Billigaste privatlånen just nu – Listan på alla billiga lån
Letar du efter det billigaste privatlånet? Vi har granskat över 80 långivare och vet vart du lånar pengar med den billigaste räntan.
Det billigaste privatlånet just nu är Coop Privatlån. De är så pass säkra att de har billigast lån att de erbjuder räntegaranti.
Om du skulle få ett bättre erbjudande från en annan bank matchar dem alltså den. Dessutom får alla Coop-medlemmar automatiskt 1 % ränterabatt.
Billigaste lånet för dig
Det är smart att testa en låneförmedlare. Förmedlare hjälper dig att hitta det billigaste privatlånet kostnadsfritt med bara en UC-förfrågan, utan att du behöver binda dig till ett erbjudande.
Av låneförmedlarna erbjuder Lendo just nu de billigaste lånen. De jämför privatlån mellan flest långivare, upp till 40 stycken.
Jämförelse av de billigaste privatlånen
Vi har även jämfört bankernas räntor, effektiva räntor samt högsta lånebelopp och sammanställt i en lista.
Vem har den billigaste räntan?
Den billigaste räntan från en bank kan du få hos MedMera Bank, med deras Coop Privatlån. Deras ränta går så lågt som ner till 5,20 %. Men det är smart att jämföra erbjudanden från flera långivare, eftersom att den billigaste räntan kan bero på vilka långivare man tittar hos. Därför kan det vara smart att använda en låneförmedlare som Lendo.
Uppdaterad lista: Billigaste privatlånen
Coop Privatlån👍 | 5,20 - 16,95 % |
Handelsbanken | 8,40 % |
Swedbank | 6,70 - 16,84 % |
Nordea | 6,20 - 13,70 % |
Lendo👍 | 5,20 - 32,99 % |
Marginalen Bank | 6,95 - 17,99 % |
Kontrollerad 21 januari 2025 |
Billigaste privatlånen 2025
- Coop Privatlån: Billigaste möjliga räntan ner till 5,20 %.
- Lendo: Hjälper dig hitta billigaste lånet för just dig.
- Valda: Hittar billiga lån åt dig.
- Lån & Spar Bank: Ränta från 5,95 %.
- Marginalen Bank: Billigt räntespann.
- SBAB: Billig ränta för befintliga kunder.
Billigaste lånen just nu
Lån | Billigaste räntan | |
---|---|---|
Coop Privatlån | 5,20 % | |
Lendo | 5,20 % | |
Valda | 5,20 % | |
SBAB | 5,50 % | |
Lån & Spar Bank | 5,95 % | |
ICA Banken | 6,19 % |
Topplista på 8 billiga privatlån: Lånen med lägst ränta
Våra redationella riktlinjer ›
Billigaste privatlånen med bäst betyg
Vårt betygsystem ›
Var är det billigast att ta lån?
Det billigaste lånet hittar du ofta genom att jämföra erbjudanden från olika långivare. Låneförmedlare som Lendo kan hjälpa dig hitta de bästa villkoren genom att låta långivarna konkurrerar om att erbjuda dig den billigaste effektiva räntan.
Att låta Lendo ta en UC för att sen leta upp billiga lån åt dig är helt gratis. Du binder dig inte heller till något när du gör en ansökan. Det tar bara nån minut, sen får du faktiska erbjudanden på de billigaste möjliga lånen.
Lendo har fått hela 4,5 av 5 i betyg på Trustpilot. Henrik är en av över 2 000 svenskar som har gett dem högsta betyg:
– Enkelt och smidigt. Bättre villkor direkt och du sparar enkelt pengar som du kan lägga på nått annat.
Testa Lendo gratis – utan att binda dig till något:
Räkneexempel Lendo: Ett annuitetslån på 12 år med effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. Beräknat med 6.77% nominell ränta.
Blir lånet verkligen billigt? Räkna ut här
Hur mycket vill du låna?
Under hur många år?
Exempelränta
Beräknad månadskostnad
Vem har billigast privatlån?
Coop Privatlån erbjuder billigast privatlån i Sverige just nu. När du tar ett lån får du även en räntegaranti som gör att de lovar att matcha räntan om du hittar en billigare låneränta. Räntegarantin gör att du kan känna dig trygg med att du fått det billigaste lånet.
Som Coop-medlem får du dessutom 1 % rabatt på deras privatlån. Dessutom har de en låg ränta ner till 5,20 % och lånar ut upp till 500 000 kr.
Deras avbetalningshorisont är även lång där du har möjlighet att betala av lånet i upp till 15 år.
När ni är två som ansöker ser banken till er gemensamma inkomst och ekonomiska situation. Därför ökar möjligheten att få låna mer pengar och att få lånet beviljat. Är ni två som ansöker får ni dessutom en billigare ränta på lånet.
Läs hela vårt omdöme om Coop Privatlån här.
Hitta billigaste lånet för just dig med vårt verktyg
Långivarnas räntespann för billiga lån
Det är bra att titta på hela räntespannet när du vill hitta billigaste lånet. Finns det en fast ränta vet du redan vad du får, men det är viktigt att förstå att du kan bli erbjuden ränta över hela spannet hos de flesta långivarna.
Beroende på din kreditvärdighet hamnar du i det lägre eller högre spannet. Vi har gjort en grafisk redovisning av långivarnas räntor där du får en bra överblick över hela räntespannet.
Tänk på återbetalningstiden för att få ett billigt lån
För att få billigaste möjliga lånet bör du överväga en kort återbetalningstid. Du behöver inte pressa din månadsbudget mer än nödvändigt, men ju kortare återbetalningstid desto billigare blir totalkostnaden för lånet.
I nedan grafer har vi räknat på ett exempel med bara ränta för att få fram rena kostnader. Du ser skillnaden i hur din månadsbetalning går neråt med längre löptid men totalkostnaden för lånet går uppåt.
Med ett annat låneexempel på 100 000 kr med ränta på 10 % och månatlig avgift på 100 kr blir skillnaden enligt nedan.
Det kan också vara bra att veta att du får tillbaka 30 % av all ränta du betalar under året på din skattedeklaration.
Se vilket lån som är billigast för just dig
- Ingen kreditupplysning
- Jämför 60 långivare
- Få svar direkt
Banken med den lägsta listräntan erbjuder inte alltid den billigaste privatlånet till dig
Stirra dig inte helt blind på bankernas listräntor. Långivaren som listar den lägsta räntan behöver inte erbjuda den billigaste räntan till dig.
Om "Långivare 1" har en listränta mellan 3 och 20 % och erbjuder dig en ränta på 8 % är det bättre att låna från "Långivare 2" som erbjuder dig en ränta på 5 % även om deras listränta är 5-25 %.
Därför kan det vara lite svårt att veta och välja vilken långivare du ska ansöka om ett lån hos.
Vad är den billigaste räntan på ett privatlån?
Den billigaste räntan på ett privatlån för en person med hög kreditvärdighet är runt 5 %. Den högsta räntan på ett privatlån är dock hög, runt 40 %.
När du tar ett privatlån med en låg kreditvärdighet kan räntan alltså bli väldigt hög.
Men stirra dig inte blind på den billigaste räntan, långivare tar ofta ut andra avgifter såsom aviavgifter och uppläggningsavgifter som kan göra lånet dyrare än bara räntan.
Vilken bank har lägst ränta på privatlån?
MedMera Bank har för närvarande lägst ränta på privatlån i Sverige. Deras ränta börjar från 5,20 % som Coop-medlem, vilket är marknadsledande. Dock kan den exakta räntan variera beroende på din kreditvärdighet och lånebelopp.
Så får du billigaste privatlånet
1. Ansök tillsammans med en medlåntagare
Långivaren ser det som betydlig mer troligt att ni tillsammans kommer kunna betala tillbaka lånet vilket gör att de tar en lägre risk. Därför blir du en mer attraktiv och blir erbjuden en bättre ränta på privatlånet.
När du ansöker om ett lån tillsammans med någon ökar också dina chanser att bli beviljad ett lån markant. Och det är faktiskt vanligast att svenskar ansöker om ett lån tillsammans med sin sambo eller partner.
2. Försök att förbättra din kreditvärdighet
Den är helt avgörande för vilken ränta du får. Däremot tar den relativt lång tid att förbättra. Försök att hålla nere antalet kreditupplysningar, säg upp krediter du inte utnyttjar och teckna hellre ett större samlingslån än att ha många mindre krediter och lån.
3. Förbättra din inkomst
Att byta arbetsgivare snabbar ofta på processen att förbättra sin inkomst. Om du känner dig redo för nya utmaningar kan det vara värt att byta arbetsgivare. Det är i regel enklare att förhandla upp lönen vid en nyanställning men du behöver se till din unika situation och vad du är villig att testa.
4. Samla befintliga lån till ett större
För att få den billigaste räntan på lånet är det bra att baka ihop gamla lån och krediter. Kan du teckna ett större privatlån och samla gamla lån till en my långivare blir du en mer attraktiv kund hos långivaren. Långivaren ger generellt lägre ränta desto större belopp du lånar.
5. Välj en kort amorteringstid om du kan
Amorteringstiden avgör hur mycket du kommer betala per månad. När du betalar av lånet under en längre tid betalar du mindre varje månad. Men ju längre amorteringstid du väljer, desto mer kommer du även betalat på privatlånet under hela löptiden.
Välj därför en så kort amorteringstid som möjligt och betala av lånet så fort du kan för att betala så lite som möjligt för privatlånet.
6. Omförhandla lånet
Det kan kännas lite svårt och läskigt, men kontakta långivaren och fråga om du kan få en lägre ränta. Framförallt om du anser att du har en bättre ekonomisk situation idag än när du ansökte på lånet. Får du inte ner räntan kan du kontakta andra långivare och se om du kan få en bättre ränta.
7. Betala av extra mycket på lånet om och när du kan
Du kan alltid göra extra inbetalningar eller lösa hela lånet i förtid. Om du får pengar över en månad är det alltså bättre att betala av på lånet än att spara dem på ett sparkonto eller liknande. Ju snabbare lånet är avbetalt, desto bättre.
Vanliga anledningar till att ta ett billigt privatlån
Du kan använda ett privatlån för att finansiera en renovering, bröllopskostnader, semestrar, låna till kontantinsatsen om du har svårigheter att köpa en bostad eller om du ska köpa en tomt.
Men du kan också ta ett privatlån för att samla befintliga smålån och sänka kostnaderna för dina lån.
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det innebär att du är fri att använda pengarna till precis vad du vill, exempelvis för att samla dyra lån och krediter, köpa en ny bil eller betala kontantinsatsen till en bostad.
När du letar efter ett billigt lån ska du alltid jämföra långivarnas räntor och andra kostnader innan du väljer vilket lån du ska ta.
Anledningen är att kostnaden mellan olika lån kan vara stor och därför bör du alltid jämföra privatlånen noga. Den billigaste låneräntan innebär inte automatiskt att långivaren erbjuder det billigaste lånet.
Det går att ta ett privatlån från traditionella banker och mer nischade långivare som specialiserat sig på privatlån.
Långivarna som specialiserat sig på privatlån har oftast en smidig process där du kan ansöka digitalt och få beviljat lån inom en eller två arbetsdagar – utan att behöva besöka ett bankkontor.
Flera nischade långivare erbjuder billiga lån med låga räntor för dig som har bra kreditvärdighet. De har ofta flexibla lånebelopp och återbetalningsvillkor och tar inte onödigt höga administrationsavgifter.
Titta på den effektiva räntan när du letar efter billiga låneräntor
När du ska ta ett lån anges oftast räntan som en procentsats av lånebeloppet. Den anges oftast per år men också ibland per månad.
Men den effektiva räntan är ett sätt att beräkna och synliggöra räntan för att man ska kunna jämföra den totala kostnaden för lånet inklusive samtliga avgifter.
Vilka avgifter du ska leta efter när du utvärderar det billigaste privatlånet
Vanliga avgifter du ska leta efter är startavgifter, förseningsavgifter och aviavgifter. Vissa långivare tar också ut en förskottsbetalning för låntagare som väljer att betala av sina lån i förtid.
Räkneexempel för att synliggöra den totala kostnaden på privatlånet
Låt säga att du lånar 100 000 kronor med en avtalsperiod på fem år. Räntan är 5 procent och du väljer rak amortering med månadsbetalning.
Med en uppläggningsavgift på 300 kronor och en administrationsavgift på 25 kronor blir den effektiva räntan 5,85 %. Fem år senare när avtalsperioden är slut har du betalat 114 508 kronor för ditt privatlån.
Andra avgifter utöver räntan påverkar om lånet är billigt eller inte
Vissa långivare tar ut höga uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra administrationsavgifter. Det är kostnader som är minst lika viktiga för att förstå vad lånet verkligen kostar.
Det är lätt att stirra sig blind på den billigaste låneräntan. Men det viktigt att försöka få en helhetsbild av den samlade kostnaden för lånet.
Ränteavdrag gör lånet billigare
När du lånar pengar kan du göra avdrag för dina räntekostnader. På så vis finns det möjlighet till ett ännu billigare lån.
Du får göra avdrag på 30 % av dina räntekostnader upp till 100 000 kronor. För räntekostnader som överstiger 100 000 kronor får du göra avdrag på 21 %.
Avdraget sker i regel automatiskt men det är bra om du håller extra koll i samband med att du ska deklarera. I de fall du har rätt till avdrag betalas pengarna tillbaka i samband med skatteåterbäringen. Läs mer hos Skatteverket.
Så hittar du billigaste lånet
Det finns flera viktiga aspekter att titta på när du ska ta ett privatlån. Här är fyra viktiga punkter du bör tänka på för att hitta billiga lån:
Kraven för att du ska få ett lån
Varje långivare har olika krav som du som vill ta ett lån måste uppfylla. Din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och att du är bosatt i Sverige är vanliga saker långivaren tittar på.
Räntor
Den lägsta kostnaden och räntan som långivaren anger är aldrig en garanti för vad du kommer få för erbjudande. Därför är det viktigt att du jämför olika erbjudanden.
När du jämför räntor, se också till att ta med eventuella avgifter eller påföljder. Det kan vara exempelvis ansökningsavgifter som påverkar den totala kostnaden för ditt lån.
Storleken på lånet
Om du behöver ta ett mindre lån till exempelvis en mindre bilreparation ska du titta på andra långivare än om du skulle behöva låna till en kontantinsats.
Alternativen att betala tillbaka lånet
En bra långivare erbjuder vanligtvis flera återbetalningsvillkor så att du kan välja det som är mest lämpligt för din situation.
Om du lånar mycket pengar ska du leta efter en långivare med långa återbetalningsvillkor för att minska din månatliga betalning. Om du har ett mindre lån kommer en kortare återbetalningstid att minska räntan du betalar totalt sett.
Därför kan du lita på oss
Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.
- Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymnasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskande artiklar och recensioner
- Betygsystem baserat på data