Högre räntor under 2023 – så påverkas bolåneräntorna

Uppdaterad 31 mars 2023
Tobias Pettersson
Skriven av
Tobias Pettersson
Högre räntor på bolån

Riksbanken höjde styrräntan med ytterligare 0,50 % till 3,0 % den 9 februari 2023 – den högsta räntan på 15 år. Bankerna har fortsatt att höja bolåneräntorna och nu slår det brett hos alla banker, både för kortare lån och längre bindningstid.

Bankernas listräntor för bolån, april 2023

LägstHypoteket3,93 %
SBAB4,17 %
Ikano Bank4,46 %
Swedbank5,14 %
Nordea5,14 %
Skandia4,79 %
Danske Bank4,89 %
SEB4,99 %
Länsförsäkringar5,14 %
Handelsbanken4,94 %
Landshypotek4,45 %
ICA Banken4,54 %
Ålandsbanken5,05 %
Uppdaterad 22 mars 2023

Hypoteket erbjuder alla sina kunder en ränta ner till 3,93 %Hur låg räntan kan bli beror på hur stort bolånet är och vad belåningsgraden blir.

Bankernas bolån varierar som sagt mycket just nu. Vissa banker har höjt sina räntor mer än andra. Samtidigt har långivarna olika bra rabatter beroende på din ekonomiska situation. Därför är det smart att jämföra vad bankerna kan erbjuda just dig.

Zensum hjälper dig att hitta den bästa räntan för just din bostad. När du använder deras tjänst kan du göra en bolåneansökan så vänder sig Zensum till flera banker som är anslutna till deras tjänst.

Testa Zensums bolånejämförelse för att se vilken bank som erbjuder bäst ränta för din bostad:

Riksbankens motivation för den höjda räntan

Stefan Ingves säger på Riksbankens pressträff att prisökningarna i Sverige just nu är de högsta sedan början av 1990-talet.

– Företagen planerar att fortsätta höja priserna om man ser till företagens prisplaner, säger Ingves.

Inflationen anledningen till höjningen

Flera experter trodde att den högre räntan skulle bli 0,50 %. Så blev det alltså inte. Ingves motiverar höjningen:

– För att värna inflationsmålet höjer vi räntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Det mest troliga är att räntan behöver höjas ytterligare i början av nästa år för att stanna någonstans nära 3 procent de kommande åren. Men det råder mycket stor osäkerhet kring inflationsutvecklingen, och räntebanan är en prognos och inte ett löfte.

Högre räntor och inflation

Bankerna fortsätter med högre räntor

Många av storbankerna höjde sina listräntor redan i början av 2022. Bankerna har motiverat sina ökningar med bland annat stigande marknadsräntor och den nya riskskatten

När Riksbanken meddelande att man höjde styrräntan med ytterligare följde bankerna efter genom att höja sina bolåneräntor.

När bankerna höjer sina räntor kan det vara en bra idé att se över dina bolån – och flytta dem till långivare med lägre bolåneräntor. Vi har listat bankerna med bäst bolån just nu.

Skandia trodde i höstas att styrräntan skulle upp till 2,5 % till våren 2023

Men nu har styrräntan alltså landat på 3,0 %. Så här sa Elly Lorentzon på Skandia i höstas:

– Det vi ser är att Riksbankens styrränta kommer att fortsätta höjas under det närmaste halvåret från nuvarande 1,75%. Prognosen just nu är att styrräntan når 2,5% till nästa vår. Vad som händer därefter är svårt att sia om, det beror främst på inflationstakten. Jag tycker man gör klokast i att räkna med en bolåneränta om 4–5%, sedan får man vara glad om det inte blir så, Elly Lorentzon, bolåneexpert på Skandia.

Américo Fernández, privatekonom på SEB gav sin syn på hur styrräntan påverkar bolåneräntorna:

– Man kan alltid spekulera i hur en räntehöjning påverkar bolåneräntorna eftersom det väldigt sällan är en ett-till-ett-relation. Ofta har marknadsräntorna och vad som händer i USA större betydelse för vad som händer med de bundna bolåneräntorna. De bundna bolåneräntorna började gå upp redan under förra hösten, och när Riksbanken sedan började höja styrräntan i våras började även den rörliga tremånadersräntan att höjas.

Under hösten 2021 valde också många svenskar att binda sina bolån. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, uppgick i november den totala andelen bundna nya bolån på längre tid än tre månader till 57 %.

Det var den högsta nivån på många år. 2016-2018 låg den genomsnittliga andelen på drygt 30 %.