Bäst bolån 2022 – banken har en ränta ner till 1,14 %

bästa bolånet bolåneränta 2022

Flera uppstickare på bolånemarknaden med bra boräntor gör att storbankernas räntor pressas allt mer. Samtidigt erbjuder utmanarna riktigt bra räntor. Vi listar de bästa bolånebankerna just nu.

– Jag rekommenderar alla som inte är svenska mästare i förhandling att byta till Hypoteket, menar Måns Axkull.

Jämför de bästa bolånen just nu

Bankernas bolån varierar mycket just nu. Vissa banker har höjt sina räntor mer än andra. Samtidigt har långivarna olika bra rabatter beroende på din ekonomiska situation. Därför är det smart att jämföra vad bankerna kan erbjuda just dig. Genom Ordna Bolån kan du med en bolåneansökan vända dig till flera banker som är anslutna till vår mötesplats.

Testa Ordna Bolåns bolånejämförelse, det är gratis.

Bankernas listräntor för bolån, maj 2022.

BankRörlig1 år2 år
Hypoteket1,24%1,49%
Swedbank2,74 %2,59 %2,94 %
Nordea2,50 %2,39 %2,79 %
Skandia2,41 %3,12 %3,82 %
Danske Bank2,64 %1,98 %2,68 %
SEB2,74 %2,64 %2,99 %
Länsförsäkringar2,64 %2,54 %2,99 %
Handelsbanken2,39 %2,24 %2,59 %
Landshypotek1,63 %1,59 %2,04 %
ICA Banken1,75 %1,73 %1,87 %
SBAB2,07 %2,47 %3,01 %
Ålandsbanken2,35 %2,25 %2,25 %
Uppdaterad 13 maj, 2022

Hypoteket erbjuder alla sina kunder en ränta mellan 1,14 % och 1,53 %. Om du får 1,14 eller 1,53 % beror på hur stort bolånet är och vad belåningsgraden blir.

Om du har haft bostaden en längre tid har värdet förändrats sedan du köpte det. Bostaden har alltså ökat i värde och din belåningsgrad har minskat sedan bolånet togs. När du fyller i ansökan ska du därför använda värdet för vad bostaden är värd idag, inte vad du köpte den för.

Flytta ditt bolån, ansök helt kostnadsfritt.


Hypoteket är en helt digital bolåneutmanare som utmanar storbankerna med lägre räntor och en enkel och smidig process. Hypotekets räntor är färdigförhandlade och alltid konkurrenskraftiga. Idag kan ett genomsnittligt hushåll spara över 10 000 kr per genom att flytta sitt bolån till Hypoteket.

Att flytta sitt bolån är enkelt eftersom Hypoteket tar hand om allt jobb. Hypoteket har dessutom Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Trustpilot.

”Jag rekommenderar alla att byta till Hypoteket”

En som har flyttat sitt bolån till Hypoteket är Måns Axkull. Genom att ta ett bolån av Hypoteket sparar Måns 30 000 kr per år.

– Hos Hypoteket sparar jag 30 000 kr per år och jag rekommenderar alla som inte är svenska mästare i förhandling att byta till Hypoteket, skriver Måns på Trustpilot.

Om du flyttar ditt bolån till Hypoteket får du alltså en rörlig ränta mellan 1,14 och 1,53 % just nu. Passa på att flytta ditt bolån till Hypoteket och sänk din låneränta nu.


bästa bolånet 2022
Om du tar ett bolån hos Hypoteket kan du spara 30 000 kr om året.


Vilket bolån som är bäst för dig beror på olika faktorer. Exempelvis vilken belåningsgrad du kommer få eller hur mycket pengar du kan placera hos långivaren. Beroende på dina förutsättningar ska du välja långivaren som passar din situation. Glöm inte bort att du alltid ska försöka förhandla med flera långivare innan du lånar pengar, även om vissa av långivarna har en fast låneränta för alla.

Bäst banken för bolån vid 15 % kontantinsats

För att få bäst bolån när du lånar 85 % av köpeskillingen är det smart att jämföra flera långivare. Det finns fler bra jämförelsesidor som hjälper dig att kolla upp bäst bolån under 2022. En bra grej med jämförelsesidor är att de ofta bara kräver en kreditupplysning för att kolla många långivare samtidigt.

Sen finns det flera långivare med riktigt bra räntor om du går in med mer kapital än de 15 % som krävs enligt lag. Det bästa exemplet på det är som vi nämnt Hypoteket. Men om det skulle vara så att du inte ens har råd med kontantinsatsen finns det möjligheter att låna till kontantinsatsen också, även om det inte är något vi skulle rekommendera eftersom att du får en högre månadskostnad eftersom att privatlån har högre räntor än de flesta bolåneräntorna.

Bästa bolånen för dig som kan gå in med en högre kontantinsats

Nedan listar vi några banker som lånar ut med bra räntor om du har på myckert pengar.

Hypoteket

Hypoteket är en helt digital bolåneutmanare som utmanar storbankerna med lägre räntor och en enkel och smidig process. Hypotekets räntor är färdigförhandlade och alltid konkurrenskraftiga. Därför kan ett genomsnittligt hushåll spara över 10 000 kr per genom att flytta sitt bolån till Hypoteket. Att flytta sitt bolån är enkelt eftersom Hypoteket tar hand om allt jobb. Hypoteket har dessutom Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Trustpilot.

Ansök om lånelöfte hos Hypoteket – få en ränta mellan 1,14 – 1,53 %.

Avanza Bolån+

Om du har möjlighet att finansiera 40 % av bostaden och ha en maximal belåningsgrad på60 % erbjuder Avanza en 1-årig ränta på 1,03 %. Du kan se direkt på hemsidan om du kan få lånet beviljat och till vilken ränta. Du behöver alltså inte göra en ansökan för att du ska kunna se aktuell ränta för just dig. Avanza Bolån+ kan däremot inte tecknas för nytt bolån utan bara för att omförhandla befintligt bolån och få en billigare boränta.

Nordnet

Nordnet har ”marknadens lägsta listränta” enligt dem själva med en boränta enda ner till 0,69 %. Men för att komma ner till 0,69 % krävs att du stoppar in hela 15 miljoner i kapital hos dem. Förmodligen inte något för dig med andra ord. Men om du däremot har möjlighet att spara 2,5 miljoner kronor hos dem börjar du komma i närheten av Hypotekets bolåneränta. Då får du nämligen 1,09 %. För att kunna ta ett lån av Nordnet behöver du vara privatkund hos dem och ha en så kallad aktie- och fonddepå.

Landshypotek

Landshypoteket blev utnämnd till ”Årets bolånebank 2019” av Villaägarnas Riksförbund. Anledningen till att de vann var för att de hade lägst ränta på flera olika löptider under det året. Lägst boränta får du om du har en belåningsgrad under 60 %. Men det går även att låna upp till 75 % av bostadens värde. 

Utveckling av bolånens räntor

Det har blivit billigare och billigare att låna till sin bostad senaste åren. Men nu pekar mycket på att den vänder uppåt. Därför, om du har möjlighet att förhandla om ditt bolån är det därför en bra tid att göra det nu. Riksbanken höjde reporäntan redan i början av 2022 till 0,25 %. Dessutom har Rysslands invasion av Ukraina skapat en osäkerhet kring vad som kommer hända med världsekonomin när Ryssland drabbas av hårda sanktioner. Därför kan det vara smart att binda din bolåneränta nu innan räntorna går upp ännu mer.

bäst bolån ränta 2021
Källa: SCB

Läs mer: Lägst bolåneränta just nu.
Skribent
Tobias Pettersson

Publicerad: 9 mars, 2021
Uppdaterad: 13 maj, 2022

Hem » Låna pengar » Bolån » Bäst bolån 2022 – banken har en ränta ner till 1,14 %

4 reaktioner på ”Bäst bolån 2022 – banken har en ränta ner till 1,14 %”

  1. Hej Marie!

   På grund av hur världsläget ser ut nu finns det en ökad osäkerhet kring den finansiella utsikten. FED höjde räntan under början av året vilket ledde till att de flesta svenska bankerna höjde sina listräntor. När Ryssland nu invaderat Ukraina och mängder av sanktioner mot landet blir en verklighet, samtidigt som USA stoppar importen av rysk gas skapas ytterligare en osäkerhet.
   Så, för att svara på din fråga kan det vara smart att binda en del av dina bolån för att säkra upp dina lånekostnader för att undvika en ökat ränta som är mer än vad din plånbok klarar av.

 1. Hej Martin,
  Det beror lite på vad du menar med att räntan ska gå ner under 1 procent. Om du syftar till Hypotekets bolåneränta är det svårt att sia om det. Det är inte omöjligt att en långivares bolåneräntor går ner under procenten, men det kan lika gärna vända uppåt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.