Innehåller reklamlänkar

Fondrobotar – därför ska du spara på autopilot

Uppdaterad 25 november 2024
Hanif Tawab
Skriven av
Hanif Tawab
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson

En fondrobot tar hand om hela investeringsprocessen åt dig. Fondrobotarnas algoritmer optimerar investeringen av dina pengar och du sparar tid.

Du väljer själv din risknivå och investeringsfokus. Dina pengar investeras sedan automatiskt efter dina val. Spara smartare och enklare – investera på autopilot.

youtube thumbnail
Albin Kjellberg om vad han tycker om fondrobotar.

Fondrobot passar bäst för en person som inte tycker det är så kul med börsen

Albin Kjellberg

Det kanske låter konstigt men vi håller med Albin att en fondrobot kan passa bra för någon som inte är insatt i börsen. Vi vill gärna se att fler personer exponerar sina långsiktiga sparpengar mot aktiemarknaden och då fyller fondrobotar en bra funktion.

För en vanlig tröskel som gör att människor inte investerar i fonder eller aktier är för att det känns krångligt eller att man känner att man inte kan lägga tiden som behövs.

Med en fondrobot är det problemet inte aktuellt. Du väljer själv vilken risknivå du är beredd att ta och sedan kan du med fördel glömma att pengarna är där.

Det är viktigt att poängtera även om investeringar på börsen historiskt sett gett bra avkastning, finns det ingen garanti för framtida värdeökning. Att investera i en fondrobot innebär alltid en risk.

Lysa fondrobot – vår favorit

Med Lysas fondrobot får du själv anpassa risknivå efter vad du känner dig bekväm med. Dessutom har de låga avgifter och deras investeringsstrategi bygger på Nobelprisvinnande forskning.

När du öppnat ett konto investeras dina pengar automatiskt i breda och billiga indexfonder.

Därför har över 130 000 personer valt Lysa

  • Låga avgifter och bred riskspridning
  • Insättningarna investeras per automatik
  • Möjlighet att månadsspara och ha flera konton med olika fördelning
  • Lika säkert som banken
  • Bra personlig service via kundsupporten
  • Bygger på Nobelprisvinnande forskning

Via Trustpilot får Lysa 4,8 av 5 i betyg med över 2 000 omdömen.

★★★★★
★★★★★
4,8
Lysa på Trustpilot

Sätt igång ditt automatiska sparande genom vår reklamlänk. Med knappen får du som ny kund extra avdrag på Lysas redan låga avgifter i 3 månader.

Det svänger på värdepappersmarknaden
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Olika aktie- och fondrobotar

Marknaden har utvecklats och idag finns det en del alternativ att välja emellan om du vill spara med en fondrobot.

Nedan listar vi populära aktie-och fondrobotar just nu. Genom tabbarna kan du se avgifter, investeringsmetodik, vilka alternativa konton man kan ha samt om de erbjuder investeringssparkonto.

Lysa👍0,284 - 0,439 %
Avanza Auto0,33 - 0,40 %
Sigmastocks0,35 - 0,47 %
Nordnet One0,34 %
Stocksholm129 - 299 kr/månad
Opti0,8 %
BetterWealth0,09 - 0,65 %
Genom att använda länkarna när du vill signa upp bidrar du till att vi på Finansvalp får provision. På det viset kan vi fortsätta vår verksamhet i att ge tips och råd till svenskar om privat- och företagsekonomi.

Fördelar med en fondrobot

  • Billig och smart investering som sparar dig tid
  • Tar fram inspiration och investeringsförslag utefter dina behov
  • Väldiversifierat sparande med god riskspridning
  • Perfekt för dig som inte är så insatt i börsen
  • Perfekt komplement till befintligt sparande
  • Optimerar portföljen kontinuerligt
  • Bestäm själv vilken riskaptit och fördelning du önskar
  • Tillgängligt sparande – spara på ISK och sätt in pengar via Swish

Enkelt, snabbt och smärtfritt.

Nackdelar med en fondrobot

  • Du kan inte påverka ditt sparandes utveckling i lika stor utsträckning
  • Större risk i ditt sparande än exempelvis sparkonto med ränta

Lysa fondrobot – ett utmärkt passivt sparande

Den låga avgiften i relation till den tid du kommer spara gör att vi gillar Lysa lite extra. Dessutom sparar du såklart tryggt och säkert på ett ISK utan manuellt trassel.

Den totala avgiften för genomsnittskunden ligger på ca 0,40 % per år. Det är med andra ord en låg tröskel för att testa Lysa och se hur man tycker om deras investeringsmetod.

Lysas fondrobot behöver dock inte utesluta det ena eller andra. Det kan istället vara ett bra komplement till din privatekonomi.

Om du redan har ett aktie/fondsparande hos exempelvis Avanza eller Nordnet kan en fondrobot hos Lysa vara pricken över i:et. Ett passivt sparande som sköter sig självt och du kan lägga mer tid på dina aktiva investeringar på annat håll.

På så sätt sprider du riskerna över olika tillgångar och ser även till att nyttomaximera ditt sparande med olika investeringsmetoder och tjänster.

Ditt framtida jag kommer troligtvis inte vara besviken över att du startade ett kompletterande sparande. Ett passivt sparande som bara tickar på och som du med fördel kan "glömma bort".

Lysa app
I appen har du full koll på hur ditt sparande hos Lysa utvecklas.

Omdömen av Lysas fondrobot

Anders Lindblad är en av tusentals svenskar som gett Lysa högsta betyg på Trustpilot. Han skriver så här:

– Enkelt och smidigt sätt att spara på där du bara anger viktning och inriktning och sedan sköter sig resten av sig självt med god avkastning till rimlig kostnad. Att sätta upp sitt månadssparande är föredömligt enkelt!

Axel Sjöberg instämmer och betonar att även den passiva spararen kan bli en vinnare på lång sikt.

– En trygg och bra tjänst som gör även den mest passiva spararen till en vinnare på börsen. Bra interface och enkelt användande.

Johanna Ström uppskattar också att hon själv inte behöver vara aktiv i sitt sparande. Därför passar en fondrobot henne.
– Jag är inte så insatt i sparande, överlämnar det till Lysa och dess expertis. Hittills har det fungerat bra. Inte varit aktiv själv, passar mig. Nöjd kund.

Börja investera i din framtid idag – spara smartare på autopilot.

★★★★★
★★★★★
4,7
Lysas Trustpilot-betyg

Enkelt att bli kund hos Lysa och starta en fondrobot

Det är väldigt smidigt att bli kund. Du svarar på några frågor och efter bara några minuter så har du en upplagd fondrobot som sparar på autopilot. Du hanterar såklart även allt digitalt och signerar med BankID.

Det börjar med att du får ett investeringsförslag baserat på frågor om din ekonomi och vilket mål du har med ditt sparande. När du sedan sätter in pengar på kontot investeras de helt automatiskt efter din önskade fördelning.

Titta på videon nedan för att se hur smidig on-boarding processen är.

youtube thumbnail

Lysa fondrobot – även för företag

Lysa finns för både dig och ditt företag. Investera företagets pengar och ge dem möjlighet att växa. Du kan öppna både kapitalförsäkring eller värdepappersdepå – anpassa utefter dina behov.

På längre sikt är det viktigt att företagets pengar på något sätt är exponerad mot marknaden. I annat fall så urholkas värdet på grund av inflationen och företagets pengar blir mindre och mindre värda.

Därför är det inte optimalt att företagets likvider endast är placerade på sparkonton. Sätt upp ett automatiskt fondsparande hos Lysa och börja spara utefter den riskaptit som du är bekväm med.

Det viktigaste är att du är långsiktig och månadssparar kontinuerligt. På så sätt köper du både när marknaden går upp och ner. Och du får därmed en fin genomsnittskurs och slipper tänka på att försöka "tajma" marknaden.

Tjänsten är enkel att använda. All investering, legitimering etc. sker helt digitalt med BankID.

Här får du en inblick i hur Lysas tjänster kan boosta ditt företagssparande.

youtube thumbnail

Lysas affärsidé – ett enklare sparande

  • Smart – Banbrytande investeringsmetod som bygger på nobelprisvinnande forskning.
  • Enkelt – Välj risknivå och spara automatiskt. Lysa optimerar portföljen kontinuerligt.
  • Billigt – Låga avgifter är nyckeln till ett sunt sparande. Lysas snittkund betalar ca 0,4 % per år.

Lysa vill erbjuda människor ett bättre sparande genom att investera i ränte- & indexfonder med bred riskspridning och till låga avgifter.

Det kanske inte låter superspännande. Och det har du nog helt rätt i. Att analysera och sätta upp en sparplan, och följa den utan att låta känslorna/tidningsrubrikerna styra är varken spännande eller särskilt kul.

Men baserat på forskning, data och nobelpristagare i ekonomi är det bland det smartaste du kan göra.

Lysa vill hjälpa fler människor att fatta smartare ekonomiska beslut. Och med hjälp av ny teknik kan de erbjuda ett smartare, enklare och billigare sätt att spara på.

Lysa övervakar, ombalanserar och förbättrar din portfölj löpande. De ser till att dina pengar får bästa möjliga förutsättningar att växa över tid. På så sätt får du även mer tid över till annat (mycket roligare saker här i livet) än att titta på aktiekurser hela dagarna.

Med Lysa är det lätt att spara rätt.

Nordnet One

Nordnet One erbjuder dig att välja mellan 3 olika risknivåer. Med målet att uppnå maximal avkastning utifrån sparhorisont och risknivå justeras fördelningen av värdepapper och balansen mellan marknader automatiskt.

Nordnet OneFördelningAvgift
FörsiktigAktier 30 %, räntor 70 %0,34 %
BalanseradAktier 60 %, räntor 40 %0,34 %
OffensivAktier 100 %, räntor 0 %0,34 %
Avgift 0,34 % och risk från försiktig till offensiv

Avanza Auto 1 - 6

Avanza erbjuder fondrobot som de kallar Avanza Auto. Du kan välja själv vilken risk du vill ta på en grada från 1 till 6, där 6 är högst risk.

AvanzaFördelningAvgift
Auto 1Aktier 34 %, räntor 66 %0,33 %
Auto 2Aktier 42 %, räntor 58 %0,35 %
Auto 3Aktier 53 %, räntor 47 %0,38 %
Auto 4Aktier 70 %, räntor 30 %0,38 %
Auto 5Aktier 87 %, räntor 13 %0,38 %
Auto 6Aktier 100 %, räntor 0 %0,40 %
Avgift 0,33 - 0,40 % och risk från 1 - 6.

Därför ska du spara i en fondrobot

Många intalar sig själva att de ska ta tag i sparandet. Men när lönen väl trillat in har man råkat gå över sin budget. Ännu en gång.

Därför är det bästa sparandet det som faktiskt blir av. Med en fondrobot får du en enkel och bekväm sparform.

Du behöver inte göra något manuellt. Allt sköter sig självt. Du behöver bara välja inriktning och önskad fördelning – och så löper det på. Helt automatiskt.

Med Lysas fondrobot får du även hjälp med inspiration och investeringsförslag som är baserade på frågor om din ekonomi och dina sparmål.

Du kan med andra ord luta dig tillbaka med gott samvete och låta fondroboten göra sitt, medan du lägger tid på sånt som du faktiskt tycker är kul och givande.

Med ett automatiskt sparande i en fondrobot dras pengarna per automatik. Du kan sedan planera din budget utefter sparandet, och inte tvärtom.

En fondrobot är ett perfekt komplement till de flesta portföljer. Men kanske extra mycket till just dig som vill investera i marknaden men vill lägga så lite tid som möjligt.

Därför är en fondrobot ett bra val för dig som vill investera i marknaden:

  • Sparandet blir faktiskt av och sköts helt automatiskt.
  • Du investerar rationellt och datadrivet. Inte på känslor och sentiment.
  • Du kan ställa in preferenser och anpassa din önskade fördelning.
  • Portföljen optimeras löpande så att inget innehav sticker iväg för mycket.
  • Låga avgifter i relation till liknande tjänster och exponering.
  • Du sparar på den dyrbaraste valutan du har – tiden.
Kom ihåg
Den bästa dagen att börja investera var igår. Den nästbästa är idag.

Tiden är fondrobotens allra bästa vän

Tack vare ränta på ränta-effekten kan småsparare drömma stora drömmar, och faktiskt även uppfylla dem. Nyckeln är att börja investera så tidigt som möjligt.

Om du exempelvis investerar 100 000 kr i en fondrobot som efter ett år ger dig en avkastning på 10 %, så är ditt marknadsvärde efter första året 110 000 kr.

Om fondroboten fortsätter att gå upp med 10 % det andra året, så går du från 110 000 kr till 121 000 kr i marknadsvärde.

Din initiala investering på 100 000 kr har alltså med hjälp av ränta på ränta effekten fått din snöboll att växa och bli större – utan att du behövde sätta in mer pengar än din initiala investering.

Det här exemplet visar bara hur viktigt det är att börja investera så tidigt som möjligt.

Givetvis kommer investeringen både sjunka och öka i värde under tiden. Och fördelen med ett passivt sparande är att du blir mindre känslostyrd.

På så sätt har du mer distans till investeringen och löper mindre risk för att sälja i fel läge.

Investera så tidigt som möjligt

Historiskt sett har investeringar i fonder lönat sig för den som är riktigt tålmodig och långsiktig. Se sparandet som ett maraton och inte ett 100 meters lopp.

Så om du vill ge dig själv de bästa möjliga förutsättningarna till ett framgångsrikt sparande, så är det en god idé att börja investera så tidigt som möjligt.

Vill du sätta en guldkant på tillvaron till pensionen – börja investera så tidigt som möjligt. Har ni precis fått tillskott till familjen och vill ge barnet bästa möjliga förutsättningar i livet? Investera så tidigt som möjligt.

Desto längre tid du kan avvara pengarna, desto längre tid har de på sig att förräntas. Kombinerar du dessutom ett långsiktigt sparande med månatliga insättningar – ja då är det bara att lyfta på hatten.

Känsla av trygghet och bra resultat.

Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Fondrobot mot traditionella sparkonton

Även om ingen kan förutse avkastningen för en fondrobot har det historiskt sett gett bättre avkastning än traditionella sparkonton. Dock är det alltid till en större risk.

Har du en lång sparhorisont och är beredd på att ta den risken kan det vara värt att testa. Du kan också börja med ett mindre belopp som du är beredd att avvara.

Framförallt är det alltid bra att diversifiera ditt sparande. Ett kortsiktigt sparande bör du inte ha i en fondrobot, det passar bättre på ett sparkonto där du kan plocka ut pengarna när du vill utan risk.

I exempelgrafen nedan visar vi utveckling med ett startkapital på 100 000 kronor. Fondroboten är beräknad på 7 % avkastning (genomsnittligt index) mot de bästa sparkontona just nu runt 4 %.

Hur viktigt är det att titta på avgiften?

Det är väldigt viktigt att jämföra avgifter om man vill börja spara med en fondrobot. Eftersom ju högre avgift som tas ut desto mer försvinner från din potentiella avkastning.

Det kan vara bra att veta att det finns olika typer av avgifter. Därav är bäst att titta på den totala avgiften som dras och inte bara exempelvis förvaltningsavgift eller fondavgift.

I och med att börsen är svår att förutse är avkastningen också det. Därav är avgifterna viktigare än exempelvis historisk avkastning enligt oss.

Avkastningen kan svänga en hel del över tid men har du en låg totalavgift för din fondrobot behöver du varken oroa dig om avkastningen är låg eller hög.

Har du investerat i fonder tidigare kanske du har sett hur din totala avkastning inte riktigt överrensstämmer med de faktiska pengarna du fått ovanpå investeringen. Det är då avgiften som "tagit" en del av din avkastning.


Vanliga frågor om fondrobotar

Vad är skillnaden mellan olika sparrobotar?

Likheterna kan kännas igen mellan de olika sparrobotarna och beroende på din investeringsfilosofi kan det vara viktigt att känna till skillnaderna. Med bättre förståelse tas nämligen ofta även bättre beslut.

Lysa fondrobot : en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar i fonder och räntor beroende på din riskaptit.

Sigmastocks: en aktierobot som automatiskt investerar direkt i enskilda aktier.

Hos Lysa får du med andra ord ett automatiskt fondsparande medan du hos Sigmastocks får ett renodlat aktiesparande – även det på autopilot.

Är det säkert att spara i Lysas fondrobot och Sigmastocks?

Lysa har en av finansvärldens modernaste plattform för investeringar och all kommunikation sker krypterat.

Båda aktörer står dessutom under Finansinspektionens tillsyn och du loggar tryggt och säkert in på ditt konto med BankID.

Gäller den statliga insättningsgarantin och investerarskyddet även för fondrobot?

Yes, som kund äger du de värdepapper som ingår i ditt sparande och förblir ägare oavsett vad som skulle hända.

Om Lysa eller Sigmastocks mot förmodan skulle gå i konkurs, så händer alltså ingenting med dina investerade pengar.

Kan man hantera sparandet i en app?

Lysa har en app men Sigmastocks har inte det ännu. För att få app-upplevelsen kan du dock gå till logga in/bli kund sidan med din mobil och svara ja på frågan om du vill ladda ner en genväg till tjänsten.

Kan man spara med fondrobot på ett ISK?

Ja! Det gör sparandet mycket enklare och du slipper deklarera för dina affärer manuellt. Allt sköts automatiskt och skickas in till Skatteverket.

Hur mycket bör man månadsspara?

Allt är relativt och det beror givetvis på din privatekonomi och förutsättningar. Men ett generellt riktmärke brukar vara att försöka spara minst 10 % av nettoinkomsten.

Om du redan har ett sparande på ett håll så kan du dela upp det mellan flera aktörer. På så sätt sprider du dina investeringar och breddar portföljen mellan olika tillgångar.

Du kan ha kortsiktigt buffertsparande placerat på ett räntekonto. Sedan kan du komplettera med en fondrobot hos Lysa för det långsiktiga sparandet, exempelvis till barnen/pensionen.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi