Se lån som matchar dina valDet är inte en personlig rådgivning, verktyget hjälper dig bara se vilka lån som matchar dina val baserat på långivarens grundkrav.
Innehåller reklamlänkar
Vi vill hjälpa dig fatta välinformerade beslut
Som du ser är sidan helt befriad från störande reklam. Istället erhåller vi ersättning från ett flertal partners när vi förmedlar kunder till dem genom så kallade affiliatelänkar. Ersättningen kan i vissa fall påverka hur produkter visas på siten, men vårt redaktionella arbete är oberoende utan att påverkas av externa aktörer.
Räntor – vad ligger räntorna på idag?
Uppdaterad 12 september 2024
Skriven av
Olle Pettersson
Olle Pettersson
Olle har en kandidatexamen i företagsekonomi från Högskolan i Halmstad. Han har över tolv års erfarenhet av redaktionellt innehåll och har suttit i ledningsgruppen för en internationell mediekoncern med en omsättning på 1 mdkr.
Olle var under drygt fem år konsult med ansvar för corporate communications åt Nordens största installationskoncern och var med och tog dem till Nasdaq OMX. Han har även en bakgrund från IR-byrå där han bland annat ansvarade för finansiella rapporter.
Estela är ekonomijournalist med över 13 års erfarenhet. Hon har bl.a. hunnit jobba på CNN-nyheterna, på den kanske mest inflytelserika chilenska mediekoncernen i Chile, Grupo Copesa, och för amerikanska staten i Washington DC.
Estela började skriva om och bevaka ekonominyheter 2012 när hon var en del av grundargruppen för ekonomitidningen Pulso. Hon har även jobbat som senior journalist för den välrenommerade tidningen Qué Pasa där hon jobbade som grävande journalist.
Räntor, oavsett om det är ränta för sparande eller lån, påverkas av Riksbankens styrränta. När man frågar sig vad räntan ligger på idag börjar vi alltså med att utgå från styrräntan.
Styrräntan ligger just nu på 3,50 %. Efter flertalet höjningar under det gångna året, kom första sänkningen i maj, följt av ytterligare en sänkning i augusti. Det ser alltså ut som att toppen var på 4,00 %, Riskbanken har nämligen flaggat för tre ytterligare sänkningar under 2024.
Bolåneräntor och räntor för privatlån har under senaste året följt med upp och blivit dyrare.Något som dock är positivt med höjd styrränta är att även sparräntor höjts från många banker. Vi går här igenom hur räntan idag påverkar både sparande och lån.
Styrräntan bestäms av Riksbanken och kan höjas eller sänkas för att påverka ekonomin i Sverige. På senare tid har inflationen varit hög och därav har Riksbanken höjt styrräntan för att få ner inflationen.
Eftersom människor får mindre pengar att handla för om Riksbanken höjer styrräntan kan det påverka inflationen positivt. På samma sätt kan det fungera om de väljer att sänka styrräntan, då ökar köpkraften generellt.
Sverige är dock en liten ekonomi om man jämför med övriga världen. Andra centralbanker har därmed också en stor påverkan på hur Sveriges penningpolitk utförs.
Om exempelvis Europeiska Centralbanken (ECB) eller USA:s centralbank (Fed) gör ändringar i sina räntor finns det en stor sannolikhet att Sverige behöver följa efter.
Styrräntan påverkar samtliga räntor i Sverige, när den höjs blir det generellt dyrare att låna pengar i form av bolån eller privatlån. Men du kan också få bättre avkastning på dina sparpengar då sparräntorna också ofta höjs.
Så påverkar styrräntan din vardag
Styrräntan påverkar ekonomin på flera olika sätt och är det starkaste verktyget Riksbanken har för att hantera ekonomiska utmaningar. Såhär kan räntebesked påverka din vardag:
Låneräntor Styrräntan påverkar de räntor som bankerna erbjuder när du lånar pengar, exempelvis billånet eller bolånet. När Riksbanken höjer eller sänker styrräntan tenderar låneräntorna att följa med, vilket kan påverka dina månadskostnader.
Sparkonton och ränta på besparingar En positiv aspekt med hög styrränta är att sparkonton och sparräntor också följer med. När styrräntan är hög får du helt enkelt bättre avkastning på dina sparpengar.
Inflation och köpkraft Styrräntan höjs eller sänks mycket för att påverka köpkraften hos dig som konsument, vilket i sin tur påverkar inflationen. Höjer Riksbanken styrräntan får människor mindre pengar över att handla för, vilket tvingar ner priserna. Sänker de styrräntan blir effekten omvänd och konsumenterna får mer pengar över, vilket kan pressa upp priserna.
Arbetslöshet Den mest negativa påverkan en hög styrränta har är att arbetslösheten ofta ökar. Eftersom syftet med höjd ränta är att bromsa ekonomin leder det ofta till att fler människor blir av med jobbet när det blir tuffare tider för företag.
Datum för räntebesked
Här har vi samlat alla datum för kommande räntebesked under 2024. Som nämnt tidigare påverkas Sveriges Riksbank mycket av USA och Europeiska centralbanken, därav har vi lagt till de datumen också.
Det kan vara värt att hålla koll på när datumen är för att hålla koll på om du ska binda räntan eller inte, det kan vara bra att först vänta ut ett räntebesked.
Faktorer som påverkar räntan
Utöver de andra centralbankernas räntebeslut finns det också inhemska faktorer som påverkar Riksbankens beslut. Exempelvis har den stora anledningen till räntehöjningarna nu varit en skenande inflation.
När Riksbanken höjer styrräntan är det ett sätt att bromsa in ekonomin och göra så att svenskarnas köpkraft minskar. Om köpkraften minskar kommer också inflationen med tiden att minska och närma sig Riksbankens inflationsmål på 2 %.
Inflationsuppdateringar i Sverige uppdateras i mitten av varje månad för föregående period av Statistiska Centralbyrån.
Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Till Finansvalps redaktion ›
**Hypoteket belånar upp till 65 % av bostadens värde. *Danske Bank erbjuder rabatt om du är fackmedlem och beroende på belåningsgrad. ***Landshypotek lånar endast ut till hus, ej bostadsrätt. Belåning upp till 75 %.
Nedan har vi gjort en grafisk redovisning av bankernas historiska snitträntor. Det kan vara bra att titta tillbaka hur bankerna agerat historiskt med räntor för att hitta bästa alternativet.
När du håller över punkterna kan du se utvecklingen från månad till månad för respektive bank. Du kan också kryssa bort alternativ genom att klicka på bankens namn. Då blir diagrammet mer överskådligt.
Nischbanker
Storbanker
Nischbankerna har haft lägre snitträntor under en längre tid i jämförelse med storbankerna.
Det varierar dock något vilken bank som har lägst snittränta från period till period. På senare tid är det Danske Bank som erbjudit allra bäst snittränta för bolån av nischbankerna och Handelsbanken för storbankerna.
Räntorna varierar inom företagslån beroende på företag.
Information
Ovan räntor är baserade på data från Krea och avser årsränta. Tänk på att räntor inom företagslån kan variera mycket beroende på bolagsform och typ av lån. Listan uppdateras månadsvis.
Hur kommer räntorna utvecklas 2024?
I samband med varannat räntebesked gör Riksbanken en prognos för hur räntan kommer att förändras framöver. Dokumentet kallas för Penningpolitisk rapport och där kan man se hur Riksbanken tänker på framtiden.
Prognoserna är dock väldigt osäkra, vilket Riksbanken poängterar själva. Världshändelser i närtid som krig och pandemier har förändrat tidigare prognoser drastiskt. Därav bör rapporten endast ses som en indikation och absolut ingen fakta.
Just nu förväntar sig marknaden i Sverige att det kommer komma ett antal sänkningar av styrräntan under resterande del av 2024, även om två sänkningar redan gjorts i maj och augusti.
Om inflationen håller sig stabil runt målet på 2 % är det ingen omöjlighet att räntesänkningarna sedan fortsätter. Man vill inte hålla styrräntan hög för länge då fler företag går i konkurs och arbetslösheten ökar. Om inget oförutsett händer kan vi därmed landa runt 3 % i slutet av 2024.
Ränta är den kostnad du betalar för att få låna pengar eller den avkastning du får för att placera pengar i ett sparkonto eller annan investering.
Vad ligger räntan på idag?
Räntorna idag varierar beroende på vad man lånar till eller om man det avser sparränta. Styrräntan som Riksbanken styr över och som påverkar alla andra räntor ligger idag på 3,50 %.
Hur bestäms styrräntan?
Riksbanken i Sverige är det som bestämmer vad styrräntan ska ligga på. De justerar räntan vanligtvis för att påverka inflationen och den ekonomiska tillväxten åt något håll.
Generellt sett om Riksbanken höjer styrräntan pressas inflationen ner och köpkraften minskar. Och tvärtom om de väljer att sänka styrräntan.
Vad är skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta?
Nominell ränta är den ränta långivarna anger för ett lån eller investering innan andra kostnader eller avgifter är inräknade. Effektiva räntan tar hänsyn till hela kostnaden för lånet och ger en mer exakt bild på den faktiska kostnaden eller avkastningen.
Hur påverkar räntan idag mina lån och mitt sparande?
Högre räntor gör det dyrare att låna pengar medan hög ränta på sparande ger bättre avkastning på dina sparpengar.
Hur påverkar räntan idag mina investeringar på aktiemarknaden?
Högre räntor kan göra att obligationer blir mer attraktiva än aktier, vilket kan påverka aktiemarknaden negativt. Lägre räntor kan istället öka efterfrågan på aktier eftersom investerare letar efter högre avkastning än de kan få på räntemarknaden.
Vad är skillnaden mellan fast och rörlig ränta?
En fast ränta förändras inte under lånets löptid eller under den tid du har ett fasträntekonto. En rörlig ränta kan hela tiden förändras beroende på hur marknaden ser ut.
Fasta räntor ger en stabilitet där man vet vad man får oavsett om det gäller avkastning eller kostnad. Medan rörlig ränta kan vara något mer osäker och gå både upp och ner.
Räntebesked 2024
🇸🇪 Sverige
🇺🇸 USA
🇪🇺 ECB
1 feb
31 jan
25 jan
27 mar
20 mar
7 mar
8 maj
1 maj
11 apr
27 jun
12 jun
6 jun
20 aug
31 jul
18 jul
25 sep
18 sep
12 sep
7 nov
7 nov
17 okt
19 dec
18 dec
12 dec
3,50 %
5,25 - 5,50 %
4,00 - 4,75 %
Räntan idag visas längst ner för respektive centralbank.