Snabblån utan UC: Jämför villkor och ansök direkt med BankID
Ett snabblån utan UC karaktäriseras av snabb handläggning och snabb utbetalning, samt att kreditupplysningen tas via alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Dun & Bradstreet.
Det kan passa bra för dig som behöver pengar snabbt och samtidigt inte vill påverka din UC-score. Här går vi igenom var du kan ansöka om snabblån utan UC samt vad du bör ha i åtanke när du ansöker.
Bäst snabblån utan UC
- Fairlo: Bäst betyg med 4,8 av 5 möjliga
- Ferratum: Beviljar flest ansökningar och inga dolda avgifter
- Klara Lån: Jämför snabblån utan UC åt dig
- Brixo: Inga avgifter och direktutbetalning
- Banky: Låna upp till 150 000 kr
- Extralånet: Flexibla villkor
Lånevillkor för snabblån utan UC
I tabell kan du jämföra vilken kreditupplysningsmetod långivarna använder sig av istället för UC, lånebelopp, räntor, avgifter och om du kan bli godkänd trots betalningsanmärkning.
Fairlo👍 | Dun & Bradstreet |
Saldo | Dun & Bradstreet |
Ferratum👍 | Creditsafe |
Loanstep | Creditsafe |
ViaConto | Creditsafe |
Credifi | Creditsafe och/eller Dun & Bradstreet |
Lumify | Creditsafe och/eller Dun & Bradstreet |
Cashbuddy | Dun & Bradstreet |
Extralånet | Dun & Bradstreet |
GF Money | Creditsafe |
Brixo | Dun & Bradstreet |
Binly | Creditsafe och/eller Dun & Bradstreet |
Flexkontot | Dun & Bradstreet |
Klara Lån | Creditsafe och/eller Dun & Bradstreet upp till 50 000 kr |
Merax | Dun & Bradstreet |
Banky | Dun & Bradstreet |
Kontantfinans | Dun & Bradstreet |
Uppdaterad 20 november 2024 |
Högst betyg för snabblån utan UC
Fairlo får just nu högst betyg av alla snabblån utan UC med 4,8 av 5 möjliga. Dels ger de samma villkor till alla med fast ränta mellan 20 - 29 procent beroende på lånebelopp, och dels har de inga övriga avgifter för krediten.
De erbjuder också generöst lånespann mellan 10 000 - 70 000 kronor och även du som har tidigare betalningsanmärkning är välkommen att ansöka.
Fairlos lån är uppbyggt som en kontokredit vilket innebär att du endast betalar ränta för den del du faktiskt använder från lånet och du kan göra uttag dygnet runt.
Snabblån utan UC med BankID
- Ferratum: Signera med BankID - inga dolda avgifter
- Fairlo: Högst betyg bland snabblån utan UC
- Brixo: Swishutbetalning
- Saldo Bank: Låna på 5 minuter
- Merax: Låna upp till 30 000 kr med BankID
- Kontantfinans: Betalningsanmärkningar kan accepteras
Vad är ett snabblån utan UC?
Snabblån utan UC är ett kortfristigt lån där långivaren använder alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Dun & Bradstreet istället för UC som kreditbedömning.
Det ger möjlighet att ansöka om snabblån utan att påverka din UC-score. Utbetalningen sker i regel inom några timmar efter godkänd ansökan.
Så fungerar snabblån utan UC
Lånebeloppen går från 1 000 - 150 000 kronor och återbetalningstiden kan variera mellan 1 mån upp till 10 år. Räntan ligger mellan 19,5 - 44 procent vilket är betydligt högre än för traditionella privatlån.
Det är för att denna typ av lån ofta har snabb handläggning och snabb utbetalning vilket gör det mer riskfyllt för långivaren. Därav kompenserar de med högre ränta och vanligen och avgifter som uppläggningsavgift eller administrationsavgift på mellan 0 - 1 500 kronor.
Räkneexempel
Om vi tar ett exempel där du lånar 30 000 kronor till en ränta på 29 procent och återbetalar det över 36 månader blir månadskostnaden 1 266 kronor. Den effektiva räntan blir 33,90 procent och totala återbetalningsbeloppet blir 45 582 kronor.
Det är räknat utan avgifter och ändå blir totalkostnaden över tre år över 15 000 kronor. Vill du ta snabblån och få ner totalkostnaden kan du välja en kortare återbetalningstid.
Samma förutsättningar men återbetalat över 1 år istället ger en totalkostnad på 35 027 kronor. Månadskostnaden blir då högre; 2 919 kronor, så tänk över vad du klarar av och välj sedan så kort återbetalningstid som din månadsbudget klarar av.
För vem passar snabblån utan UC?
Snabblån utan UC passar främst för personer som vill undvika att påverka sin UC-score eller som fått avslag på traditionella lån. Det passar också bäst vid lån av mindre summor med fokus på snabb utbetalning.
Det är viktigt att ha en fast inkomst för att kunna sköta återbetalningen och man bör ha med sig att denna typ av lån är dyra i förhållande till lånebeloppen.
För- och nackdelar med snabblån utan UC
Gällande snabblån utan UC väger nackdelarna betydligt tyngre än fördelarna, framförallt på grund av de höga lånekostnaderna. Därför bör du tänka efter både en och två gånger innan du tar ett snabblån utan UC.
Fördelar
- Påverkar inte kreditvärdigheten hos UC
Kreditupplysningen tas inte genom UC och påverkar därför inte heller din UC-score. - Snabb process
Generellt snabb handläggning, snabba utbetalningar och signering med BankID. - Tillgängligt för fler
Vanligtvis är personer med låg kreditvärdighet eller tidigare betalningsanmärkning också välkomna att ansöka. - Möjlighet till små lånebelopp
Finns möjlighet att låna ner till 1 000 kronor, för traditionella privatlån går vanligen gränsen vid 10 000 kronor.
Nackdelar
- Högre räntor
Har generellt höga räntor, mellan 20 - 44 procent. Effektiva räntan kan vara betydligt högre när avgifter är inräknade. - Fler och dyrare avgifter
Det är vanligt med avgifter som administrationsavgifter, uppläggningsavgifter eller aviavgifter. - Krävs ändå kreditupplysning
Det är lagstadgat att långivare behöver göra en kreditupplysning på dig som ansöker om lån. Så även om den inte tas via UC kommer en kreditprövning att göras. - Risk för skuldfälla
Eftersom denna typ av lån är dyra är det lätt att hamna i en skuldfälla där det är svårt att återbetala lånen. Speciellt om du lånar för att klara av vardagsutgifter, alternativt använder pengarna till spel eller nöje.
Olika typer av snabblån
Det finns flera olika typer av snabblån att välja mellan, både med och utan UC. Beroende på dina ekonomiska förutsättningar har du olika stor chans att få din ansökan beviljad.
Generellt kommer snabblån med högre kostnader än för andra typer av lån. Men de är också tillgängliga för fler, exempelvis till låntagare med svag kreditvärdighet eller betalningsanmärkning.
Sms-lån
Ett vanligt typ av snabblån är så kallat sms-lån. Förut kunde man låna pengar genom att skicka ett SMS, men idag sker ansökan istället vanligtvis online direkt via långivarnas hemsida.
Främst karaktäriseras sms-lån idag av snabba processer och snabb utbetalning. De kommer även med högre räntor och kortare återbetalningstider än traditionella blancolån.
Lån utan UC
Utöver snabblån utan UC finns det även en del traditionella långivare som erbjuder lån utan UC till något bättre villkor. Eftersom fokuset inte lika mycket är på snabb utbetalning kan de erbjuda något bättre villkor.
Generellt sett har dock alla lån utan UC sämre villkor än om du kan låta långivaren göra en kreditupplysning hos UC.
Låna pengar snabbt
Om ditt fokus är på snabb process och snabb utbetalning finns det långivare som kan erbjuda direktutbetalning till storbanker som Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank. Låter du dem ta UC kan du ändå få bättre lånevillkor i de flesta fall.
Vill du låna pengar snabbt behöver det med andra ord inte alltid vara likställt med dåliga lånevillkor.
Kontokredit
En låneform som blivit alltmer populär är kontokredit. Det fungerar som så att du blir beviljad en kreditgräns, låt säga 40 000 kronor, som du sedan kan göra uttag ifrån.
Fördelen med en kontokredit är att du då endast betalar ränta för det belopp du faktiskt använder från krediten. Du har dessutom tillgång till krediten dygnet runt när du väl blivit beviljad och kan göra uttag direkt till ditt bankkonto.
Låna trots betalningsanmärkning
Vanligtvis kan det vara svårt att låna pengar om du har en betalningsanmärkning. Det är en varningsflagga för många långivare eftersom det innebär att du misskött tidigare återbetalningar.
Men eftersom betalningsanmärkningar kan hänga kvar i upp till 3 år finns det långivare som kan förbise det och istället fokusera på din framtida återbetalningsförmåga. Har du ingen anmärkning från de senaste 6 månaderna finns det därför ändå relativt god chans till att låna trots betalningsanmärkning.
Låna med låg kreditvärdighet
Har du svag kreditvärdighet på grund av osäker anställning, låg inkomst eller många kreditprövningar på kort tid är det ofta svårt för långivare att kunna godkänna din ansökan.
Det går att låna med låg kreditvärdighet men du behöver då räkna med högre effektiv ränta på lånet än om du hade haft god kreditvärdighet.
Vanliga krav för att ansöka om snabblån utan UC
Vanliga krav för snabblån utan UC innefattar bland annat att du behöver vara myndig, ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor per år, inte har några skulder hos Kronofogden samt att du har BankID och ett svenskt bankkonto.
Grundläggande krav
- Ålder
Du behöver vara minst 18 år. - Inkomstkrav
Minimumkravet för årligt inkomst ligger vanligtvis vid 120 000 kronor före skatt. - Inga skulder hos Kronofogdemyndigheten
Väldigt få långivare kan godkänna din ansökan om du har aktiva skulder hos Kronofogdemyndigheten. - Betalningsanmärkningar
Vanligtvis krävs det att du inte har någon betalningsanmärkning från de senaste 6 månaderna. - Svensk medborgare
Du behöver vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd. - Svenskt bankkonto
Det krävs att du har svenskt bankkonto som lånet kan utbetalas till. - Kreditupplysning
Det görs alltid en kreditupplysning på dig vid en låneansökan. Ansöker du utan UC är vanliga alternativa kreditupplysningsföretag Creditsafe eller Dun & Bradstreet.
Dokumentation och verifiering
- BankID
Vanligaste och snabbaste metoden för identifiering är BankID. - Inkomstverifiering
Det kan krävas någon form av inkomstverifiering, antingen via lönespecifikationer, deklaration eller kontoutdrag. - Övrig dokumentation
Långivare kan exempelvis vilja se anställningsbevis eller information om andra lån och krediter.
Ansökningsprocessen
Låneprocessen är ofta smidig och behöver inte ta mer än 5 minuter att genomföra. Vi vill dock rekommendera att du följer nedan steg-för-steg-guide för att få ett bra lån som passar just dig:
1. Tänk över ditt lånesyfte
Det första du bör göra är att tänka över varför du vill låna pengar. Även om det inte krävs någon säkerhet vill ändå de flesta långivare veta vad syftet med lånet är.
2. Se över din budget
Räkna på dina inkomster och utgifter för att se hur stort utrymme du har i din månadsbudget. Det är väldigt viktigt för att säkerställa att du har råd att återbetala lånet.
3. Jämför långivare utefter dina förutsättningar
Om du exempelvis har svag kreditvärdighet eller betalningsanmärkning bör du ansöka hos långivare som kan godkänna dig. På det viset slipper du också onödiga kreditupplysningar hos långivare som inte kan godkänna dig.
4. Se till att långivaren är seriös
För att hitta en seriös långivare bör du granska om de har tillstånd från Finansinspektionen. De ska även finnas lättillgänglig information om lånevillkoren.
5. Se till att du uppfyller kraven
Se till att du uppfyller ålderskrav, inkomstkrav och andra eventuella krav för att undvika onödiga ansökningar där du inte kan bli beviljad. Flera kreditupplysningar på kort tid kan skada din kreditvärdighet även om de inte tas genom UC.
6. Ansök direkt via hemsidan
Du ansöker sedan direkt via långivarens hemsida och signerar med BankID. Generellt behöver du fylla i personuppgifter, hur mycket du vill låna och över hur lång tid, då kan du även se vad din lånekostnad kan bli både per månad och totalkostnad.
Alternativ till snabblån utan UC
Det finns flera andra vägar att gå utöver att ta snabblån, men det beror också på vad ditt syfte med att låna pengar är. Det finns andra lån med betydligt bättre villkor, gratis kreditkort med räntefria perioder eller ekonomisk vägledning.
Andra låneformer
- Privatlån
Har du god kreditvärdighet kan du ansöka om traditionella privatlån med betydligt bättre villkor, vanligtvis räntor mellan 5 - 15 procent och lägre eller inga avgifter. - Kreditkort
På den svenska marknaden finns det flera kreditkort som är gratis och har upp till 60 dagar räntefri kredit. Återbetalar du hela krediten inom de dagarna är kostar det dig inget extra.
Ekonomisk rådgivning
Har du svårt att få budgeten att gå ihop och tar snabblån för att klara av vardagliga utgifter kan det vara bättre med ekonomisk rådgivning. Exempelvis kan du kontakta din kommun bör gratis budget och skuldrådgivning.
Alla kommuner i Sverige är enligt lag skyldiga att erbjuda denna typ av rådgivning och de kan vanligtvis hjälpa till med:
- Genomgång av din vardagsekonomi
- Hjälpa dig göra en budget
- Skapa en översikt av dina skulder
- Hjälp med att hitta hållbara lösningar på skuldproblem
- Information och stöd om skuldsanering om det är aktuellt
Alternativa kreditupplysningsföretag
De två vanligaste alternativen till UC i Sverige är Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) och Creditsafe. Här går vi igenom hur deras kreditupplysningar fungerar och vad skillnaden är mot UC.
Creditsafe
Creditsafe är en av världens mest använda kreditupplysningsföretag och en av de ledande aktörerna i Sverige. En av anledningarna till att ta att lån med Creditsafe är det inte påverkar din kreditvärdighet hos UC.
Creditsafe Group har 25 kontor runt om i Europa, USA och Asien som tillsammans har över 110 000 kunder.
Kreditvärdighet hos Creditsafe
Faktorerna som påverkar kreditvärdigheten mest hos Creditsafe är din inkomst och befintliga skulder. All information som hämtas är offentliga uppgifter från Skatteverket.
Creditsafe använder sig av en modell där du får poäng mellan 1 - 100, där 100 är bäst. Baserat på vilken poäng du har kommer du därför delas in i en av följande kategorier:
- Poäng: 1–19 Innebär en låg betalningsförmåga och en mycket hög risk för långivare.
- Poäng: 20–39 Innebär en låg betalningsförmåga och en hög risk för långivare.
- Poäng: 30–50 Innebär en måttlig betalningsförmåga och en medelmåttig risk för långivare.
- Poäng: 51–70 Innebär en hög betalningsförmåga och en liten risk för långivare.
- Poäng: 71–100 Innebär en mycket hög betalningsförmåga och en mycket liten risk för långivare.
Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode)
D&B utövar bakgrundskontroller till långivare som vill erbjuda kreditupplysningar utan att kreditvärdigheten hos UC försämras. Sedan 2021 är det som tidigare hette Bisnode en del av det amerikanska dataanalysföretaget Dun & Bradstreet.
Kreditvärdighet hos Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet har en poängmodell byggd med en teknik som kallas "credit scoring". Det innebär att de analyserar tillgänglig information för att försöka förutsäga om kunder kommer kunna återbetala lån i framtiden.
En låg score innebär lägre kreditvärdighet och betyder att du som låntagare är en högre risk att låna ut pengar till. En hög poäng betyder det omvända, du är då en liten risk att låna ut pengar till.
D&B analyserar helhetsbilden hos dig som kund. Därav kan till och med krediter beviljas om du som kund har mindre allmänna mål hos kronofogdemyndigheten om de i övrigt ser bra ut med hänsyn till kreditrisken.
Företaget UC
UC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Bolaget grundades 1977 som ett samarbetsprojekt mellan storbankerna i Sverige. Storbankerna tar fortfarande enbart kreditupplysningar via UC AB.
UC AB hjälper lån- och kreditgivare med att ge en grundlig ekonomisk information av personer som ansöker om lån. Informationen är allt från inkomst och civilstånd till ålder och andra skulder.
Företaget hämtar informationen från öppna offentliga register så som Skatteverket, Tingsrätten, Kronofogden och Bolagsverket.
Dessutom får de information från alla företag som använder deras tjänst. UC AB har därför information om alla dina lån och krediter där långivare har använt sig av en UC-förfrågan för att avgöra din kreditvärdighet.
Ett år efter ditt lån registrerats försvinner det från UCs register
Om du tar ett lån ligger informationen kvar i 12 månader från att det har registrerats hos UC. Efter det påverkas inte din kreditvärdighet.
Men när dina lån försvinner från UCs register ska du inte räkna med att din kreditvärdighet per automatik förbättras. Det kan tyvärr ta tid och avgörs även av huruvida din ekonomi ser ut i övrigt.
Säkerhet och regler
Från och med 2018 infördes skärpta regler för konsumentlån. Reglerna infördes för att stärka skyddet för dig som konsument och började gälla 1 september 2018.
Reglerna påverkar hur hög räntan får vara och hur mycket ett snabblån totalt får kosta, i förhållande till lånebeloppet. Räntetaket är 40 % över Riksbankens referensränta som fastställs två gånger om året.
Om referensräntan är 4 % får alltså ett snabblån maximalt ha 44 % i ränta. Dessutom får inte den totala kostnaden för lånet vara mer än det dubbla lånebeloppet. Lånar du 10 000 kronor får det alltså maximalt kosta 20 000 kronor.
Aktuell lagstiftning
- Dröjsmålsräntan får inte vara högre än 40 % över Sveriges Riksbanks referensränta. Alltså den avgift du betalar om du är sen med en betalning.
- Långivarna ska vara måttfulla i sin marknadsföring. De får inte pressa på konsumenter snabblån eller krediter.
- Vid utebliven återbetalning får långivaren endast ta ut dröjsmålsränta, inga övriga avgifter.
- Långivaren får bara förlänga ditt snabblån en gång.
- Begreppet högkostnadskredit introducerat. Med det avses lån med en effektiv ränta på över 30 %.
Ångerrätt
Vare sig du köper kläder, elektronik, heminredning eller något annat har du enligt konsumentköplagen alltid rätt att ånga ditt köp inom 14 dagar. Samma sak gäller för snabblån.
Ångerfristen på lån börjar i samband med att du får dina lånevillkor och gäller då 14 dagar. Eftersom det gäller från att du får lånevillkoren har vanligtvis dina 14 dagar påbörjats när du väl har pengarna på kontot.
Se därför till att anteckna vilken dag du fått lånevillkoren tillhanda, på det viset har du koll på din ångerrätt.
För att ångra lånet behöver du höra av dig till långivaren. Du kan ångra både muntligt och skriftligt, dock är skriftligt att föredra eftersom du då har bevis på att du ångrat lånet.
Du behöver inte uppge någon anledning till varför du ångrat dig. Om du gör det inom de 14 dagarna men långivaren av någon anledning inte skulle acceptera det kan du höra av dig till konsumentverket för vidare hjälp.
Från det att du ångrat lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Tänk på att utöver lånebeloppet behöver du även betala ränta för den tid du haft tillgång till lånet.
Räntan räknas från den dagen du fick tillgång till pengarna fram till att du återbetalat. Om det var någon uppläggningsavgift eller annan typ av avgift vid ansökan av lånet ska långivaren betala tillbaka det till dig. Långivaren har samma rätt som du, alltså 30 dagar på sig att betala tillbaka avgifterna.
Konsumentskydd
Reglerna finns till för att skydda dig som konsument. Alltför dyra snabblån eller krediter är inte hållbart i längden. Därav kan inte långivare godkänna alla ansökningar, de behöver ta hänsyn till konsumentkreditlagen.
Vanliga frågor och svar
Därför kan du lita på oss
Vi strävar efter att hjälpa dig att fatta smartare ekonomiska beslut. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Här är en förklaring till hur vi tjänar pengar. Läs mer om vilka vi är och vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa här.
- Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymnasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskande artiklar och recensioner
- Betygsystem baserat på data