Att låna kostar pengar!

Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.

Innehåller reklamlänkar

Privatlån: Hitta ett lån utan säkerhet till bra ränta och villkor

Genom lånematchningen kan du se var du kan bli beviljad ett privatlån idag. Processen är snabb och påverkar inte din kreditvärdighet.
  • Se långivarna som kan erbjuda dig ett privatlån
  • Matchningen påverkar inte din kreditvärdighet
  • Tjänsten är gratis och inte bindande på något sätt
Till lånematchningen
Det här är inte en personlig rådgivning, verktyget hjälper dig bara se vilka lån som matchar dina val baserat på långivarens grundkrav.

Uppdaterad 27 mars 2025
Skriven av
Joakim Westman
Innehåll på sidan

Vi har samlat all information du behöver veta om privatlån. Villkor som räntor, avgifter och lånebelopp, vilka krav som ställs på dig som låntagare, hur processen går till och hur du ska tänka när du väljer långivare.

Ett privatlån i korthet:
- Lån utan säkerhet (i exempelvis en bostad eller en bil)
- Kan användas till vad du vill
- Lån tas från en bank eller finansiellt institution
- Nominella räntor mellan cirka 5 - 20 %
- Amorteras av månadsvis, max 15 år.

Privatlån: Topplistan just nu

Aktuella villkor för privatlån

I tabellen kan du jämför aktuella villkor som räntor, lånebelopp, återbetalningstid och avgifter för privatlån idag.

Lendo🥇4,95 - 23 %
Handelsbanken7,90 %
Trygga🥈4,95 - 22,95 %
SEB6,70 - 14,15 %
Enklare🥉4,95 - 23 %
Bank Norwegian6,99 - 18,99 %
Swedbank6,20 - 16,34 %
Coop Privatlån5,20 - 16,95 %
ICA Banken5,99 - 15,95 %
Nordea5,95 - 13,45 %
Marginalen Bank6,95 - 17,99 %
Ikano Bank6,55 - 17,15 %
Moank7,90 - 17,95 %
Avida9,81 - 21,95 %
Wasa Kredit6,50 - 14,95 %
Lån & Spar Bank4,95 - 12,95 %
Nordax Bank6,99 - 18,99 %
Santander6,94 - 15,40 %
Kontrollerad 28 mars 2025
Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Redaktionella riktlinjer ›

Kostnadskalkylator för privatlån

Det är tre huvudsakliga faktorer som påverkar din lånekostnad:

  • Lånebeloppet
  • Den effektiva räntan
  • Återbetalningstiden

Testa själv i kalkylatorn hur olika räntor, lånebelopp och återbetalningsperioder påverkar din månads- och totalkostnad för ett privatlån.

Räkna på månads- och totalkostnad för privatlån

Hur mycket vill du låna?

5 000
600 000
kr

Under hur många år?

1
20
år

Ränta

4,95
23
%

Beräknad månadskostnad

94 kr/månad
Totalkostnad: 5 661 kr
Lånekollen
Ränta
5 %
Effektiv ränta
5,12 %
För ett lån på 100 000 kr upplagt på 5 år med exempelräntan 5,00 % (effektiv ränta 5,12 %) så blir det totala beloppet att betala 113 220 kr. Lånet återbetalas under 60 månader.
Kostnader för ett privatlån som betalas av antingen under 3, 10 eller 15 år.
Illustration över vad det faktiskt kostar att ta ett privatlån med avbetalning på 3, 10 och 15 år.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet där du lånar pengar från en bank eller en finansiell institution till valfritt ändamål. Lånevillkoren som hur mycket du får låna och till vilken ränta baseras främst på din inkomst, kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Vanligtvis amorterar du av en viss procent av lånebeloppet månadsvis. Räntan, som är kostnaden för att låna pengarna, läggs också till på månadskostnaden. Det kan också tillkomma andra avgifter, exempelvis uppläggningsavgift. Den betalas då vid uppstarten av lånet och ligger vanligtvis mellan 0 - 500 kronor.

Då kan ett privatlån passa bra

Ett privatlån passar bäst vid större engångskostnader såsom renovering, bilköp, bröllop eller för att samla gamla lån, avbetalningar och krediter. Ett privatlån på 100 000 kronor med 7 procent ränta och 5 års återbetalningstid kostar cirka 1 980 kronor per månad.

Får kostnaden plats i din budget kan det vara värt med privatlån för att snabbare komma igång med dina planer. Det viktigaste är egentligen att du själv tycker att syftet med lånet är värt lånekostnaden.

Lämpliga användningsområden för privatlån

  • Renovering: Värdeökning på bostaden
  • Bilköp: Ofta bra ränta
  • Bröllop: Extra kapital till drömbröllopet
  • Tandläkarbesök: När kostnaderna drar iväg
  • Samlingslån: Samla lån, krediter och avbetalningar
  • Kontantinsats: Låna till kontantinsats för en bostad

Olämpliga användningsområden för privatlån

  • Lyxkonsumtion: Dyra saker du egentligen inte har råd med
  • Riskfyllda investeringar: Investera i aktier eller Bitcoin med hög risk
  • Betala av andra lån: Skapar en ond spiral
  • Gambling: Risk att förlora lånade pengar
  • Löpande utgifter: Ett underliggande budgetproblem som behöver åtgärdas

För- och nackdelar med privatlån

Fördelar

  • Flexibilitet: Ett privatlån ger dig frihet att använda pengarna hur du vill. Du kan finansiera olika ändamål, som att köpa en bil, renovera ditt hem eller betala för en resa. Det ger dig möjlighet att uppfylla dina personliga behov och önskemål.
  • Snabb tillgång till pengar: Om du har ett brådskande behov av pengar kan ett privatlån vara en snabb och smidig lösning. Långivare kan vanligtvis behandla ansökningar snabbt, vilket innebär att du får pengarna inom kort efter att din ansökan godkänts. Oftast kan du få tillgång till pengarna inom ett par dagar.
  • Enkel och säker låneprocess: Att ansöka om ett privatlån är oftast en enkelt och säkert. Många långivare erbjuder onlineansökningar där du kan fylla i dina uppgifter och signera med BankID.
  • Lägre ränta: Beroende på din kreditvärdighet kan privatlån erbjuda lägre räntor än snabblån eller avbetalningar.
  • Samla dyrare skulder: Om du har flera krediter med höga räntor kan ett privatlån hjälpa dig att samla dyra lån och krediter. Genom att betala av befintliga skulder med ett privatlån kan du få en enda månatlig betalning med lägre ränta.

Nackdelar

  • Räntekostnader: Med privatlån behöver du betala en kostnad för att få låna pengarna, det vill säga ränta. Ju högre ränta, desto mer pengar kommer du att behöva betala tillbaka totalt sett.
  • Ökad skuldsättning: När du tar ett privatlån ökar din skuldsättning. Har du redan andra skulder kan detta öka din ekonomiska belastning och göra det svårare att hantera dina utgifter. Det är viktigt att vara realistisk om din förmåga att återbetala lånet innan du tar på dig mer skuld.
  • Kreditpåverkan: Att ta ett privatlån kan påverka din kreditvärdighet negativt. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid eller missar betalningar försämras din kreditvärdighet. Det kan påverka din förmåga att få framtida lån, stå på hyreskontrakt eller liknande förtroendetjänster.
  • Tilläggskostnader: Utöver räntan är det vanligt med andra kostnader och avgifter. Det kan exempelvis vara uppläggningsavgifter eller försäkringskostnader. Kostnaderna varierar mellan olika långivare och det är viktigt att ta det i beaktning innan du signerar ett låneavtal.

Låna pengar till sjyssta villkor

När du ansöker om ett privatlån bör du leta efter långivaren som kan passa just din situation. Har du god kreditvärdighet och inte mycket tidigare skulder kan du ställa högre krav än någon som exempelvis missat betalningar tidigare eller har låg inkomst.

Det är inte krångligt att låna pengar, däremot kan det vara svårt att hitta rätt långivare. Därför har vi gjort jobbet åt dig och betygsatt långivare utefter lånevillkoren de kommer med, samt listat de som erbjuder lägst räntor.

Lån med låg ränta

Är du ute efter lån med låg ränta behöver du ha god kredithistorik, gärna bra inkomst och låg skuldsättningsgrad idag. Vill du låna till ett bröllop eller en resa kan det vara svårare att få lägsta räntorna då det inte finns någon säkerhet, som för exempelvis ett båtköp eller bilköp.

Därav har syftet med lånet en betydelse för vilken ränta du får i slutändan. Det är aldrig bindande och det kostar ingenting att bara ansöka om ett lån, därav kan du testa att ansöka för att se om du blir beviljad ett lån med låg ränta.

Bästa privatlånen

LånFinansvalps betyg
Coop Privatlån4,9
Lendo4,6
ICA Banken4,0
Lån & Spar Bank4,0
Ikano Bank3,9
Nordax Bank3,4
Läs mer om de bästa privatlånen.

Billigaste privatlånen

Lånlägsta räntaUppläggningsavgift
Lendo4,95 %0 kr
Lån & Spar Bank4,95 %395 kr
Coop Privatlån5,20 %0 kr
Nordea5,95 %525 kr
ICA Banken5,99 %0 kr
Swedbank6,20 %300 kr
Läs mer om de billigaste privatlånen.

Olika typer av privatlån

Det finns flera olika anledningar till varför svenskar vill ta ett privatlån såsom bilköp, samla andra dyra lån, renovera, resa eller finansiera en kontantinsats. Här går vi igenom olika typer av privatlån och hur syftet med lånet kan påverka villkoren.

Samlingslån

Ett privatlån kan användas för att samla ihop befintliga skulder till ett större lån med en enda månatlig betalning. Det gör det enklare att hantera din ekonomi och du kan potentiellt spara pengar genom att få lägre ränta och slippa flera avgifter.

Räntor för samlingslån ligger idag mellan 5 - 23 procent och återbetalningstiden är flexibel med allt ifrån 1 månad upp till 20 år. Behöver du få ner din månadskostnad kan du välja lån återbetalningstid, men tänk då på att totalkostnaden för lånet kommer bli högre.

Billån

Ett vanligt sätt att finansiera bilköp i Sverige är genom billån. Det går att låna till både begagnade bilar eller för att köpa en ny. Köper du en ny bil kan den vanligtvis användas som säkerhet för lånet vilket gör att ränta kan pressas ner till runt 4 - 7 procent.

Det kan vara något högre ränta för billån till en begagnad bil eftersom värdet inte är detsamma, runt 6 - 10 procent. Återbetalningstiden är ofta flexibel oavsett vilken bil du köper, mellan 1 - 15 år.

Renoveringslån

Vill du finansiera ett nytt kök, installera en ny takkonstruktion, eller göra om ditt badrum kan du göra det genom ett renoveringslån. Räntorna kan vara i det högre spannet eftersom det inte finns någon säkerhet för lånet, någonstans mellan 7 - 15 procent beroende på din kreditvärdighet.

Gör en beräkning på om investeringen är värd genom att titta på vad totalkostnaden blir för renoveringslånet och ställ det mot den eventuella värdeökningen på bostaden.

Gröna privatlån med hållbarhetssyfte

Vill du göra en investering med hållbarhetssyfte finns det så kallade gröna privatlån som kan erbjuda bättre ränta. Syftet behöver då vara inom en hållbarhetskategori såsom, installation av solceller eller en luftvärmepump.

Bankerna ger ekonomiska incitament för denna typ av investeringar eftersom de är en del av den gröna omställningen. Därför kan du få bättre villkor med gröna privatlån.

Lån till kontantinsats

När du köper en bostad idag behöver du ha 15 procent av bostadens värde i eget kapital, det finns dock möjlighet att låna till kontantinsatsen. Räntan på det privatlånet kommer vara högre än för ditt bolån, men det kan vara effektivt för att snabbare komma in på bostadsmarknaden.

Konantinsatslån ligger någonstans mellan 5 - 15 procent medan bolån idag ligger mellan 3 - 5 procent. Det är därför bra om du prioriterar att amortera av mer på privatlånet än för bolånet.

Experten förklarar privatlån

youtube thumbnail
Ekonomijournalist Joakim Westman går igenom viktiga aspekter med privatlån såsom syfte med lånet, lånebelopp, krav för att bli beviljad samt räntor och avgifter.

Lånejämförelse och val av privatlån

Det första du bör fundera ut när du ska jämföra och välja ett privatlån är syftet med lånet. Vet du med dig vad du tar privatlån för kan du också enklare förstå hur mycket du behöver låna.

Det är viktigt för att inte dra på dig onödigt höga lånekostnader, men även för att inte låna för lite och behöva ansöka igen. När du vet hur stort belopp och till vilket syfte du ska låna kan du börja jämföra lån.

Viktiga aspekter att jämföra

De vikigaste aspekterna att jämföra för privatlån är räntor och avgifter, villkor och flexibilitet, utbetalningstid samt återbetalningstid.

  • Räntor och avgifter
    Ett bra sätt att jämföra räntor och avgifter mellan olika långivare är att titta på den effektiva räntan. Där är nämligen samtliga kostnader för lånet inräknade. Därav är det ett smidigt sätt att direkt kunna se vilket de mest förmånliga lånet kan vara för dig.
  • Villkor och flexibilitet
    Flexibiliteten i exempelvis lånebelopp kan vara viktig om du ska göra en stor investering eller tvärtom låna till ett mindre inköp. Du ska inte låna mer än du behöver men det är inte heller optimalt om långivaren inte kan låna ut den summa du behöver.

    Villkoren är viktiga vid exempelvis extraamorteringar. Titta på om långivaren tar ut någon avgift för extrainbetalningar, det kan vara värt att göra annars om du får in extra pengar till exempel genom skatteåterbäring.
  • Utbetalningstid
    De allra flesta långivare har idag relativt snabb utbetalning och handläggning av privatlån då det mesta av processen är automatiserat. Men har du någon form av deadline där du behöver ha pengarna kan det vara värt att jämföra hur snabbt du kan få lånet utbetalt.
  • Återbetalningstid
    Det är bra om du kan välja så kort amorteringstid som möjligt för att få ner totalkostnaden för lånet. Men vid stora investeringar som renovering eller ny bil kan det vara nödvändigt att du kan bli erbjuden en längre återbetalningstid.

Vanliga fallgropar

Vanliga fallgropar när det kommer till privatlån är dolda avgifter, förståelsen för villkorsändringar och insikten om totalkostnaden för lånet.

  • Dolda avgifter
    Utöver ränta och eventuell uppläggningsavgift kan det finnas flera dolda avgifter långivaren tar. Det kan exempelvis vara månatlig administrationsavgift för lånet, vanligtvis 0 - 50 kronor eller uttagsavgift på 0 - 200 kronor om du ansöker om en kontokredit.

    Därför är det väldigt viktigt att du noga läser igenom dina lånevillkor innan du signerar låneavtalet. Det kan annars lätt springa iväg i kostnader och bli ett dyrare lån än du tänkt från början.
  • Villkorsändringar
    Det är vanligt att privatlån kommer med rörlig ränta som då kan gå både upp och ner under hela låneperioden. Privatlåneräntorna påverkas av marknadsläget och styrräntan och kan därför justeras under din låneperiod.

    Även här är det viktigt att läsa igenom villkoren för att inte bli chockad om en villkorsändring skulle träda i kraft för ditt lån.
  • Totalkostnaden
    Du ska såklart inte pressa din månadsbudget mer än du behöver. Dock det är bra att veta – ju längre tid du lånar, desto högre kommer totalkostnaden bli för lånet.

    I nedan grafer har vi räknat på ett exempel med bara ränta för att få fram rena kostnader. Du ser skillnaden i hur din månadsbetalning går neråt med längre löptid men totalkostnaden för lånet går uppåt.

Fokusera på den effektiva räntan

När du vill ansöka om privatlån är det bra att jämföra de olika lånens effektiva räntor mot varandra. Där är nämligen både ränta och eventuella avgifter inräknade. På det viset blir det en mer rättvis jämförelse mellan vad privatlånens verkliga kostnad är.

Om du exempelvis har två privatlån med samma nominella ränta, men ett av lånen har uppläggningsavgift och administrationsavgift, kommer det synas om du jämför den effektiva räntan.

Effektiv ränta för privatlån

Vanliga krav för privatlån

Kraven för att få ett beviljat privatlån handlar i grunden om att du som låntagare ska kunna påvisa en god återbetalningsförmåga. Därav ställs det ofta krav på typ av anställning, inkomst och att du har god kredithistorik. Det tas alltid en kreditupplysning på dig vid en låneansökan.

Vanliga grundkrav

  • Ålder: Du behöver alltid vara minst 18 år gammal för att få ansöka om privatlån. Det förekommer även att minimiåldern är 20 - 23 år, eller att du maximalt får vara 75 år gammal.
  • Inkomst: De flesta långivare har ett krav på att din månadsinkomst är över ett visst belopp, ofta mellan 8 000 - 15 000 kronor per månad.
  • Anställning: En del långivare kräver att du är fastanställd. Det finns dock långivare som kan bevilja ansökan trots prov- eller deltidsanställning.
  • Svensk medborgare: För att få ett privatlån i Sverige behöver du också vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd. En del långivare kräver dessutom att du varit det en viss tid, vanligtvis 1 - 3 år.
  • Svenskt bankkonto: Nästan alla långivare kräver att du har ett svenskt bankkonto att betala ut lånet till.
  • Personuppgifter: Hos de flesta bankerna förväntas du lämna ifrån dig personuppgifter och kompletterande information som mailadress och telefonnummer.
  • Betalningsanmärkningar: Det finns långivare som kan godkänna betalningsanmärkningar, men de allra flesta lånar inte ut om anmärkningen är från de senaste sex månaderna.
  • Historik hos Kronofogdemyndigheten: För att få beviljat privatlån behöver du som regel vara helt skuldfri hos Kronofogden.

Andra faktorer som spelar roll vid en individuell kreditbedömning

  • Nuvarande skuldsättning: om du har få eller inga skulder sedan tidigare ökar dina chanser att bli beviljad ett privatlån.
  • Medlåntagare: om du har möjlighet att ansöka om privatlånet tillsammans med en medlåntagare får du ofta bättre villkor och chans till högre lånebelopp eftersom banken ser till er gemensamma ekonomi.
  • Kreditupplysningens risk-score: kreditupplysningsföretagets uppskattning av din betalningsförmåga är i regel av stor vikt för bankens beslut.

Processen för privatlån i 6 steg

  • Utvärdera din behov
  • Gör en lånekalkyl
  • Jämför lånealternativ
  • Ansök
  • Granskning och godkännande
  • Låneavtal och utbetalning

Utvärdera dina behov

Först och främst bör du göra klart för dig själv vad syftet med privatlånet är. Är det för att köpa bil, renovera hemmet eller planerar du att använda pengarna till ett bröllop?

Genom att tänka över syftet med privatlånet kan du undvika att låna för mycket och dra på dig onödigt höga lånekostnader.

Gör en lånekalkyl

Ta en titt på dina utgifter, din inkomst, om du har befintliga skulder, samt vad kommande utgifter kan komma att bli. Eftersom lånet också ska återbetalas behöver du även ha koll på ditt nya låns kostnader.

Kommande utgifter kan inkludera om du har barn på väg, bröllop på gång eller andra händelser som kan påverka din ekonomi i större utsträckning. Du räknar enklast på ditt privatlåns kostnad genom vår lånekalkyl.

Jämför lånealternativ

Ta dig tiden att jämföra långivarnas räntesatser, avgifter, villkor och omdömen från andra kunder. Lånevillkoren skiljer sig en hel del mellan långivarna, därför är det en viktig del för att hitta det bästa privatlånet för din unika situation.

Starta ansökan

Låneansökan görs ofta online, via telefon eller personligen beroende på vilken långivare du valt. Räkna med att du kommer behöva ge information om syftet med privatlånet och att du behöver ha ett BankID om du vill göra låneansökan online.

Eftersom de vill bedöma din återbetalningsförmåga kan du även bli ombedd att visa lönespecifikationer, kontoutdrag eller anställningsbevis. De kan även vilja se andra dokument beroende på vad du lånar till, exempelvis ett fordonsbevis för ett billån.

Tips
Ansök om ett lån med en medlåntagare om du har möjlighet. Det ökar chansen att få ett bättre erbjudande.

Granskning och godkännande

När du skickat in ansökan kommer långivaren att granska den och ta en kreditupplysning på dig, vanligtvis genom UC. På det viset utvärderar de din återbetalningsförmåga och kan avgöra om du är behörig för privatlånet.

Godkänns din ansökan får du tillbaka ett låneerbjudande med villkor, inklusive ränta, eventuella avgifter och löptid.

Låneavtal och utbetalning

Vill du acceptera låneerbjudandet kommer du få ett låneavtal att skriva under. Tänk på att läsa igenom avtalet innan du accepterar och fråga om avgifter eller andra kostnader som kan tillkomma.

När låneavtalet sedan är undertecknat kommer pengarna att överföras till ditt bankkonto, vanligtvis inom 2 - 3 bankdagar.

Återbetalning och hantering av blancolån

Ett blancolån eller privatlån ska alltid återbetalas till långivaren och det är viktigt att du har en ekonomisk plan för hur det ska gå till. Se över din budget och hur dina månatliga lånekostnader kommer att passa in i den.

Det är en trygghet att på förhand veta vad ditt blancolån kommer kosta för att undvika att hamna i en tuff ekonomisk situation, speciellt eftersom det är vanligt med löptider över flera år.

Återbetalningsmöjligheter

Generellt sett kan du återbetala ett privatlån mellan 1 - 20 år. Återbetalningen sker månadsvis och sätts upp av banken, månadskostnaden inkluderar då amortering på lånet samt ränte- och eventuella avgiftskostnader.

Många långivare erbjuder även att du kan extraamortera på privatlånet utan någon extra kostnad. Det är bra att göra om du får extra pengar över någon månad, exempelvis genom skatteåterbäring.

På det viset kan du bli skuldfri snabbare och minskar även din månadskostnad eftersom räntekostnaden baseras på din aktuella skuld.

Om du får betalningssvårigheter

Det allra viktigaste om du får svårigheter med att återbetala ditt privatlån är att du kontaktar din långivare. Vanligtvis kan det vara hjälpsamma med exempelvis amorteringsfri en amorteringsfri månad.

Det kan då finnas krav på att du haft några månader av icke missade betalningar som ett bevis till banken att du normalt sett klarar av lånekostnaden.

Det är viktigt att du inte är rädd för att kontakta din långivare när du får betalningssvårigheter. De vill trots allt ha sitt lån återbetalt och därför är de ofta mer behjälpliga än många tror.

Konsekvenser vid utebliven betalning

Konsekvenserna om du missköter betalningar är försämrad kreditvärdighet och i längden betalningsanmärkning, Inkassokrav och i allra värsta fall hamnar skulden hos Kronofogden.

Det medför att du i framtiden kommer ha svårt att få nya lån. Det kan även bli svårt att exempelvis stå på hyreskontrakt, signa upp på abonnemang och även ansöka om vissa jobb.

Privatlån med eller utan säkerhet

Privatlån kan komma i olika former beroende på vad du vill låna till. Lånar du för att köpa en maskin eller båt kan du fungera som säkerhet för banken och ge lägre ränta. Har du ingen säkerhet och lånar till exempelvis bröllop eller resa blir vanligtvis räntan högre.

Lån med säkerhet

  • Kräver säkerhet (exempelvis bil eller båt)
  • Ränta: 4 - 8 %
  • Lägre risk för banken

Ett säkrat privatlån kräver en tillgång som säkerhet för lånet. Fördelen med det är att du kan erbjudas en lägre ränta för ditt privatlån.

Den lägre räntan beror på att banken tar en lägre risk eftersom de har de utlånade pengarna säkrade i tillgången. Det innebär att banken har rätt till den tillgång du säkrar lånet i, om du inte kan återbetala lånet.

Lån utan säkerhet

  • Ingen säkerhet krävs
  • Ränta 5 - 23 %
  • Högre risk för banken

Ett osäkrat privatlån kräver ingen tillgång utan du kan spendera pengarna på vad du vill. Dock behöver du ändå uppge ett tydligt syfte till varför du ansöker om att låna.

Eftersom risken blir högre för banken när pengarna inte är investerade i en tillgång får du oftast en högre ränta för ett lån utan säkerhet.

Exempel på ett privatlån på 100 000 kronor

Om du tar ett privatlån på 100 000 kronor med en ränta på 10 procent och månatlig avgift på 100 kronor, blir kostnaden för lånet cirka 6 699 kronor om du återbetalar över ett år. Betalar du istället över fem år blir kostnaden 33 482 kronor.

Med exemplet där du vill låna 100 000 kronor kan du se i bilden nedan hur proportionerna ökar i ränta och avgifter med en längre återbetalningstid.

Privatlån med lång återbetalningstid ökar totalkostnaden för lånet

Styrräntans påverkan på konsumtionslån

Riksbankens höjningar av styrräntan påverkar även räntan du kan få på ditt konsumtionslån. Enligt statistiken från SCB nedan kan du se hur olika typer av utlåningsräntor påverkas av styrräntan.

Det är tydligt att alla typer av räntor påverkas av styrräntan och följer en liknande kurva som styrräntan. Sedan skiljer det sig dock beroende på typ av lån hur högt över styrräntan de andra räntorna ligger.

När Riksbanken höjt räntan senaste åren har också konsumtionslånens räntor följt med upp. Samma utveckling bör vi nu kunna se framöver åt andra hållet när Riksbanken sänker räntan igen. Med inflationen under kontroll har flera sänkningar gjorts från sommaren till dagens styrränta på 2,25 procent.

Riksbanken styrränta och utlåningsränta

Styrräntans utveckling de senaste 10 åren

Lagar och regler för privatlån

Från och med 1 mars 2025 gäller skärpta regler för lån. Regeringen med stöd av Finansinspektionen lämnade föreskriftsrätt till Konsumentverket vad gäller innehållet i de skärpta reglerna. Anledningen till införandet av de nya bestämmelserna är för att stärka skyddet för dig som konsument.

Reglerna påverkar hur hög räntan får vara och hur mycket ett lån totalt får kosta i förhållande till lånebeloppet. Det får inte längre kosta mer än 20 % över Riksbankens referensränta (inte att förväxlas med styrräntan) som fastställs två gånger om året.

Referensräntan ligger idag på 3 % vilket innebär att ett lån maximalt får ha 23 % i ränta. Dessutom får inte den totala kostnaden för lånet vara mer än dubbla lånebeloppet. Lånar du 10 000 kronor får det alltså maximalt kosta 20 000 kronor, oavsett hur lång återbetalningstid du har på lånet.

I och med att räntetaket sänks försvinner även begreppet högkostnadskredit som tidigare använts för ett lån med ränta över 30 % från referensräntan.

Fler regler

  • Dröjsmålsräntan får inte vara högre än 20 % över Riksbankens referensränta. Alltså den avgift du betalar om du är sen med en betalning.
  • Långivarna ska vara måttfulla i sin marknadsföring.
  • Alla som marknadsför lån måste tydligt ange att ett lån kostar pengar.
  • Vid utebliven återbetalning får långivaren endast ta ut dröjsmålsränta, inga övriga avgifter.
  • Långivaren får bara förlänga ditt lån en gång.

Ångerrätt för privatlån

Vare sig du köper kläder, elektronik, heminredning eller något annat har du enligt konsumentköplagen alltid rätt att ånga dig inom 14 dagar. Samma sak gäller för privatlån.

Ångerfristen på privatlån börjar i samband med att du får dina lånevillkor och gäller då 14 dagar. Eftersom det gäller från att du får lånevillkoren har vanligtvis dina 14 dagar påbörjats när du väl har pengarna på kontot.

Se därför till att anteckna vilken dag du fått lånevillkoren tillhanda, på det viset har du koll på din ångerrätt.

För att ångra lånet behöver du höra av dig till långivaren. Du kan ångra både muntligt och skriftligt, dock är skriftligt att föredra eftersom du då har bevis på att du ångrat lånet.

Du behöver inte uppge någon anledning till varför du ångrat dig. Om du gör det inom de 14 dagarna men långivaren av någon anledning inte skulle acceptera det kan du höra av dig till konsumentverket för vidare hjälp.

Från det att du ångrat lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Tänk på att utöver lånebeloppet behöver du även betala ränta för den tid du haft tillgång till pengarna.

Räntan räknas från den dagen du fick tillgång till pengarna fram till att du återbetalat. Om det var någon uppläggningsavgift eller annan typ av avgift i samband med att du tecknade lånet ska långivaren återbetala det.

De har samma rätt som dig när det kommer till återbetalning av avgifterna, alltså 30 dagar.

Ränteavdraget fasas ut 2025

För privatlån har man tidigare kunnat dra av 30 procent av alla räntekostnader på skattedeklarationen. Men från och med 1 januari 2025 fasas avdraget ut och då kan det endast göras på hälften av räntekostnaderna.

Från och med 1 januari 2026 slopas avdraget sedan helt. Syftet är att minska skuldsättningen och incitamentet till att ansöka om lån utan säkerhet.

Lån som inte längre omfattas av ränteavdraget

  • Privatlån
  • Kortkrediter
  • Överbryggningslån vid bostadsköp
  • Lån av privatpersoner

Lån som fortfarande omfattas av ränteavdraget

  • Bostad, fritidshus, tomt och tomträtt
  • Fordon
  • Båt, skepp, luftfartyg
  • Värdepapper

Fler konsumtionslån leder till ökade skulder hos Kronofogden

En ny rapport från Finansinspektionen (FI) visar att allt fler svenskar får sina lån överförda till Kronofogden. Mellan 2020 och 2023 ökade antalet låntagare med nya obetalda skulder hos Kronofogden med hela 23 %. Den största ökningen gäller konsumtionslån från nischbanker och snabblån.

Varför ökar skulderna?

Två huvudfaktorer ligger bakom utvecklingen:

  1. Ökad utlåning från nischbanker – Under 2023 stod dessa banker för 60 procent av låneskulderna hos Kronofogden. En av 100 låntagare hos nischbanker hamnar i allvarliga betalningsproblem.
  2. Snabblåneföretagen expanderade – Utlåningen från dessa aktörer ökade med 50 procent mellan 2020 och 2023. En av 20 låntagare hos snabblåneföretag hamnar hos Kronofogden, vilket är en betydligt högre andel än för nischbanker och storbanker.

Konsekvenser för hushållen

Rapporten understryker att hushållen har haft en tuff ekonomisk period, där stigande kostnader och högre räntor gör att fler får svårt att betala tillbaka sina lån. FI och Kronofogden betonar vikten av sund kreditgivning och bättre kreditprövningar för att minska risken för skuldproblem.

Vad du kan göra för att undvika skuldfällan

  • Undvik snabba lån: Snabblån har ofta höga räntor och korta återbetalningstider.
  • Bygg en buffert: Ett sparande kan hjälpa dig att undvika att låna vid oväntade utgifter.
  • Jämför lån noggrant: Kontrollera räntor och villkor innan du tar ett lån.
  • Låna endast det du har råd att betala tillbaka: Ha en tydlig plan för återbetalning.

Finansinspektionen kommer att granska kreditprövningar hårdare och nya regler, som en maximal ränta på 20 procent, ska minska risken för oskäliga lånevillkor. Men ansvaret ligger också hos låntagaren – att vara medveten om lånevillkor och sin egen återbetalningsförmåga är avgörande för en sund privatekonomi.

Finansvalps betygsystem för privatlån

Varje privatlån får poäng mellan 1 - 5 beroende på hur bra den levererar på en given parameter, där 5 är toppbetyg. Parametrarna för privatlån är effektiv ränta, tillgänglighet, lånespann och möjligheten till att samla lån.

För privatlån lägger vi mycket tyngd vid kostnaden för lånet. Därav är 60 procent av betyget baserat på den effektiva räntan långivaren erbjuder.

20 procent av totalbetyget ligger i tillgängligheten vilket syftar till vilka som kan ansöka och hur ofta de beviljar privatlån. Exempelvis kräver storbanker ofta att man är befintlig kund för att kunna ansöka och en bank som SBAB kräver att man är befintlig bolånekund. I de fallen blir det avdrag på tillgänglighet.

Därefter kommer hur mycket eller lite man kan låna som 10 procent av totalbetyget. Eftersom ett brett lånespann kan passa flera olika lånesyften ser vi det som ett plus.

De sista 10 procenten av totalbetyget behandlar om privatlånet kan användas som samlingslån. Vi ser det som positivt när långivare kan erbjuda möjligheten till bättre lånevillkor för personer som dragit på sig dyra lån, avbetalningar och krediter.

Parametrar - privatlån

Effektiv ränta (60 %)
Tillgänglighet (20 %)
Lånespann (10 %)
Möjlighet till att samla lån (10 %)

Läs mer om Finansvalps betygsystem.

Vanliga frågor och svar om privatlån

Hur mycket kan jag låna?
Generellt kan du som privatperson låna mellan 5 000 - 600 000 kronor i Sverige med ett privatlån. Lånebeloppet som just du kan få avgörs av faktorer som din ekonomiska situation, kreditvärdighet samt vad den bank du väljer har för villkor.
Vilka krav behöver jag uppfylla för att få ta ett privatlån?
De vanligaste kraven för att bli beviljad ett privatlån innefattar att du är myndig, har en fast inkomst och en god återbetalningsförmåga.
Hur lång tid tar det att få besked om min låneansökan?
Idag kan du i många fall få ett preliminärt besked direkt på skärmen och ett slutgiltigt besked inom 1 - 3 dagar. Eftersom mycket av låneprocessen idag är automatiserad kan det nu gå snabbt att få ett privatlån godkänt och utbetalt.
Vilken ränta kan jag förvänta mig på ett privatlån?
Räntan på privatlån ligger idag mellan 5,20 - 33,99 procent. Vilken ränta du i slutändan blir erbjuden beror bland annat på syftet med lånet, om du lånar med eller utan säkerhet samt hur om du har god eller svag kreditvärdighet.
Kan jag betala av mitt privatlån i förtid utan extra kostnader?
Många långivare erbjuder idag att du kan extraamortera på privatlånet utan extra kostnad i form av avgifter eller räntekompensation. Det är dock viktigt att läsa lånevillkoren då det kan skilja sig åt hur policyn ser ut med förtidsbetalningar för privatlån beroende på långivare.

Vi värdesätter din integritet.

Vi använder cookies på vår site för att få den att fungera korrekt, för att analysera hur den används och i externt marknadsföringssyfte. Genom att godkänna accepterar du att cookies används.