på Nobelprisvinnande forskning.
När du öppnat ett konto investeras dina pengar automatiskt i breda och billiga indexfonder.
Därför har över 130 000 personer valt Lysa
Låga avgifter och bred riskspridning
Insättningarna investeras per automatik
Möjlighet att månadsspara och ha flera konton med olika fördelning
Lika säkert som banken
Bra personlig service via kundsupporten
Bygger på Nobelprisvinnande forskning
Via Trustpilot får Lysa 4,8 av 5 i betyg med över 2 000 omdömen.
Sätt igång ditt automatiska sparande genom vår reklamlänk. Med knappen får du som ny kund extra avdrag på Lysas redan låga avgifter i 3 månader.
Exempelavkastning
Om man tittar historiskt har börsen ungefärligt presterat mellan 7 och 9 % i årlig avkastning. Om vi räknar på 7 % blir skillnaden för ditt sparande enligt nedan graf.
Ett alternativ till inlåningsräntor är att spara i krediter