Se lån som matchar dina valDet är inte en personlig rådgivning, verktyget hjälper dig bara se vilka lån som matchar dina val baserat på långivarens grundkrav.
Innehåller reklamlänkar
Vi vill hjälpa dig fatta välinformerade beslut
Som du ser är sidan helt befriad från störande reklam. Istället erhåller vi ersättning från ett flertal partners när vi förmedlar kunder till dem genom så kallade affiliatelänkar. Ersättningen kan i vissa fall påverka hur produkter visas på siten, men vårt redaktionella arbete är oberoende utan att påverkas av externa aktörer.
Så bör du tänka kring investeringar idag – med Albin Kjellberg
Uppdaterad 3 juni 2024
Skriven av
Joakim Westman
Joakim Westman
Joakim är ekonomijournalist med dubbla kandidatexamen från Uppsala Universitet. Han har en kandidat i Företagsekonomi med inriktning internationell business och marknadsföring, samt en inom Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik.
Vi tog en frågestund med Albin Kjellberg som har över 10 års erfarenhet av investeringar. Så bör du tänka i det nya ekonomiska läget, så gör du för att komma igång. Ta del av de bästa tipsen!
Investeringar och börsen kan vara en djungel om man inte är insatt än. Vi tar råd av Albin Kjellberg för att reda ut var man ska börja någonstans.
Vi frågar bland annat om aktie- och fondinvesteringar i dagens ekonomiska läge. Hur man startar igång. Om fondrobotar är något att ha. Är traditionella sparkonton bra nu med höjd ränta och mycket mer.
Intervjun sammanfattad i korta drag
Albin om investeringar i dagsläget
– Det kanske till och med är bättre läge nu för dem som inte har investerat under lång tid och hunnit bygga upp en buffert.
Det kan också vara lättare nu att hitta de bolag som är värda att investera i:
– När allt går bra måste man våga ta risker där det ser ut som tåget redan har gått. I lite sämre tider är det snarare bolag som har rimliga värderingar och inte så mycket skuld som går bra. Hittar man bolag med bra marginaler fungerar det ofta bra.
Nästa år höjs skatten på ISK ytterligare
Albins tips är ändå att ISK är bra, även om det skattemässigt börjar bli tveksamt. Förut var investeringssparkonto överlägset men glappet minskar om man jämför med aktie- och fonddepå.
Man bör inte heller underskatta att det är mer lätthanterligt med ett investeringssparkonto enligt Albin, framförallt att man sliper deklarera.
Traditionella sparkonton
När vi frågar Albin om traditionella sparkonton som nu får allt högre sparräntor, framförallt hos nischbankerna svarar han:
– Det är väldigt bra att traditionella sparkonton är med och spelar igen. När räntorna var 0 var det mycket pengar som kom till börsen fast de kanske inte ville vara där. Nu kan det bli mer balans då en del pengar dras tillbaka till räntor.
Han tycker att för långsiktigt sparande bör man spara på börsen, men att traditionella sparkonton framförallt passar sig till buffertsparande.
Det behöver man också ha om diskmaskinen går sönder eller bilen ska repareras. Det sparandet ska aldrig vara på börsen menar Albin, där behöver man vara mer långsiktig.
Fondrobotar
– Det kanske låter konstigt men jag tycker det är ett toppenalternativ för den som inte tycker det är så kul med sparande.
I och med att alla behöver ett sparande men inte alla tycker det är kul, kommer fondrobotar väl till pass. Man kan egentligen sätta in sina pengar där, släppa det i flera år, för att sedan titta till vad som hänt.
Amortera eller investera
Enligt Albin är det en formel som inte behöver vara alltför svår. Avvägningen görs genom att väga dina bolåneränta mot hur mycket avkastning du kan få på börsen.
Är avkastningen högre än din bolåneränta, ja då borde man rent tekniskt investera pengarna istället. Men han påpekar också hur ekonomi inte handlar om att maximera varje krona:
– Man kanske har ont i magen över sitt bolån. Då är det mycket rimligare att amortera av sitt bolån, om det hjälper en att sova gott på natten. Man behöver gå till sig själv och fråga vad man mår bra av.
Vad är dina tankar kring kryptovalutor?
– Jag gillar krypto som företeelse och jag förstår poängen. Det kommer troligen fylla mycket funktioner i framtiden och det gör det redan idag. Jag har dock inga investeringar i det själv i dagsläget eftersom jag inte är tillräckligt insatt, men jag tycker det är intressant att följa.
Vad konsumerar man för att hålla sig uppdaterad?
Bästa tipsen är X (gamla Twitter) som enligt Albin har ett bra finanscommunity. Annars finns det många bra poddar eller skrifter som Dagens industri och Affärsvärlden.
Dina tankar kring kreditkort?
– Jag tycker att man i allra största möjliga mån ska undvika att låna till konsumtion. Vet man däremot med sig att man kan hantera ett kreditkort och betala varje månad i tid är det bra. Det kommer med mer förmåner som bättre försäkringar eller olika typer av bonussystem.
Vårt tips är att man även här testar sig fram. Möjligen börja med en mindre kreditgräns om du vet med dig att det kan dra iväg när pengarna inte dras direkt.
Och som Albin säger, låna inte för att köpa en ny mikro eller spis. Då är det bättre att spara ihop till det. Sedan kan du ändå betala med kreditkortet för att få bonusen, men se då till att du har täckning när fakturan kommer.
Testa dig fram för att komma igång med investeringar. Gärna med en summa du kan avvara.