Bäst kontokredit i april 2023 – banken har en ränta ner till 7,9 %

Uppdaterad 31 mars 2023
Tobias Pettersson
Skriven av
Tobias Pettersson
Hanif Tawab
Granskad av
Hanif Tawab
bäst kontokredit
"Vill ni ha en bra kreditgivare med bra villkor och kunnig personal så vänder ni er till Northmill."

En kontokredit är ett bra alternativ till ett lån när du behöver en ekonomisk buffert för oväntade utgifter. Fördelen med en kontokredit är att du inte behöver betala någon ränta för pengar du faktiskt inte använder.

Du behöver alltså inte ta höjd för hur mycket pengar du eventuellt kommer behöva och betala ränta för hela lånet. Istället betalar du bara ränta för pengarna du använder och betalar bara ränta först när du använder dem.

Northmills kontokredit har bäst ränta ner till 7,9 %. De har inga inkomstkrav och de godkänner betalningsanmärkningar.

Banker som erbjuder kontokredit

Uppdaterad lista för 2023.

bästNorthmill7,9 - 22,9 %
Ferratum42,5 %
Fairlo14,93 - 20,05 %
Saldo19,5 - 39,5 %
Brixo25,95 %
Flexkontot39,48 %
Merax39,48 %
ViaConto39,5 %
Credifi40,5 %
Kontrollerad 27 mars 2023

Med Northmills kontokredit har du en trygg och flexibel buffert kopplad till ditt konto. Du kan sen låna från bufferten när du är i behov av pengar. Dessutom hanterar du bufferten helt digitalt via deras app.

Över 200 000 kunder har tagit ett lån hos Northmill. Dels för att Northmills kontokredit har den lägsta räntan ner till 7,9 % bland banker som lånar ut och använder Creditsafe. Dessutom erbjuder de flexibel återbetalning där du kan betala av lånet i den takt du vill och kan.

Sjukt proffsiga och trevliga på Northmill.

Salle är en av över 770 svenskar som har gett Northmill 5 av 5 i betyg på Trustpilot:

– Sjukt proffsiga och trevliga på Northmill. Vill ni ha en bra kreditgivare med bra villkor och kunnig personal så vänder ni er till Northmill.

En kontokredit med upplysning från Creditsafe

När du ansöker om en kontokredit hos Northmill tas i första hand en kreditupplysning via Creditsafe. Om du klarar kreditkontrollen tar de även en kreditupplysning via UC.

När du gör ett uttag från kontokrediten tas bara en kreditupplysning hos Creditsafe.

Kontokredit som godkänner betalningsanmärkningar

Northmills kontokredit godkänner betalningsanmärkningar. Däremot godkänner de inte alla typer av betalningsanmärkningar. De godkänner inte heller inte hur många betalningsanmärkningar som helst.

Vissa anmärkningar påverkar din kreditvärdighet mer negativt än andra. Du kan därför få avslag på grund av låg kreditvärdighet om du ansöker om en kontokredit.

Grundläggande krav för en kreditprövning

För att beviljas en kontokredit hos Northmill krävs det att du går igenom kreditprövningen och bedöms vara kreditvärdig. Nedan krav är grundläggande för att en kreditbedömning ska kunna göras:

Northmills villkor

Högsta belopp50 000 kr
Löptid5 – 72 mån
Ränta7,9 – 22,9 %
Effektiv ränta9,22 – 28,96%
Ålderskrav20 – 70 år
Räntefritt för nya kunderNej
Godkänner betalningsanmärkningarJa
Inkomstkrav0 kr
Uppläggningsavgift0 kr
Administrationsavgift19 kr
Uppdaterad: 1 februari 2023
kontokredit med Creditsafe

Vad är en kontokredit egentligen?

En kontokredit fungerar ungefär som ett kreditkort. När du har en kontokredit har du tillgång till pengar upp till ett visst tak och betalar ränta på det du nyttjar. Du får ett designerat kreditkonto som du sedan gör uttag från och betalar en ränta för pengarna du tagit ut.

Du lånar alltså det önskade beloppet som sätts in på ett designerat kreditkonto. Från krediten kan du sen göra uttag på valfritt belopp inom det beviljade kreditbeloppet som du lånat.

Du väljer själv när du vill göra uttagen och betalar endast ränta för delen av krediten som du använder.

"Med kontokredit kan du göra direkta utbetalningar när du behöver pengar"

En kontokredit är en lösning om du behöver en ekonomisk buffert. Det är också ett typ av lån som passar om du får oväntade utgifter som du behöver kunna betala.

Om du har en väldigt ansträngd ekonomi som riskerar att inte räcka till 25:e varje månad kan en kontokredit vara ett alternativ. För om ekonomin skulle krisa finns krediten där som ett ekonomiskt skyddsnät. Och du betalar alltså inte för pengarna förrän du faktiskt nyttjar krediten.

Skillnaden mellan en kontokredit och ett lån

Skillnaden mellan en kontokredit och ett lån är att du bara betalar ränta för de pengar du väljer att använda på krediten.

Om du har ett kreditkonto på 50 000 kr hos exempelvis Northmill som du kan använda, men bara nyttjar 10 000 kr, betalar du bara ränta för de 10 000 kronorna du tagit ut från kontot. När du tar ett lån på 50 000 kr betalar du istället ränta på hela summan från dagen du får tillgång till hela summa.

Om du blir erbjuden samma ränta på en kontokredit och ett lån är det därför mer förmånligt med en kontokredit eftersom att du inte betalar en ränta för mer än det du faktiskt har användning av.

Kan man få en kontokredit trots låg kreditvärdighet?

Det går att bli beviljad en kontokredit om du har låg kreditvärdighet. Däremot är risken att du blir nekad efter att du låtit långivaren ta en kreditupplysning på dig.

Orsaken är att det innebär en större risk för kreditgivaren att låna ut pengar till individer med sämre återbetalningsförmåga.

Om du är osäker på om du kommer bli beviljad och är rädd för att dra på dig för många UC-förfrågningar kan du kolla på kontokrediter där långivaren tar ett kreditupplysning från Creditsafe eller Bisnode.

Northmill tar exempelvis en initial förfrågan via Creditsafe. Ansök och se om du blir beviljad en kontokredit hos Northmill här.

Du kan också läsa om sms-lån som beviljar alla här.

kontokredit med betalningsanmärkning

Anledningar som vi avråder dig att använda kontokredit för

Det kan vara lätt att frestas av tanken att kunna använda lånade pengar för att betala tillbaka senare. Exempelvis för att upprätthålla en levnadsstandard eller köpa något speciellt som man trånar efter.

Men det är inte smart att spendera onödiga pengar som du lånat på kredit för att betala igen det senare. Anledningen är att du kommer betala mer för det du konsumerar än om du hade sparat ihop pengarna.

Callout block icon
Avrådan
Använd inte en kontokredit för att du ska kunna bekosta spontana köp eller onödig konsumtion.

Undvik kontokrediter om du inte måste

Låna bara när du verkligen har ett behov av det. Tar du en kontokredit utan en god anledning leder det lätt till att du hamnar i en situation där du fortsätter utöka eller teckna nya krediter för att leva ett liv som du kanske egentligen inte har råd med.

En "försäkring" som kan bli dyrare än du tänkt

Även om du bara betalar ränta och administrationsavgifter för pengarna du använder drar kontokrediten med sig ökade kostnader. Ansök inte om en kontokredit bara för att det upplevs som billigt. Oftast blir det i slutändan dyrare än vad man tror.

Kostnader när du tar en kontokredit

När du tar en kontokredit ska du inte bara kolla på räntekostnaden. Långivarna tar oftast ut flera eller alla av nedan avgifter:

Uppläggningsavgift 

Långivaren kan ta ut en uppläggningsavgift upp till 500 kr. Men flera banker tar inte ut någon uppläggningsavgift alls. En av dem är Northmill.

En kostnad på 500 kr kan kännas mycket, men fokusera på räntan och andra avgifter. Uppläggningsavgiften är en engångsavgift.

Uttagsavgift

Flera långivare tar en uttagsavgift. Det är inte ovanligt att den ligger på 200 kr per uttag. Därför ska du undvika att ta ut många mindre summor. Då är det smartare att ta samla dina kommande kostnader och ta ut pengar så att det räcker till det du vet att du kommer behöva.

Administrationsavgifter

Det är inte ovanligt med månads- eller årsavgifter på kontokrediten. Avgiften variera mellan olika kontokrediter, i Northmills fall ligger administrationsavgiften exempelvis på 19 kr i månaden.

Aviavgift

Du ska vara beredd på att betala en aviavgift. Aviavgiften är något som långivaren kan ta ut för att administrera fakturorna de skickar till dig.

Ränta

Du betalar bara ränta på den del som du väljer att ta ut från kreditkontot och den tid du har pengarna till de återbetalas.

Exempelkostnad för räntan:
Om du lånar 3 000 kr till en ränta på 20 % och betalar tillbaka summan efter två månader kostar det 100 kr.