Innehåller reklamlänkar

Lånelöfte – Jämför erbjudanden och ansök om lånelöfte här

Uppdaterad 9 januari 2025
Hanif Tawab
Skriven av
Hanif Tawab
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson

Med ett lånelöfte får du full koll inför budgivningen. Missa inte din drömbostad. Här kan du jämföra alternativ och ansöka om lånelöfte hos banken som passar just dig bäst.

youtube thumbnail
Joakim Westman går igenom det viktigaste aspekterna av ett lånelöfte

Lånelöfte – steg för steg

1. Samla in nödvändig information

Börja med att samla in information som banken eller långivaren kan tänkas vilja se över för att bevilja ett bolån. Det kan exempelvis vara uppgifter om din inkomst, om du har några andra skulder eller lån och hur dina besparingar och eventuella andra tillgångar ser ut.

2. Kontakta långivare

Det är alltid bra att kontakta fler långivare för att kunna jämföra olika erbjudanden. Många banker erbjuder möjligheten att ansöka om lånelöfte online via deras hemsidor.

På det viset kan du konkurrensutsätta erbjudandena du får. Värt att tänka på är att ett lånelöfte aldrig är bindande, det är endast ett låneförslag, därav behöver du inte vara orolig för att fråga om lånelöfte hos flera aktörer.

3. Kreditprövning

När du fyllt i ansökan kommer banken att göra en kreditprövning på dig för att se hur din återbetalningsförmåga ser ut. Med andra ord gör de en prövning för att se om du kommer kunna bära kostnaderna för ett bolån hos dem.

De tittar då bland annat på din inkomst, skuldsättning, om du har några tidigare anmärkningar och liknande som kan vara avgörande för din återbetalningsförmåga.

Det kan vara bra att veta om ni är två som ska ansöka om lån bedöms er gemensamma återbetalningsförmåga. Det betyder att det är större chans till beviljat lånelöfte om du har en till person med på lånet.

4. Beslut om lånelöfte

När kreditprövningen är gjord kommer banken att ta ett beslut för om du kan bli beviljad ett lånelöfte. Blir du godkänd kommer du kunna se det maximala beloppet du kan låna för att köpa bostad.

Lånelöftet är då vanligtvis giltigt i upp till 6 månader.

5. Avslutande steg

När du väl har lånelöftet kan du då börja leta efter en bostad inom den prisklassen och vara med i budgivningar. Hittar du en bostad du vill köpa kontaktar du banken igen för att få bolånet slutgiltigt.

Tips för ditt lånelöfte

  • Läs noggrant igenom villkoren för lånelöftet
  • Lånelöftet är inte bindande förrän bolånet faktiskt är beviljat för ett köp

Jämför räntor innan du ansöker om lånelöfte

Innan du ansöker om lånelöfte hos en långivare bör du jämför listräntor och snitträntor för bolån. Listräntan är den ränta långivaren utgår ifrån när du sedan ska förhandla om din bolåneränta.

Snitträntan är den ränta som kunderna i genomsnitt får just nu efter avdragen ränterabatt. Det kan vara ett bra mått för att se ungefär vad ditt bolån kommer kosta dig när förhandlingen väl är klar.

Aktuella listräntor

Danske Bank👍3,10 - 4,39 %*
Nordea4,54 %
Hypoteket👍3,59 %**
SEB4,49 %
Skandia4,15 %
SBAB3,62 %
Landshypotek3,65 %***
Swedbank4,49 %
Ikano Bank3,98 %
Länsförsäkringar4,49 %
Handelsbanken4,54 %
ICA Banken4,03 %
Ålandsbanken4,50 %
Kontrollerad 21 januari 2025

*Danske Bank erbjuder lägre listränta till de som har möjlighet att gå in med större kontantinsats samt om man är fackmedlem.

***Landshypotek belånar upp till 75 % av bostadens värde.

Hypoteket har just nu låg listränta över samtliga bindningstider. En av anledningarna till att de kan sticka ut är att de inte tar lika stor risk som de andra bankerna. **Hypoteket lånar ut upp till 65 % av bostadens värde, medan de flesta andra lånar ut upp till 85 %.

På det viset tar Hypoteket inte lika stor risk i sin utlåning och kan därmed erbjuda en bättre ränta. Har du möjlighet att gå in med en större kontantinsats är Hypoteket ett bra val.

De har också Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Trustpilot. Med över 2 400 omdömen får de 4,6 av 5 möjliga i betyg. Michael är en av de 80 % som lämnat maxbetyget 5 av 5.

– Känsla av att man är välkommen att göra en låneansökan utan svävande svar, bara raka besked! Fastän man har blivit (60).

Aktuella snitträntor

Lägst snittränta senaste tiden har Danske Bank erbjudit.

Danske Bank3,28 %
Hypoteket3,43 %
Skandia3,41 %
SBAB3,46 %
Landshypotek3,20 %
SEB3,65 %
Nordea3,53 %
Länsförsäkringar3,44 %
Swedbank3,52 %
ICA Banken3,50 %
Handelsbanken3,52 %
Ikano Bank3,51 %
Ålandsbanken3,32 %
Avser december 2024

Eftersom snitträntan är ett genomsnitt av vad alla bolånekunder får, kan man inte räkna med att få just den räntan. Ränteavdraget är inräknat och det kan skilja sig åt från kund till kund vad man får för ränterabatt.

Ett bra sätt att få hjälp med förhandlingen och komma närmare eller till och med under snitträntan är att ta hjälp av låneförmedlare. De skickar ut din ansökan om lånelöfte till flera banker och långivare samtidigt.

På det viset sköter låneförmedlaren naturligt förhandlingen åt dig. Bankerna och långivarna får helt enkelt konkurrera med varandra om att ge dig bästa låneerbjudandet för att du ska välja just dem.

Genom Ordna Bolåns jämförelsetjänst skickas ansökan bland annat till långivare som Skandia och SBAB som är med och konkurrerar om lägsta snitträntan just nu.

Jämförelsen är helt gratis och du binder inte upp dig till att acceptera något erbjudande. Med deras hjälp blir förhandlingen smidigare för dig som kund också.

Ordna Bolån får även otroliga betyget 4,9 av 5 via Trustpilot. Med över 900 omdömen är det hela 97 % av recensionerna som har 5 av 5 stjärnor. Christian är en av de som gett maxbetyg:

– Trevligt bemötande från personal, snabb återkoppling, tydliga i kommunikationen... min kontakt på Ordna Bolån va helt suverän. Inga konstigheter från början till slut.

Räkna på ditt bolån med hjälp av vår bolånekalkyl.

Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Har du svårt att få ett lånelöfte?

Då kan Sambla hjälpa dig hitta ett alternativ. I många fall kan timanställda tjäna bra med pengar, men storbankerna vill ha stabila anställningsformer när de beviljar bolån.

Sambla gör istället en individuell helhetsbedömning och du kan ansöka om lånelöfte oavsett anställningsform.

Tips
Ansök om lånelöfte med en medlåntagare. På det viset ökar chanserna att bli beviljad eftersom långivaren då ser till er gemensamma ekonomi.

Räkna på vad ditt bolån kommer kosta

Räkna på din bostad

Bostadspris
0
20 000 000
kr
Kontantinsats
0
20 000 000
kr
Ränta
0
10
%
Avgift/driftkostnad
0
20 000
kr
Hushållets bruttoinkomst per månad
kr
Amortering
0
20 000 000
kr

Boendekostnad:

0 kr / månad
Bostadspris
0 kr
Kontantinsats
0 kr
Bolån
0 kr
Belåningsgrad
0 %
Räntekostnad (4,59 %)
0 kr
Avgift/driftkostnad
0 kr
Amortering (0 %)
0 kr
Vill du ha hjälp med ett lånelöfte? Ordna Bolån hjälper dig inför din budgivning.
Ansök om lånelöfte

Topplistan just nu för att hitta bäst lånelöfte

1. Danske Bank

Danske Bank erbjuder transparent och förmånlig räntesättning utan krångliga förhandlingar. Fackmedlemmar i Saco och TCO får ränterabatt och dessutom får du lägre ränta ju större kontantinsats du kan gå in med.

★★★★★
★★★★★
4,4
Danske Bank på Trustpilot

2. Hypoteket

Hypoteket är en digital bolåneutmanare som just nu har den bästa listräntan. De pressar räntan genom att erbjuda belåning till 65 % av bostadens värde. Har du en större kontantinsats är alltså Hypoteket ett alternativ.

★★★★★
★★★★★
4,6
Hypoteket på Trustpilot

3. Ordna Bolån

Ordna Bolån har partnerskap med flera olika bolånegivare. Du jämföra lånelöften oavsett anställningsform, men de har också partners med riktigt låga bolåneräntor. Tjänsten är helt gratis och utan bindningskrav.

★★★★★
★★★★★
4,9
Ordna på Trustpilot
Så tar vi fram topplistan
Vår topplista för lånelöften baseras på beviljandegrad, kostnader, konkurrens, process och kundrecensioner.

Läs mer ingående hur jämförelsen går till här.

Jag har lånelöfte – är jag garanterad ett bolån?

Toppen! Första steget avklarat och du har ett lånelöfte. Du kan nu strosa runt på visningar och börja leta efter din drömbostad.

När du väl hittat en bostad som du tycker om och vunnit budgivningen så är det dags för ditt lånelöfte att omvandlas till en förfrågan om ett bostadslån.

Du är alltså inte garanterad ett bostadslån trots att du har ett godkänt lånelöfte. När det kommer till ansökan om ett bolån så tar banken bland annat hänsyn till dessa faktorer:

  1. Marknadsvärdet på bostaden 

    Om banken anser att bostaden riskerar att sjunka i värde efter din investering så säger banken i regel nej till din ansökan.

    Om bostaden i fråga däremot har potential att öka i värde så är detta givetvis positivt för din ansökan. 
  2. Föreningens ekonomi 

    När du köper en bostadsrätt köper du en del av föreningen. Banken kollar därför alltid att bostadsrättsföreningen inte har allt för mycket skulder.

    Om föreningen har en hög skuld så blir det svårare att bli beviljad ett bolån för just den föreningen/bostaden.
  3. Din återbetalningsförmåga 

    Har du en fast anställning med goda ekonomiska förutsättningar så har du större chanser att bli beviljad ett bostadslån.

Så här maximerar du ditt lånelöfte med tre steg

  1. Se över kreditlimiter

    Tänk på att eventuella kreditkort och dess kreditlimiter anses som "skulder" när banken kollar upp din ekonomi.

    Om du exempelvis har ett kreditkort med kreditutrymme på 100 000 kr kommer banken att se detta som att du "lånar" 100 000 kr. Oavsett om du har nyttjat krediten eller inte.

    Kreditkort kan vara väldigt användbara och det finns många fördelar om man använder de på rätt sätt. Många kreditkort erbjuder exempelvis bonus/cashback på inköp vilket skapar mervärde i vardagen.

    Men i samband med ansökan om lånelöfte kan det alltså vara en god idé att sänka kreditlimiten tillfälligt, innan du ansöker om lånelöfte. Du kan givetvis höja din kreditlimit igen därefter.
  2. Ansök med en medlåntagare

    Ett annat sätt att maximera dina möjligheter till bästa möjliga lånelöfte är att ansöka tillsammans med en medlåntagare.

    Två inkomster är betydligt mindre riskfyllt än endast en inkomst. Och den tryggheten gillar bankerna när de ser över dina ekonomiska förutsättningar.
  3. Låt bankerna göra jobbet åt dig

    Genom att jämföra lånelöften via Ordna Bolån kan du enkelt luta dig tillbaka och vänta på att få bästa möjliga erbjudanden på ditt lånelöfte. Det är helt gratis och du binder inte upp dig på något

    Går du i tankarna att köpa ny bostad är det en no-brainer. Ansök digitalt via sajten på någon minut så kommer du väl förberedd inför budgivning och vet hur mycket du har att röra dig med.

    Skulle du vilja ha en privatvisning av en bostad kommer mäklaren med största sannolikhet att fråga om du har ett lånelöfte eller inte.

Därför behöver du ett lånelöfte

  • Du vet hur mycket utrymme du har i din budget för bostadsköpet
  • Du kan planera dina visningar utefter ditt lånelöfte
  • Du är förberedd och blir därför mer attraktiv hos mäklaren och säljaren
  • Med ett giltigt lånelöfte i flera månader missar du inte drömbostaden

Att tänka på när du ansöker om lånelöfte

  • Kreditkort räknas som "skulder" – en god idé är att sänka din kreditlimit
  • Lånelöftet är inte bindande – varken för dig eller för banken
  • Ett lånelöfte är aldrig en garanti för att du kommer få bolån
  • Giltigt mellan 3 till 6 månader beroende på bank
Tips
Genom att sänka din kreditlimit på kreditkortet maximerar du dina chanser till bästa möjliga lånelöfte.

Så hittar vi bäst lånelöften

  • Kostnader
    Vi jämför långivares aktuella boräntor och avgifter för bolån. På det viset får vi en uppfattning om hur mycket ett bolån kan komma att kosta hos den aktuella långivaren.
  • Kundrecensioner
    Vi jämför omdömen från de stora omdömessidorna i Trustpilot och Google reviews. Vår erfarenhet är att kundrecensioner ger en bra bild över hur kundnöjdheten ser ut.
  • Process
    Vi tycker inte att processerna ska vara för krångliga. Det är tillräckligt invecklat med hela processen för att köpa en bostad. Vi jämför även hur bra hjälp man kan få längs vägen.
  • Konkurrens
    En stor fördel om man inte är säker på var man ska ansöka om lånelöfte är att konkurrensutsätta bankerna. Därav tittar vi också på låneförmedlare och vilka de samarbetar med.
  • Beviljandegrad
    Vi jämför också i vilken utsträckning bolånekunder kan bli beviljade ett lånelöfte. Det kan exempelvis vara svårt att få ett lånelöfte om man har osäker anställning, trots att man tjänar bra. Därav tittar vi på alternativ som beviljar lånelöften i större grad.

Historiska snitträntor

Nedan har vi gjort en grafisk redovisning av bankernas historiska snitträntor. Det kan vara bra att titta tillbaka hur bankerna agerat historiskt innan du ansöker om lånelöfte.

När du håller över punkterna kan du se utvecklingen från månad till månad för respektive bank. Du kan också kryssa bort alternativ genom att klicka på bankens namn. Då blir diagrammet mer överskådligt.

Nischbanker

Storbanker

Nischbankerna har haft lägre snitträntor under en längre tid i jämförelse med storbankerna.

Det varierar dock något vilken bank som har lägst snittränta från period till period. På senare tid är det Skandia som erbjudit allra bäst snittränta för bolån av nischbankerna och Handelsbanken för storbankerna.

Med Ordna Bolåns jämförelsetjänst kan du konkurrensutsätta Skandia som just nu har lägst snittränta med flera andra banker. På det viset blir förhandlingen om ett lånelöfte smidigare.

Konkurrensutsätt långivarna genom Ordna Bolån.

Styrräntans påverkan

När styrräntan under det gångna året höjts flertalet gånger har också bolåneräntorna följt med upp. Nu börjar dock Riksbanken pressa ner styrräntan igen när inflationen stabiliserats. Den första sänkningen kom i maj 2024 och därefter har ytterligare fyra sänkningar gjorts till dagens 2,50 procent.

När räntan styrräntan är på väg neråt kan det skilja sig åt mellan vilka banker som är aktiva och följer med i sänkningarna. Därav är det också extra viktigt nu att jämföra alternativ och se var du kan få bäst lånelöfte utefter din situation. I grafen kan du se styrräntans utveckling de senaste 10 åren.


Frågor och svar om lånelöfte

Vad är ett lånelöfte?
Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från din bank. Det indikerar hur mycket du kan låna för att köpa bostad. Det är dock ingen garanti för ett bolån utan kan snarare ses som en preliminär bedömning av hur stort bostadslån du har möjlighet till. För att kunna vara med i en budgivning är det oftast ett krav från mäklaren att du har ett lånelöfte. Därför är det en god idé att vara väl förberedd för att veta hur mycket du kan köpa för.
Vad krävs för att få ett lånelöfte?
För att få ett lånelöfte krävs att din ansökan kreditprövas och beviljas. Dessutom är det krav på att:
    • Du har varit folkbokförd i Sverige i minst 12 månader
    • Du har en årsinkomst på minst 120 000 kr
    • Du har fyllt 18 år
Banken gör dessutom en boendekalkyl för att se vad din eventuella månadskostnad skulle landa på. I samband med kreditupplysningen får banken en uppfattning om dina krediter och historiska lån för att se hur dina möjligheter att betala tillbaka ser ut.

Tillgängligt lånelöfte

Du kan få lånelöfte även om du har en provanställning. Tänk dock på att du har bättre förutsättningar att låna mer om du har en tillsvidareanställning. Det kan även vara en god idé att ansöka tillsammans med en medlåntagare. På så sätt boostar du ditt lånelöfte och säkerställer att du får så bra villkor som möjligt. Det går även att få lånelöfte som pensionär. Möjligheten till lånelöfte grundar sig i din inkomst, i detta fall din pensio
Hur får man ett lånelöfte för bolån och är det bindande?
Ett lånelöfte är aldrig bindande, varken för dig eller för banken. Du ansöker vanligtvis smidigt via hemsidan eller kontaktar banken via telefon. Ett lånelöfte är viktigt att ha redo inför en budgivning. Genom att vara förberedd med ett lånelöfte vet du hur mycket du kan köpa en bostad för.
Hur länge gäller mitt lånelöfte?
Generellt sett brukar det vara giltigt mellan 3 till 6 månader. Det går givetvis bra att ansöka om ett nytt så fort det befintliga lånelöftet är på väg att löpa ut.
Hur många lånelöften kan jag ansöka om?
Du kan ansöka om lånelöfte hos flera olika banker, men om du går direkt till flera olika banker bör du vara medveten om att varje bank tar en enskild kreditupplysning på dig. Om du istället jämför lånelöfte via en låneförmedlare, exempelvis Ordna Bolån tas bara 1 kreditupplysning på dig. Därför rekommenderar vi att du ansöker om lånelöfte via en låneförmedlare. Du får inte bara erbjudanden presenterade till dig från olika banker i ett svep. Du skyddar även ditt kreditbetyg genom att inte ta onödigt många kreditupplysningar.

Ansök om lånelöfte själv

Gör du hellre research själv än via låneförmedlare är det värt att undersöka vilka som erbjuder bäst lånelöfte. Tänk på att även jämföra långivarnas bolåneräntor och villkor. Läs mer och jämför bolåneräntor mellan långivare här.
Hur mycket kan jag låna av banken för ett bolån?
Banken kan låna dig upp till 85 % av bostadens marknadsvärde med bostaden som säkerhet. Resterande 15 % behöver du själv lägga som kontantinsats. Det är bra att lägga större kontantinsats om man har utrymme för det. Ju mer du redan betalat av din bostad, desto mindre har du att amortera. Och desto lägre blir dina räntekostnader varje månad. Du kan även låna till kontantinsatsen genom ett privatlån. Vi har listat de bästa lånen till kontantinsatsen i vår jämförelse – här hittar du lånet med bäst ränta.
Kan jag ansöka om ett lånelöfte trots betalningsanmärkning?
Ja, det finns långivare som godkänner bolån trots betalningsanmärkningar, exempelvis Bluestep. Däremot bör du räkna med att räntan generellt blir högre.
Vad är en bra ränta för bolån?
En bra ränta på bolån ligger idag omkring 3 - 3,5 procent. Det varierar dock beroende på belåningsgrad och vilken bank du väljer.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi