Innehåller reklamlänkar

Byta bank – hela checklistan för hur det går till att byta bank

Uppdaterad 8 maj 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman

Det behöver inte vara svårt att byta bank för sin ekonomi, det finns gemensamma rutiner bankerna behöver förhålla sig till.

Oavsett vad du har för anledning, lägre ränta på bolån, bättre service eller högre sparränta hjälper bankerna dig till en smidig process. Utmana bankernas villkor och hitta bästa banken för din situation.

Det kan vara saker som underlättar för dig dock. Exempelvis kan det vara smart att göra bankbytet i början av en ny månad för att eventuella betalningar inte ska hamna i kläm.

Lästips: Flytta bolån – sänk dina räntekostnader genom att byta bank för bolånet.

Byta bank – checklista

Svenska bankföreningen, de som satt rutinerna för bankbyte, har satt upp en checklista för dig som vill byta bank.

Vi har sammanställt den viktigaste informationen från checklistan för att underlätta ditt bankbyte. Har du med dig nedanstående punkter har du goda förutsättningar för en smidig process.

  • Internetdosa
  • Kort kopplade till kontot
  • Autogiro
  • E-fakturor
  • BankID och mobilt BankID
  • Swish
  • Nytt lån
  • VP-konto eller depå
  • Individuellt pensionssparande
  • Fasträntekonto
  • Investeringssparkonto (ISK) och fondsparande

Internetdosa

Det är bra att ta med bankdosan till din nya bank för att underlätta bankbytet. På det viset kan du logga in på den gamla banken och delge den information som din nya bank behöver.

Kort

Du behöver avsluta de kort som är kopplade till ditt gamla konto när du byter bank. Eventuell kreditkortsskuld behöver också lösas innan det kontot kan avslutas.

Det är också värt att tänka på eventuella tjänster du har kopplade till ditt kort. Det kan vara streamingtjänster eller liknande som dras månadsvis, de tjänsterna uppdaterar du själv.

Autogiro

Det enda du behöver göra för dina autogiron är att meddela din nya bank att du vill ha dessa överflyttade. Då får du hjälp att sätta upp dem med din nya bank.

E-fakturor

E-fakturor du har i din gamla internetbank avslutas automatiskt när du byter bank. Tänk då på att historiken försvinner, du behöver alltså spara ner dem om du behöver innan bytet går igenom.

Sätt upp dina e-fakturor hos din nya bank om du vill slippa pappersfakturor. Var också extra uppmärksam under de dagarna då bytesprocessen är igång på eventuella e-fakturor som dyker upp.

BankID och mobilt BankID

BankID fungerar oavsett vilken bank du har, ett byte av bank påverkar inte det.

Swish

Swish är kopplat mellan telefonnummer och ditt kontonummer. När du byter bank behöver du då koppla om ditt telefonnummer till det nya kontonumret.

Nytt lån

Byter du bank för att ta ett nytt lån med bättre ränta ansöker du via din nya bank. Om lånet beviljas kommer din nya bank lösa lånet hos din gamla bank.

Tänk på
Vill du flytta bolån med bunden ränta? Då kan gamla banken ha rätt till ränteskillnadsersättning om du avslutar lånet i förtid. En avgift för den ränta de går miste om när du byter bank.

VP-konto eller depå

Är ditt gamla konto kopplat till värdepapperskonto eller depå behöver dem delarna avslutas först. Ta med uppgifterna till din nya bank för att få hjälp.

Individuellt pensionssparande

Vid flytt av individuellt pensionssparande kräver vissa att du säljer tillgångarna för att flytta pengar. Andra kan erbjuda att flytta innehavet rakt av. Hör med din nuvarande bank hur de kan hjälpa dig.

Fasträntekonto

Har du ett fasträntekonto tillkommer oftast speciella villkor om du vill avsluta kontot i förtid. Läs under villkoren för ditt fasträntekonto vad som gäller om du vill avsluta i förtid.

Investeringssparkonto och fondsparande

Ta med information gällande ditt investeringssparkonto och fondsparande till den nya banken. Du kan alltid avsluta och flytta ditt ISK till en ny bank, dock kan det tillkomma avgifter eller skattepåslag.

För- och nackdelar med att byta bank

  • Potential till bättre räntor och avgifter
  • Potential till bättre service
  • Utökade banktjänster
  • Förlust av historik
  • Potentiella kostnader eller avgifter
  • En övergångsperiod

Den största fördelen med att byta bank är att man kan dra nytta av förbättrade räntor och avgifter. Du kan få mer avkastning på ditt sparande samtidigt som du kan kapa kostnader genom att flytta ditt bolån.

Har du ett bolån med hög ränta kan det vara värt att överväga att flytta bolånet. Bankkunder med bolån är attraktiva för bankerna och därav kan det vara värt att jämföra bolåneräntor hos andra aktörer.

Flyttar du hela din bankverksamhet till en ny bank kan de ofta erbjuda bättre alternativ. Många har kvar den bank man haft sedan start, även om det finns potential hos en annan bank med mer specifika tjänster för just dina behov.

Nackdelarna med att byta bank är att man förlorar transaktionshistorik från sin gamla bank. Sådant som kan vara värdefullt om man vill göra uppföljningar av sin ekonomi.

Det finns också risk att det kan tillkomma avgifter om man avslutar vissa konton i förtid. Har du hittat en bank med bättre räntor och villkor tjänar du dock snabbt igen det.

Förändring kan också vara obekvämt. Speciellt när det kommer till sådana väsentliga saker som sin bank och sina pengar. Gör en noggrann avvägning innan du tar ett slutgiltigt beslut om att byta bank.

Läs vår genomgång av de bästa bankerna gällande alla typer av lån, sparande och service här.

Det ska du tänka på inför bytet av bank

Gå igenom din ekonomi och vad det är du vill flytta till din nya bank. Du kan vara förberedd genom att ta ut kontoutdrag, kontonummer, se över dina kort och spara e-fakturor du vill behålla.

Det kan även vara bra att kontakta din nya bank för att få exakt information angående vilken dokumentation de vill ha.

När du väl bestämt dig för att byta bank bör inte ta mer än 3 - 5 bankdagar innan bytet ska vara genomfört. När du har tillgång till nya bankens tjänster kan du flytta över pengar, lägga upp autogiron och e-fakturor.

Tänk på
Justera kontonummer där du får ut pengar. Exempelvis din arbetsgivare, Skatteverket, Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan eller CSN. Din nya bank kan hjälpa dig.

Undersökningar och granskningar

2024

I början av 2024 tog Finansinspektionen ett krafttag kring att det skulle gå smidigare att byta bank. Ett beslut gick igenom som tvingar bankerna att elektroniskt och omedelbart lämna underlagen till kunderna i ett försök att främja ökad konkurrens på marknaden.

Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr kommenterade beslutet:

– Idag upplever kunderna onödiga fördröjningar vid bankbyten. Genom denna åtgärd bör processen kunna accelereras, vilket förhoppningsvis kommer att öka konkurrensen på marknaden.

2023

I en undersökning gjord av Demoskop, på uppdrag av Borgo, övervägde 1 av 4 svenskar att byta bank. Undersökningen gjordes med cirka 2 000 respondenter.

Att beakta i den här undersökningen är att den gjordes under 2023, vilket var ett tufft ekonomiskt år för många med både inflation och höga räntor.


FAQ: Vanliga frågor om att byta bank

Hur lång tid tar det att byta bank?

Bankerna har en gemensam rutin för att ett byte av bank ska gå smidigt för konton och betaltjänster, som exempelvis autogiron, kort och internetbank.

Däremot kan det ta något längre tid för lån, aktier, fonder och pensionssparande till exempel. Det är främst för att där kan villkoren se lite annorlunda ut med bindningstider eller liknande.

Både din nya bank och din gamla bank ska ändå ha klara checklistor de kan följa för att bytet ska gå smärtfritt.

Vilka uppgifter måste jag själv ta fram?

Även om bankerna har en rutin har du också själv ett ansvar att ta fram relevant information för att bytet ska fungera väl. Ha en dialog med din bank för att veta exakt vad du behöver ta fram, men det kan innefatta:

  • Kontoutdrag
  • Kortuppgifter
  • Krediter
  • Autogiron
  • Stående överföringar
  • Regelbundna insättningar som exempelvis lön

Kan jag behålla mitt kontonummer när jag byter bank?

En del banker tillåter dig att behålla ditt kontonummer medan andra inte gör det. Det beror helt enkelt på din nya banks policy och hur de hanterar överföringar.

Varför ska man byta bank?

Det kan finnas flera olika anledningar till att någon vill byta bank. Exempelvis bättre räntor på sparande, lägre räntor på bolån, bättre kundservice eller tillgång till andra banktjänster.

Det viktigaste är att du själv vet varför du vill byta bank. Tänk också på att du exempelvis bara kan byta bank för ditt bolån utan att flytta över dina andra banktjänster.

Kommer jag förlora tillgång till mina pengar under övergångsperioden?

Du ska inte förlora tillgång till dina pengar när du byter bank. Det kan dock finnas vissa begränsningar under övergångsperioden beroende på hur överföringar och transaktioner hanteras.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi