Innehåller reklamlänkar

ISK – så fungerar det med investeringssparkonto

Uppdaterad 20 december 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman

Ett investeringssparkonto (ISK) är ett typ av konto du kan använda för att investera i fonder, aktier och andra värdepapper. Den främsta fördelen med ISK är att du inte behöver tänka på beskattningen, det kommer per automatik på din deklaration.

Uppdaterade skatteregler för ISK 2025

Vid årsskiftet 2024/25 händer två saker som gör investeringssparkonto ännu bättre. Sparande i ISK upp till 150 000 kronor blir skattefritt. Och skatten på kapital över 150 000 kronor sjunker, från 1,09 procent per år till 0,89 procent per år.

Regeringen har också föreslagit att det skattefria grundbeloppet ska höjas ytterligare år 2026, till 300 000 kronor.

Investeringssparkonto (ISK)

Skatt

Ett investeringssparkonto beskattas med en schablonsskatt som baseras på värdet av kontot och insättningarna under det gångna året. Vinst eller förlust spelar ingen roll.

Skatten är en viss procent av kontots värde. Den beräknas genom att ta statslåneräntan plus 1 %, dock minst 1,25 % av kontots värde.

Du kan köpa och sälja fonder eller aktier utan att betala skatt på vinsterna vid varje transaktion. Istället betalar du den årliga skatten som är baserad på kontots värde.

Deklaration

Det kanske bästa med ett investeringssparkonto är att du inte behöver deklarera varje enskild affär du gör. Skatteverket får istället uppgifterna direkt från din bank.

För- och nackdelar med ISK

  • Enklare deklaration – sker per automatik
  • Ingen kapitalvinstskatt vid försäljning av värdepapper
  • Låg schablonskatt när räntorna är låga
  • Du betalar skatt även om värdet på dina investeringar minskar
  • Kan vara mindre fördelaktigt när räntorna är höga

Populära aktörer att öppna ISK hos

Sveriges nöjdaste sparare 14 år i rad
★★★★★
★★★★★
4,5
Vårt betyg:
Fondavgifter
Från 0 kr
Investerarskydd
Ja
Aktiehandel
Från 0 kr
  • Sveriges nöjdaste sparare 14 år i rad
  • Skapa konto helt gratis
Öppna konto
Omdöme
Utsedd till årets bank 2022
★★★★★
★★★★★
4,5
Vårt betyg
Fondavgifter
Från 0 kr
Investerarskydd
Ja
Courtagefritt
Upp till 50 000 kr
  • Årets bank 2022
  • För nybörjare och experter
Öppna konto
Omdöme

Specifikationer ISK

För privatpersonerJa
För företagNej
Rösträtt vid årsstämmaJa
Valfri förmånstagareNej
AvgiftsfrittJa
Överföra värdepapperJa
SchablonbeskattasJa
Enklare redovisning i deklarationJa
Kan samägasNej
Skillnader mellan olika sparformer

Att tänka på med investerinssparkonto

Sparande på ett investeringssparkonto är inte bundet. Du kan alltså köpa och sälja värdepapper utan att beskattas, däremot betalar du den årliga schablonskatten på värdet av ditt ISK-konto.

Det kan också finnas andra avgifter för de värdepapper du sparar i. Exempelvis om du sparar i fonder via ditt ISK finns det ofta fondavgifter. Titta på vilka avgifter som tas beroende på vilken sparprodukt du väljer.

Flytta tillgångar

Du kan alltid flytta tillgångar du har på ett ISK-konto till ett annat ISK-konto, det beskattas inte. Däremot om du flyttar över aktier du redan äger till ett investeringssparkonto räknas det skattemässigt som en försäljning och du betalar då 30 % om du gjort vinst.

Lästips: Fondrobotar – därför ska du spara på autopilot

Skillnaden mellan ISK och vanlig depå

Valet mellan investeringssparkonto och vanlig depå beror lite på din investeringsstrategi och hur insatt du är. Som vanlig småsparare skulle vi rekommendera ISK eftersom du inte behöver fundera på beskattning, allt sådant sköter banken och Skatteverket då åt dig.

Det är också bättre med ISK om du tror på låga räntor framöver eftersom det påverkar hur mycket du skattar. Vanlig depå kan istället passa dig som känner att du har koll på hur du ska kvitta förluster mot vinster, då behöver du endast skatta på faktiska vinster.

För både ISK och vanlig depå är deklarationen förifylld med information som Skatteverket får från banken eller fondbolaget. Det kan dock krävas någon extra handpåläggning med vanlig depå för att du ska dra mest nytta av det, därav är ISK mer lätthanterligt.

ISKVanlig depå
Schablonbeskattning30 % av kapitalvinsten beskattas
Enklare deklaration (automatiskt)Deklarera varje försäljning och redovisa vinst/förlust
Beskattas oavsett vinst eller förlustKan kvitta förluster mot vinster

Albin Kjellberg om investeringssparkonto

Vi frågade Albin Kjellberg som har mångårig erfarenhet av investeringar vad han tycker om investeringssparkonton nu när skatten höjts ytterligare.

youtube thumbnail

Albin menar att de kan finnas skattemässiga fördelar med en traditionell akie- och fonddepå eftersom man kan skjuta fram beskattningen. Han poängterar dock också att man inte ska underskatta att det är betydligt mer användarvänligt med ett ISK.

Att slippa deklarera varje köp eller sälj kan gynna småspararen och om alternativet är att inte investera alls, är ISK ändå ett mycket bättre val. Dessutom tror Albin att man kommer sänka skatten igen framöver, eftersom hela syftet med investeringssparkonton från början var att få fler att investera sina pengar.

Exempel på beskattning av ISK och depå

Investeringssparkonto

Schablonintäkten beräknas genom att ta statslåneräntan från 30 november året innan plus 1 % (dock minst 1,25 %). Sedan multipliceras det med kontots genomsnittliga värde under året.

Det genomsnittliga värdet tas vanligen fram genom att ta saldot vid ingången av varje kvartal samt alla insättningar till kontot under året.

Exempel

Om statslåneräntan var 2,00 % föregående november blir det 3,00 % (2,00 % + 1 % = 3,00 %). Har ditt ISK då haft ett genomsnittligt värde på 100 000 kr blir schablonintäkten 3,00 % av 100 000 kr = 3 000 kr. Skatten är då 30 % på schablonintäkten, alltså 30 % av 3 000 kronor = 1 000 kr.

Depå

I en vanlig depå beskattas du istället endast för faktiska vinster du gjort. Vinsten beräknas helt enkelt som skillnaden i vinst- och förlustaffärer.

Exempel

Investerar du i aktier för 50 000 kronor som du sedan säljer för 70 000 kronor har du gjort en vinst på 20 000 kronor. Har du andra aktier där du köpt för 50 000 kronor och sålt för 40 000 kronor har du gjort förlust på 10 000 kr.

Då kan du dock kvitta bort 10 000 kronor mot din vinst. Den totala vinsten i detta fall är 10 000 kr och beskattas då med 30 % = 3 000 kronor.

Här kan du se hur börsen utvecklar sig just nu.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi