Innehåller reklamlänkar

Ränteavdrag – Så fungerar ränteavdrag för bolån och andra lån

Uppdaterad 25 juni 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Maria Louise Sandberg
Granskad av
Maria Louise Sandberg

Som privatperson har du möjlighet att få tillbaka en del av det du betalat i ränta under året, upp till 30 procent. Vanligast är att göra ränteavdrag på bolån, men det går också att få tillbaka för exempelvis privatlån och billån.

Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Så fungerar ränteavdrag

Ränteavdrag innebär den rabatt du får av staten för räntan du betalar på dina lån. De flesta typer av lån är avdragsgilla i deklarationen, det gäller dock inte studielån.

Du får göra avdrag med 30 procent på dina ränteutgifter, upp till 100 000 kronor. Har du räntekostnader utöver det är ränteavdraget 21 % på det som överstiger 100 000 kronor.

Är ni flera personer i hushållet, exempelvis två personer som står på ett bolån, får ni göra avdrag med 30 procent upp till 100 000 kr vardera. Då blir det alltså avdrag med 30 % upp till totalt 200 000 kronor och resterande del 21 procent.

Krav för att ha rätt till ränteavdrag

För att kunna göra ränteavdrag på ditt bolån eller andra ränteutgifter behöver du uppfylla några grundläggande kriterier:

  • Du har betalat skatt
    Ränteavdraget är en så kallad skattereduktion på ditt bolån. Därför måste det helt enkelt finnas en inbetalad skatt som ränteavdraget kan dras mot.
  • Du har betalat ränta under det gångna året
    Du behöver ha betalat ränta under det taxeringsår du vill göra avdrag för. Exempelvis om du deklarerar 2024, behöver räntebetalningarna ha skett under 2023 eftersom du deklarerar för det gångna året.
  • Du står som betalningsansvarig för hela eller delar av lånet
    Gör du ett ränteavdrag behöver du vara betalningsansvarig för hela eller delar av lånet. Är ni två som står på lånet kommer ni få 50 procent återbäring vardera. Det går att fördela på annat vis om ni så vill i deklarationen.

Ränteavdraget står med i din deklaration per automatik

Du behöver inte ansöka om att få ränteavdrag för dina ränteutgifter, de står förtryckta i din deklaration. Banker och kreditinstitut rapporterar till Skatteverket hur mycket ränta du har betalar under året.

Det du själv behöver göra är att kontrollera att uppgifterna stämmer. Om allt är okej kan du bara godkänna deklarationen och sedan dras ränteavdraget automatiskt från skatten.

Tänk på
Har du återbetalat ett lån i förtid och fått betala någon form av ersättning till långivaren, räknas det som en räntekostnad.

Avtrappat ränteavdrag för vissa typer av lån

I Tidöavtalet redovisade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna ett antal ambitioner om att reformera om delar inom skatteområdet.

Ett av förslagen är att ränteavdrag endast ska kunna ske på lån som uppfyller vissa förutsättningar. I detta fall ska det krävas att lånet har en säkerhet i form av bostad, fordon eller båt.

Ränteavdrag ska också kunna ske om lånet avser finansiering av ny– eller ombyggnad på en bostad. Avsikten ska då vara att omvandla lånet vid senare tillfälle med säkerhet i bostaden.

Enligt förslaget skulle rätten till avdrag på andra typer av lån, som lån utan säkerhet, trappas av under två år. Det skulle innebära att avdrag för beskattningsåret 2025 får göras med 50 procent av ränteutgifter på lån som inte är förenade med säkerhet i bostad, fordon eller båt.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025

Sveriges Riksbank backar upp förslaget men tycker att avtrappningsperioden bör vara längre än två år. Det eftersom marknaden för privatlån har vuxit snabbt under flera år.

Även om konsumtionslån står för en förhållandevis liten del av hushållens totala lån utgör de en relativt stor del av räntebetalningarna, enligt Riksbanken.

2019 - 2022 utgjorde det ungefär 20 procent av de totala räntebetalningarna. Andelen har nu fallit till cirka 13 procent men det beror mer på höjda bolåneräntor än att konsumtionslånen minskat.

Riksbanken är helt enkelt orolig för att privatpersoner som tagit privatlån ska få betalningssvårigheter om man trappar av med ränteavdragen bara under en tvåårsperiod. De menar också att flera har räknat med återbäring för dessa lån och att detta skulle komma lite utan förvarning.

Så får du mer pengar över med skattejämkning

Det finns möjlighet att fördela ditt ränteavdrag under året genom skattejämkning. På det viset kan du få mer pengar över varje månad istället för att behöva vänta på skatteåterbäringen.

Det vanligaste motivet för att begära skattejämkning är att jämnt fördela ränteavdraget på bolånen över året. Andra skäl kan vara att man har andra förväntade stora avdrag, exempelvis för resor mellan bostaden och arbetet. Då får man helt enkelt ändå en gedigen skatteåterbäring trots jämkning på ränteavdraget.

Ansökan

Ansökan om skattejämkning gör du via Skatteverkets hemsida. Skatteverket kommer då baserat på dina uppgifter beräkna ett skatteavdrag åt dig inom ett par veckor.

När Skatteverket godkänt din ansökan behöver du meddela din arbetsgivare om att de ska korrigera den skatt de drar på din lön varje månad. Skulle din inkomst ändras bör du skicka in en ny ansökan för att rätt skatt ska fortsätta dras.

En tydlig trend av ökande antal ansökningar syns de senaste åren. År 2023 landade totalt 75 249 ansökningar, en markant ökning från 53 512 året innan. Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket:

– Även om vi inte kan fastställa exakt vad ökningen beror på, handlar de flesta jämkningsansökningarna som når Skatteverket om ökade ränteutgifter.

Ränteavdraget för bolån är 30 % för ränteutgifter upp till 100 000 kronor, och 21 % för allt som överstiger det. Det innebär att en person med ett lån på 2 000 000 kr och en snittränta på 4,78 % kan dra av 28 680 kr på skatten, motsvarande 2 390 kr extra i månaden för den som jämkar.

Alem Resulovic påpekar vikten av att man lämnar rätt information om man vill jämka:

– Det är viktigt att komma ihåg att jämkningen baseras på den information som den enskilde lämnar in till Skatteverket. Det krävs en bedömning av förväntade inkomster och vilka avdrag som önskas inkluderas i jämkningen.

Går att justera längs vägen

Det är möjligt att justera jämkningen om man märker att man överskattat sina inkomster, till exempel om de är lägre än förväntat. Detta gör du genom att lämna in en ny beräkning, vilket kan resultera i ökad skatt varje månad för att undvika skatteskuld vid årets slut.

Under perioder med stigande räntor har risken för överjämkning varit låg. Om räntorna börjar sjunka igen är det dock viktigt att vara uppmärksam och göra eventuella justeringar för att undvika överraskningar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att de avdrag som beviljats genom jämkningen måste inkluderas igen i deklarationen, exempelvis om du jämkar reseavdrag. Undantagen är de räntor som rapporteras automatiskt av banken, exempelvis ränteutgifter för bolån.

Höga räntor och bostadspriser pressar upp kostnaden för ränteavdraget

Ränteavdraget på bostadslån kostade staten drygt 42 miljarder under 2023. En ökning med 19 miljarder eller 86 procent i jämförelse med 2022.

Anledningen till de ökade kostnaderna är de stigande räntenivåerna. Mellan 2006 och 2023 har ränteavdraget kostat staten totalt 359 miljarder kronor. 64 miljarder av dem har alltså varit kostnaden för bara 2022 och 2023.

Källa: SCB och hurvibor.se

Kostnaden för ränteavdraget beror på hushållens skuldnivå och det aktuella ränteläget. Varje procentenhets höjning av räntan innebär en ungefärlig ökad kostnad på 12 miljarder för staten, sett till svenskars bolån under 2023.

2023 var räntan i genomsnitt 3,4 % och det är i särklass det år som kostat mest för staten i ränteavdrag för bolån, under perioden 2006 - 2023. Trots det är det inte 2023 s haft högst räntor på bolån.

Mellan 2006 - 2012 var bolåneräntorna generellt högre, men då var hushållens bolån lägre än idag. Bostadspriserna har ökat vilket gör att svenskarna behöver låna mer, när då räntorna också kommer upp blir ränteavdraget mer kostsamt för staten.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi