Innehåller reklamlänkar

Betalningsföreläggande – såhär fungerar det

Uppdaterad 17 maj 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman

Betalningsföreläggande är ett juridiskt förfarande som används om en person eller ett företag vill driva in en obetald skuld från en annan person eller företag. Den som vill ansöka om betalningsföreläggande gör det hos Kronofogden.

Det kostar 300 kronor att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden och du som vill kräva in pengar (borgenären), behöver först ha ställt krav på den som är skyldig pengar (gäldenären).

Såhär går det till – steg för steg

1. Ansökan

Borgenären skickar in en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden.

2. Delgivning

Kronofogden delger gäldenären betalningsfläggandet. Det innebär helt enkelt att den som är skyldig pengar får ett meddelande att ansökan om kravet på betalning har skett.

3. Svar

Gäldenären har en viss tidsperiod att svara på betalningsföreläggandet, vanligtvis 10 dagar. Alternativen inom tidsperioden är då att betala skulden eller bestrida skulden.

4. Beslut

Om gäldenären inte skulle svara på betalningsföreläggandet eller om man inte når en överenskommelse, kan Kronofogden fatta beslut om att skulden fastställs och blir verkställbar ändå.

Det kan leda till utmätning där Kronofogden kan ta egendom från gäldenären för att täcka skulden. Därför är det väldigt viktigt att som låntagare se till att det finns täckning för återbetalningen innan man tar exempelvis ett privatlån.

Hur du hanterar ett betalningsföreläggande

Om du skulle delges ett betalningsföreläggande är det viktigt att du noga läser igenom villkoren. På det viset får du en förståelse för vad du är skyldig och varför.

Är det något du missat eller om du vet med dig att betalningsföreläggandet är korrekt är det allra bästa att lösa skulden inom den angivna tidsperioden. Då undviker du ytterligare åtgärder.

Om du däremot inte håller med ska du bestrida skulden. Du skickar bestridandet Kronofogden, det kan leda till att ärendet tas upp i tingsrätten.

Skulle det vara så att du har svårt att betala är det bra om du kontaktar borgenären och säger som det är. I en del fall kan ni komma överens om en återbetalningsplan även efter betalningsföreläggandet utfärdats.

Tycker du att det är krångligt och kanske höga summor bör du överväga att söka juridisk hjälp. De har erfarenhet och kan ge dig vägledning och stöd genom hela processen.

Hur man undviker betalningsföreläggande

Den kanske uppenbara men inte alltid helt lätta saken är att hålla koll på dina räkningar. Att låna pengar innebär alltid att du behöver ha en plan för återbetalningen. Har du struktur där du betalar i tid och kanske sätter upp automatiska betalningar minskar risken drastiskt.

Kommunikation är också otroligt viktigt för att undvika betalningsföreläggande. Får du problem med att betala en skuld bör du kontakta borgenären fortast möjligt.

Många är villiga att diskutera avbetalningsplaner eller andra lösningar innan man tar det vidare till andra instanser. I slutändan vill de flesta bara ha skulden betald, om du visar vilja och påvisar att du försöker är många mer behjälpliga än man tror.

Dra inte på dig skulder i onödan

Märker du att skulderna växer och det blir svårt att hantera kan det vara läge att söka hjälp från skuldrådgivare eller ekonomisk rådgivare.

För stöd
För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi