Jämför bolån – vi jämför aktuella bolåneräntor för 2023
Uppdaterad 28 september 2023
Skriven av
Joakim Westman
Joakim Westman
Joakim är ekonomijournalist med dubbla kandidatexamen från Uppsala Universitet. Han har en kandidat i Företagsekonomi med inriktning internationell business och marknadsföring, samt en inom Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik.
Hanif har jobbat på Avanza de senaste 4,5 åren. Där har han främst varit ansvarig för deras hävstångsprodukter inom segmentet Avanza Markets. Han har även ansvarat för kundkontakten på Avanzas sociala medier.
Hanif är utbildad marknadskommunikatör inom sociala medier och UX-writer hos Nackademin.
Olle har en kandidatexamen i företagsekonomi från Högskolan i Halmstad. Han har över tolv års erfarenhet av redaktionellt innehåll och har suttit i ledningsgruppen för en internationell mediekoncern med en omsättning på 1 mdkr. Olle var under drygt fem år konsult med ansvar för corporate communications åt Nordens största installationskoncern och var med och tog dem till Nasdaq OMX. Han har även en bakgrund från IR-byrå där han bland annat ansvarade för finansiella rapporter.
Intresset för att jämföra bolån och bolåneräntor ökar alltmer. Det är ett bra sätt för att minska på onödiga utgifter. Bankernas listräntor och snitträntor varierar och därför är det av vikt att jämföra aktuella bolåneräntor innan man beslutar sig.
Hur jämför man då bolån och boräntor effektivt? I vår granskning ser vi att låneförmedlare är ett bra sätt att jämföra bolån. De tar endast en UC, samtidigt som man konkurrensutsätter flera banker samtidigt.
Har man möjlighet att gå in med en större kontantinsats finns det också bra möjlighet till lägre bolåneränta. Det finns exempelvis långivare som lånar ut upp till 75 % av bostadens värde och i utbyte får man då en lägre bolåneränta.
En av anledningarna till att de kan erbjuda lägsta räntan är att de tar en lägre risk än andra banker. De belånar upp till 75 % av bostadens värde. Vill du ansöka hos Hypoteket behöver du alltså tänka på att kontantinsatsen kommer vara 25 % istället för normala minimum på 15 %.
Det krävs inga långa och krångliga förhandlingar eftersom deras listränta och snittränta oftast inte skiljer sig mycket åt. Hypoteket har också Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Trustpilot.
Samtliga av Zensums partners erbjuder en belåningsgrad upp till 85 %. Därav passar Zensums tjänst alla som vill jämföra bolån och bolåneräntor.
Zensums jämförelsetjänst har fått 4,8 av 5 i betyg på trustpilot. Tjänsten är helt gratis och tar endast några minuter att gå igenom.
Jämför bolån hos Zensum tryggt och enkelt nu.
★★★★★
★★★★★
4,8
Zensum Trustpilot
Zensums jämförelsetjänst – 4,8 av 5 i betyg på trustpilot
Många bolånetagare har sitt bolån livet ut. Det är därför viktigt att jämföra olika alternativ mot varandra. Vill du jämföra bolåneräntor för din unika situation rekommenderar vi Zensum.
Tjänsten är helt gratis och du binder dig inte till något när du gör en ansökan. Att jämföra bolån hos Zensum tar bara någon minut, sen får du tillbaka erbjudanden som förhoppningsvis kan ge dig lägre ränta.
Zensum har fått hela 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot. Michael Ericsson är en av över 4 200 svenskar som har gett dem högsta betyg:
– Zensum hjälpte mig att placera om ett lån till en bättre ränta. De var mycket professionella, trevliga och hjälpsamma... Väldigt nöjd med Zensums tjänster.
Testa Zensums gratistjänst – utan att binda dig till något.
Värt att ha i åtanke om du ägt en bostad en längre tid är att värdet kan ha förändrats sedan du köpte den. Bostaden kan ha ökat i värde och din belåningsgrad därmed minskat sedan bolånet togs.
När du startar en ansökan ska du därför fylla i vad bostaden är värd idag, inte vad du köpte den för.
Hypoteket är en helt digital bolåneutmanare som utmanar storbankerna med lägre räntor, samt en enkel och smidig process.
Anledningen är att Hypotekets räntor redan är färdigförhandlade och alltid konkurrenskraftiga. Idag kan ett genomsnittligt hushåll spara över 10 000 kr per år genom att flytta sitt bolån till Hypoteket.
Att flytta sitt befintliga bolån är enkelt eftersom att Hypoteket tar hand om allt jobb.
Du kan också ansöka om ett nytt bolån. Hypoteket har dessutom Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Trustpilot.
En som har flyttat sitt bolån till Hypoteket är Måns Axkull. Genom att ta ett bolån från Hypoteket sparar Måns 30 000 kr per år.
– Hos Hypoteket sparar jag 30 000 kr per år och jag rekommenderar alla som inte är svenska mästare i förhandling att byta till Hypoteket, skriver Måns på Trustpilot.
Om du flyttar ditt bolån till Hypoteket får du alltså en rörlig ränta ner till 4,79 % just nu. Passa på att flytta ditt bolån till Hypoteket och sänk din bolåneränta nu.
★★★★★
★★★★★
4,6
Trustpilot
Jämför snitträntor augusti 2023
Att jämföra snitträntor är ett bra sätt att få ungefärlig koll på vad du kommer få för ränta efter förhandling. Skandia är just nu allra lägst, vilket är goda nyheter för dig som vill jämföra bolåneräntor.
Eftersom Ordna Bolåns jämförelsetjänst innefattar Skandia och även SBAB som är med och konkurrerar om lägsta snitträntan just nu.
För att få den låga räntan är det bra att jämföra med Ordna Bolån för att konkurrensutsätta både Skandia och SBAB, samt ytterligare 3 banker. På det viset blir förhandlingen smidigare för dig som kund också.
Det är bra att vara aktiv på marknaden och inte bli bekväm med den bank man har. Jämför alternativ för att se om du kan få lägre ränta, långivarna vill ha dig som kund!
Så jämför du bolåneräntor
Innan du tar ett bolån bör du jämföra bolåneräntor för att försäkra dig om att du har fått de bästa villkoren. Det kan kännas både jobbigt och tidskrävande att kontakta flera banker för att jämföra bolån.
Låneförmedlaren gör det enkelt att jämföra bolån, låna till kontantinsats och få lånelöfte från flera banker. Den kan även hjälpa dig med att flytta bolån och omförhandla bolån, för att få en bättre ränta än vad du har idag.
Därför ska du jämföra bolåneräntor
Räntan är kostnaden du betalar för att låna pengar från banken. Eftersom bolån ofta är på höga belopp innebär det att du kan behöva betala onödigt mycket pengar om du inte har en bra ränta.
Därför är det viktigt att jämföra bolåneräntor från flera långivare för att försäkra dig om att du har fått den bästa bolåneräntan.
Genom Zensum kan du med en bolåneansökan vända dig till över 30 banker samtidigt och säkerställa att du fått den bästa möjliga bolåneräntan.
Det är inte alltid helt lätt att veta vilken bank som ger bäst bolåneränta för just dig. Exakt vilken bank som är bäst för tillfället tenderar även att skifta.
Därför kan det vara en god idé att använda sig av en jämförelsesajt som presenterar de bästa bolåneräntorna – helt anpassat utifrån dina förutsättningar.
Testa Zensums jämförelse, det är helt gratis och du binder inte upp dig.
Ted är en av tusentals svenskar som sänkt sina bolåneräntor med hjälp av Zensum. Han skriver så här på Trustpilot:
– I en värld där det finns oändligt med saker att hålla reda på bara för att få en vardag som går ihop och där bolån är innästlade i kryptisk byråkrati, regelverk och där ingen samarbetar för kundens bästa så trädde vår hjälte Emil G från Zensum fram och styrde upp, förklarade och hjälpte oss få det absolut bästa lånet på marknaden!
Därför ska du jämföra bolåneräntor hos Zensum
Du binder inte upp dig på något
Det är helt kostnadsfritt att jämföra bolåneräntor
Du slipper tråkiga förhandlingar och sköter allt digitalt
Du får erbjudanden från 30+ banker med endast 1 kreditupplysning
Du får en personlig bolånehandläggare som säkerställer bästa villkoren
I dagsläget ser vi det som att Hypoteket är det bästa alternativet för ett bolån. Dels för att de har bäst ränta just nu och dels för att det inte krävs långa förhandlingar för att få en bra bolåneränta.
Annars har vi också varit inne på Zensum som jämför bolån kostnadsfritt åt dig. När vi jämför banker och låneförmedlare som har spetskompetens inom bolån finns det också ett par andra som sticker ut.
Compricer – jämför 9 st bolån med en UC
Compricer samarbetar med Lendo som jämför upp till 9 långivares bolåneräntor med endast en UC. Tjänsten är kostnadsfri och man binder inte upp sig till någonting när man testar tjänsten.
Med tjänsten kan du konkurrensutsätta långivarna mot varandra och välja de som erbjuder bolånet med bäst villkor och ränta. Compricer får också fina betyg på Trustpilot där kunderna ger 4,7 av 5.
Det är en låneförmedlare som jämför 4 st banker inom bolån. Tjänsten är kostnadsfri och och de kan hjälpa dig med lånelöfte, nytt bolån samt omförhandla och byta bank om du vill det.
De konkurrensutsätter sina partners som är Skandia, SBAB, Nordax Bank och Bluestep. Har du tänkt att någon av dessa banker skulle kunna vara ett bra alternativ är deras tjänst toppen.
Lendo är kanske främst kända för att jämföra privatlån där dem är starkast i branschen och jämför över 40 långivare. Det inte många vet är att de också jämför bolån.
Vill du ha hjälp med att flytta bolån kan du vända dig till dem för att få hjälp. Tjänsten är kostnadsfri och inte bindande likt Zensum, vilket kan göra det värt att prova tjänsten och utmana din nuvarande bolåneränta.
Jämför bolån med storbankerna
Något som är intressant när vi tittat på bolån och bolåneräntor är att storbankerna faktiskt ligger i lä. Deras räntor är inte konkurrenskraftiga som det ser ut i vår jämförelse.
Även om Swedbank, Nordea och Handelsbanken har konkurrenskraftiga snitträntor kan det vara något missvisande eftersom de har större kunder med förmånliga bolåneräntor.
En anledning till att många ändå väljer dem kan vara trygghet. Det kan också kännas bra att samla all sin ekonomi på ett och samma ställe, om man redan har ett betalkort hos en storbank exempelvis.
Men i vår jämförelse skulle vi säga att det gynnar bolånetagare att jämföra bolån hos fler än endast storbanker. Idag är det inte särskilt komplicerat att byta bank heller, du kan läsa mer om det här.
Viktigt när du jämför bolån och bolåneräntor
Vi har gjort en video där vi förklarar vad du ska tänka på när du ska jämföra bolån och ansöka om ett bostadslån.
Rörlig eller bunden ränta?
När du jämför bolåneräntor finns det olika sätt att tänka, se över vad som passar dig bäst. Vill du ha säkerhet över tid och stabil koll på bolånekostnaden. Eller är du beredd att satsa på kortare sikt och kunna dra nytta vid eventuella räntesänkningar?
Rörlig ränta innebär i praktiken att räntan binds på tre månader. Det kan vara fördelaktigt då bankerna oftast erbjuder lägst ränta på rörligt. Det man behöver ha i åtanke är att din månadskostnad då kan variera både upp och ner.
Se över hur hög ränta du kan klara av om du vill satsa på rörligt. Bankerna har med i beräkningen när de beviljar ditt lån att du ska klara räntehöjningar, men det är bra att ha koll på detta själv.
Det positiva med rörligt är när styrräntan väl går ner får du snabbare se effekten av det i din månadskostnad.
Vill du ha mer stabila bolånekostnader kan du välja att binda räntan över en längre tid. Binder du räntan kan du förutse din boendekostnad under bindningstiden oavsett hur räntorna förändras.
Det negativa med bundna lån är då tvärtemot det rörliga alternativet. Blir det sänkningar av styrräntan kommer din bolåneränta fortsatt vara oförändrad under bindningstiden.
Jämför bolåneräntor - tre snabba frågor med riksbankschef Erik Thedéen
Kontantinsats
Numer är det ett krav att lägga in 15 % av bostadens värde som kontantinsats när man tar ett bolån. Du kan alltså låna upp till 85 % av banken.
Det finns dock möjlighet att låna till kontantinsatsen om du skulle behöva det. Vi har tagit fram en guide hur du går tillväga som du kan läsa mer om här.
Har du möjlighet kan det vara värt att gå in med större kontantinsats än kravet på 15 %. Fördelen är att du får en lägre månadskostnad i form av ränta och amortering eftersom lånet blir mindre.
Amorteringskrav
2016 infördes amorteringskrav i Sverige. Det kan skilja sig lite bankerna emellan, faktorer som spelar in är storleken på lån och hur din ekonomi ser ut i övrigt.
Som lägst behöver man amortera 2 % av bolånet till dess att belåningsgraden är 70 %. Efter det kan du amortera 1 % av lånet till dess att belåningsgraden är 50 %, sedan upphör amorteringskravet.
Ränteavdrag
30 % av räntekostnaden varje år får du tillbaka. Det gäller upp till 100 000 kr och allt över det får du dra av 21 % på. Det kallas för ränteavdrag och är en typ av skattereduktion.
Du behöver dock inte själv tänka på detta eftersom det hamnar automatiskt på din deklaration året efter. Men det kan vara skönt att veta. Du får alltså tillbaka 30 % av den ränta du betalar för bolånet på kommande skatteåterbäring.
Har du ett dyrt bolån vet du åtminstone att du får tillbaka en hel del pengar lagom till sommaren efter. Det kan vara en tröst i de tider vi lever i nu med höga bolåneräntor.
Spara eller amortera?
Det är bra att amortera mer i början då belåningsgraden är som högst. Räntekostnaden beräknas mot det aktuella lånebeloppet och sjunker desto mer du amorterar. Se det som ett sparande till dig själv!
Ett räkneexempel med bolåneränta. Låt säga att du vill låna 1 000 000 kr och har en bolåneränta på 4 %. Då tar vi 1 000 000 x 0,04 = 40 000 kr i ränta per år. Dela sedan med 12 för att få din månadskostnad på cirka 3 300 kr.
Har du amorterat ner lånet till 900 000kr blir kostnaden istället 900 000 x 0,04 = 36 000 kr årligen eller 3000 kr i månaden. Du sparar då 300 kr i räntekostnader per månad, förutsatt att räntan på ditt bolån är kvar på 4 %.
Jämför bolån genom kvalitetsindex
Nedan tabell visar en jämförelse av privatkunders nöjdhet med banker för 2022, enligt Svenskt Kvalitetsindex.
Det kan vara lite svårt att avgöra vilka som går in under övriga banker. När vi jämför betygen med över 1000 omdömen på trustpilot finns det två stycken som sticker ut.
Stabelo AB har ett omdömesbetyg på 4,5 av 5 möjliga med 1 451 omdömen.
★★★★★
★★★★★
4,5
Stabelo AB
Att ha i åtanke är att Stabelo AB endast lånar ut 60 % av bostadens värde, medan Hypteket lånar ut upp till 75 %.
Skillnad mellan huslån och lägenhetslån
Vad för skillnader finns det om man vill köpa lägenhet kontra villa eller radhus? För villa eller radhus finns det framförallt två saker som särskiljer sig mot ett bolån för lägenhet.
När du lånar pengar för ett husköp behöver du ett pantbrev. Det är ett värdebevis och fungerar som säkerhet för banken när du beviljas ditt bolån.
Beloppet på pantbrevet kostar 2 % av summan för ditt lån och bankerna kan hjälpa dig att ansöka om det.
Den andra aspekten du behöver ha i åtanke är att du ska registrera dig som ägare på fastigheten, vilket kallas för lagfart. För att göra det går du till Lantmäteriet och gör en incheckning i fastighetsregistret.
Jämför hur stort bolån du kan få
För att veta hur mycket du kan låna behöver du ha koll på din årliga bruttoinkomst samt din valda banks skuldkvotstak.
Räkneexempel med Hypoteket: Din brutto inkomst i månaden - 30 000 kr Hypotekets skuldkvotstak - 6 30 000 kr x 12 (mån) x 6 (skuldkvot) = 2 160 000 kr
Det skiljer sig något hur mycket du får låna beroende på vilken bank du väljer. Avanza och Hypoteket har en skuldkvot på 6 medan SEB och Ålandsbanken ligger på 5.
Handelsbanken, Nordea, Swedbank och andra lite större banker har inga exakta skuldkvotstak. Men mellan 5 och 6 är en bra förhållningsregel om du vill räkna på vad du kan låna.
Värt att ha med sig är att bankerna beräknar skuldkvoten på din totala skuld. Har du exempelvis ett billån på 100 000 kr räknas det in. I ovan räkneexempel hade du då kunnat låna 2 060 000 kr istället.
Ekonomijournalist Joakim Westman går igenom lånelöfte
Jämför övriga kostnader som kan tillkomma vid bolån
Uppläggningsavgift är något bankerna brukar ta ut som en administrationsavgift för att lägga upp ditt bolån. Avgiften kan skilja sig beroende på vilken bank och hur stort ditt lån är, men det ligger vanligtvis runt 500 kr.
Denuntiationsavgift är en mindre avgift bankerna kan ta av dig som låntagare. De skickar i sin tur vidare den till bostadsrättsföreningen för administration av bostadsrättens pantsättning.
Extern värdering kan behöva göras om det inte finns en aktuell värdering för bostaden. Eventuella kostnader av en auktoriserad värderingsman betalas av dig som låntagare.
Tänk på:
Övriga driftskostnader som värme, el, vatten och sophämtning kan tillkomma utöver hyran. Kolla med mäklaren vad som gäller för din nya bostad.
Jämför bolånens löptid
Löptiden avser den tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Nedan tabell är ett riktmärke för hur bankerna räknar, ta kontakt med din bank för att lägga en exakt plan.
När man jämför bolån är det bra om man kan vara långsiktig. Dock är det svårt att förutse exakt vad som kommer hända med boräntan då den påverkas av flera olika faktorer.
Inflation, konkurrens på marknaden, arbetslöshet och konjunkturen är exempel på sådana faktorer. I närtid har vi även sett hur världsläget kan påverka ekonomin i form av coronapandemin och kriget i Ukraina.
Vill du ta ett nytt lån eller förhandla om ett gammalt, är det därför av vikt att du känner dig bekväm med bankens erbjudande. Räkna med att kostnaden kan komma att öka och se det som ett pluss om den minskar.
När du jämför bolån kan du titta på bankernas listräntor. Men det kan också vara till hjälp att titta på deras snitträntor.
Snitträntorna är ett genomsnitt av de räntor som låntagarna faktiskt fått under en viss månad. Det är alltså den genomsnittliga räntan banken var villig att ge sina kunder under den specifika månaden.
Listräntorna är långivarnas utgångsräntor, sedan kan du förhandla om rabatt på listräntan. Beroende på hur hushållets privatekonomi ser ut har du olika möjligheter att argumentera för en lägre ränta på just ditt bolån.
Viktigt att tänka på är dock att du inte ska jämföra din låneränta för mycket och vänta dig att du ska få samma (eller bättre) ränta än genomsnittet.
Dels beror din bolåneränta på hur attraktiv du är som kund, och dels beror den på hur marknaden och omvärlden ser ut den dag då du ansöker om ett lån.
Om styrräntan exempelvis har höjts blir därför snitträntan missvisande för vad du kan förvänta dig att bli erbjuden.
Prognos för bolåneräntor genom att jämföra historiska medelvärden och Riksbankens prognos för styrräntan
Siffrorna avser där prognosen tar vid och visar färgförklaring. Källa: Ekonomifakta
Jämförelsen av historiska medelvärden och Riksbankens prognos för styrräntan ger en ränta mellan 4,6 % och 5,5 % i slutet av 2023.
Prognosen avser 3 månaders bindningstid efter ränterabatt. Sedan 2011 har den rörliga bolåneräntan efter ränterabatter följt styrräntan ganska väl. I genomsnitt har den historiska räntespreaden legat 1,8 procentenheter över styrräntan.
När man använder Riksbankens prognos för styrräntan tillsammans med den historiska räntespreaden kan bolåneräntan alltså bli 5,5 % i slutet av 2023. Om vi istället använder den lägre räntespreaden förväntas bolåneräntan bli 4,6 % istället.
FAQ – Vanliga frågor bolån och bolåneräntor
De jämför bolån åt dig
Zensum är en låneförmedlare som kan hjälpa dig se vilken bank som erbjuder bäst ränta för just din bostad.
Deras tjänst är helt gratis och man binder inte upp sig till någonting. Utmana din nuvarande banks bolåneränta eller ansök om ett nytt bolån genom att klicka på knappen.
Du fyller i ansökan via den här länken. Ansökan tar 5-10 minuter.
2. Jämför dina alternativ
Du kan jämföra bolåneräntorna själv eller tillsammans med en representant från Zensum. Efter att bankerna har tagit emot din ansökan återkopplar de med aktuella erbjudanden inom ett par dagar.
3. Välj bolånet som är bäst
Efter du valt bolånet som passar dig bäst tar banken vid och skickar alla handlingar för att du ska kunna signera avtalen.
I slutet av förra året när bolåneräntorna började stiga, ökade också mitt missnöje med min dåvarande bank. Mina bolånekostnader skenade och banken hänvisade till styrräntan när jag försökte förhandla om den.
Därför bestämde jag mig för att jämföra andra alternativ och undersöka om en annan bank kunde erbjuda lägre ränta.
Jag visste inte riktigt var jag skulle börja eftersom jag hade haft samma bank hela mitt liv. Ett tips från en vän ledde mig in på Zensum som kunde jämföra bolån åt mig.
Att det var kostnadsfritt var inte det viktigaste, men att jag inte behövde binda upp mig kändes tryggt. Om de inte skulle hitta ett bättre alternativ kunde jag helt enkelt välja att avstå.
Jag kände att det var värt att testa om de kunde utmana min nuvarande bolåneränta. Det kändes också smidigt att man kunde fylla i formuläret via deras hemsida och sen tog de hand om processen.
Bra stöd av Zensum
De kunde även erbjuda mig en personlig bolånehandläggare och hjälpa mig flytta bolånet till nya banken om jag ville.
Efter ett par timmar hörde Zensums bolånehandläggare av sig och kunde presentera flera förslag, varav ett par av dem var bättre än det jag hade då.
Joakim Westman
Efter att jag överlagt och jämfört de nya bolånen valde jag att godkänna ett av deras förslag. De hjälpte mig sedan med processen att sätta upp kontakt med min nya bank för bolånet.
Efter endast ett par veckor hade jag ett nytt bolån med en lägre bolåneränta än tidigare. Eftersom jag var relativt högt belånad sparade jag flera hundralappar i månaden.
Jag valde också att behålla mitt lönekonto hos min tidigare bank. Det enda som flyttades var bolånet och jag kunde fortsätta ha kvar mitt bankkort och påverkades inte i vardagen under flytten av bolånet.
Jag blev verkligen supernöjd och jag rekommenderar alla att utmana sin banks villkor. Speciellt nu när bolåneräntorna är höga kan man spara mycket pengar varje månad.
Bra att tänka på när du jämför bolåneräntor
1. Kolla inte för mycket på historiska snitträntor
Vad svenskarna har för snitträntor på lån som de bundit tidigare speglar inte dagens förutsättningar. Därför ska du inte räkna med att få samma bolåneränta som snittet.
2. Förhandla om räntan när du jämför alternativen för bolån
Listräntor är precis vad det låter som. Det är en räntesats som långivarna utgår ifrån innan de tittar på just din situation och förutsättning.
Därför ska du alltid förhandla om bolåneräntorna. Det finns också vissa långivare som det inte går att pruta hos, men det framkommer tydligt när du ansöker.
3. Välj bolånet som är bäst
Efter du valt bolånet som passar dig bäst tar banken vid genom att skicka ut alla handlingar till dig för signering.
Kostnader Vi lägger självklart stor vikt vid räntesatserna för bolån. Det är det viktigaste för de flesta låntagare. Därtill tittar vi på andra potentiella kostnader som kan tillkomma och väger in i det i jämförelsen.
Kundupplevelser Kundbetyg och recensioner är ett bra verktyg för att se hur en långivare uppfattas. Med fina omdömen från kunderna ökar också vårt förtroende för banken eller låneförmedlaren.
Här tittar vi också på hur tillgängliga de är via internet, appar och hur öppettider för att få hjälp ser ut.
Transparens Hur tydliga man är i sin kommunikation är viktigt när vi jämför långivare. Vi vill att det ska vara tydligt vilka potentiella extra kostnader som kan tillkomma, hur man tar kontakt vid problem samt om de har några samarbetspartners.
Utöver det önskar vi också tydlighet kring hur själva låneprocessen går till. Och även hur förhandlingen kan se ut, Hypoteket är exempelvis en helt digital bank där man slipper krångliga förhandlingar.
Möjligheter Här övervägs bland annat i vilket spann man kan få låna, hur länge man får låna, om det finns möjligheter att låna tillsammans och återbetalningskrav.
5 tips för att sänka din bolåneränta
Jämför bolåneräntor
En bolåneförmedlare presenterar erbjudanden med bolån från flera olika banker och du slipper ringa runt och förhandla på egen hand. Vi rekommenderar Zensum.
Ansök med en medlåntagare
På så sätt ökar dina chanser att få en lägre bolåneränta eftersom er gemensamma inkomst är större än vid enbart en sökande. Ni blir med andra ord en lägre risk för banken, om det oförutsedda skulle uppstå.
Gör dig attraktiv som kund
Banker vill ha kunder de kan lita på och som sköter sin ekonomi. Har du tidigare haft bolån är det bra att kunna visa upp att du har skött dina betalningar. Det är även en fördel om du har ett sparande och kan visa att du klarar av eventuella oförutsedda utgifter.
Värdera din bostad Har du bott i din bostad länge bör du göra en värdering innan du förhandlar om räntan på bolånet. Har värdet på din bostad ökat kan du använda det som argument för att sänka din bolåneränta, detta eftersom risken för din bank har sjunkit.
Stressa inte fram ett beslut – ta god tid på dig
Låt det ta lite tid när du ska välja bank, acceptera inte bara det första budet som trillar in. Kom ihåg att bankerna konkurrerar med varandra. Vänta på besked från flera banker och ta ett beslut först när du har fått all information från de banker som du är intresserad av.
Vad är ett bolån?
Ett bolån är ett lånmed din bostadsom säkerhet. Tack vare att långivaren har din bostad som säkerhet kan du få bättre ränta än på t.ex ett privatlån.
Vad behöver jag tänka på innan jag ansöker om ett bolån?
Innan du ansöker om bolån är det bra att tänka på hur mycket du behöver låna och att räkna ut om du har råd med de löpande utgifterna som kommer med ett bolån. Tänk också på att du alltid måste finansiera minst 15 procent av bostadens värde med en kontantinsats.
Är det tryggt att jämföra bolåneräntor via Zensum?
Zensum är en trygg låneförmedlare som hittills förmedlat lån till tiotusentals nöjda kunder i Sverige. De har en hjälpsam kundtjänst och samarbetar bara med noga utvalda långivare. Zensum har dessutom väldigt högt betyg på Trustpilot.
Vilken bolåneränta kan jag få?
Bolåneräntor baseras på olika faktorer såsom listräntan för den aktuella bindningstiden, men även din belåningsgrad i förhållande till bostadens marknadsvärde. Banken tittar även på hur din ekonomi ser ut i övrigt och om du har möjlighet till rabatt via ditt fackförbund eller grönt bolån.
Vad är en bra bolåneränta?
En bra bolåneräntaär relativ och varierar utifrån det aktuella ränteläget, såväl som din belåningsgrad. Desto lägre belåningsgrad, desto bättre ränta kommer banken att kunna erbjuda dig.
Varför höjs bolåneräntorna?
Ränteutvecklingen för bolån styrs främst av ränteläget i Sverige. Om Riksbanken höjer reporäntan höjs också räntan på ditt bolån.