Innehåller reklamlänkar

Bolånekalkyl – räkna på ditt bolån här

Uppdaterad 29 november 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson
Så gör du en bolånekalkyl
Med vår bolånekalkylator kan du räkna på boendekostnaden när du funderar på att köpa ny bostad. Du kan räkna på bolån utifrån bostadspris, inkomst, ränta, driftkostnad och kontantinsats. I bolånekalkylen hjälper vi dig att se hur stor din totala utgift blir varje månad, vad räntekostnaden blir, hur mycket du måste amortera och hur din inkomst påverkar lånekostnaden.

Räkna på din bostad

Bostadspris
0
20 000 000
kr
Kontantinsats
0
20 000 000
kr
Ränta
0
10
%
Avgift/driftkostnad
0
20 000
kr
Hushållets bruttoinkomst per månad
kr
Amortering
0
20 000 000
kr

Boendekostnad:

0 kr / månad
Bostadspris
0 kr
Kontantinsats
0 kr
Bolån
0 kr
Belåningsgrad
0 %
Räntekostnad (4 %)
0 kr
Avgift/driftkostnad
0 kr
Amortering (0 %)
0 kr
Vill du ha hjälp med ett lånelöfte? Ordna Bolån hjälper dig inför din budgivning.
Ansök om lånelöfte

Det här får du reda på i Finansvalps bolånekalkyl

  • Vad din totala boendekostnad blir per månad, innan och efter ränteavdrag
  • Hur mycket du behöver i kontantinsats för bostadspriset
  • Vad räntan genererar för månadskostnad
  • Hur mycket du behöver amortera baserat på bruttoinkomst och belåningsgrad
  • Vad belåningsgraden blir baserat på bostadspris och kontantinsats
  • Hur storleken på din kontantinsats påverkar månadskostnaden
  • Vad driftkostnaden blir

Med vår bolånekalkylator kan du räkna på boendekostnaden

Så fyller du i bolånekalkylatorn

1. Fyll i bostadens uppskattade slutpris. Tänk på att ett annonserat utgångspris oftast inte är det pris som bostaden säljs för.

2. Fyll i kontantinsatsen. Kontantinsatsen är den del av bostaden som du måste finansiera med egna besparingar. Kontantinsatsen måste vara minst 15 % av bostadens pris och sätts därför som ett default-läge när du fyller i bostadspriset.

Banken kommer alltså inte bevilja dig mer än 85 % av bostadens värde med ett bolån. Om du inte har tillräckligt med sparade pengar för att finansiera en kontantinsats finns en eventuell möjlighet att låna till kontantinsatsen med ett privatlån.

3. Dra i ränte-reglaget för att se hur räntan påverkar månadskostnaden. Startläget är satt utifrån genomsnittet av alla svenska bankers rörliga (tremånaders) snitträntor. Men du ska inte räkna inte med att du kommer få låna till just den räntan. Se uppdaterade bolåneräntor här.

4. Fyll i avgift eller driftkostnad. Om du ska köpa en lägenhet fyller du i månadsavgiften för boendet. Om du ska köpa ett hus fyller du den uppskattade månatliga driftkostnaden. Vanligtvis finns det dokumenterat historiska kostnader för uppvärmning, el, vatten, bredband med mera.

5. Fyll i hushållets bruttoinkomst. Bruttoinkomsten är den gemensamma månadsinkomsten för hushållet (dvs de sökandes) före skatt.

6. Amorteringen sätts automatiskt. Den är baserad på belåningsgraden och hushållets bruttoinkomst. Du kan läsa mer om amorteringskrav här.

Att tänka på innan du köper en bostad

Att göra en bolånekalkyl hjälper dig att förstå hur mycket du kan låna och vad dina månatliga kostnader kommer att vara. Tänka på följande:

Budgetering

Skapa en detaljerad budget som inkluderar både dina bolånekostnader och dina andra kostnader. Se till att du har tillräckligt med utrymme i din budget för att täcka dessa kostnader utan att äventyra din ekonomiska stabilitet.

För att göra en vettig kalkyl måste du ha en klar bild av din nuvarande ekonomiska situation. Det inkluderar din inkomst, befintliga skulder och utgifter. Det kommer att hjälpa dig att avgöra hur mycket du har råd att låna och hur mycket du kan avsätta för bolånet varje månad.

Rörlig eller fast ränta?

Räntan är en av de viktigaste faktorerna som påverkar din månatliga bolånekostnad. Var medveten om att räntesatser kan ändras över tid.

Om du har ett rörligt bolån kan dina månatliga betalningar ändras när räntan ändras. En bunden ränta ger dig möjlighet att planera månadsutgifterna under en längre tid.

Amortering

Amorteringen är avbetalningen på ditt lån. Samtidigt som det bidrar till kostnaden för bostaden varje månad kan du också se amorteringen som ett sparande. Anledningen är att amorteringen gör att du successivt äger en allt större del av bostaden där belåningsgraden går ner.

Kontantinsats

Kontantinsatsen måste vara minst 15 % av bostadens pris.

Kontantinsatsen är alltså den del av bostaden som du måste finansiera med egna besparingar. Och har du inte tillräckligt med besparingar finns det en eventuell möjlighet att låna till kontantinsats, dock till betydligt högre ränta, så det är inte optimalt.

Övriga kostnader

Tänk på andra kostnader som kan vara förknippade med att äga en bostad, som fastighetsavgifter, försäkringar och underhållskostnader.

Vad händer om du förlorar ditt jobb?

Var beredd på att din ekonomiska situation kan ändras över tid. Ha en plan för hur du ska hantera eventuella oförutsedda händelser som kan påverka din förmåga att betala ditt bolån.

Sparkapital

Tänk på att ha en nödpott och sparande för framtida mål även när du köper en bostad. Det ger dig en extra ekonomisk säkerhet ifall räntekostnaderna skulle bli dyrare eller om du förlorar din eller någon annan i hushållets inkomst.

Hur mycket får jag låna?

Innan man gör sin bolånekalkyl kan det också vara bra att veta ungefär hur mycket man får låna. Vanligtvis ansöker man om ett lånelöfte via sin valda bank för att kunna gå in i budgivningar med.

Vill du undersöka var du potentiellt kan få låna mest innan du ansöker om lånelöfte finns det olika sätt. En möjlighet är att ansöka om lånelöfte via en låneförmedlare.

På det viset får bankerna konkurrera om att ge dig bästa alternativet. Genom Ordna Bolån kan du ansöka om lånelöfte hos 5 banker samtidigt med bara en ansökan. Förfrågningar skickas bland annat till SBAB och Skandia som har bland de lägre snitträntorna just nu.

Jämför bolån med hjälp av Ordna helt gratis genom att trycka på knappen:

Skuldkvot

Har du redan valt en bank kan du räkna på ditt bolån genom att titta på skuldkvoten. Vanligtvis får man låna 5 - 6 gånger sin bruttoårsinkomst.

Det är med andra ord relativt lätt att räkna ut ungefär hur mycket du kommer få låna.

Exempel

Inkomst per månad före skatt: 30 000 kr

Har din valda bank en skuldkvot på 5 blir det då - 30 000 x 12 (mån) x 5 (skuldkvoten) = 1 800 000 kr

I det här fallet skulle du få låna 1 800 000 kr. Beroende på hur stor kontantinsats du har kan du sedan beräkna till vilket pris du kan köpa bostad. Tänk på att kontantinsatsen minst behöver vara 15 % av bostadens värde.

Om du ska köpa med en sambo kan ni beräkna på ert potentiella lån på er gemensamma inkomst. Om båda tjänar 30 000 kr i månaden som i det tidigare exemplet, kan ni då låna det dubbla.

Tänk på
Om skuldkvoten är över 4,5 behöver du amortera 1 % extra på ditt bolån

Bankernas bolånekalkyl – KALP

När långivarna ska räkna på bolån och avgöra om du blir beviljad eller inte brukar de använda sig av en KALP-kalkyl.

KALP står för kvar-att-leva på-kalkyl. Där ingår dina inkomster, kostnader för lånet, andra skulder, driftkostnader för bostaden och andra levnadskostnader.

Oftast använder sig bankerna av Konsumentverkets skäliga levnadskostnader i sin beräkning. Det är alltså de kostnader man ska ha råd att betala varje månad utöver sin boendekostnad.

Du kan se beräkningarna beroende på boendesituation och hur många ni är i familjen. Men generellt sett räknar bankerna med ungefär 10 000 kr kvar att leva på.

Bankerna räknar på bolån med högre ränta

När bankerna gör sin KALP-kalkyl räknar de inte på den ränta du faktiskt kommer få, utan vanligtvis 3 - 5 % högre än den du blir erbjuden. Anledningen till det är för att skapa lite luft i din budget och säkerställa att du som låntagare kan klara av stigande räntor.

Det är också ett sätt att kompensera för om du som låntagare skulle ha högre utgifter än vad som Konsumentverket anser vara skäliga levnadskostnader.

Hade bankerna räknat med samma ränta de erbjuder sina kunder hade fler människor fått problem med att betala tillbaka sina bolån när räntekostnaderna stiger.


FAQ: Vanliga frågor om vår bolånekalkyl

Är kalkylatorn gratis att använda?

Självklart. Det är helt gratis och du kan testa hur mycket du vill. Vi har skapat verktyget för att underlätta för människor att direkt kunna se sina boendekostnader vid ett bostadsköp.

Kan jag jämföra olika erbjudanden med hjälp av bolånekalkylen?

Absolut, om du exempelvis vill jämföra kostnaden med olika bolåneräntor fyller du i rutan för ränta eller drar reglaget. På det viset ser du direkt i kalkylen hur din kostnad för bolånet påverkas.

Är resultatet i er bolånekalkyl exakt?

Det är framförallt en uppskattning av vad ditt bolån kan komma att kosta dig. Bolån kommer med olika villkor beroende på vilken långivare man har.

Mycket av informationen i kalkylen är det du själv som fyller i. Har du exempelvis fått ett låneerbjudande och har koll på kostnaderna för det blir uträkningen mer exakt.

Vad kan jag räkna ut med er kalkylator?

Du kan räkna på bolån och få fram din månadskostnad för en bostad både innan och efter ränteavdrag. Genom att dra reglaget för bostadspris kan du också se hur mycket du minst behöver i kontantinsats.

Du kan också se vad din ränta blir i månadskostnad, amortering, belåningsgrad och även driftkostnad.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi