Se lån som matchar dina valDet är inte en personlig rådgivning, verktyget hjälper dig bara se vilka lån som matchar dina val baserat på långivarens grundkrav.
Innehåller reklamlänkar
Vi vill hjälpa dig fatta välinformerade beslut
Som du ser är sidan helt befriad från störande reklam. Istället erhåller vi ersättning från ett flertal partners när vi förmedlar kunder till dem genom så kallade affiliatelänkar. Ersättningen kan i vissa fall påverka hur produkter visas på siten, men vårt redaktionella arbete är oberoende utan att påverkas av externa aktörer.
Uppdaterad 10 juni 2024
Skriven av
Olle Pettersson
Olle Pettersson
Olle har en kandidatexamen i företagsekonomi från Högskolan i Halmstad. Han har över tolv års erfarenhet av redaktionellt innehåll och har suttit i ledningsgruppen för en internationell mediekoncern med en omsättning på 1 mdkr.
Olle var under drygt fem år konsult med ansvar för corporate communications åt Nordens största installationskoncern och var med och tog dem till Nasdaq OMX. Han har även en bakgrund från IR-byrå där han bland annat ansvarade för finansiella rapporter.
Tankar om investerande från en expert inom privatekonomi
Ett utdrag från en längre intervju Finansvalp gjorde med Magdalena Kowalczyk.
Vi frågade Magdalena Kowalczyk hur hon tycker man ska tänka kring sparande och investerande. Hon menar själv att hennes lycka inte varit speciellt stor på börsen och att det kan vara svårt.
Hon poängterar att man behöver tänka över hur lång sikt man sparar på. För att spara i fonder eller aktier bör du försöka avvara pengarna i 5 år.
Magdalena menar också att det är viktigt med ett sparande på längre sikt för att vi ska kunna ha guldkant när vi blir äldre. Och för den typen av sparande är indexfonder till låga avgifter rekommendationen.
Me du bör alltså inte ha pengar du planerar att använda inom något år på börsen. De passar bättre på ett sparkonto med fria uttag eller ett fasträntekonto.
Hur ska jag investera?
Letar du efter det bästa sättet att investera dina pengar? Oavsett om du vill investera dina egna pengar, investera i företag eller investera åt ditt företag försöker vi hjälpa dig.
Här får du hjälp att investera dina pengar. Och vad är då skillnaden på att spara och investera? Begreppet spara används ofta för att beskriva samma sak, att spara pengar som man vill ska växa. För vissa är det att föra över en slant varje månad till ett bankkonto.
För andra går tankarna till aktiesparande eller fonder. När investeringar är aktuellt så rör det sig oftast om investera pengarna i aktier, fonder eller fastigheter. Men hur börjar man då? Vi hjälper dig investera dina pengar.
Om du är en person som inte är rädd för att förlora dina pengar kanske ett aktiesparande passar dig, medan den som inte vill ta några risker kanske bör satsa på ett sparkonto eller räntefonder.
Ett investeringssparkonto är något som passar dem som vill förvara sina pengar och dessutom göra en liten vinst.
Att investera pengar innebär att du placerar dem i olika tillgångar eller företag för att få dem att växa över tid.
Öka dina pengar över tid
När du investerar har du möjlighet att få dina pengar att växa genom avkastning. Till exempel kan du köpa aktier i ett företag och om företaget växer och går bra kan värdet på aktierna också öka.
Det kan ge dig mer pengar på lång sikt än om du bara låter dem ligga på ett sparkonto där räntan vanligtvis är betydligt lägre.
Skillnaden i avkastning på börsen gentemot ett sparkonto med ränta har det historiskt skiljt mycket. Dock är det ingen som kan förutse börsens utveckling framåt och sparkonto med ränta är ett bra sparande på kort sikt utan något risktagande.
Eftersom börsen svänger är det svårt att veta exakt hur mycket det skiljer. Men om vi tar ett historiskt exempel har avkastningen varit runt 7 % medan ett bra sparkonto har ränta på cirka 4 %. Över tid blir skillnaden i utveckling då enligt nedan grafer.
Det viktigaste att ha med sig är att man behöver vara långsiktig om man vill investera på börsen. För ett kortsiktigt buffertsparande passar det bättre med ett sparkonto med ränta. Det eftersom du kan ta ut pengarna när du vill, utan att vara orolig för att din fond eller aktie just då är låg.
Bekämpa inflation
Inflation innebär att priser generellt sett ökar över tid, vilket minskar köpkraften hos pengarna du har. Genom att investera kan du öka dina pengar i en takt som kan överstiga inflationen.
Det hjälper dig att bevara din köpkraft och möjliggör att du kan köpa mer eller uppnå dina ekonomiska mål på sikt.
Ränta på ränta-effekten
Även kallat för världens åttonde underverk enligt Albert Einstein. Låt oss ge dig ett exempel på hur det i praktiken kan se ut.
Om du exempelvis investerar 10 000 kr i en aktie som gått upp 10 % så är ditt marknadsvärde 11 000 kr. Din framtida avkastning grundar sig dock alltid på totalbeloppet, så om aktien fortsätter gå upp med 10 % går du nu alltså från 11 000 kr till 12 100 kr i marknadsvärde.
Din initiala investering på 10 000 kr har alltså med hjälp av ränta på ränta-effekten fått din snöboll att växa och bli större – utan att du behövde sätta in mer pengar än din initiala investering.
Kurvan är alltså exponentiell och växer mer och mer med tiden. Nedan ser du ett exempel på kurvans utveckling från 10 000 kr med en avkastning på 10 % varje år, utan några ytterligare insättningar.
Vad ska man investera i och hur kommer man igång?
Vi frågade Albin Kjellberg, som har över 10 års erfarenhet av investeringar, hur man kommer igång.
Slutsatsen från det hela är att investeringar kräver kunskap. Läs på mycket om det du är intresserad av, oavsett om det är fonder, aktier, fastigheter eller vad det än må vara.
Hitta det du tycker är kul och våga testa. Och det kanske bästa tipset är att du börjar i mindre skala. Investera en summa som du känner att du har råd att förlora helt enkelt.
Vi ställde samma fråga till Felix Nordqvist som har investerat aktivt sedan 2010. Felix har en en bred erfarenhet med civilingenjörsutbildning – inriktning finans, studerat på Harvard och har nu också en YouTubekanal där han pratar investeringar med cirka 40 000 följare.
Felix 3 bästa tips för att komma igång med investeringar:
Skapa en sparbuffert Investera aldrig pengar du är beroende av på kort sikt. Med det menas att du bör ha en buffert för att klara av 3 - 6 månaders fasta utgifter innan du börjar investera, om du exempelvis skulle förlora jobbet eller något annat oväntat händer.
Nyfikenhet Var nyfiken och läs på innan du investerar dina pengar. Det finns massor utav gratis information på internet, hitta din inspiarationskälla och samla också information från olika håll.
Lägg inte alla ägg i samma korg Felix poängterar vikten av att diversifiera ditt sparande. Med andra ord satsa inte allt på ett kort utan pröva dig fram och investera smått på olika håll till en början.
Olika typer av investeringar
Det finns en hel drös av möjligheter när det kommer till investeringar. Du kan investera i fastigheter, aktier, fonder, krediter, kryptovalutor, fondrobotar och ja listan kan fortsätta ännu längre.
Vi tänker att vi går in lite kort på de vanligaste investeringarna här och du kan läsa våra fördjupande artiklar via länkarna.
Om man vill investera i aktier behöver man först förstå vad en aktie är för något.
En aktie är en ägarandel i ett bolag. Det innebär i praktiken att du har rösträtt på bolagets stämma. Hur mycket dina röster väger beror helt på hur många aktier du äger i bolaget men också om du har A- eller B-aktier.
A-aktier ger dig 1 röst medan B-aktier endast ger dig 1/10 röst. Som vanlig småsparare behöver du dock inte tänka på det.
Välj istället den aktie med högst omsättning, d.v.s. det aktieslag som köps och säljs mest. På det sättet kan du enkelt köpa och sälja dina aktier utan att behöva vänta alltför länge på avslut.
När du köper en aktie så gör du det med förhoppningen om att få avkastning på dina placerade pengar. Det sker antingen genom att aktiekursen stiger i värde (för att efterfrågan på aktierna ökar) eller att bolaget delar ut en del av vinsten (även kallat för utdelning).
En viktig aspekt med aktiehandel är att man behöver vara långsiktig. Eftersom enstaka aktiekurser svänger betydligt mer än andra typer av investeringar gäller det att sitta lugnt i båten och vara trygg i sin investering.
Men det är såklart också viktigt att man vågar sälja när du känner att det är dags. Ett vanligt psykologiskt fenomen är att investerare vill sitta kvar på sina aktier som går dåligt och sälja de som går bra.
Rent logiskt bör man såklart göra tvärtom, men det är inte alltid helt lätt eftersom man exempelvis kan känna att man vill ha igen pengarna för nergången av aktien först.
Det är då viktigt att poängtera för sig själv att pengar du förlorar i en aktie behöver nödvändigtvis inte tjänas tillbaka i samma aktie. Och man måste förstå att alla affärer eller aktieköp kommer inte vara bra köp.
En fond består av flera värdepapper, ofta exempelvis aktier. Om du investerar i en fond innebär det alltså att du köper andelar i fonden och per automatik får exponering mot en korg av olika aktier.
Du kan se fonden som ett fotbollslag. I varje fond finns olika spelare (aktier), fondförvaltaren är tränaren som väljer vilka aktier som ska vara med och spela.
Fonder har olika risknivåer. En fond kan ge bra avkastning och det finns ingen gräns på hur bra det kan gå. Men kom ihåg att du precis som med aktier också kan förlora hela eller delar av ditt kapital.
Till skillnad från aktier kan du dock köpa en fond utan att det finns en person som vill sälja samma antal andelar som du vill köpa.
Du köper istället fondandelar av fondbolaget. Öppna fonder som också kallas "open-end funds" är den vanligaste typen av fonder.
Stängda fonder, eller "closed-end funds", har istället ett fast antal andelar och handlas på ett annorlunda sätt än vanliga, öppna fonder.
Det många uppskattar med fondsparande är att man slipper göra det manuella "jobbet". Man lägger enkelt upp automatiska insättningar, väljer de fonder man vill investera i och lutar sig sedan tillbaka.
Du kan exempelvis investera i fastigheter genom att köpa aktier i fastighetsbolag eller andelar i en fastighetsfond, gå med i ett crowdfundingprojekt eller köpa en hyresfastighet. Varje investeringsform har sina särskilda risker och fördelar. Du måste själv avgöra vilken risk och engagemang du vill ta.
Se ett utdrag ur vår pratstund med Daniel "Fastighetsprinsen" Hallin som har intervjuat över 150 olika fastighetsinvesterare.
Det kanske låter konstigt men en fondrobot kan vara bra för dig som inte har tid eller inte tycker det är speciellt kul med investeringar. Med en fondrobot kan du ändå få bättre avkastning en ett traditionellt sparkonto med ränta.
Är du villig att investera dina sparpengar med risk behöver inte göra något manuellt med en fondrobot. Allt sköter sig självt. Du väljer inriktning och önskad fördelning – och så löper det på. Helt automatiskt.
Du kan även sätta upp automatiska överföringar, månadsvis till exempel, och sedan är det bara följa utvecklingen i ditt investerade kapital. Du får också ofta välja själv vilken typ av risk du är villig att ta.
Investera i krediter
När det kommer till att investera i krediter vill vi rekommendera SaveLend som är experter inom området.
När du investerar i krediter finansierar helt enkelt dina investeringar krediter till företag och privatpersoner, du får sedan avkastning i form av ränta.
Filosofin bakom kryptovalutor är en demokratisering av det monetära systemet. En valuta fri från statlig kontroll. Men de stora kryptovalutorna, där Bitcoin är den största valutan, har med tiden lockat till sig många fler än bara de som vill hitta vägar förbi statlig kontroll.
Det har lätt till att många ser kryptovalutor som en riskfylld investering som kan ge stora avkastningar. På samma sätt kan det dock snabbt gå åt andra hållet och du kan förlora ditt värde i investeringarna.
Vill du investera i kryptovalutor behöver du alltså vara förberedd på extrem volatilitet, alltså att det svänger fort upp och ner.
Olika konton för investeringar
För privatpersoner
Ja
För företag
Nej
Rösträtt vid årsstämma
Ja
Valfri förmånstagare
Nej
Avgiftsfritt
Ja
Överföra värdepapper
Ja
Schablonbeskattas
Ja
Enklare redovisning i deklaration
Ja
Kan samägas
Nej
Skillnader mellan olika investeringskonton
Hög eller låg risk?
Hög risk = Hög risk till förlust men också chans till bättre avkastning
Låg risk = Lägre risk för förlust men också lägre chans till hög avkastning
Hur ska man då tänka kring vad man ska välja? Jo, det beror såklart på vad du är ute efter och vad du känner dig bekväm med. En bra grundregel kan vara att i början av din investeringsresa välja något lägre risk eftersom du då inte har lika bra koll på marknaden.
Känner du dig sedan trygg i vad du håller på med kan du gradvis öka ditt risktagande eller ligga kvar om du är nöjd med avkastningen du får på dina investeringar.
När du investerar finns alltid risken att du inte får tillbaka hela ditt kapital. Det kan vara att bolaget du investerat i går i konkurs eller att tillgången du investerat i faller i värde.
Risken att du inte får tillbaka ditt investerade kapital är normalt sett högre om du investerar i aktier än exempelvis ränteplaceringar såsom obligationer. Avkastningen på räntebärande tillgångar har oftast istället en avtalad räntesats.
Riskspridning
De allra flesta experters bästa råd handlar om riskspridning. Man bör aldrig lägga alla ägg i samma korg och satsa på en aktie eller fond. Lägg lite i flera stycken för att på så sätt sprida dina risker över flera bolag och aktier.
En aktiefond kan också vara ett bra alternativ eftersom du med fonder överlag får en naturlig riskspridning inom fonden. Den kan exempelvis fokusera på en inriktad marknad men kommer alltid att risksprida i flertalet aktier.
Om vi ska lita på historiken hos Avanza får den som placerar sina pengar i minst 12 aktier eller fonder bäst avkastning över tid.
När du investerar lär du dig mer om ekonomi
Genom att investera får du en möjlighet att lära dig om ekonomi och hur finansiella marknader fungerar.
Du kan studera olika investeringsalternativ, lära dig att analysera företag och ta reda på vad som påverkar ekonomi och affärsvärlden. Det är en värdefull kunskap som kan vara användbar i framtiden.
För- och nackdelar med att investera på börsen
Potential till bra avkastning på dina sparpengar
Pengarna arbetar och "äts inte upp" av inflationen
Mycket möjligheter och olika sätt att investera
Med en bra riskspridning är chansen lägre till förlorade pengar
Finns mycket bra information och bra plattformar att investera hos
Det mest effektiva sättet att få sitt kapital att växa
Flexibelt med val av risktagande
Finns ingen garanti på att du får tillbaka ditt investerade kapital om investeringarna går dåligt
En högre risk än traditionella sparkonton med ränta
Kräver en viss kunskap om marknaden
Yttre faktorer som ej kan påverkas ger effekt på börsen (ex i närtid: krig och pandemi)
Utnyttja långsiktig tillväxt
Genom att investera i tillgångar som har potential att växa över tid kan du dra nytta av långsiktig tillväxt. Om du är tålmodig och investerar för flera år framåt kan du ge dina pengar möjlighet att växa betydligt mer än om du bara använder dem för kortsiktiga inköp.
Bygg en ekonomisk trygghet
Du kan bygga upp en ekonomisk grund och skapa ekonomisk trygghet för dig själv på sikt. Du kan spara pengar för framtida utbildning, starta en egen verksamhet, köpa en bostad eller förbereda dig för pensionen.
Investeringar kan vara ett sätt att planera för din ekonomiska framtid och uppnå dina långsiktiga mål. Men det är viktigt att komma ihåg att investeringar alltid innebär en viss risk.
Marknader kan vara osäkra och det finns ingen garanti för att du kommer att få en avkastning på dina investeringar.
Det är därför viktigt att vara informerad och göra din forskning innan du investerar, samt att diversifiera dina investeringar för att minska risken.
FAQ: Vanliga frågor om investeringar
Varför ska jag investera?
Att investera kan hjälpa dig att öka dina tillgångar över tid genom tillväxt och ränta-på-ränta-effekten. Och om du inte investerar dina pengar eller tillgångar kommer de över tid att minska i värde på grund av inflationen.
Vad är en obligation och hur fungerar det?
En obligation är en skuldförbindelse där du lånar ut dina pengar till en organisation, oftast ett företag eller regering. I utbyte får du regelbundna ränteutbetalningar och återbetalning av det ursprungliga lånebeloppet vid förfallodatum.
Vad är risk och avkastning?
Risktagande innebär i stora drag sannolikheten för att förlora dina pengar på en investering och avkastning är den potentiella vinsten för investeringen. Generellt sett, ju högre risken är, desto högre avkastning kan du få.
Vad är riskspridning och varför är det viktigt?
Riskspridning eller diversifiering innebär att du sprider dina investeringar i olika tillgångar (t.ex. aktier, obligationer, fastigheter). Men även att du inom dessa områden investerar i flera delar, alltså exempelvis flera olika aktier.
Det är viktigt eftersom det kan skydda dig från större förluster om en investering inte går som planerat. Har du investeringar i flera olika delar kan förhoppningsvis ditt totala kapital växa med tiden även om några går ner i värde.
Finns det vanliga misstag man kan undvika?
Ja, vanliga misstag som nya investerare kan göra är att exempelvis investera för mycket pengar direkt eller ta för hög risk. Dessutom är det vanligt att man kan bli ivrig och inte tänka långsiktigt eller att man inte sprider sina risker tillräckligt.
Det bästa sättet att börja investera enligt oss är att du börjar med ett månadssparande i olika aktier eller fonder till lägre risk. På det sättet kan du prova dig fram och du behöver inte timea upp- och nergångar eftersom du sätter in pengar med jämna mellanrum.
Hur bör jag hantera mina investeringar över tid?
Det är viktigt att övervaka dina investeringar och hur det presterar över tid. Att ha en långsiktig plan och hålla dig uppdaterad om ekonomiska förändringar kan vara avgörande för att lyckas på längre sikt.
Min rekommendation är indexfonder med låga avgifter