Innehåller reklamlänkar

Ränteprognos – senaste nytt och prognos för bolåneräntor 2025

Uppdaterad 1 januari 2025
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman

Det är inte helt lätt att göra en prognos för bolåneräntor. Det finns flera saker som kan påverka räntan att både gå upp och ner. Den största faktorn är styrräntan som i sin tur påverkas av världsekonomin.

Här sammanställer vi senaste nytt för att göra en så bra ränteprognos det bara går. Vi tar även hjälp av historisk data för att se hur bolåneräntorna höjts och sänkts senaste året.

Styrräntans utveckling och prognos framöver

Tips: Här kan du se aktuella räntor just nu för lån och sparande >>

Läs: Bästa bolåneräntorna just nu >>

Hur kommer boräntorna utvecklas?

I samband med varannat räntebesked gör Riksbanken en prognos för hur räntan kommer att förändras framöver. Dokumentet kallas för Penningpolitisk rapport och där kan man se hur Riksbanken tänker på framtiden.

Prognoserna är dock väldigt osäkra, vilket Riksbanken poängterar själva. Världshändelser i närtid som krig och pandemier har förändrat tidigare prognoser drastiskt. Därav bör rapporten endast ses som en indikation och absolut ingen fakta.

Just nu förväntar sig marknaden i Sverige att det kommer komma en sänkning till av styrräntan i januari 2025. Den första sänkningen kom i maj 2024 och därefter har fyra ytterligare sänkningar gjorts till dagens styrränta på 2,50 procent.

Om inflationen håller sig stabil runt målet på 2 % är det alltså ingen omöjlighet att räntesänkningarna fortsätter. Man vill inte hålla styrräntan hög för länge då fler företag går i konkurs och arbetslösheten ökar. Om inget oförutsett händer kan vi därmed landa på 2,00 % till sommaren 2025.

Faktorer som påverkar räntan

Utöver de andra centralbankernas räntebeslut finns det också inhemska faktorer som påverkar Riksbankens beslut. Exempelvis har den stora anledningen till räntehöjningarna nu varit en skenande inflation.

När Riksbanken höjer styrräntan är det ett sätt att bromsa in ekonomin och göra så att svenskarnas köpkraft minskar. Om köpkraften minskar kommer också inflationen med tiden att minska och närma sig Riksbankens inflationsmål på 2 %.

Inflationsuppdateringar i Sverige uppdateras i mitten av varje månad för föregående period av Statistiska Centralbyrån.

Räntebesked

Utöver de inhemska faktorerna påverkas även Sverige av världsekonomin. Här har vi samlat alla datum för kommande räntebesked under 2024. Sveriges penningpolitik påverkas mycket av USA och Europeiska centralbanken.

Det kan vara värt att hålla koll på när datumen är för att hålla koll på om du ska binda räntan eller inte, det kan vara bra att först vänta ut ett räntebesked.

Räntebesked 2024

🇸🇪 Sverige🇺🇸 USA🇪🇺 ECB
1 feb31 jan25 jan
27 mar20 mar7 mar
8 maj1 maj11 apr
27 jun12 jun6 jun
20 aug31 jul18 jul
25 sep18 sep12 sep
7 nov7 nov17 okt
19 dec18 dec12 dec
2,50 %4,25 - 4,50 %3,00 - 3,40 %
Räntan idag visas längst ner för respektive centralbank.

Historiska snitträntor

Nedan har vi gjort en grafisk redovisning av bankernas historiska snitträntor. Det kan vara bra att titta tillbaka hur bankerna agerat historiskt för att förstå hur utvecklingen kan ske framåt.

När du håller över punkterna kan du se utvecklingen från månad till månad för respektive bank. Du kan också kryssa bort alternativ genom att klicka på bankens namn. Då blir diagrammet mer överskådligt.

Snitträntor för nischbanker

Snitträntor för storbanker

Trenden för vad kunder blir erbjudna i boränta börjar sakta gå neråt igen. Prognosen för bolåneräntorna är att de kommer fortsätta falla under 2024 och även under 2025, för att sedan stabiliseras igen.

Det är väldigt osäkert och svårt att förutse utvecklingen eftersom den är så beroende av omvärldsläget. Men vi tror på en fortsatt nergång och flera banker har redan börjat sänka sina rörliga bolån med förväntningen att styrräntan kommer sänkas.

Prognos för bolåneräntor 2025

Som sagt är ränteprognoser väldigt osäkra, men vi tror på en liknande kurva vi sett de senaste två åren, fast denna gång i en positiv neråtgående trend.

Vi kan se att inflationen verkar stabilisera sig, arbetslösheten ökar (vilket sätter press på räntesänkningar), företagen tror inte på fler prishöjningar och senaste konjunkturbarometern visar att hushållen håller i pengarna.

Större inköp som bilar och bostäder väntar nu människor med vilket också tyder på att räntorna kan komma att sänkas. Förutsatt att inte några stora världshändelser rör om i ekonomin ser det alltså relativt ljust ut för 2025.

I vår prognos kan bolåneräntorna i slutet av 2024 då ligga omkring 3,5 procent och i slutet av 2025 omkring 2,5 - 3 procent.

Prognos för bolåneräntor genom att jämföra historiska medelvärden och Riksbankens prognos för styrräntan

Prognos för bolåneräntor
Källa: Ekonomifakta, SCB och Riksbanken.

Jämförelsen av historiska medelvärden och Riksbankens prognos för styrräntan skulle ge en bolåneränta mellan 4,3 % och 5,2 % i slutet av 2024.

Prognosen avser 3 månaders bindningstid efter ränterabatt. Sedan 2011 har den rörliga bolåneräntan efter ränterabatter följt styrräntan relativt väl.

Lägg inte för stor vikt vid ränteprognoser

Du bör inte lägga någon större värdering vid ränteprognoser, utan se det för vad det faktiskt är. Det är gissningar, även om vi och andra experter såklart försöker göra så kvalitativa och faktabaserade gissningar som möjligt.

Att förutse exakt vad som kommer hända med boräntorna är komplicerat eftersom den påverkas av flera olika faktorer, såsom exempelvis inflation, konkurrens på marknaden, arbetslöshet och rådande konjunkturläge.

I närtid har vi även sett hur världsläget kan påverka ekonomin genom exempelvis coronapandemin och kriget i Ukraina.

Vill du ta ett nytt lån eller förhandla om ett gammalt, är det därför av vikt att du känner dig bekväm med bankens erbjudande. Räkna med att kostnaden kan komma att öka och se det som ett plus om den minskar.

Storbankernas boränteprognoser

Nordea

DatumStyrränta
april 20244,00 %
3 mån3,50 %
dec 20242,50 %
jun 20252,50 %
dec 20252,50 %
DatumBoränta
april 20245,99 % (rörlig), 4,64 % (2 år), 4,19 % (5 år)
3 mån5,45 % (rörlig), 4,40 % (2 år), 4,05 % (5 år)
dec 20244,65 % (rörlig), 4,00 % (2år), 3,85 % (5 år)
jun 20254,65 % (rörlig), 4,00 % (2år), 4,15 % (5 år)
dec 20254,65 % (rörlig), 4,00 % (2år), 4,25 % (5 år)
Boräntan avser Nordeas prognos för utvecklingen av deras listränta.

Handelsbanken, SEB och Swedbank

När Nordea är något mer våghalsiga och vågar sticka ut med att faktiskt ta fram siffror på hur man tror utvecklingen kommer bli, är de andra storbankerna något mer svepande.

Handelsbanken tror på tre stycken räntesänkningar under 2024 med start i juni. Sedan skriver de att på några års sikt räknar Handelsbankens ekonomer med att Riksbankens styrränta kommer variera kring 2-2,5 %.

SEB spår att Riksbanken kommer göra sin första räntesänkning i maj eller juni och att det sedan kommer ytterligare tre sänkningar under 2024. Även under 2025 tror de på tre sänkningar av styrräntan vilket skulle resultera i en styrränta på 2,75 %.

Swedbank tror på en första räntesänkning i maj och att nästkommande sänkning blir i september. De menar att mer utdragna räntesänkningar kommer innebära att den rörliga bolåneräntan kommer sjunka i långsammare takt än räntor på längre bindningstider.

De menar att rörliga bolåneräntor väntas ligga strax över 3 % i slutet av 2025 och att styrräntan då ligger på 2 %.

Nyhetsflöde med ränteprognoser

Vi har samlat de största nyheterna från experter med utlåtanden och prognoser för räntebesked. Nyheterna tidstämplas och uppdateras kontinuerligt för att hålla koll på vad marknaden tror om räntornas utveckling.

Vi behåller ränteprognoser från bakåt i tiden för att analysera hur de faller ut.

19 december 2024

Riksbanken sänker styrräntan för femte mötet i rad. Det blir en enkelsänkning på 0,25 procentenheter till 2,50 procent.

Samtidigt öppnar de för att räntan kan sänkas ytterligare i början av nästa år.

18 december 2024

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sänker sin styrränta med 0,25 procentenheter till 4,25 - 4,50 procent.

12 december 2024

Europeiska centralbanken (ECB) sänker sina styrräntor med 0,25 procentenheter till 3,00 - 3,40 procent. Samtidigt sänks tillväxtutsikterna något för de kommande åren.

7 november 2024

Riksbanken sänker styrräntan för fjärde mötet i rad. För första gången på 10 år blir det en dubbelsänkning med 0,5 procentenheter. Styrräntan är nu på 2,75 procent.

Samtidigt öppnar de för att räntan kan sänkas ytterligare i december och i början av nästa år.

– Utvecklingen har i stora drag blivit som våra prognoser. Det här kommer att förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagens investeringar, säger riksbankschefen Erik Thedéen vid en pressträff enligt TT.

Även USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sänker sin styrränta med 0,25 procentenheter

25 september 2024

Riksbanken sänker styrräntan för tredje mötet i rad. De fortsätter på banan med enkelsänkning på 0,25 %. Styrräntan landar på 3,25 % och träder i kraft från och med 2 oktober.

De öppnar även för att en dubbelsänkning av styrräntan, alltså med 0,5 %, kan bli aktuell vid något av de närmaste mötena.

De indikerar också att ytterligare en eller två sänkningar kan ske under första halvåret av 2025.

Flera experter är kritiska till att det inte blev en dubbelsänkning redan nu. Främst eftersom att inflationen nu är under kontroll och att det inte bör finnas en anledning till att pressa hushålls och företags ansträngda ekonomi längre.

18 september 2024

Amerikanska centralbanken Federal Reserve, dubbelsänker räntan med 0,5 procentenheter. Det är den första sänkningen på över fyra år, senast var i mars 2020.

De meddelar även att fler sänkningar kommer komma med tiden. Hur det kommer påverka den svenska utvecklingen återstår att se men SVT:s Alexander Norén menar att de ger råg i ryggen till den svenska Riksbanken.

Hade den amerikanska och den svenska ränta börjat glida ifrån varandra alltför mycket, skulle sveriges Riksbank möjligen kunna tveka över sina planerade räntesänkningar.

Men när nu FED till och med gör en dubbelsänkning kan de börja tro ännu mer på att de har varit på rätt bana hela tiden.

20 augusti 2024

Riksbanken meddelar att de sänker styrräntan med 0,25 punkter till 3,75 %. Samtidigt öppnar Riksbanken för att sänka räntan ytterligare tre gånger under 2024.

En del experter, bland annat finansprofilen Christer Gardell, tyckte att det inte hade varit dåligt med en dubbelsänkning, alltså med 0,5 punkter.

Dock menar andra experter att det hade kunnat signalera oro på marknaden. Har man varit tydlig med att sänkningarna ska ske stegvis under året och man plötsligt gör en dubbelsänkning indikerar det att något oväntat har hänt.

Därav var beskedet ändå inte särskilt oväntat. Det som kan kännas något oväntat är att man öppnar för ytterligare tre sänkningar av styrräntan redan under 2024.

27 juni 2024

Riksbanken meddelar att de lämnar styrräntan oförändrad på 3,75 %. Samtidigt öppnar Riksbanken för att sänka räntan tre gånger under andra halvan av 2024.

Bankernas ekonomer spår att nästa sänkning hägrar i augusti eller september:

– Vi tror att det kommer vid mötet den 20 augusti, säger Jens Magnusson, chefekonom på SEB.

– Vi väntar in inflationssiffrorna för juni, fortsätter det att falla kan vi nog räkna med en sänkning i augusti, säger Magnus Hjelmér, ekonom på ICA Banken.

– En bolåneränta på omkring 3 - 3,5 procent kan man vänta sig när Riksbanken sänkt klart styrräntan, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

14 juni 2024

Den svenska inflationen sjönk till 3,7 % i maj, enligt måttet KPI, visar siffror från Statistikmyndigheten (SCB).

Nedgången var mindre än väntat, flera experter räknade med att den skulle vara nere på 3,5 %.

– Det här kanske har ökat sannolikheten för att det bara blir två sänkningar, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

– Det här stänger definitivt dörren för en junisänkning från Riksbanken, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

6 juni 2024

Europeiska centralbanken (ECB) tar rygg på Riksbanken och sänker sina styrräntor med 0,25 procentenheter. Samtidigt höjer de inflationsprognosen till och med 2025.

Beslutet innebär att den så kallade insättningsräntan landar på 3,75 %.

I samband med räntebeskedet uppdaterade ECB sina prognoser. De tror nu på en något högre inflation under 2024 och 2025, jämfört med tidigare beräkningar.

Det är första gången sedan 2019 som ECB väljer att sänka räntan och första gången någonsin som de går före USA:s centralbank.

– Är vi på väg mot en lättnadsfas? Det finns en stor chans för det. Vi tar beslut på basis av vår tro att vi är på väg dit. Men framöver kommer vi konstant behöva data som bekräftar att inflationen är på väg neråt, säger ECB-chefen Christine Lagarde.

8 maj 2024

Riksbanken meddelar att de sänker styrräntan med 0,25 punkter till 3,75 %. Samtidigt flaggar de för två ytterligare sänkningar av styrräntan under 2024 om inget oförutsett händer.

Riskfaktorer för att det eventuellt inte ska bli fler sänkningar menar Riksbankschef Erik Thedéen är krigen i mellanöstern och Ukraina, samt att USA:s ekonomi verkar gå oväntat starkt.

Krigen kan påverka i den grad att handel och transport ökar i kostnader om det blir utdraget och gällande USA:s ekonomi är det den svenska kronan som eventuellt kan försvagas.

26 april 2024

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar att sjunkande priser, stigande arbetslöshet och stabila inflationssiffror kan indikera att en sänkning av styrräntan är nära.

Inflationssiffran ligger på 2,2 % vilket är den viktigaste pusselbiten. Senaste konjunkturbarometern visar att marknaden inte tror på högre priser längre och även att hushållen håller på större inköp.

Det som kan sätta käppar i hjulet för en räntesänkning är ett eventuellt storkrig i mellanöstern eller något som gör att kronan rasar.

25 mars 2024

Nordeas prognos för styrräntan

Marknaden förväntar sig en höjning med 0,25 % i juni eller september, men sedan vänder det. I alla fall enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Styrräntan ligger idag på 3,50 % efter Riksbankens senaste höjning med 0,50 % i april. Enligt Nordeas prognos kommer den höjas ytterligare 0,25 % i juni till 3,75 %.

Man menar att ekonomin kommer bromsa in tydligt och att Riksbanken då behöver sänka räntan i början av 2024.

Prognoserna är grundande i samlade bedömningar av historisk data samt faktorer som inflation och ekonomiläget i sin helhet. Det är en uppskattning av framtidens räntor och oväntade händelser kan komma att påverka de faktiska räntorna.

SBAB prognos för styrräntan

Enligt SBAB har vi inte sett toppen av ränteberget än. Enligt deras prognos höjer Riksbanken styrräntan redan vid nästa räntebesked i juni.

Anledningen till varför man förutspår räntehöjningen är att Riksbanken förmodas luta sig mot andra centralbanker. Styrräntan skulle då hamna på 3,75 %.

Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije kan det dock vara farligt att blint följa andra centralbanker. Han poängterar att Sveriges ekonomi kan vara mer räntekänslig på grund av hög belåningsgrad bland folket.

Risken annars är en onödigt djup lågkonjunktur. Boije menar även att man inte sett den fulla effekten av redan gjorda räntehöjningar.

26 januari 2024

Storbankernas prognos för styrräntans utveckling

BankPrognos slutet av 2024Prognos slutet av 2025
SEB3,00 %2,25 %
Nordea2,50 %2,50 %
Handelsbanken3,25 %2,25 %

18 januari 2024

Både SBAB och Nordea tror att den första sänkningen av styrräntan kommer i maj i år. SBAB:s chefsekonom, Robert Boije, säger också med viss försiktighet att de tror på fem räntesänkningar under året.

I en djärv prognos spår experter att Riksbanken kommer att genomföra hela fem räntesänkningar under det kommande året. Robert Boije från SBAB förutspår att dessa åtgärder kommer att driva boräntorna till under 4 % innan årets slut.

– Vår bedömning är att Riksbanken sänker styrräntan fem gånger i år och att räntan därefter kommer att fortsätta sänkas ner mot 2 % nästa år.

Detta skulle inte bara ge andrum för svenska låntagare utan också skapa en fördelaktig miljö för bostadsmarknaden. Det finns dock också potentiella hinder man kan stöta på varnar Boije:

– Geopolitiska oron utgör det största hotet mot de kommande räntesänkningarna. Risken för ökad inflation kan gå upp om de geopolitiska spänningarna eskalerar.

Han uppmanar alla att vara medvetna om de potentiella svängningarna på den globala arenan och hålla ett öga på hur det kan påverka den svenska ekonomin.

20 november 2023

Riksbanken antas befinna sig på eller nära räntetoppen. De flesta bedömare räknar med att styrräntan börjar krypa neråt någon gång under sommaren 2024.

Trots att Riksbanken själv inte pekar åt det hållet. De betonar istället att räntan behöver vara hög under en längre tidsperiod.

Flera tunga prognosmakare menar ändå att det kan bli räntesänkningar på 1,50–1,75 % från sommaren 2024 till slutet av 2025.

Till att börja med får vi se vad som händer på torsdag när Riksbanken ger sitt sista räntebesked för året. Länge såg det ut som att det skulle bli en sista höjning till 4,25 % innan det kunde vända igen.

Med inflationssiffrorna i oktober, som var bättre än Riksbankens egna prognoser, vände dock förväntningarna något. Riksbanken valde att stå kvar vid 4 % året ut.

8 november 2023

Det ser inte ut som räntesänkningarna är inom räckhåll än. Snarare lutar det åt att Riksbanken höjer styrräntan till 4,25 % i november, efter senaste tidens inflationsmätningar.

Inflationstrycket har halverats senaste året, dock ser det ut som att den kan ha vänt uppåt igen i oktober. Det kan i sin tur påverka Riksbankens kommande räntebesked 23 november.

När kommer då nergången? Flera experter menar att den eventuella höjningen av styrräntan i november kommer vara den sista, för att sedan vända neråt igen 2024.

Både Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman och SBAB:s chefsekonom Robert Boije, tror att räntorna kan börja sänkas igen till hösten 2024.

Chefskonom Alexandra Stråberg, Länsförsäkringar, tror dock att sänkningarna kan komma först under 2025.

7 september 2023

Enligt Nordeas senaste konjunkturrapport spår man en höjning av styrräntan både i september och november. Dessutom får vi vänta på en sänkning till hösten 2024. Anledningen är inflationen men framförallt den fortsatt svaga kronan.

Kronans växelkurs utgör en allt större risk att importera inflation. Det är det som gör att Nordea tror på dubbla höjningar i höst enligt chefsekonom Annika Winsth.

Även SEB har uttalat sig om att räntan kommer höjas än mer. De tror dock att räntetoppen hamnar vid 4 % medan Nordea tror på dubbla höjningar till 4,25 %.

Nordeas rapport benämndes som "tunga steg" och kanske är det just det vi får vänta oss ett tag framöver. Fler banker tror att vi åtminstone får vänta till nästa sommar innan räntan kan sänkas igen.

4 september 2023

Enligt Swedbanks ränteprognoser börjar Riksbanken sänka styrräntan igen i juni nästa år. Dessförinnan förväntas den dock höjas till 4,25 % från dagens 3,75 %.

Skälet är den fortsatt höga inflationen och den svaga kronan. Man behöver höja något ytterligare innan man kan sänka den igen skriver Swedbank i räntebladet.

När det kommer till internationella aktörer bedöms Fed ha nått räntetoppen. ECB väntas dock göra en höjning på 0,25 punkter i september.

Båda centralbankerna förväntas sedan, likt Riksbanken, att sänka styrräntan under andra kvartalet 2024.

21 augusti 2023

Enligt SBAB:s vd Mikael Inglander klarar normalhushållet väsentligt högre bolåneränta. I en intervju till SvD Näringsliv säger han att bostadspriserna behöver sjunka ytterligare en bit.

Det är för att köpare och säljare lättare ska mötas. Och än så länge har vi sett en starkare motståndskraft hos hushållen än väntat från början.

Styrräntan förväntas höjas en gång till i september från 3,75 % till 4,00 %.

9 augusti 2023

Konjunkturinstitutet är nu mer försiktiga i sin prognos för Sveriges BNP 2023 och 2024. De menar nu att BNP kommer minska med -0,9 % 2023, till skillnad från prognosen i juni då det var -0,4 %.

Till 2024 väntas BNP växa återigen men inte lika mycket som man först trodde. I juni trodde man på ökad BNP 2024 med 1,4 %, nu spår man istället att den kommer öka med 1,2 %.

Med dessa förväntade siffror spås också styrräntan att fortsätta uppåt. Konjunkturinstitutet tror på en räntetopp vid 4 %, och att den ökningen kommer redan vid nästa räntebesked i september.

14 juni 2023

Efter Riksbankens höjning av styrräntan till 3,75 % i juni indikerade man samtidigt att det kan höjas igen i september. Det gör även att de förväntade sänkningarna i början av 2024 kan komma senare.

Framförallt är det den svaga kronan som ställer till det för Riksbanken. Hade man inte höjt styrräntan nu i linje med Europeiska centralbanken skulle risken varit att inflation importeras.

Möjligen kan räntetoppen vara nära då inflationen i euroområdet dämpas. Men än är man inte där enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Nordeas syn på det är att styrräntan toppar på 4 % och att det sedan dröjer en bra bit in på 2024 innan räntorna sänks igen.

Det gäller nu att hushållen tar höjd för åtminstone en till höjning och att man kan hålla ut den ekonomiska pressen ett tag framöver.

14 juni 2023

Swedbank reviderar upp sin ränteprognos och beräknar att Riksbanken höjer med 50 punkter i april och 50 punkter till i juni.

Om Swedbanks prognos stämmer kommer styrräntan ligga på 4,00 % i sommar. Bakgrunden till höjningen är det höga inflationsutfallet för februari, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

– Riksbankens fortsatta åtstramningar medför att räntor med kortare löptid stiger ytterligare i närtid. Men mot slutet av året och under 2024, då inflationen minskat och Riksbanken mjuknar, bedömer vi att räntor med kortare löptid kommer sjunka, medan de långa stabiliseras, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i pressmeddelandet.

13 juni 2023

SBAB:s chefsekonom Robert Boije anser att räntan ska sänkas tidigare, enligt TT.

Riksbanken räknar med en hög nivå på styrräntan fram till 2026.

Banken SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror att Riksbanken undervärderar de negativa följder som de snabba räntehöjningarna kan få för ekonomin och arbetslösheten.

– Jag själv bedömer att styrräntan behöver sänkas igen betydligt tidigare än så, skriver Boije på Dagens Nyheters debattsida.

I dag ligger styrräntan på 3 procent och ytterligare en eller två höjningar väntar till intervallet 3,25–3,50 procent. Den nivån ska enligt Riksbankens prognos gälla i tre år.

– Motivet till detta är uppenbarligen att säga att vi inte ska räkna med några sänkningar av styrräntan innan den höga inflationen är knäckt, skriver Boije.

Historiskt har räntan enligt SBAB:s sammanställning legat kvar på sin högsta nivå i maximalt sex månader.

– Även om situationen nu, med en inflation som ligger mycket högt över målet, är väldigt annorlunda jämfört med tidigare skeenden, så kan en treårig konstant styrränta knappast vara en trolig utveckling, skriver Boije.

Han har förståelse för att det är ”svåra avvägningar och bedömningar” som Riksbanken måste göra, men efterlyser en större tydlighet.

”Det skulle också göra det enklare för inte minst Sveriges alla bolånetagare att bedöma framtida räntor.”

24 maj 2023

Handelsbanken spår inga räntesänkningar inom den närmsta tiden. Istället ser du ut att bli en sista höjning av styrräntan till 3,75 % innan det kan vända nästa år.

Hushållen får det fortsatt tufft enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. En höjning med 0,25 punkter förväntas i juni eller september.

Även arbetslösheten förväntas öka som en följd av stigande kostnader för företagen. Arbetsgivarna har inte samma utrymme att efterfråga personal.

För den som är sugen på utlandet så kan det vara läge att avvakta. Kronan förväntas fortsatt vara svag fram till årsskiftet för att sedan återhämta sig tillsammans med övriga ekonomin.

När vänder det då? I Handelsbankens prognos menar man att inflationen kommer avta och man ser en vändning komma i andra halvan av 2024.

Reallönerna förväntas återhämta sig men tyvärr inte i samma takt och inte fullt ut.

4 april 2023

Räntetoppen är nära. Det gäller att fokusera på hela skogen, inte enskilda ruttna träd. Nu faller inflationen. Vi har det värsta bakom oss i denna anpassningsprocess. En framåtblickande aktiemarknad bör känna kittlingen, skriver Henrik Mitelman i Dagens Industri Analys.

– Jag lever i tron att vi befinner oss i en ganska traditionell lågkonjunktur som faktiskt går att hantera utan att världen går under denna gång heller, skriver Mitelman.

Mitelman skriver att han tror att vi gradvis kommer se hur priserna stabiliseras och i dagsläget finns det goda skäl att tro på normal inflation runt 2 % redan om ett år eller så.

Han tror inte heller att det finns något behov av fler räntehöjningar. Om Riksbanken skulle höja en gång till ökar sannolikheten för sänkningar under hösten.

30 mars 2023

Riksbankens styrränta toppar på 3,75 % i sommar och ligger kvar där resten av året. Det spår Konjunkturinstitutet.

Inte förrän andra kvartalet 2024 spås inflationen nå Riksbankens mål. Först då kan det bli aktuellt med räntesänkningar, spår Konjunkturinstitutet.

För dig som väntar på att Riksbanken ska börja sänka ränta kan det alltså bli en lång väntan.

Styrräntan spås höjas ytterligare från dagens läge på 3,0 % och ligga på 3,75 % i sommar.

– Vi ser i vår prognos att Riksbanken kommer att börja inleda en serie räntesänkningar om ungefär ett år, säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl på en pressträff, rapporterar TT.

Lågkonjukturen som Sverige befinner sig i spås hålla i sig till 2026.

14 mars 2023

Flera av landets ledande ekonomer bedömer att kaoset inom den amerikanska banksektorn kan få Riksbanken att gå försiktigare fram med nya räntehöjningar.

De flaggar istället för att prognoserna över styrräntan kan behöva justeras ned.

Bankturbulensen i USA skapar stor oro och marknaden förväntar sig nu att amerikanska Fed går försiktigare fram med nya räntehöjningar.

Goldman Sachs tror inte längre på några höjningar alls när det nästa räntebeskedet från Fed kommer 22 mars.

Frågan är hur det turerna i USA påverkar svenska Riksbanken. De kommer med sitt nästa räntebesked en månad senare, den 26 april.

SEB bedömer i sin senaste prognos att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter i april och sedan 25 punkter till i juni. Tidigare har banken övervägt att revidera upp prognosen för juni, genom att lägga på ytterligare 25 punkter. Nu är det mer osäkert.

I slutet av februari valde Danske Bank att skruva upp sin prognos över styrräntan. Men nu känns en höjning med 50 punkter mer osäker, enligt chefsekonomen Michael Grahn.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror att det finns en risk för att den höga inflationen blir mer långvarig om Riksbanken väljer att hålla igen med nya räntehöjningar.

På Handelsbanken tror man att styrräntan kommer att höjas med 75 punkter i april och ytterligare 50 punkter i juni.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson tror inte att styrräntan kommer att påverkas här och nu av det som sker i USA.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi