Innehåller reklamlänkar

Investera i aktier – allt du behöver veta som nybörjare

Uppdaterad 3 juni 2024
Hanif Tawab
Skriven av
Hanif Tawab
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson
Innehåll i guiden

Vill du investera i aktier men vet inte riktigt var eller hur du ska börja? Oroa dig inte, vi har alla varit nybörjare.

Det kan kännas svårt och förvirrande att hänga med i finansdjungeln. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att börja investera i aktier.

youtube thumbnail
Vi frågade Albin Kjellberg, som har över 10 års erfarenhet av investeringar, hur man kommer igång på bästa sätt.

Vi börjar med några grundläggande frågor.

Vad är aktier?

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Det innebär i praktiken att du har rösträtt på bolagets stämma. Hur mycket dina röster väger beror helt på hur många aktier du äger i bolaget men också om du har A- eller B-aktier.

A-aktier ger dig 1 röst medan B-aktier endast ger dig 1/10 röst. Som vanlig småsparare behöver du dock inte tänka på det.

Välj istället den aktie med högst omsättning, d.v.s. det aktieslag som köps och säljs mest. På det sättet kan du enkelt köpa och sälja dina aktier utan att behöva vänta alltför länge på avslut.

När du köper en aktie så gör du det med förhoppningen om att få avkastning på dina placerade pengar. Det sker antingen genom att aktiekursen stiger i värde (för att efterfrågan på aktierna ökar) eller att bolaget delar ut en del av vinsten (även kallat för utdelning).

Varför bör man investera i aktier?

Historiskt sett har det varit en väldigt bra sparform för att få avkastning på längre sikt. De senaste 20 åren har aktierna på Stockholmsbörsen i genomsnitt avkastat ca 10 % per år. Här kan du följa olika börsers utveckling i realtid.

Om du istället valt att spara pengarna på en hög under dessa år så har du alltså gått miste om ca 10 % avkastning per år. Det blir en påtaglig skillnad över tid eftersom att din köpkraft i takt med inflationen minskar i värde.

Så om du inte behöver pengarna i närtid så kan det vara en god idé att börja investera i aktier.

Sätt igång snöbollen, gör dig själv en tjänst och börja investera så tidigt som möjligt. Tiden är din bästa vän.

Desto längre tid du tillåter dina pengar att vara investerade, desto större är chansen att de växer med hjälp av ränta på ränta effekten.

Aktier mot traditionella sparkonton

Även om ingen kan förutse avkastningen på börsen har det historiskt sett gett bättre avkastning än traditionella sparkonton. Dock kommer det alltid med en större risk.

Har du en lång sparhorisont och är beredd på att ta den risken kan det vara värt att testa. Du kan också börja med ett mindre belopp som du är beredd att avvara.

Framförallt är det alltid bra att diversifiera ditt sparande. Ett kortsiktigt sparande bör du inte ha på börsen, det passar bättre på ett sparkonto där du kan plocka ut pengarna när du vill utan risk.

I exempelgrafen nedan visar vi utveckling med ett startkapital på 100 000 kronor. Aktiemarknaden är beräknad på 7 % avkastning (genomsnittligt index) mot de bästa sparkontona just nu runt 4 %.

Ränta på ränta-effekten

Även kallat för världens åttonde underverk enligt Albert Einstein. Låt oss ge dig ett exempel på hur det i praktiken kan se ut.

Om du exempelvis investerar 10 000 kr i en aktie som gått upp 10 % så är ditt marknadsvärde 11 000 kr. Din framtida avkastning grundar sig dock alltid på totalbeloppet, så om aktien fortsätter gå upp med 10 % så går du nu alltså från 11 000 kr till 12 100 kr i marknadsvärde.

Din initiala investering på 10 000 kr har alltså med hjälp av ränta på ränta-effekten fått din snöboll att växa och bli större – utan att du behövde sätta in mer pengar än din initiala investering.

Kurvan är alltså exponentiell och växer mer och mer med tiden. Nedan ser du ett exempel på kurvans utveckling från 10 000 kr med en avkastning på 10 % varje år, utan några ytterligare insättningar.

Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Börja investera i aktier – så här gör du

Men var börjar man och hur ska man tänka? Jo, först och främst behöver du öppna ett konto hos en aktiemäklare.

Aktiemäklare

De två största aktörerna idag inom aktiehandel

Sveriges nöjdaste sparare 14 år i rad
★★★★★
★★★★★
4,5
Vårt betyg:
Fondavgifter
Från 0 kr
Investerarskydd
Ja
Aktiehandel
Från 0 kr
  • Sveriges nöjdaste sparare 14 år i rad
  • Skapa konto helt gratis
Öppna konto
Omdöme
Utsedd till årets bank 2022
★★★★★
★★★★★
4,8
Vårt betyg
Fondavgifter
Från 0 kr
Investerarskydd
Ja
Courtagefritt
Upp till 50 000 kr
  • Årets bank 2022
  • För nybörjare och experter
Öppna konto
Omdöme

För att kunna handla med aktier på ett smidigt sätt behöver du ha ett konto hos en aktiemäklare. De två främsta aktörerna i Sverige är Avanza och Nordnet.

Vi tycker att båda har sina för- och nackdelar men de erbjuder i grunden ett liknande utbud. Båda ligger i framkant när det kommer till den digitala upplevelsen och lämpar sig väl för dig som småsparare.

De erbjuder massvis med inspiration, vägledning och ett brett produktutbud för att du ska fatta så bra och trygga beslut som möjligt på egen hand.

Du hittar en djupgående jämförelse mellan Avanza och Nordnet här.

Om du ska handla med aktier så behöver du vara någorlunda påläst och ha en viss förståelse för bolagen som du blir delägare i. Annars är risken stor att du tar beslut på felaktiga grunder. Exempelvis på grund av tips från vänner eller slutna Facebook-grupper.

För att hålla dig uppdaterad på marknaden och de senaste nyheterna så rekommenderar vi en prenumeration hos en seriös tidskrift, exempelvis Dagens Industri.

De erbjuder ofta en låg tröskel för att testa på tjänsten ett par månader till rabatterat pris. Och det kan vara värt att betala en liten prova-på-peng för att ta del utav seriös och granskande journalistik.

Kontotyp

Det populäraste kontot bland svenskarna är Investeringssparkonto (ISK). Fördelen är att du slipper deklarera dina transaktioner manuellt.

Du betalar istället en årlig skatt som baseras på värdet av ditt innehav och dina insättningar under året.

Skatten är förmånlig på ISK och du slipper dessutom betala 30 % av vinstskatten som du annars gör på ett traditionellt aktie- & fondkonto.

Hur mycket du har placerat på ett ISK skickas automatiskt till Skatteverket. Uppgifterna kommer förtryckta i din deklaration och du behöver inte göra något mer än att godkänna. Inget manuellt trassel som på ett traditionellt aktie- & fondkonto.

Om man köper utländska aktier med utdelning så är en kapitalförsäkring ett bra alternativ. Skatten fungerar på ett ganska liknande sätt som den på ISK. Fördelen är också att försäkringsbolaget söker avräkning för den källskatt som dragits för utländska utdelningar.

Det innebär att du inte behöver göra något för att få tillbaka källskatten som dragits på utdelningen utan det sköter försäkringsbolaget åt dig.

investera i aktier hos Avanza
Vi har testat Avanza. Användarvänlig app och enkelt att sätta upp konto.
Visste du...
Att Stockholmsbörsen är en av de fem bästa börserna med högst avkastning sedan 1900?

Avgifter

När du handlar med värdepapper betalar du en avgift till din mäklare som möjliggör för dig att kunna genomföra en affär på börsen. Avgiften som du betalar kallas för courtage.

Courtaget skiljer sig främst åt beroende på storleken av din affär men även vilken marknadsplats som du handlar på.

Generellt sett är courtaget dyrare om du handlar på de internationella marknadsplatserna, exempelvis Nasdaq eller NYSE i USA.

Handlar du på Stockholmsbörsen så kan du handla courtagefritt via Avanza upp till 50 000 kr.

Men vilka aktier ska man köpa kanske du frågar dig

För aktieinspiration och olika temalistor så kan du exempelvis ta en titt hos Avanzas temalistor. Där hittar du bland annat miljonärernas favoriter och aktier inom olika spännande branscher som du kan få upp ögonen för.

För att lyckas som investerare är det viktigt att skaffa sig kunskap om de bolag du vill investera i, samt sträva efter att hitta en strategi som passar just dig och din riskaptit.

Apropå just det... Tänk på att en investering i aktier alltid innebär en risk där du kan förlora delar eller hela ditt investerade kapital.

Om du vill lära dig mer och utbildas i hur du investerar framgångsrikt så kan du registrera dig på en kurs hos Daglig Utdelning. De erbjuder dessutom 14 dagars ångerrätt.

3 tips för att komma igång

Vi frågade till Felix Nordqvist som har investerat aktivt sedan 2010, vad man bör tänka på för att komma igång. Felix har en en bred erfarenhet med civilingenjörsutbildning – inriktning finans, studerat på Harvard och har nu också en YouTubekanal där han pratar investeringar med cirka 40 000 följare.

Felix 3 bästa tips för att komma igång med investeringar:

  • Skapa en sparbuffert
    Investera aldrig pengar du är beroende av på kort sikt. Med det menas att du bör ha en buffert för att klara av 3 - 6 månaders fasta utgifter innan du börjar investera, om du exempelvis skulle förlora jobbet eller något annat oväntat händer.
  • Nyfikenhet
    Var nyfiken och läs på innan du investerar dina pengar. Det finns massor utav gratis information på internet, hitta din inspiarationskälla och samla också information från olika håll.
  • Lägg inte alla ägg i samma korg
    Felix poängterar vikten av att diversifiera ditt sparande. Med andra ord satsa inte allt på ett kort utan pröva dig fram och investera smått på olika håll till en början.
youtube thumbnail

Hur mycket ska man investera i aktier?

Hur mycket du ska investera beror dels på hur mycket du har råd att investera, vilka risker du vill ta och hur stor del av din privatekonomi som du har möjlighet att avvara.

Även små belopp kan växa sig stora på lång sikt, samtidigt som ju mer du kan avvara desto mer hinner kapitalet växa under en längre tid. En tumregel brukar generellt sett vara att försöka spara 10 % av nettoinkomsten.

Men det viktigaste i början är inte hur mycket du investerar. Det viktigaste är att du faktiskt börjar din investeringsresa. Och att du fortsätter investera i aktier löpande varje månad.

Timing the market vs time in the market

Försök inte tajma marknaden utan sikta hellre på att köpa aktier för 10 % av din inkomst löpande varje månad.

Om du försöker tajma marknaden och investerar dina surt förvärvade pengar på en gång, så är risken tyvärr stor att du kommer in snett.

Eftersom du har lagt in alla pengar på en gång så kan du inte heller fylla på med mer, i ett skede när du verkligen hade önskat.

Om du istället köper lite varje månad så sprider du ut dina köptillfällen. Då köper du aktier när kursen både har stigit och sjunkit i värde.

På det sättet får du en genomsnittskurs som över längre tid blir mer behaglig och risken för att du gjort en felbedömning av marknadsläget minskar.

Det kan också vara smart att diversifiera dina investeringar över olika tillgångar. Exempelvis investera en del i fonder.

På det sättet blir du inte lika känslig för exponering mot enskilda bolag. Fondplattformen SAVR erbjuder bland annat lägre avgifter än sina konkurrenter – små belopp gör skillnad över tid!

Med ränta på ränta-effekten i bakhuvudet så vill du väl inte längre betala onödiga avgifter?

Psst... Du kan även kika på olika fondrobotar. Lysa är en ledande aktör som sköter fondsparandet helt automatiskt åt dig.

Du kan läsa mer ingående om fondrobotar och hur man kan komplettera aktieportföljen med det ett automatiskt fondsparande här:

Lysa fondrobot – därför ska du spara på autopilot.

Att investera i aktier är som sagt alltid förknippat med en risk. Vi rekommenderar därför att du har en lång tidshorisont. Och en rejäl gnutta tålamod.

Ett långsiktigt tänk i kombination med ränta på ränta effekten har historiskt sett lönat sig på aktiemarknaden.

Så här bygger du en aktieportfölj

Ett bra sätt att sprida risken för din aktieportfölj är att försöka få en spridning på:

    Antal aktier

    En bra spridning på en aktieportfölj bör innehålla minst 7-15 olika aktier. Om du inte vill ha så många olika aktier kan du investera i investmentbolag.

    Investmentbolag äger en bred portfölj av noterade och onoterade tillgångar. Investmentbolaget är ofta långsiktiga ägare och handlar aktivt i sin portfölj, på det sättet gör de "jobbet" åt dig.

    Om du har investmentbolag i din portfölj så får du därför per automatik en bra riskspridning.

    Olika branscher

    De flesta bolag representerar en specifik bransch som t.ex. läkemedel, konsumentvaror eller verkstad. Alla branscher har olika förutsättningar och efterfrågan varierar beroende på marknadsläge.

    En viktig aspekt är om bolaget har en stark förändring i efterfrågan över tid som t.ex. råvarubaserade bolag (gruvor, metall och stål) eller verkstadsbolag vars tillväxt och lönsamhet påverkas av konjunkturutvecklingen.

    I andra branscher, som t.ex. läkemedel är efterfrågan över tid stabil men påverkas kraftigt av politiska beslut och regleringar på enskilda läkemedel.

    Att investera i aktier är att spekulera om det framtida värdet för en aktie. Du köper en aktie för att du tror att den kommer vara värd mer i framtiden.

    Aktiemarknaden är framåtblickande och kan ofta vara väldigt dramatiskt i det kortsiktiga loppet. Därför kan du som långsiktig investerare dra nytta av volatila kursrörelser.

    Investera i aktier med omsorg och välj bolag som du verkligen tror har en framtid framför sig.

    Du kan kolla in Sveriges största jämförelsetjänst för investeringar, InvestoRunner, för att jämföra upp till 12 aktiemäklare.

    Geografisk spridning

    Det är en god idé är att sprida riskerna över olika regioner och världsdelar. Ett bolag kan exempelvis vara 100 % exponerat mot ett enda land, exempelvis en bank eller ett fastighetsbolag vars enda verksamhet är i Sverige.

    Tips: Läs mer ingående hur du kan investera i fastigheter här.

    Väljer man ett bolag med global efterfrågan så minimerar man den lokala risken och är mindre känslig för lokala valutor och händelser. Det kan t.ex. vara stora globala exportbolag med bred försäljning runtom hela världen.

    Storlek på bolagen

    Storleken på bolaget spelar också en roll. Småbolag som handlas sällan kan ha en "likviditetsrisk".

    Det innebär att det kan vara svårt att köpa eller sälja bolaget exakt när du vill. För att kunna få avslut så behöver det ju finnas en motpart på andra sidan.

    Småbolag som handlas sporadiskt tenderar även att röra sig mer volatilt, del vill säga med kraftigare kursrörelser än större bolag.

    Bolag på OMX30 (de 30 mest omsatta bolagen på börsen) har en god likviditet som innebär att du alltid kan handla en aktie utan att påverka aktiekursen eller behöva vänta alltför länge på avslut.

    I en väldiversifierad aktieportfölj är det därför fördelaktigt om det finns bolag från olika branscher och marknadsplatser. På så sätt minskar du risken för att enskilda händelser påverkar hela portföljen.

    Nu är du igång!

    Klappa dig själv på axeln och kom ihåg att ditt framtida jag kommer att tacka dig för att du började investera så tidigt som du bara kunde.

    Det viktigaste är som sagt inte hur mycket du investerar i aktier. Det viktigaste är att du faktiskt börjar investera i aktier.

    För att ge dig själv de bästa förutsättningarna får du gärna fortsätta med regelbundna köp över en längre tidsperiod.

    Och kom ihåg att läsa på om bolagen och ha kul på resan! Vill du doppa tårna i fonder så kan du läsa våra guider om fonder och fondrobotar nedan.

    Lycka till med investeringarna!