Ferratum – banken för dig som behöver låna pengar snabbt

Ferratum erbjuder lån till dig som behöver pengarna snabbt. Alla ansökningar görs online och du får svar direkt på SMS. Ingen säkerhet behövs och även du som betalningsanmärkningar får låna.

Ferratum logotypAnsök om lån
Uppdaterad 31 mars 2023
Susanne Österberg
Skriven av
Susanne Österberg
Tobias Pettersson
Granskad av
Tobias Pettersson

Sammanfattning av Ferratum

 • Kredit upp till 50 000 kronor.
 • Lägsta lånebelopp är 1 000 kronor.
 • Effektiv årsränta 51,84 %.
 • Tillåter betalningsanmärkningar.
 • Tar ingen kreditupplysning via UC
 • Godkänner betalningsanmärkningar
 • Lånar även ut till dig med minimal inkomst.
 • Ferratum Bank heter numera Multitude Bank
Ferratum omdöme av sms-lan

Finansvalps omdöme av Ferratum

★★★★★
★★★★★
2,4
Vårt betyg

På Finansvalp uppskattar vi att Ferratum är tydliga med att de erbjuder en högkostnadskredit. Och som sådan har den vissa fördelar.

Du ansöker online och får ett svar direkt. Eftersom granskningen av ansökningarna är automatisk och sker dygnet runt behöver du inte vänta på besked.

Vill du göra ett uttag betalas pengarna ut inom några timmar. Även under helgen förutsatt att du har ett konto i en bank som stödjer det.

Att du lånar avgiftsfritt är också fördelaktigt. Likaså att du kan betala av mer eller tillbaka hela beloppet när du vill. Och om du har en låg inkomst ligger det dig inte i fatet.

Det räcker med att du har deklarerat en årsinkomst på minst 24 000 kronor året innan för att du skall beviljas kredit.

Du kan ansöka även om du har betalningsanmärkningar

Vilket innebär att även exempelvis studenter eller egenföretagare kan få låna pengar. Att du som har betalningsanmärkningar är välkommen är också ett plus.

Ett dyrt lån

Men det här är ett snabblån, eller så kallat SMS-lån. Och det betyder att räntan är väldigt hög. Den effektiva räntan är hela 48,93 %. För den som kan finns det därmed klart bättre alternativ.

Trots att de skriver ut den faktiska räntan på hemsidan vill vi varna för att de exempel på lånekostnader som de anger inte stämmer. I själva verket kommer du att betala långt mer än vad de skriver.

Och även minsta månadsbelopp att betala är vilseledande. Detta eftersom lägsta belopp att betala per månad är 300 kronor. Skulle räntan på utestående saldo vara lägre än så får du alltså ändå betala mer.

Svåra att nå

Många kunder har klagat på att Ferratum är svåra att nå. Och vi på Finansvalp håller med om det. För att komma i kontakt med banken hänvisas du till WhatsApp eller Facebook messenger. Enligt hemsidan skall du också kunna chatta med dem.

Men när Finansvalp ville få svar på några frågor lyckades vi inte få tag på någon via chatten. Trots att den skulle ha varit tillgänglig enligt angivna öppettider.

Och det är svårt att hitta information. Även om de har en FAQ så är svaren inte särskilt uttömmande. Och att hitta bolagsinformation är inte heller det lättaste.

Till viss del kan det säkerligen förklaras med att de precis har bytt både ägare och namn.

Det kommer att ta ett tag innan det nya namnet sitter. Men det är också svårt att ta reda på mer om koncernen Multitude Group. Det faktum att de är registrerade i Malta riskerar att komplicera saker om du behöver hjälp.

För- och nackdelar med Ferratum

Positivt hos Ferratum

Negativt hos Ferratum

Callout block icon
Ferratum erbjuder en högkostnadskredit.
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.
Omdöme av Ferratum snabblån

Trustpilots betyg och omdömen av Ferratum

★★★★★
★★★★★
1,9
Trustpilot

Hos Trustpilot är Ferratums betyg dåligt. Det genomsnittliga omdömet, som är baserat på dryga 500 recensioner, är endast 1,9 av 5. Men alla är inte missnöjda. Lena skriver såhär:

" Jag är tacksam över hur smidigt detta varit och att Ferratum hjälpt mig i en krisig penningsituation. Ville lösa lånet idag och fick en länk inom ett par minuter som tydligt visade hur jag skulle göra. Visst är räntan hög men det får vi veta innan vi tar lån - och det är smslån. Tycker definitivt att Ferratum är seriösa. Tack för hjälpen!"

Och Lena är inte ensam om att påpeka att den höga räntan kommuniceras klart och tydligt redan innan du ansöker. Att de beviljar kredit även till dig som annars har svårt att få låna pengar lyfter Daniel och skriver:

"Varmt tack att ni kunde hjälpa en människa i nöd! Efter en längre tids sjukdom har jag levt på sparade pengar och kreditkort. Nu är jag tillbaka till arbete och betar av alla skulder jag dragit på mig.

Då åker man på ett par rotfyllningar såklart och man får bara nej och åter nej från alla oseriösa banker och kreditbolag när man behöver hjälp. Hade gett upp hoppet när jag hittade er på nätet. Gjorde en ansökan till er och ni godkände den utan problem! Tack!"

Förutom att många kunder anger den höga räntan när de lämnar ett dåligt omdöme tycks kundservicen vara en stor anledning till missnöje. De flesta poängterar att företaget är svåra att få tag på. Leif blev utsatt för ett bedrägeri. Såhär skriver han om sin upplevelse:

"Sämsta banken någonsin. Jag har blivit utsatt för en id-kapning där förövaren tog ett lån i mitt namn. Ringer man till dom hänvisar de till bedrägeri avdelningen som bara har mailadress. Det går inte att resonera med dom.

Polisanmälan är gjord mot förövaren men de vägrar att frysa lånet tills polisutredningen är klar. Polisen har varit i kontakt med dom, men de hänvisar till huvudkontoret på MALTA. De vill att polisen går via Europol, vilket är otänkbart. Tänk på vilka ni anlitar."

Läs alla omdömen om Ferratum hos Trustpilot.

Logga in på mina sidor Ferratum

Ferratum lån och räntor

Räntespann

Hos Ferratum finns bara en ränta. Det spelar alltså ingen roll vem du är eller hur mycket du lånar. Räntan är lika för alla. I skrivande stund är den effektiva årsräntan 48,93 %.

Räkneexempel på en ränta

Om du tar ett lån om 10 000 kr i 12 månader blir totala beloppet att återbetala 12 194 kr (snitt 1016 kr per månad). Effektiv årsränta är 48,93%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,4999985%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.

Hur mycket kan man låna av Ferratum

Hos Ferratum kan du ansöka om en kredit mellan 1 000 och 50 000 kronor.

Typer av tjänster du kan ansöka om hos Ferratum

Kontokredit

Ferratum erbjuder kreditlån med snabb utbetalning. Du kan bara ansöka via hemsidan, räntan är lika för alla och du får pengarna i stort sett direkt.

Hur hög månadskostnaden för ditt lån blir beror på lånebelopp och återbetalningstid. Minsta möjliga återbetalningstid är 4 månader och maximala är 46 månader. Varje månad betalar du 4,66 % av utestående saldo eller minst 300 kronor.

Samla dina lån

Att samla sina mindre lån och dyra krediter på ett ställe har blivit populärt. Och det finns många långivare som erbjuder tjänsten. På Ferratums hemsida finns en rubrik som kan tolkas som att även de hjälper dig att samla dina lån.

Men hos Ferratum kan du endast ta ett kreditlån på upp till 50 000 kronor. Och då räntan på deras kredit är mycket hög kan du få bättre hjälp att samla dina lån hos andra aktörer.

Visste du?
Pengarna betalas ut inom några timmar – även under helger hos många banker

Så går ansökan av kontokredit till

För att ansöka om en kredit hos Ferratum måste du vara minst 21 år och ha haft en årsinkomst på minst 24 000 kronor året innan du söker. Du får inte ha en aktuell skuld hos Kronofogden och inte fler än 6 betalningsanmärkningar.

Dessutom skall det ha gått minst 6 månader sedan du reglerade din senaste anmärkning. Alla ansökningar görs online på hemsidan.

Ansökan, steg för steg

 1. Välj lånebelopp.
 2. Fyll i för- och efternamn, personnummer, mobiltelefonnummer och e-postadress.
 3. Bekräfta att du tagit del av sekretessavtalet.
 4. Klicka i fortsätt för att identifiera dig.

Hur snabbt får man svar på sin ansökan?

Så snart du har fyllt i en ansökan görs en kreditupplysning. Om den är godkänd går det snabbt att både få svar via SMS och en utbetalning eftersom granskningen av alla ansökningar är automatiserad och sker dygnet runt.

Logga in på mina sidor hos Ferratum

Som kund loggar du in på Mina sidor med hjälp av bankID. Där kan du administrera ditt konto, se befintligt skuldsaldo samt ansöka om ytterligare lån.

Vanliga aviavgifter

När du lånar pengar från Ferratum betalar du varken uppläggningsavgift eller aviavgift. Trots att det inte framgår på hemsidan tillkommer troligtvis påminnelseavgift och inkassoavgift om du inte betalar i tid.

Se Ferratums reklamfilm

Summering av Ferratum

Företaget Multide Bank (f.d. Ferratum Bank)

Från och med 1 oktober 2022 blev Ferratum Bank Multitude Bank och en del av Multitude Group. Bolaget är ett kreditinstitut som har varit registrerade sedan 2014. Multitude Bank är licenserade på Malta och regleras av Europeiska centralbanken.

Läs mer om företaget.


Kontakta Ferratum

Öppettid kundtjänst:

 • Måndag - fredag: 09.00 - 17.00
 • Lördag: 10.00 - 17.00
 • Söndag: stängt

Hur kontaktar man dem om man vill överklaga?

Multitude Bank/Ferratum lämnar inte information om hur du kontaktar dem vid vare sig klagomål eller överklagan. Men om du kontaktar kundtjänst får du förhoppningsvis klara besked om hur du går tillväga.