Innehåller reklamlänkar

Rörlig och bunden bolåneränta – hur ska man tänka nu?

Joakim Westman, Finansvalp
Uppdaterad 3 juni 2024

Hushållens bristande riskmedvetenhet i lånehantering har satts i fokus med ökande bolån och snabbt stigande räntekostnader. Trots nästan trefaldig ökning av räntan på kort tid, har många bolånekunder valt rörlig ränta för stora lån.

Starka argument för att delvis binda lånen är att det ger andningspaus om räntorna börjar stiga, samtidigt som det möjliggör riskspridning över tid.

Vi understryker vikten av att inte lita för mycket på ränteprognoser. Som Riksbanken ofta påpekar är prognoserna osäkra och kan förändras snabbt med oväntade händelser.

Tänk på möjligheten att förhandla ner bundna räntor. De ränteförslag du får av banken går alltid att förhandla. Om du fått slutgiltigt förslag från din bank, ta det underlaget och undersök om du kan få billigare ränta hos en annan aktör.

Vanligtvis kan du få bra ränteavdrag om du erbjuder att flytta över din ekonomi till en ny bank. Det kan exempelvis vara att du erbjuder att flytta över ditt sparande till den nya banken.

Det kanske viktigaste att förstå är att det är en risk med rörlig ränta. Även om det är billigare när man tecknar bolånet, kan det bli dyrt i längden. Gör en avvägning om du vill säkra dina utgifter eller ta en risk med rörlig bolåneränta.

Jämför bolån – Jämförelse av bankernas bolåneräntor just nu
Bolån
Bolånekalkyl – räkna på ditt bolån här
Bolån

Låna pengar med schyssta villkor

Svara på några frågor för att se de bästa låneräntorna för just dig. Processen är snabb, enkel och påverkar INTE din kreditvärdighet.
  • Jämför över 60 långivare
  • Ingen kreditupplysning
  • Få svar direkt
Starta jämförelsen
Oroa dig inte, det påverkar INTE din kreditvärdighet.

Sveriges privatlån

Många svenskars ekonomi är ansträngd och flera behöver låna pengar för att få ihop sin ekonomi. Därför är det viktigt att hitta det bästa privatlånet för just dig. I listan nedan ser du uppdaterade nominella räntor och effektiva räntor från långivare som erbjuder privatlån.

LendoLÄGST4,70 - 33,75 %
Ordna4,95 - 19,90 %
MedMera Bank5,20 - 16,95 %
Bank Norwegian8,29 - 19,99 %
Marginalen Bank6,45 - 17,99 %
Handelsbanken9,60 %
Swedbank7,70 - 17,84 %
Nordea6,70 - 14,70 %
Ica Banken6,84 - 15,95 %
SEB6,95 - 14,40 %