Som du ser är sidan helt befriad från störande reklam. Istället erhåller vi ersättning från ett flertal partners när vi förmedlar kunder till dem genom så kallade affiliatelänkar. Ersättningen kan i vissa fall påverka hur produkter visas på siten, men vårt redaktionella arbete är oberoende utan att påverkas av externa aktörer.
Byggnadskreditiv – en bra lösning när du ska bygga hus
Uppdaterad 13 juni 2023
Skriven av
Olle Pettersson
Olle Pettersson
Olle har en kandidatexamen i företagsekonomi från Högskolan i Halmstad. Han har över tolv års erfarenhet av redaktionellt innehåll och har suttit i ledningsgruppen för en internationell mediekoncern med en omsättning på 1 mdkr.
Olle var under drygt fem år konsult med ansvar för corporate communications åt Nordens största installationskoncern och var med och tog dem till Nasdaq OMX. Han har även en bakgrund från IR-byrå där han bland annat ansvarade för finansiella rapporter.
För många svenskar är det svårt att få ihop ekonomin när man ska bygga hus. Man ska betala befintliga bolån, fakturor för husbygget och samtidigt behöver man bo någonstans under tiden huset byggs. Byggnadskreditiv kan då vara en bra lösning för att få ihop pusslet.
Med ett byggnadskreditiv behöver du inte betala för alla stora fakturor under husbyggets gång.
Vad är ett byggnadskreditiv?
Byggnadskreditivet fungerar som ett lån när du bygger hus. Det är en kredit som du tar när du bygger ett hus eller om du behöver låna för att bygga om. Långivaren betalar alla dina stora löpande fakturor under byggtiden.
När huset är färdigbyggt lägger din långivare om byggnadskreditivet så att det förvandlas till ett vanligt bolån.
Vad krävs för att få byggnadskreditiv?
Om du ska bygga ett nytt hus krävs det ett startbesked från byggnadsnämnden.
Vad är räntan på byggnadskreditiv?
Du betalar bara ränta för det belopp du använder. Och eftersom du skickar fakturorna som kommer in till långivaren kan du ha bra koll på totalsumman och ha med räntan i åtanke.
Du betalar mindre ränta i början och mer ränta i slutet, eftersom att långivaren har lagt ut mer pengar under byggprojektets gång. Under byggtiden kan du behöva göra löpande småköp till bygget.
För att kunna betala de mindre beloppen kan du sätta upp en del av byggnadskreditens belopp till ett konto som du själv kan använda.
Långivaren betalar alltså alla löpande kostnader under husbyggnationen. När dit hus är klart och du har fått ett slutbesked av kommunen gör du en värdering av huset.
Efter det lägger långivaren om byggnadskreditivet till ett vanligt bolån som är baserat på det nya marknadsvärdet.
Du betalar månadsvis räntekostnaderna för pengarna långivaren ligger ute med för att betala dina löpande fakturor.
Nordea förklarar hur byggnadskreditiv funkar hos dem: