Låna pengar för att renovera – de tre smartaste sätten att låna


Det är många svenskar som tar ett lån för att renovera sin bostad. Det är nästan alltid en lönsam affär att låna pengar för att renovera bostaden eftersom att värdet på bostaden oftast ökar mer än det kostar att renovera.

Det billigaste alternativet att låna pengar för att renovera är vanligtvis att höja bolånet. Men om du inte har möjlighet att ta ett större bolån finns det fortfarande flera olika alternativ om du vill låna pengar för att renovera.

Du kan alltså finansiera en renovering med ett lån. Ett renoveringslån är ett lån som du tar om du behöver låna pengar för att renovera din bostad. Det är alltså möjligt att ta både lån med säkerhet och utan säkerhet när du ska renovera. Vi har listat de bästa privatlånen här.

Om du tar ett renoveringslån med säkerhet innebär det att du utökar ditt bolån. Det betyder att du oftast får en betydligt bättre ränta eftersom beloppet nu ingår i samma villkor som bolånet.

Du kan baka in renoveringslånet i bolånet om du har tagit ett bolån som är mindre än 85 % av bostadsvärdet. Mer om hur du utökar bolånet går vi igenom längre ner i den här artikeln.

Tar du istället ett renoveringslån utan säkerhet tar du i praktiken ett privatlån. Ett privatlån behöver nödvändigtvis inte bli så dyrt. Det är också ofta det enda alternativet om du vill låna under 100 000 kr. Vi går igenom varför det kan vara ett bra val här nedanför.

Låna för att renovera med ett privatlån

Om du inte kan belåna din bostad ännu mer kan ett privatlån vara en bra lösning. Och när du ska låna pengar för renoveringar under 100 000 kr kan vara svårt att utöka bolånet eftersom att de flesta bankerna vill att du lånar minst 100 000 kr.

Privatlån är alltså ett bra lån för renovering om du inte har möjlighet att öka ditt bolån. Fördelen är att du kan betala av hela eller delar av lånet tidigare utan någon extra kostnad, även om du har en avbetalningsplan. Det är en bra förutsättning om du exempelvis ökar din inkomst och kan skynda på avbetalningen.

Vi har listat de billigaste privatlånen.

Så, hur får man ett renoveringslån?

Det finns många långivare som lånar ut till renoveringar. Men om du är Coop-medlem kan du ansöka om ett privatlån för att låna till renoveringen och få 1 % rabatt på räntan. På så sätt får du ett renoveringslån med en bra rabatt och som har många fördelar, exempelvis; ingen uppläggningsavgift och amorteringsfri första månad. Klicka här för att göra en ansökan hos Coop och få svar direkt.

Sju anledningar att ta ett Coop Privatlån:Låna pengar för att renovera med en byggnadskredit

Om du planerar att låna till renovering där renoveringskostnaden överstiger 600 000 kronor kan du ta en byggnadskredit. Under tiden renoveringen pågår tar långivaren ut en (eventuell) avgift och låneränta. Sedan läggs lånet om till ett bolån.

Med en byggnadskredit har du hela finansieringen klar och du betalar bara ränta för den del av krediten du använder vartefter bygget framskrider. Med byggnadskrediten behöver du inte amortera under byggtiden. Det här är alltså ett bra alternativ om du planerar att renovera för mer än 500 000 kronor.

Utöka bolånet

Att utöka bolånet du redan har är normalt sätt alltså det billigaste alternativet. Du kan maximalt belåna din bostad till 85 % av bostadens marknadsvärde. Kom ihåg att om du ska belåna bostaden kan pantbrevet (för huset) eller pantsättningen (för bostadsrätt) medföra avgifter. Det kan också innebära att du måste amortera mer enligt amorteringskravet.

Tack vare ROT-avdraget blir renoveringen billigare

Glöm inte att nyttja ROT-avdrag när du ska renovera din bostad. Med ett ROT-avdrag kan du få upp till 30% betalat av staten på arbetskostnden. Detta avdrag får dock inte överstiga 50.000kr.

För att kunna använda ROT-avdraget måste du anlita en hantverkare med F-skattsedel och att du anmäler till hantverkaren att du önskar ROT-avdrag på arbetet. Du måste även äga bostaden och bo i bostaden arbetet utförs i.

Så mycket får du dra av på ROT (och RUT)

ROT- och RUT-avdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år. Oftast får du hjälp av den som utför arbetet så att det tas upp i din deklaration. Du läsa mer om ROT-arbete hos Skatteverket.

Skribent
Tobias Pettersson

Uppdaterad: 18 januari 2023

Hem » Låna pengar » Låna pengar för att renovera – de tre smartaste sätten att låna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.