Olle har en kandidatexamen i företagsekonomi från Högskolan i Halmstad. Han har över tolv års erfarenhet av redaktionellt innehåll och har suttit i ledningsgruppen för en internationell mediekoncern med en omsättning på 1 mdkr. Olle var under drygt fem år konsult med ansvar för corporate communications åt Nordens största installationskoncern och var med och tog dem till Nasdaq OMX. Han har även en bakgrund från IR-byrå där han bland annat ansvarade för finansiella rapporter.
Joakim är ekonomijournalist med dubbla kandidatexamen från Uppsala Universitet. Han har en kandidat i Företagsekonomi med inriktning internationell business och marknadsföring, samt en inom Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik.
Funderar du på att köpa tomt och undrar hur du kan låna till tomtköpet? Du är inte ensam. Många svenskar väljer att köpa tomt och bygga nytt eftersom den skenande bostadsmarknaden har drivit upp huspriserna.
Men, när du ska köpa tomt och bygga hus behöver du göra lite annorlunda mot när du köper ett färdigt hus.
Det går inte att ta ett bolån för att köpa tomt eftersom att långivaren juridiskt inte kan ta emot någon pant mot tomten. Däremot kan du låna till tomten med ett privatlån.
Bolån har generellt sätt lägre räntor en privatlån, men eftersom att du kan ta ett bolån så fort du har ett hus på tomten kan du betala tillbaka privatlånet relativt snabbt.
Ett bra sätt för att hitta bästa långivaren och den bästa räntan är att använda jämförelsesidor. Jämförelsesidor hjälper dig också att jämföra många lån och få lånelöfte med bara en kreditupplysning.
Tänkt på att de mindre aktörerna oftast har billigare privatlån än storbankerna. Just därför ska du se till att jämföra flera långivare för att få bästa möjliga ränta och villkor.
Marita är en av många kunder som gett Ordna högsta betyg för hjälpen att hitta det bästa lånet:
– Det bästa bemötandet och servicen någonsin med en låneförmedlare... Rekommenderas varmt!
Ordna hittar den lägsta räntan och bästa villkoren med bara en kreditupplysning. Allt du behöver göra är att fylla i en låneansökan som tar två minuter, sedan återkommer de med låneerbjudande från flera långivare.
Lånesumma: 100 000 SEK Återbetalningstid: 4 år Uppläggningsavgift: 395 SEK Administrationsavgift per månad: 25 SEK Ränta (Effektiv ränta*): 7,9% (8,99%*) Att betala per månad: 2 462 SEK Antal avbetalningar: 48 Totalt att återbetala: 118 552 SEK
Köpa tomt med ett privatlån
Den höjda svenska styrräntan har gjort att bolåneräntorna har höjts den senaste tiden. De ligger på närmare 5 % idag. Men det finns fortfarande privatlån som erbjuder riktigt attraktiva räntor.
Medmera Bank har just nu bäst ränta för privatlån. Där har du möjlighet att låna upp till 500 000 kr med en riktigt bra ränta.
Visste du?
Som Coop-medlem får du 1 % ränterabatt på den redan låga räntan hos MedMera Bank.
När du tar ett lån får du också en räntegaranti. Det betyder att du kan känna dig trygg med att ta ett lån och att du får din billigaste möjliga ränta på lånet.
Räntegaranti skapar trygghet när du lånar pengar
MedMera Bank erbjuder alltså en räntegaranti. Det innebär om du skulle få ett bättre erbjudande från en konkurrerande bank garanterar MedMera Bank att de matchar den räntan.
Du binder dig inte till något när du ansöker.
Köpa tomt med en investeringskostnad på 28 000 kronor
En tomt för exempelvis 500 000 kronor kostar 1 166 kr i räntekostnad per månad (efter ränteavdrag) om du får en låneränta på 4 %.
Om det tar två år från tomtköpet till att huset står klart och du kan ta ett bolån som omfattar både tomten och huset kostar lånet knappt 28 000 kr.
Men tänk på att långivare ger ut privatlån upp till 600 000 kronor. Om tomten kostar mer än vad du kan ta ett lån på kan både du och en eventuell medlåntagare ta ett varsitt lån. På så sätt kan ni låna upp till 1 200 000 kr.
Om du lånar till tomt kan du använda tomten som kontantinsats
Om du tar ett privatlån för att köpa tomt köper du också ett värde. Det här värdet kan du sen använda som kontantinsats när det är dags att bygga.
Din totala budget och ditt låneutrymme påverkas egentligen inte eftersom att byggnadskreditiven enbart finansierar husbygget.
Tomten är ju redan finansierad med privatlån. När bygget och värderingen är klar bakas tomten och tomtlånen in i ditt bolån.
Du kan låna 100 % av priset på tomten. Anledningen är att du måste ta ett privatlån.
Vad ska man tänka på vid köp av tomt?
Normalt sett kan det vara svårt att få ett bolån på en obebyggt tomt där du inte planerat att bygga hus. Däremot kommer du få låna pengar till tomtköpet om det finns en klar plan för att bygga ett hus på tomten. Därför är det smart att ha en tydlig vision för vad som ska stå på huset redan när du tar kontakt med lånegivare.
Hur mycket kontantinsats behövs för tomtköp?
Eftersom att tomtköpet fungerar annorlunda än att köpa en befintlig bostad tar du inte ett bolån. Därför behöver du ingen kontantinsats. När du köper en tomt kan du alltså inte finansiera det med ett bolån, utan du behöver ta ett privatlån. Fortsätt att läsa under bilden så förklarar vi hur du ska göra.
Hur mycket handpenning behövs för tomt?
Du behöver ingen handpenning när köper och lånar till tomtköpet. Anledningen är att du inte tar ett bolån utan ett privatlån eller ett byggnadskreditiv.
Hur länge kan man ha en tomt utan att bygga?
Efter att du fått bygglov från kommunen måste du börja bygga inom två år. Huset ska vara färdigbyggt och besiktigat inom fem år.
Kan man belåna en tomt?
Ja, du kan belåna 100% av tomtens kostnad med ett privatlån eller med ett byggnadskreditiv.
Kan man köpa och äga en tomt utan att bygga?
Ja, om du tar ett privatlån kan äga en tomt utan att bygga på den. Tänk på att du betalar ränta för lånet och att långivaren har en begränsad tid innan de vill ha tillbaka pengarna du lånat.
Ett privatlån kan bli ett prisvärt val när du köper tomt
En annan vanlig lösning när du ska låna pengar till tomt och bygga hus är en byggnadskreditiv. Det är en tillfällig finansieringslösning som du använder under tiden från att du köpt tomten till att du bygger huset.
Långivaren bekostar först hela köpeskillingen av tomten. Sen fortsätter långivaren betala alla utgifter i takt med att fakturorna från bygget kommer in.
Utöver en eventuell fast engångskostnad (som du kan förhandla om) betalar du ränta för det belopp du har använt. När ditt nya hus är klart, slutbesiktigat och försäkrat lägger långivaren om krediten till ett bolån.