Innehåller reklamlänkar

Aktieutdelning – såhär fungerar utdelning när du äger aktier

Uppdaterad 17 juni 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman

En utdelning är en utbetalning i form av kontanter eller andra tillgångar från aktiebolag till aktieägare. Det vanligaste är att det sker i samband med bokslut en gång per år, där hela eller delar av vinsten delas ut till aktieägarna.

Varför bolag ger utdelning

Bolag strävar efter en bra balans när det kommer till kapital, de vill varken ha för mycket eller för lite. Har de tillräckligt med pengar för att fortsätta växa, betala kostnader och öka sin vinst vill man gärna inte ha mer än så.

Ett företag mäts ofta i olika lönsamhetsmått som exempelvis vinsten i förhållande till bolagets egna kapital. Har de pengar i överflöd kan det därför påverka lönsamhetsmåtten på längre sikt.

Exempel:

Låt säga att du driver ett café och har ett mål på 15 % avkastning på dina investerade pengar. Har du gått in med 250 000 kr från början och gjort en vinst första året på 37 500 kr ligger du på målet.

Skulle du då behålla hela vinsten i bolaget kommer avkastningen på det investerade kapitalet att minska, åtminstone om du inte räknar med en ökad vinst det andra året.

Skulle det vara samma vinst år 2 på 37 500, räknas det istället mot 287 500 kr = 13 %. I det fallet hade då då varit bättre att dela ut en del av vinsten istället för att återinvestera.

Gör du däremot stor vinst och kan återinvestera genom att öppna ett till café, kan det vara värt att inte göra någon utdelning och använda vinsten till att expandera.

Det är helt enkelt en avvägning mot hur planerna ser ut för expansion och om du kan öka vinsten över tid. Ett annat sätt skulle kunna vara att dela ut en del av vinsten och återinvestera en del.

Bolag som ger utdelning

Det är inte alla aktiebolag som kan ge utdelning till sina aktieägare. För att kunna ge utdelning krävs det vanligtvis att bolaget går med vinst.

Generellt sett brukar stora bolag som inte siktar på större tillväxt kunna dela ut en större del av vinsten. Mindre bolag försöker generellt sett behålla större del av vinsten för att kunna expandera.

Bolag med större chans till utdelning

  • Etablerade kedjor med inga direkta ambitioner om att växa ytterligare

Bolag med lägre chans till utdelning

  • Företag i startgroparna som har ambitioner om att växa

Så går utdelningen till

När ett bolag räknar ihop vinsten från föregående år upprättas en årsredovisning. Baserat på den ska sedan lägga fram förslag om hur vinsten ska användas.

Därefter fattas ett beslut om det blir utdelning eller ej. De flesta utdelningar på Stockholmsbörsen sker på vårkanten runt april och maj.

För att ha rätt till utdelning behöver du vara införd i aktieboken på avstämningsdagen. Det är vanligtvis andra bankdagen efter årsstämman.

När det är beslutat om utdelning kommer du då få en bestämd summa per aktie du äger. Låt säga att du äger 20 aktier i ICA Gruppen och utdelningen blir till 10 kronor per aktie. Då får du helt enkelt 20 x 10 = 200 kr i utdelning.

Visste du?
Återköp av aktier, fondemmission och inlösen av aktier räknas som aktieutdelning. Den vanligaste formen är dock kontant utdelning.

Så beskattas aktieutdelningar

Beskattningen på din utdelning beror på vilket konto du använder för att investera. Har du ett traditionellt depåkonto beskattas du med 30 % direkt på utdelningen.

Har du däremot ett investeringssparkonto (ISK) schablonbeskattas hela värdet på ditt konto, vilket innebär att värdet på utdelningar ingår i skatteunderlaget.

Får du utdelning från ett utländskt bolag kommer utländsk källskatt dras direkt vid utdelningen. Beroende sedan på vilket beskattningsavtal Sverige har med landet kan den variera, men vanligtvis är det 15 %.

Du får sedan i deklarationen göra avräkning på den utländska källskatten. Du behöver själv inte göra någonting för att få tillbaka den, det görs automatiskt av Skatteverket.

Att tänka på angående aktieutdelning

Även om utdelning kan vara viktigt på längre sikt för den totala avkastningen är det inte allt. Det viktigaste är att du som investerare håller med om besluten som tas och att aktieägarnas pengar används på ett sätt som maximerar värdet.

Vanligtvis kommer den totala avkastningen på två olika sätt när du investerar i aktier, utdelning och stigande aktiekurs. Beroende på kan det då också vara bra om bolaget avstår utdelning 1 år för att återinvestera i istället, därmed kan aktievärdet gå upp om investeringarna lyckas bra.

Det viktigaste är att du förstår vad det är du placerar pengarna i. Är det ett stort och etablerat företag har du chans till utdelning medan med mindre bolag har du större chans till vinst på längre sikt.

Håll koll på vad bolaget återinvesterar i om det inte blir utdelning. Håller du inte med om besluten kan du istället välja att dra dig ur och investera dina pengar på annat håll.

Var du hittar aktier med utdelning

Avanza och Nordnet är de stora bankerna i Sverige när det kommer till investeringar. Hos dem kan du hitta viktiga datum att ha koll på inför utdelning på olika aktiers översiktssida.

Du hittar bland annat information om saker som utdelning per aktie, dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning och dagen då utdelningen landar på ditt konto.

Sveriges nöjdaste sparare 14 år i rad
★★★★★
★★★★★
4,5
Vårt betyg:
Fondavgifter
Från 0 kr
Investerarskydd
Ja
Aktiehandel
Från 0 kr
  • Sveriges nöjdaste sparare 14 år i rad
  • Skapa konto helt gratis
Öppna konto
Omdöme
Utsedd till årets bank 2022
★★★★★
★★★★★
4,5
Vårt betyg
Fondavgifter
Från 0 kr
Investerarskydd
Ja
Courtagefritt
Upp till 50 000 kr
  • Årets bank 2022
  • För nybörjare och experter
Öppna konto
Omdöme