Se lån som matchar dina valDet är inte en personlig rådgivning, verktyget hjälper dig bara se vilka lån som matchar dina val baserat på långivarens grundkrav.
Innehåller reklamlänkar
Vi vill hjälpa dig fatta välinformerade beslut
Som du ser är sidan helt befriad från störande reklam. Istället erhåller vi ersättning från ett flertal partners när vi förmedlar kunder till dem genom så kallade affiliatelänkar. Ersättningen kan i vissa fall påverka hur produkter visas på siten, men vårt redaktionella arbete är oberoende utan att påverkas av externa aktörer.
Personlig konkurs – vad det innebär och vilka konsekvenser det får
Uppdaterad 15 maj 2024
Skriven av
Joakim Westman
Joakim Westman
Joakim är ekonomijournalist med dubbla kandidatexamen från Uppsala Universitet. Han har en kandidat i Företagsekonomi med inriktning internationell business och marknadsföring, samt en inom Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik.
Om du inte kan betala dina skulder inom en överskådlig framtid kan du via tingsrättsbeslut bedömas vara på obestånd. Om så är fallet kan du försättas i en personlig konkurs.
Såhär fungerar personlig konkurs
För att en person ska kunna försättas i konkurs krävs till att börja med att den är på obestånd. Det innebär att man inte kan betala tillbaka sina skulder och inte bara för tillfället.
Om man har större skulder än tillgångar, med det snart kommer komma in pengar är man alltså inte på obestånd och kan då heller inte försättas i konkurs.
Utöver att man behöver vara på obestånd behöver man också ansöka om personlig konkurs hos tingsrätten. Oftast sker det genom en långivare, alltså den som vill ha skulden betald.
Om du själv ansöker om personlig konkurs som gäldenär (en person som har skulder att betala), brukar domstolen besluta om konkurs direkt. Om borgenären (den som vill få skulden betald) ansöker behöver de först bevisa att gäldenären inte kan betala sina skulder.
Beslut
När själva beslutet tas tittar tingsrätten på om ovan nämnda saker är uppfyllda för att kunna fastslå en konkurs. De utser då också en konkursförvaltare som får ansvar över tillgångarna i konkursboet.
Vid ett beslut om personlig konkurs har du som gäldenär alltså inte längre möjlighet att förfoga över dina tillgångar. Den egendom som finns vid konkursen som ska omvandlas till pengar för att betala av skulderna, exempelvis pengar eller fastigheter.
Du får dock behålla det som behövs för att kunna upprätthålla dina och din familjs vardagliga kostnader. Det kan exempelvis vara mat, hyra och hygienartiklar.
Boupptäckning
Konkursförvaltaren ska upprätta en konkursbouppteckning där samtliga tillgångar och skulder ska vara med. Den lämnas in till tingsrätten och den som är försatt i konkurs ska då bekräfta att uppgifterna är korrekta.
Fördelning av tillgångar
Finns det tillgångar kvar är det konkursförvaltarens uppgift att komma med förslag på hur det kan delas upp mellan de som väntar på att få sina skulder återbetalda. I vissa fall kan tingsrätten hålla ett möte där det bestäms hur tillgångarna ska fördelas. Efter det avslutas konkursen.
Finns det inga tillgångar att tillgå blir man inte av med sina skulder bara för att man är försatt i konkurs. Man kan faktiskt bli försatt i konkurs igen efter att den första är avslutad. Man kan även krävas på betalning efter att konkursen är avslutad.
Sista utvägen – skuldsanering
Skillnaden mellan personlig konkurs och skuldsanering är att med en personling konkurs försvinner inte skulderna efteråt. Därav kan en privatperson försättas i konkurs flertalet gånger.
Är det så pass mycket skulder att du inte kan betala tillbaka dem under en överskådlig tid kan du få skuldsanering. Det är hårda krav för att bli beviljad skuldsanering, men om det går igenom får du betala av en del skulder under ett par år.
På så vis kan du bli skuldfri, du behöver dock först ha ansträngt dig för att lösa situationen och betala skulderna på egen hand innan du kan bli beviljad skuldsanering.