Aktieutdelning – såhär fungerar utdelning när du äger aktier

En utdelning är en utbetalning i form av kontanter eller andra tillgångar från aktiebolag till aktieägare. Det vanligaste är att det sker i samband med bokslut en gång per år, där hela eller delar av vinsten delas ut till aktieägarna.
Varför bolag ger utdelning
Bolag strävar efter en bra balans när det kommer till kapital, de vill varken ha för mycket eller för lite. Har de tillräckligt med pengar för att fortsätta växa, betala kostnader och öka sin vinst vill man gärna inte ha mer än så.
Ett företag mäts ofta i olika lönsamhetsmått som exempelvis vinsten i förhållande till bolagets egna kapital. Har de pengar i överflöd kan det därför påverka lönsamhetsmåtten på längre sikt.
Bolag som ger utdelning
Det är inte alla aktiebolag som kan ge utdelning till sina aktieägare. För att kunna ge utdelning krävs det vanligtvis att bolaget går med vinst.
Generellt sett brukar stora bolag som inte siktar på större tillväxt kunna dela ut en större del av vinsten. Mindre bolag försöker generellt sett behålla större del av vinsten för att kunna expandera.
Bolag med större chans till utdelning
- Etablerade kedjor med inga direkta ambitioner om att växa ytterligare
Bolag med lägre chans till utdelning
- Företag i startgroparna som har ambitioner om att växa
Så går utdelningen till
När ett bolag räknar ihop vinsten från föregående år upprättas en årsredovisning. Baserat på den ska sedan lägga fram förslag om hur vinsten ska användas.
Därefter fattas ett beslut om det blir utdelning eller ej. De flesta utdelningar på Stockholmsbörsen sker på vårkanten runt april och maj.
För att ha rätt till utdelning behöver du vara införd i aktieboken på avstämningsdagen. Det är vanligtvis andra bankdagen efter årsstämman.
När det är beslutat om utdelning kommer du då få en bestämd summa per aktie du äger. Låt säga att du äger 20 aktier i ICA Gruppen och utdelningen blir till 10 kronor per aktie. Då får du helt enkelt 20 x 10 = 200 kr i utdelning.
Så beskattas aktieutdelningar
Beskattningen på din utdelning beror på vilket konto du använder för att investera. Har du ett traditionellt depåkonto beskattas du med 30 % direkt på utdelningen.
Har du däremot ett investeringssparkonto (ISK) schablonbeskattas hela värdet på ditt konto, vilket innebär att värdet på utdelningar ingår i skatteunderlaget.
Får du utdelning från ett utländskt bolag kommer utländsk källskatt dras direkt vid utdelningen. Beroende sedan på vilket beskattningsavtal Sverige har med landet kan den variera, men vanligtvis är det 15 %.
Du får sedan i deklarationen göra avräkning på den utländska källskatten. Du behöver själv inte göra någonting för att få tillbaka den, det görs automatiskt av Skatteverket.
Att tänka på angående aktieutdelning
Även om utdelning kan vara viktigt på längre sikt för den totala avkastningen är det inte allt. Det viktigaste är att du som investerare håller med om besluten som tas och att aktieägarnas pengar används på ett sätt som maximerar värdet.
Vanligtvis kommer den totala avkastningen på två olika sätt när du investerar i aktier, utdelning och stigande aktiekurs. Beroende på kan det då också vara bra om bolaget avstår utdelning 1 år för att återinvestera i istället, därmed kan aktievärdet gå upp om investeringarna lyckas bra.
Det viktigaste är att du förstår vad det är du placerar pengarna i. Är det ett stort och etablerat företag har du chans till utdelning medan med mindre bolag har du större chans till vinst på längre sikt.
Håll koll på vad bolaget återinvesterar i om det inte blir utdelning. Håller du inte med om besluten kan du istället välja att dra dig ur och investera dina pengar på annat håll.
Var du hittar aktier med utdelning
Avanza och Nordnet är de stora bankerna i Sverige när det kommer till investeringar. Hos dem kan du hitta viktiga datum att ha koll på inför utdelning på olika aktiers översiktssida.
Du hittar bland annat information om saker som utdelning per aktie, dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning och dagen då utdelningen landar på ditt konto.

- Sveriges nöjdaste sparare 14 år i rad
- Skapa konto helt gratis
- Kontot är gratis
- Stort utbud av värdepapper
- Köp och sälj på några sekunder
- Låga priser för att handla aktier och fonder
- Gratis courtage för nybörjare
- Snabba överföringar med tex swish
- Enkelt att navigera via appen
- Insättningsgaranti och investerarskydd
- Hjälp med att skapa fondportfölj
- Aktuella listor för aktier och fonder
- Upp till 1 miljon mer i pension
- Automatiskt månadssparande
- Inga kontor att besöka
- Inga kontokort
- Inget lönekonto
Öppnar du ett konto hos Avanza gör du som över 1 800 000 andra svenskar. Det är Sveriges överlägset största plattform för sparande och investeringar.
Det är toppen att kunna samla allt sitt sparande på ett och samma ställe. Oavsett hur man blandar med fasträntekonto, sparkonto med fria uttag, investeringar i fonder eller aktier får man alltid bra möjligheter hos Avanza.
Insättningsgarantin gäller för samtliga sparkonton och du håller enkelt koll på ditt sparande via appen som finns på App Store och Google Play.

- Årets bank 2022
- För nybörjare och experter
- Kostnadsfria sparkonton
- Courtagefritt upp till 50 000 kr
- Alla fondavgifter tillbaka upp till 50 000 kr
- Ingen depåavgift
- Spara till barnen med kapitalförsäkring
- Pensionsspara
- Erbjuder lån utan säkerhet
- Ta del av verktyg som hjälper investeringar
- Stort utbud
- Inga kontokort
- Inga kontor att besöka
Därför kan du lita på oss
Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.
- Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymnasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskande artiklar och recensioner
- Betygsystem baserat på data