Är du intresserad av att investera i fastigheter? Du kan investera och äga fastigheter på många olika sätt. Det kan vara genom köp av en fastighet, köp av aktier i fastighetsbolag eller köp av andelar i fastighetsfonder.
Du kan exempelvis investera i fastigheter genom att köpa aktier i fastighetsbolag eller andelar i en fastighetsfond, gå med i ett crowdfundingprojekt eller köpa en hyresfastighet. Varje investeringsform har sina särskilda risker och fördelar. Du måste själv avgöra vilken risk och engagemang du vill ta.
Om du vill bli fastighetsägare kan du köpa en hyresfastighet. Du kan köpa och äga fastigheter ske på olika sätt.
Exempelvis kan du äga en hyresfastighet privat och direkt som privatperson, i en enskild firma, aktiebolag eller andra typer av bolag. Beroende på hur du äger fastigheten påverkar det hur du redovisar och beskattar fastigheten.
Hyresgästföreningen analyserade 15 fastighetsbolag i södra Skåne mellan 2006 och 2017. Det är väldigt lönsamt visade Hyresgästföreningens analys. Fastighetsbolagen gjorde under ett drygt decennium rejäla vinster.
Bolagen ägde och förvaltade cirka 30 000 lägenheter med ett marknadsvärde på 177 miljarder kronor.
Såhär lönsamt är det att äga fastigheter (sammanfattning av analysen):
Det går absolut att bli rik på att äga fastigheter. Framförallt om du har en långsiktig plan. Du tjänar dels pengar på att hyra ut och dels på att fastigheter historiskt sätt har varit en väldigt bra investering.
Tänk också på att fastighetsinvesteringar kräver stora ekonomiska resurser. Du behöver ha pengar för att kunna investera. Du måste också ha långsiktiga planer för amortering och räntebetalningar.
Som fastighetsägare har du ett ansvar för dina hyresgäster, oavsett om de hyr en bostad eller en lokal, har en god standard. Därför är långsiktiga planer för drift och underhåll nödvändiga för att fastigheten ska vara i gott skick under hela sin livslängd.
Det är såklart också viktigt för att dina hyresgäster ska ha en god standard. Fastighetsägande innebär också ett krav på engagemang i fastigheten men främst i dina hyresgäster.
Vi har kokat ner några tips och förutsättningar för att du ska kunna börja investera i fastigheter och få investeringen lönsam:
Du måste inse att du inte kommer att bli rik snabbt på fastigheter. Det kommer sannolikt att ta lite tid, och därför måste du vara både långsiktig och ha mycket tålamod. Men den som klarar av att vara det kommer att bli rikligt belönad (eftersom många andra inte klarar det).
I början är det kanske inte möjligt med begränsade resurser, men längre fram är det en bra idé att anställa någon som letar efter hyresgäster och någon som har hand om fastighetsskötseln.
Då kan du istället fokusera på att utveckla dina investeringar och hitta sätt att förbättra dina marginaler.
När du lånar till att köpa fastigheter så innebär det att du skapar en positiv lånespiral. Det betyder kort sagt att du lånar för att öka dina inkomster (t.ex. jämfört med att låna för att konsumera, det minskar ju din förmögenhet och skapar inga inkomster).
När du äger fastigheter som du hyr ut får du varje månad ett kassaflöde (pengar in på kontot) från fastigheterna.
Det kassaflödet kan du sedan använda till att göra andra investeringar, som också ger kassaflöde, vilket ökar dina inkomster. Det fungerar så bra tack vare ränta-på-ränta-effekten.
Vill du planera inför din pension och en ekonomisk trygghet i framtiden så kan det vara en bra idé att köpa en fastighet utomlands.
Det kan nämligen bli en utmärkt investering, och det kan bli en källa till passiv inkomst om du sköter dina kort rätt. Här nedanför kan du läsa mer om att investera i fastigheter utomlands.
Om du vill du investera i fastigheter utomlands finns det en hel del att tänka på. Belåningsgraden och möjligheten att låna är annorlunda än i Sverige.
Svenska banker godtar vanligtvis inte bostaden utomlands som säkerhet för lånet. Anledningen är att marknaden för hus i Sverige och i det land man vill köpa hus kan skilja sig avsevärt.
Långivaren vill helst inte spekulera i okända marknader och nekar därför den typen av upplägg på bolån. Anledningen är att de inte vet säkert om försäljningspriset för huset är ett rimligt marknadsvärde.
Det du kan göra istället är att använda obelånade delar i din befintliga bostad i Sverige som säkerhet.
Om du vill köpa ett hus i Spanien och har en belåningsgrad på 50 % för din bostad i Sverige kan du låna upp till 85 % och använda det som finansiering av huset i Spanien.
På så vis kan du låna pengar till hus utomlands med svensk bank. Om du ska ta en större belåning på din nuvarande bostad och låna mer pengar bör du göra en omvärdering av din bostad.
Då kan du få möjlighet till att låna mer eftersom att värderingen kan ha gått upp.