Belåna huset – låga räntor gör det smart att utöka lånet
Uppdaterad 13 juni 2023
Skriven av
Olle Pettersson
Olle Pettersson
Olle har en kandidatexamen i företagsekonomi från Högskolan i Halmstad. Han har över tolv års erfarenhet av redaktionellt innehåll och har suttit i ledningsgruppen för en internationell mediekoncern med en omsättning på 1 mdkr. Olle var under drygt fem år konsult med ansvar för corporate communications åt Nordens största installationskoncern och var med och tog dem till Nasdaq OMX. Han har även en bakgrund från IR-byrå där han bland annat ansvarade för finansiella rapporter.
Hanif har jobbat på Avanza de senaste 4,5 åren. Där har han främst varit ansvarig för deras hävstångsprodukter inom segmentet Avanza Markets. Han har även ansvarat för kundkontakten på Avanzas sociala medier.
Hanif är utbildad marknadskommunikatör inom sociala medier och UX-writer hos Nackademin.
Funderar du på att belåna huset eller din lägenhet och utöka ditt bolån? Det är många svenskar som utnyttjar de billiga bolåneräntorna till att investera.
Antingen för att renovera huset eller för att investera i aktier och fonder. Och det är inte så konstigt, aktier och fonder har historiskt gett en betydligt högre avkastning än kostnaden för bolåneräntor.
Om du äger en bostad kan du ta ett utökat bolån med bostaden som säkerhet, så länge du inte redan har belånat bostaden för 85 % av marknadsvärdet.
Eftersom att värdet på din bostad förmodligen har ökat senaste tiden kan det gå att göra en omvärdering av bostaden och belåna bostaden mer. Men tyvärr får man tidigast omvärdera sin bostad fem år efter att man köpte den, och därefter löpande vart femte år.
Har du inte har möjlighet att värdera om din bostad eller har möjlighet att belåna huset mer än vad du har bolån idag finns det ändå en bra lösning.
Hos Freedom Finance kan du ansöka om privatlån på upp till 600 000 kronor. De jämför över 20 olika banker och långivares erbjudanden så att du ska kunna få bästa möjliga ränta.
Andreas är en av många tusen svenskar som använde Freedom Finance och blev positivt överraskad:
– Min egen bank sa nej så då testade jag Freedom Finance utan större förhoppningar. Men det visade sig vara väldigt snabbt och enkelt, och dessutom fick jag ett låneerbjudande med förvånansvärt låg ränta. Jag kunde inte varit mer nöjd.
Deras tjänst är helt kostnadsfri och du har alltid möjligheten att få tala med en av deras lånehandläggare (även om låneansökan görs via Internet). När de tar fram dina lånealternativ registreras endast en kreditupplysning hos UC.
Hur ofta får man låna upp på huset eller lägenheten?
Om du har haft bostaden en längre tid kan värdet på huset förändrats sedan du köpte det. Men eftersom att du bara kan låna upp till 85 % av bostadens värde kan du behöva göra en omvärdering av bostaden för att kunna belåna huset.
I regel kan du värdera din bostad var femte år för att se hur värdet eventuellt har förändrats. Det vanligaste sättet att omvärdera sitt hus eller sin lägenhet är att anlita en mäklare som hjälper dig värdera bostaden.
Om bostaden har ökat i värde har din belåningsgrad minskat sedan bolånet togs. Därför finns det chans att banken låter dig låna upp till 85 % igen.
Belåna huset för att investera i aktier och fonder
Många svenskar har utnyttjat de låga låneräntorna för att låna pengar för att investera i aktier och fonder. Och det är inte så konstigt. Aktie- och fondmarknaden har gett en betydligt högre avkastning (cirka 8 till 10 % i snitt över tid) än vad räntekostnaden för bolån är idag, runt 1–2 %.
En sak som är viktig att tänka på är att du kan behöva ett nytt pantbrev när du belånar huset. Det gäller om du belånar en villa eller ett fritidshus med mer än vad det finns utrymme för i ditt nuvarande pantbrev.
Om du däremot belånar en bostadsrätt så behövs inget pantbrev och du slipper eventuella tilläggskostnader på lånet.
När du skaffar ett nytt pantbrev måste du betala 2 % av beloppet i pantbrevet i skatt. Dessutom tar Lantmäteriet ut en avgift på 375 kronor. Många gånger tar även banken ut en avgift på cirka 700 kronor för att hantera pantbrevet.