Se lån som matchar dina valDet är inte en personlig rådgivning, verktyget hjälper dig bara se vilka lån som matchar dina val baserat på långivarens grundkrav.
Innehåller reklamlänkar
Vi vill hjälpa dig fatta välinformerade beslut
Som du ser är sidan helt befriad från störande reklam. Istället erhåller vi ersättning från ett flertal partners när vi förmedlar kunder till dem genom så kallade affiliatelänkar. Ersättningen kan i vissa fall påverka hur produkter visas på siten, men vårt redaktionella arbete är oberoende utan att påverkas av externa aktörer.
Företagslån och finansieringsstrategi med Alexis Kopylov
Uppdaterad 3 juni 2024
Skriven av
Joakim Westman
Joakim Westman
Joakim är ekonomijournalist med dubbla kandidatexamen från Uppsala Universitet. Han har en kandidat i Företagsekonomi med inriktning internationell business och marknadsföring, samt en inom Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik.
Alexis Kopylov är vd och en av grundarna till DBT Capital. DBT grundades 2017 och har riktat in sig på företagsfinansiering för små- och medelstora företag.
Nyligen ingick DBT ett avtal med Europeiska Investeringsfonden för att främja tillväxtföretag som riktar in sig på hållbarhet, digitalisering och innovation.
Förutom det samarbetet, delar också Alexis med sig av bra kunskap och råd kring hur man bör tänka kring företagsfinansiering.
Intervjun sammanfattad
Grundläggande principer vid företagsfinansiering
Vi frågade Alexis vad han tycker man behöver tänka på innan man väljer finansieringsmetod till sitt företag. Till att börja med menar han att vi i Sverige är väldigt duktiga på att använda riskkapital som metod.
Det betyder alltså att man får in kapital i utbyte mot aktier i bolaget. Han hänvisar även till hur Eurpeiska Investeringsfonden gör rapporter om detta varje år och där är vi klart bäst i Sverige.
Däremot när det gäller lånefinansiering är Sverige inte ens med på topp 10. Fördelen med företagslån är just att man själv kan behålla stora delar av bolaget utan att ge bort för stora delar av ägandeskapet, menar Alexis.
Den kanske viktigaste frågan man bör ställa sig enligt Alexis är vad man vill finansiera. Eftersom företagslån är flexibla behöver du fundera över vad du är ute efter.
Handlar det om att investera i nya maskiner kan det krävas längre finansiering, medan om du behöver köpa lagerplats eller om ditt bolag behöver efterleva nya krav kan det fungera annorlunda. Det positiva är att om du har ett tydligt syfte kan företagslånet anpassas efter ditt företag situation.
Skillnaden mellan riskkapital och företagslån
Den stora skillnaden mellan företagslån och att ta in riskkapital är kostnaden. Kostnaden för ett företagslån är tydlig i form av ränta, medan riskkapital och att ge iväg aktier kan vara svårvärderat direkt.
Alexis menar att en stor skillnad också ligger i hur man ser på bolaget. En riskkapitalist tittar mer på hur bra det kan bli i framtiden för att avgöra om det är värt deras investering. En kreditgivare tittar istället på hur bra det minst behöver bli för att få tillbaka de lånade pengarna, inklusive räntan.
Därav blir det två olika pitchar, en investerare vill höra hur bra det kan bli och gärna på lång sikt. En kreditgivare vill mer se till att de kan få tillbaka sina pengar under den givna kredittiden.
Hur gör man en bra ansökan om företagslån?
Enligt Alexis behöver det egentligen inte vara alltför krångligt att göra en ansökan om företagslån. Det finns två viktiga punkter man behöver ha med sig för att ha god chans att bli beviljad:
Tänk över syftet med lånet Syftet kan påverka många apsekter av lånet. Exempelvis hur lång kredittid du behöver, lånebelopp, villkor och det ger även bra inblick för långivaren.
Affärsplan och ekonomisk historik Den viktigaste biten för långivarna är att de vill förstå ditt bolag och för att kunna göra en bra bedömning behöver de data. Ju mer information du kan delge desto bättre är det.
Jämförelse av räntor och villkor vid företagslån
Något vi själva märkt när vi skriver om företagslån är att räntor och villkor inte är publika på samma sätt som vid privatlån eller bolån. Därav kan det vara något krångligare att veta vilken långivare man ska välja.
Alexis menar att det är för att företagslån är mer komplext än exempelvis ett bolån. För bolån finns det mer standardiserade förutsättningar som belåningsgrad, löptid eller återbetalning.
Företagslån blir mer unika där man behöver väga in vad företaget kan erbjuda för säkerheter, var de är på riskskalan eller hur mycket man behöver låna.
Alexis menar såklart att företagare ska betala skäliga räntor och ett tips är att kolla med andra företagare. Han tycker också att man ska kräva en tydlig prissättning när man väl ansöker om företagslån.
Det kanske allra viktigaste enligt Alexis är att man tittar på vad man betalar i förhållande till vad man förväntar sig för avkastning på investeringen.
Olika typer av säkerheter vid företagslån
Det finns flera olika saker som kan fungera som säkerhet vid ett företagslån. Alexis menar att de vanligaste säkerhetspaketen man brukar prata om är:
Företagsinteckningar Fungerar som en turordning på tillgångarna om bolaget skulle försättas i konkurs. Det kan då tas säkerhet i exempelvis kundfordringar eller maskiner.
Moderbolagsgaranti Om det finns ett moderbolag kan det fungera som säkerhet.
Fasta tillgångar Maskiner, fastigheter och liknande.
Personlig borgen En person som är ansvarig om något skulle hända. Det viktiga här är att se till att den är beloppsbegränsad, menar Alexis.
Bolag i startgroparna
Alexis bekriver hur man brukar prata om "finansieringskurvan". För bolag som är i en tidig fas behöver man kanske först se till att man är på banan och har siffror att visa upp för en kreditgivare.
Det beror också såklart på vad man är för typ av bolag. Är det ett konsultbolag kanske man inte ens behöver extern finansiering exempelvis.
Men tipset från Alexis är att man i början behöver ta mer finansiering från sig själv för att vid ett senare skede, när man har mer på benen, kunna ansöka om ett företagslån. På det viset fungerar företagslån bättre senare när man vill accelerera bolaget till nästa nivå.
De viktigaste faktorerna för att lyckas som företagare
Alexis poängterar tre viktiga aspekter för att lyckas som företagare – fokus, ordning och reda samt teamet.
Med fokus menar han att man bör se till att bli bäst i världen på en grej och inte vara för spridd i verksamheten. Blir man superbra på en grej kommer både marknaden, kunder och utvecklingen vara lättare att följa.
Ordning och reda i likividtet, avtal och siffror minimerar risk och skapar trovärdighet. Det finns till och med värdeskapande i det och vid en eventuell försäljning kan det finnas premier att hämta om man har ordning på sina siffror.
Den sista punkten att fokusera på är teamet. Det är ju faktiskt det som är bolaget, det består av människor. Har du bra medarbetare är chansen att lyckas större och du har även bättre chans att behålla värdefull kompetens.
Europeiska Investeringsfonden (EIF) grundades med syftet att stimulera ekonomisk tillväxt. Främst genom att tillgängliggöra kapital för fler bolag via offentliga medel.
Målet med garantiprogrammet är att främja företag som strävar efter tillväxt och samtidigt stödjer initiativ på områdena innovation, digitalisering och hållbarhet.
Med det nya samarbetet har DBT chansen att låna ut 285 miljoner kronor till svenska tillväxtföretag, samtidigt som de kan erbjuda bättre lånevillkor.