Innehåller reklamlänkar

Kontokredit: Jämför räntor, beviljandegrad & villkor

Uppdaterad 7 januari 2025
Hanif Tawab
Skriven av
Hanif Tawab
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson
Innehåll

Kontokredit är ett flexibelt kreditlån som blir alltmer populär bland svenskar. Det erbjuder en möjlighet att ha tillgång till pengar upp till en viss kreditgräns som kan användas när behov uppstår.

Till skillnad från en traditionellt lån, där hela lånebeloppet betalas ut på en gång, ger istället kontokredit dig flexibiliteten att använda en del av krediten. Och då tillkommer endast ränta för det beloppet du faktiskt nyttjar.

Villkor för kontokrediter

Vi har utfört en omfattande granskning av alla möjligheter till kontokredit i Sverige. Filtrera själv mellan räntor, avgifter, kreditgränser och om långivarna kan godkänna anmärkning samt tar UC eller inte.

Northmill1 000 - 50 000 kr
Saldo1 000 - 20 000 kr
Ferratum1 000 - 45 000 kr
ViaConto1 000 - 20 000 kr
Credifi2 000 - 50 000 kr
Lumify2 000 - 70 000 kr
GF Money1 000 - 30 000 kr
Brixo3 000 - 50 000 kr
Fairlo10 000 - 70 000 kr
Binly2 000 - 50 000 kr
Flexkontot3 000 - 40 000 kr
Merax3 000 - 40 000 kr
Kontantfinans3 000 - 40 000 kr
Kontrollerad 21 januari 2025
Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Till Finansvalps redaktion ›
Kontokrediter är ofta högkostnadskrediter
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Populära kontokrediter just nu

  • Fairlo: Kontokredit upp till 70 000 kronor – fast ränta och inga avgifter
  • Ferratum: Hög beviljandegrad
  • Brixo: Kontokredit med högt betyg
  • Northmill: Lägst ränta bland kontokrediter
  • GF Money: Kontokredit utan UC
  • Saldo Bank: Möjlighet till låg ränta

Kontokrediter med bäst ränta

KontokreditLägst räntaHögst ränta
Northmill 🥇7,9 %25,9 %
Saldo19,5 %39,5 %
Fairlo20 %29 %
Brixo28,95 %28,95 %
ViaConto43,5 %43,5 %
Merax43,98 %43,98 %
Kontokrediterna med bäst ränta just nu.

Kontokrediter med högst betyg

KontokreditFinansvalps betygTrustpilot
Fairlo 🥇4,84,7
Ferratum4,34,2
Brixo4,24,6
Northmill4,14,6
Binly3,32,9
Flexkontot2,84,7
Kontokrediter med högst betyg av Finansvalp och Trustpilot.

Kontokrediter med låga krav

KontokreditKreditupplysningAnmärkningar
Ferratum 🥇CreditsafeOK
FairloDun & BradstreetOK
BrixoDun & BradstreetOK
GF MoneyCreditsafeOK
FlexkontotDun & BradstreetOK
MeraxDun & BradstreetOK
Kontokrediter med låga krav och hög beviljandegrad.

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är ett flexibel kredit som ger dig möjlighet att låna pengar upp till en förutbestämd gräns när du behöver det. Det fungerar som en ekonomisk buffert du kan göra uttag från när som helst och du betalar endast ränta på det belopp du faktiskt använder.

Det är viktigt att vara medveten om att räntan ofta är hög och många kontokrediter är så kallade högkostnadskrediter. Det innebär att den effektiva räntan överstiger 30 procent.

Så fungerar en kontokredit

Du ansöker om en kontokredit direkt hos en långivare och får då tillgång till ett kreditkonto med en förutbestämd kreditgräns. Sedan kan du göra uttag när du vill dygnet runt från den kreditbufferten.

Vanligtvis kan du använda och återbetala krediten flera gånger inom den beviljade kreditgränsen som kan gå upp till 70 000 kronor. Räntorna för kontokrediter ligger idag mellan 7,9 - 44 procent.

Det är alltså ett väldigt brett räntespann och kostnaden kan skilja väldigt mycket beroende på vilken kontokredit du väljer.

Många långivare som erbjuder kontokrediter ställer lägre krav än för andra lån, exempelvis kan betalningsanmärkningar vara okej och alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Dun & Bradstreet är vanligare än UC.

youtube thumbnail
Ekonomijournalist Joakim Westman går igenom viktiga punkter för kontokredit som; skillnaden mellan kontokredit och lån samt vad du ska tänka på om du vill ansöka.

För vem passar en kontokredit?

En kontokredit passar dig som behöver ett flexibelt kreditlån att kunna göra uttag ifrån. Har du ansträngd ekonomi eller ojämn inkomst och vill kunna göra uttag dygnet runt kan krediten vara en trygghet att falla tillbaka på.

Fungerar bättre som en buffert än traditionella lån

Eftersom du endast behöver betala ränta på det belopp du använder kan det även vara bra för dig som är osäker på hur mycket du behöver låna. Om du exempelvis ska finansiera en resa eller renovering men är osäker på vad det kommer kosta kan en kontokredit vara ett alternativ.

För- och nackdelar med kontokredit

  • Flexibilitet
    Du kan använda din kredit när du behöver och uttag är möjliga dygnet runt.
  • Endast ränta på nyttjat belopp
    Till skillnad från traditionella lån betalar du endast ränta på beloppet du faktiskt utnyttjar. Det kan passa bra om du är osäker på hur mycket du behöver låna.
  • Återanvändning
    När du återbetalat din nyttjade kredit blir pengarna återigen tillgängliga.
  • Risk för överkonsumtion
    Använder du kontokrediten för frikostigt finns risken att du använder mer än du klarar av att betala tillbaka.
  • Hög ränta
    Att låna pengar kostar alltid. Kontokrediter kommer ofta med höga räntor.
  • Tillkommande avgifter
    Utöver räntan kan det tillkomma andra avgifter som uppläggningsavgift, uttagsavgift och årsavgift.
  • Kreditprövning
    Oavsett om du ansöker om kontokredit med eller utan UC, kommer en kreditprövning att göras på dig. Det kan påverka din kreditvärdighet om du gör det för ofta.

Kontokredit med eller utan UC

Fördelen med en kontokredit utan UC är att det inte påverkar din kreditvärdighet i lika hög utsträckning, medan fördelen med att låta långivaren ta en UC är att det finns större möjlighet till lägre ränta.

Den bästa räntan för kontokredit med UC går ner till 7,9 procent och finns hos Northmill. Du kan då ansöka om en kreditgräns upp till 50 000 kronor.

Den bästa kontokrediten utan kreditupplysning från UC finns hos Fairlo. De har fast ränta mellan 20 - 29 procent som baseras på hur hög kreditgräns du vill ha, upp till 70 000 kronor. Fairlo tar inga övriga avgifter på sin kontokredit.

I regel är det enklare att få en beviljad kontokredit utan UC eftersom din UC-score inte kommer synas i upplysningen.

Långivare som använder alternativa kreditupplysningsföretag ställer också vanligtvis lägre krav på låntagarna. Exempelvis kan du med betalningsanmärkning vara välkommen att ansöka.

Skillnaden mellan kontokredit och lån

Skillnaden mellan en kontokredit och ett traditionellt lån är att du bara betalar ränta för de pengar du väljer att använda på en kontokredit.

Om du exempelvis har en kontokredit på 50 000 kr, men bara nyttjar 10 000 kr, betalar du bara ränta för de 10 000 kronorna du tagit ut från kontot. När du tar ett lån på 50 000 kr betalar du istället ränta på hela summan från dagen du får tillgång till hela summan.

Om du blir erbjuden samma ränta på en kontokredit och ett lån kan det därför vara mer förmånligt med en kontokredit.

Räntorna skiljer sig åt då kontokrediter ligger mellan 7,9 - 44 procent och traditionella privatlån ligger mellan 5,00 - 33,99 procent. Med privatlån kan du också låna större belopp, upp till 600 000 kronor medan kontokrediter går upp till 70 000 kronor.

Kraven som ställs på dig som låntagare kan också skilja sig en del. Det är vanligare att personer med svag kreditvärdighet kan bli beviljad en kontokredit än ett traditionellt privatlån.

Skillnaden mellan kontokredit och kreditkort

En kontokredit är kopplad direkt till ditt bankkonto där du kan göra uttag, medan ett kreditkort är ett separat betalkort du kan använda för köp eller ta ut kontanter.

Räntorna är förhållandevis lika, men kreditkort erbjuder större flexibilitet med andra förmåner som bonus, försäkringar och möjlighet till delbetalning av köp.

Kraven skiljer sig en del åt till att bli beviljad. I princip alla kreditkort gör kreditupplysning via UC, medan det är vanligare med alternativa kreditupplysningsföretag vid ansökan av kontokredit.

Betalningsanmärkningar godkänns väldigt sällan vid ansökan av kreditkort, medan det i många fall kan förbises vid ansökan av kontokredit.

Kostnader för kontokredit

Räntekostnaden beräknas endast på det belopp du faktiskt använder, även kallat dispositionsränta. Från och med den dagen du gör ett uttag från kontokrediten kommer du då betala ränta på det beloppet. En kostnadskalkyl för en kontokredit skulle kunna se ut enligt följande:

KontokreditExempel
Kreditgräns50 000 kr
Utnyttjat belopp20 000 kr
Effektiv ränta20 %
Kostnad per månad333 kr
Kostnad per månad beräknas enligt (20 000 x 0,2) / 12

Beroende på hur länge du har din kredit utestående desto dyrare blir det. Om du betalar tillbaka den nyttjade krediten i exemplet efter en månad har det endast kostat dig 333 kronor.

Vanliga bankavgifter avseende kontokredit

Det finns tre huvudsakliga bankavgifter när det kommer till kontokrediter; uppläggningsavgift, uttagsavgift och administrationsavgift.

En del kontokrediter är helt avgiftsfria, läs därför igenom villkoren noga för att se vad som gäller för den kredit du väljer. Du kan också jämföra den effektiva räntan, där är nämligen både ränta och avgifter för krediten inräknad.

Uppläggningsavgift

  • Engångsavgift för beviljade och uppstart av krediten
  • Avgiften varierar mellan 0 - 1 000 kronor
  • Finns det en uppläggningsavgift betalas den även om du senare inte använder krediten

Uttagsavgift

  • En avgift som tas när du gör ett uttag från krediten
  • Avgiften kan variera mellan 0 - 300 kronor

Administrationsavgift

  • Kan vara årsvis eller månadsvis
  • Månadsavgift varierar generellt mellan 0 - 100 kronor
  • Årsavgift varierar generellt mellan 0 - 1 000 kronor

Vanliga krav för kontokredit

  • Ålder
    Generellt sett behöver du vara myndig, alltså minst 18 år gammal för att bli godkänd.
  • Inkomst
    En fast inkomst på normalt minst 10 000 kronor i månaden behövs för att kunna återbetala krediten.
  • Kreditvärdighet
    En bra kreditvärdighet och god kredithistorik ökar chanserna till beviljad kontokredit.
  • Folkbokföring
    Du behöver vara folkbokförd i Sverige för att kunna ansöka om en kontokredit.
  • Bankkonto
    Det krävs i regel att du har ett svenskt bankkonto som kontokrediten kan kopplas till.
  • Skulder
    Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.

Process för en kontokredit

När det kommer till ansökningsprocessen innefattar det en sedvanlig kreditprövning för att banken ska kunna bedöma din kreditvärdighet och fastställa din kreditgräns.

Gällande kreditvärderingen finns det kontokredit utan UC och med UC. Kontokrediter utan kreditupplysning hos UC kommer ofta till högre ränta och avgifter eftersom de inte tar ut lika mycket information om din ekonomiska bakgrund, och därmed tar en större risk i att bevilja krediten.

Ansökan gör du enklast via långivarnas hemsida och där hittar du också mer ingående information om din valda kontokredit.

Utnyttjande av kredit

När du beviljats en kontokredit kan du använda pengarna efter behov. Du kan ta ut pengar upp till din kreditgräns och ofta har du tillgång dygnet runt.

Räntor och avgifter

Räntan på en kontokredit beräknas endast på det utnyttjade beloppet. Räntesatsen och avgifterna skiljer sig beroende på din ekonomiska situation och din valda långivare.

Återbetalning

Återbetalningen för en kontokredit är ofta flexibel. Du kan välja mellan att betala tillbaka hela beloppet på en gång eller göra mindre betalningar över tid. Tänk på att försöka göra regelbundna återbetalningar för att dina räntekostnader inte ska dra iväg.

Tips och råd om du vill ha en kontokredit

För att dra ner på räntekostnader bör du alltid eftersträva att återbetala din kontokredit så fort du får möjlighet. Ju längre tid du har utestående kredit desto dyrare kommer det bli.

Se också till att jämföra olika kontokrediter innan du väljer en långivare. Det finns flera aktörer som är högkostnadskrediter och som tar onödigt hög ränta och dyra avgifter.

Spendera inte heller mer än du klarar av att betala tillbaka. En kontokredit kan vara en bra hjälp vid oväntade utgifter eller när det är tajt en viss period, men om du konsumerar saker du egentligen inte har råd med kan det bli jobbigt med återbetalningen.

Låna pengar kostar

Att låna pengar kostar alltid mer än att spara ihop själv och det kan också skapa en onödig stress om återbetalningen blir svårhanterlig.

Därför bör du alltid noga överväga om du ska låna pengar eller om du kan lösa det på något annat sätt. Det är inte att underskatta att spara ihop till den där nya datorn eller resan, det ger ofta en mer upprymd känsla när man väl får det man sparat ihop till.

Avstå om du har låg kreditvärdighet

Har du svag kreditvärdighet på grund av låg inkomst eller osäker anställning kan det vara bra att avstå en kontokredit. Vanligtvis får du då sämre villkor och det kan även bli svårt att återbetala lånet.

Du kan ansöka om lån med låg kreditvärdighet om du vet med dig att du kommer klara av att hantera kostnaden. Har du exempelvis ett sparande eller bara varierad inkomst på grund av timanställning men tjänar bra kan det vara ett alternativ.

Betalningsanmärkning indikerar underliggande problem

Har du en betalningsanmärkning indikerar det ofta ett underliggande problem med din privatekonomi som inte bör lösas med nya krediter. Ett alternativ kan då vara att ta hjälp från budget- och skuldrådgivningen via din kommun.

Men eftersom en betalningsanmärkning kan ligga kvar i upp till tre år finns det möjlighet att du redan styrt upp de problemen. Då finns det långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkning, men du får räkna med sämre lånevillkor än om du väntar ut din anmärkning.

Det finns inget lån som beviljar alla

Även om kontokrediter och särskilt kontokredit utan UC beviljar fler ansökningar än traditionella långivare, finns det ingen som kan bevilja alla. Det finns krav på att göra en kreditprövning på den som ansöker om lån och göra en bedömning över om den kommer klara av lånekostnaderna.

Se till att du uppfyller kraven hos den långivare du väljer för att ha störst chans till att bli beviljad. Kontokrediter är i kategorin av lån som beviljar alla, men du behöver ändå uppfylla grundkraven för att bli godkänd.

Att välja rätt kontokredit för just dig

För att avgöra vilken kontokredit som kan komma att passa dig bäst behöver du fundera över några punkter. Vi skulle rekommendera att du jämför:

  • Räntor och avgifter
    Jämför räntor och avgifter för att hitta det bästa alternativet för dig. Låg ränta är såklart ofta bra, men var också uppmärksam på avgifter som uttagsavgift eller uppläggningsavgift.
  • Kreditgräns
    Tänk över vad du behöver för kreditgräns. Är det för att täcka oväntade avgifter kan kanske en lägre kreditgräns räcka. En högre kreditgräns kan vara lockande men det leder också till ökad skuldsättning.
  • Flexibilitet och villkor
    Läs igenom villkoren noggrant. Framförallt kanske gällande återbetalning och hur flexibel den är. Titta på om det exempelvis finns möjlighet till betalningsfri månad eller att återbetala hela beloppet utan extra kostnad.
  • Kundservice och användarvänlighet
    En tillgänglig kundsupport vid eventuella problem kan hjälpa mycket för en positiv upplevelse. Även hur användarvänligheten är kan påverka, såsom om du enkelt har tillgång till kontokrediten online eller via en app.
  • Recensioner och kundomdömen
    Sök efter recensioner och kundomdömen via stora recensionssidor för att bilda dig en uppfattning om kreditgivaren. Exempel på bra sidor är Trustpilot och Google Reviews.

Jämför den effektiva räntan på kontokrediten

När du ska ansöka om en kontokredit anges oftast räntan som en procentsats av det uttagna beloppet.

Du ska titta mest på den effektiva räntan eftersom den synliggör den totala kostnaden för lånet inklusive samtliga avgifter.

Den effektiva räntan skapar en mer rättvis bild av vad ett uttag från kontokrediten faktiskt kommer kosta dig. Både räntan och avgifterna ska då vara inräknade, som i exempelbilden nedan:

Effektiv ränta
I den effektiva räntan ingår både ränta och avgifter.

Så jämför vi och betygsätter kontokrediter

Betygssystemet är byggt med en procentuell viktning mot totalbetyget utefter hur viktig varje parameter är. Betygsskalan går från 0 - 5 och när alla parametrar är invägda får vi ett totalbetyg.

  • Godkända lån (30 %)
    Vi tittar på hur stor kredit du kan ta och under hur lång tid. Även om det finns möjlighet att låna tillsammans.
  • Nominell snittränta (20 %)
    Genom att addera den lägsta nominella räntan med maxräntan och sedan dela på två får vi fram snittet. Exempelvis med en långivarae som erbjuder räntespann 8 - 40 % blir snittuträkningen (8 + 40) / 2 = 24. Låg ränta ger högt betyg och hög ränta lågt betyg.
  • Avgifter (20 %)
    Vi har adderat samtliga avgifter utöver räntan på varje kontokredit och på det viset fått fram en totalavgift att utgå ifrån. För toppbetyg i vår mall ska avgifterna vara 0, kommer avgifterna upp över 1 000 kronor blir det bottenbetyg.
  • Kreditspann (10 %)
    Hur mycket eller lite man kan låna har vi även vägt in i totalbetyget. Vi har alltså tagit maxgränsen för kreditkontot minus minimigränsen. Ett brett spann ger högre betyg eftersom det kan passa fler lånesyften.
  • Betalningsanmärkning (10 %)
    En stor del i denna kategori är att låntagarna vill hitta en kontokredit där de blir beviljade. Därav har vi valt att väga in en aspekt som att man kan låna trots betalningsanmärkning som positivt.

    Vid exempelvis en skilsmässa eller andra större livsförändringar kan vem som helst hamna i ekonomiska bekymmer. Då är det bra att det finns långivare som kan se till helheten istället för att se historian som svart och vit.
  • Erbjuder alternativ kreditupplysning (10 %)
    Om långivaren kan erbjuda en alternativ kreditupplysningsmetod en UC ger det ett högre totalbetyg. Vi har valt att lyssna på marknaden som ofta efterfrågar det.

    Eftersom långivare som tar UC ofta kan ge bättre villkor när de tar UC har vi ändå valt att vikta denna parameter lågt för totalbetyget.

Vanliga frågor och svar om kontokredit

Vad innebär en kontokredit?
Med en kontokredit får du en förutbestämd kreditgräns som du kan göra uttag ifrån vid behov. Det kan fungera väl som en reserv när du inte kan täcka dina utgifter tillfälligt. Vanligtvis debiteras du endast ränta för det belopp du faktiskt använder av kontokrediten. Det vill säga om du har en kontokredit på 50 000 kr men bara använder 10 000 kr av dem, är det endast för 10 000 kr du behöver betala ränta.
Vad är skillnaden mellan kontokredit och ett vanligt lån?
Med ett traditionellt privatlån får du en summa som du återbetalar enligt en fast plan. Med en kontokredit får du istället en flexibel buffert att använda och återbetala vid behov inom kreditgränsen.
Hur ansöker jag om kontokredit?
Det vanliga idag är att man ansöker online via ett formulär. Där fyller du i uppgifter om din ekonomiska situation och sedan gör kreditbolaget en bedömning av om du blir beviljad krediten eller inte.
Vad kostar det med kontokredit?
Räntan för kontokredit ligger idag mellan 7,90 - 44,0 procent. Avgifter som uppläggningsavgift, uttagsavgift eller administrationsavgift kan också tillkomma. Kostnaderna för en kontokredit varierar dock beroende på vald långivare och din kreditvärdighet. Räntan kan vara rörlig eller fast och det kan också tillkomma avgifter hos vissa aktörer. Det bästa sättet att se vad kontokrediten faktiskt kostar är att titta på den effektiva räntan. Där ska både ränta och avgifter ingå.
Kan jag ändra min kreditgräns?
De flesta kreditinstitut tillåter att man kan öka eller sänka sin kreditgräns vid förfrågan. Så länge du har påvisat att du kan hantera krediten bör det inte vara några problem om du kontaktar din långivare.
Hur betalar jag tillbaka på min kontokredit?
Vanligtvis gör du månatliga återbetalningar baserat på det belopp du använt. Ofta förekommer det en minimiåterbetalning, men det är alltid bra att återbetala mer om du kan. På det viset minskar du de totala räntekostnaderna.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi