Omdöme avBank norwegians kreditkort
Kortet har ingen årsavgift och ett kredittak på 150 000 kr där du tjänar poäng på varje krona. Bonusen får du välja själv om du vill ha i form av cashback eller deras egna poängsystem som kallas cashpoints.
Det är räntefritt i 45 dagar och det ingår även en marknadsledande reseförsäkring. Bank Norwegian har vunnit pris för bästa kreditkort flera gånger om, senast under 2020, därefter har det också alltid funnits med i toppen.
2024
Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. Rörlig ränta.
Så presterar Bank Norwegians kreditkort med vårt betygsystem
Bonusen du får när du handlar med kortet. Det har en större påverkan på totalbetyget eftersom vi gillar när du som konsument får något tillbaka när du handlar med kortet.
Om försäkringar ingår när du betalar med kortet. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Maxkrediten du kan bli erbjuden för kortet. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Räntan på kreditkortet. Det har en standardinverkan på totalbetyget eftersom vi uppmuntrar kreditkortsanvändare att betala fakturan inom den räntefria perioden.
Antalet räntefria dagar. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Sammanlagda valutapåslaget när du handlar i annan valuta än SEK och kontantuttagsavgift. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Årsavgift på kreditkortet. Det har en större påverkan på totalbetyget eftersom vi tycker att det inte ska kosta för mycket att bara ha kortet.
Vårt betygsystem är noggrant framtaget av våra bankexperter och bygger på flera parametrar. Genom att vikta de olika parametrarna har vi kommit fram till ett totalbetyg av lånet. Läs mer om Finansvalps ratingsystem ›
Vårt omdöme av kreditkortet från Bank Norwegian
Vi gillar verkligen Bank Norwegians kreditkort. Framförallt erbjuder de en generös kreditgräns upp till 150 000 kronor och en bra räntefri kreditperiod på 45 dagar. Betalar du din faktura inom de 45 dagarna behöver du alltså aldrig betala något extra i form av ränta.
Eftersom Bank Norwegian inte har någon årsavgift är det väldigt generöst att de ändå erbjuder ett lojalitetsprogram. När du handlar med kortet får du bonus för varje spenderad krona. Du kan också välja hur du vill ha bonusen, antingen i cashback som är rena pengar tillbaka som dras på fakturan eller i CashPoints.
Väljer du CashPoints kan du sedan använda de poängen till att köpa flygbiljetter hos Norwegian, lägga till extra bagage eller ändra biljetter. Fördelen då är att du till skillnad från cashbacken som ger 0,5 procent tillbaka, är att du med cashpoints kan tjäna upp till 5 procent på flygbiljetter hos Norwegian.
För den som gillar att betala med mobilen eller klockan hänger också Bank Norwegian med på den utvecklingen. Du kan koppla ditt kort till Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay eller Garmin Pay.
Med appen har du också full koll på transaktioner, dina CashPoints eller cashback, din kreditgräns och mycket annat. Du kan även spärra kortet direkt i appen, justera kreditgränsen eller hämta din PIN-kod.
Även på försäkringsfronten har Bank Norwegian bra erbjudanden torts att de inte tar någon avgift för kortet. Det ingår rese- och avbeställningsförsäkring, samt kan du välja att lägga till andra försäkringar såsom självriskeliminering för hyrbil, betalskydd, tandvårdsförsäkring och ID-Stöldförsäkring.
Sammantaget är det få saker att anmärka på med kreditkortet från Bank Norwegian. Det vi hade önskat är att det inte fanns en gräns för cashback. Som det är idag kan du max få cashback på varuköp upp till 100 000 kronor per kalenderår, alltså januari till december.
Det innebär att du kan max få 500 kronor i cashback på ett år när du handlar med kortet. Har du större utgifter får du ingen cashback på resterande belopp. Vi tycker dock att det är en liten detalj och tycker det är förståeligt att de behöver dra en gräns där i och med att kortet inte har någon årsavgift.
Vill du handla med kortet på resan ligger valutapåslaget på 1,99 %, vilket egentligen inte sticker ut, de flesta ligger mellan 1,5 – 2 %. Dock tycker vi att det hade kunnat vara lägre eftersom de ändå marknadsför sig lite som ett resekort. Det som är väldigt bra på resan ändå är att du kan ta ut kontanter helt avgiftsfritt, där skiljer de sig från konkurrenter som ofta tar en avgift på mellan 2 – 3 % för kontantuttag.
Varför välja Bank Norwegians kreditkort?
Det finns flera anledningar till att använda Bank Norwegians kreditkort. Reser du mycket kommer du billigare undan med de intjänade poängen du får exempelvis.
Du behöver inte heller tänka på reseförsäkring då det ingår med kreditkortet. Dessutom har du en bra översikt av dina intjänade poäng i deras smidiga app.
Utöver det har Bank Norwegian även ett säkerhetssystem som övervakar kreditkortstransaktioner dygnet runt. Med den tjänsten skyddar de dig mot eventuella bedragare.
Sammanfattning av Bank Norwegians kreditkort
- Samla cashpoints eller få cashback för varje spenderad krona
- Reseförsäkring och avbeställningsförsäkring ingår i kortet
- Årsavgift 0 kr
- Räntefritt 45 dagar
- Upp till 150 000 kr i kredit
- Avgiftsfritt kontantuttag i utlandet
- Apple Pay
- Google Pay
- Samsung Pay
- Garmin Pay
Ränta vid utnyttjad kredit
- Årlig nominell ränta 21,99 %
- Nominell ränta per månad 1,83 %
- Effektiv ränta per år 24,35 %
Betalar du din kredit inom 45 dagar kostar det dig alltså inget extra. Skulle du vilja skjuta upp betalningen tillkommer det ränta.
Skulle du exempelvis vilja skjuta upp en betalning på 15 000 kr en månad blir totalkostnaden 15 304 kr. Räkneexemplet Bank Norwegian refererar till ser ut som följer:
*Ex. vid uppskjuten betalning: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. Rörlig ränta.
Krav för att ansöka om Bank Norwegians kreditkort
- Inga betalningsanmärkningar
- Över 18 år
- Har varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna
Det tas alltid en kreditupplysning vid ansökan om Bank Norwegians kreditkort.
Så fungerar bonusen för Bank Norwegians kreditkort
När man ansöker om Bank Norwegians kreditkort kan man välja bonus med Cashpoint eller Cashback.
Med Cashback får du pengar direkt medan Cashpoint fungerar som Bank Norwegians egna valuta. Reser du mycket kan du välja CashPoints som ett form av sparande till nästa resa.
Vi på Finansvalp tycker dock att det mest rimliga alternativet är att välja cashback eftersom bonusarna inte skiljer sig i intjänade poäng. Cashback är då en mer flexibel bonus som inte bara kan användas till resor.
Du kan byta mellan de olika bonuspoängen hur du vill och förlorar inte några poäng du tidigare intjänat om du väljer att byta.
- 0,5 % tillbaka på varuköp
- 3 % CashPoints på LowFare-biljetter hos Norwegian
- 4 % CashPoints på LowFare+-biljetter hos Norwegian
- 5 % CashPoints på Flex-biljetter hos Norwegian
- Ta ut intjänade poäng när som helst
- 1 Cashback motsvarar 1 SEK
- Cashback gäller för kortanvändning upp till 100 000 kr per kalenderår
Undantag från bonus – då får du ingen Cashback
- Kontantuttag
- Överföringar via MinSida/appen
- Köp hos andra flygbolag än Norwegian
- Köp av valuta
Det kanske är självklart för vissa men vi tycker ändå det är bra att Bank Norwegian redovisar vad man inte får bonus för.
Kontantuttag kan inte kopplas till en vara och samma vid köp av valuta. Gällande överföringar och köp hos flygbolag får man inte heller någon bonus.
Så fungerar reseförsäkringen som ingår i kreditkortet
Du får en väldigt bra reseförsäkring så länge 50 % av resans transportkostnad är betald med Bank Norwegians kreditkort.
- Kompenserar för försenat bagage
- Täcker avbeställning av resa upp till 50 000 kr
- Kompenserar 100 % vid olycksfall upp till 1 000 000 kr
- Gäller på resor upp till 90 dagar
- Barn omfattas av försäkringen upp till 21 år
- Kortinnehavarens maka/make eller sambo omfattas av försäkringen
- Resan behöver starta och sluta i Norden
Med kreditkortet täcker du in hela familjens behov av reseförsäkring vilket drar upp vårt omdöme. De kompenserar höga belopp och gäller även längre resor upp till 90 dagar.
Även störningar i resan som försenat bagage kan du få kompensation för. Har du denna försäkring kan du känna dig trygg på resande fot helt enkelt.
Med appen har du full koll
- Se transaktioner
- Se Cashpoint-/Cashback-saldo
- Se dina fakturor
- Justera kreditgräns
- Överför pengar
- Betala räkningar
- Spärra och beställ nytt kort
- Hämta PIN-kod
Bank Norwegians betalskydd
När du ansöker om ett kreditkort hos Bank Norwegian kan du välja att lägga till ett betalskydd. Det hjälper dig om du råkar ut för oförutsedda händelser som gör det svårt att betala din utestående kredit.
Betalskyddet täcker upp till 10 000 kr i månaden i 12 månader om du blir permitterad, arbetslös eller sjukskriven med minst 50 %. Betalskyddet gäller också vid dödsfall som har orsakats av sjukdom eller olycka.
Det kostar 0,72 % av det utestående saldot och dras automatiskt från ditt Bank Norwegian-kort i slutet av månaden. Har du inget utestående saldo betalar du ingenting för betalskyddet.
Har du exempelvis 10 000 kr utestående på ditt kort, dras det 72 kr för betalskyddet.
Lästips: Bästa kreditkortet med bonus 2024
Återkommande frågor
Finns det fler försäkringar utöver de som ingår?
Absolut, man kan få andra försäkringar som tandvårdsförsäkring, självriskförsäkring för hyrbil och ID-Stöldförsäkring.
Du kan även lägga till betalskydd som täcker upp till 10 000 kr i månaden upp till 12 månader.
Vad kostar Bank Norwegian kreditkort?
Kreditkortet har ingen årsavgift och erbjuder även räntefri kredit upp till 45 dagar. Du betalar endast ränta om du vill skjuta på betalningen efter de första 45 dagarna.
Är det något valutapåslag om jag betalar i annan valuta?
Ja, vid användning av annan valuta än SEK tillkommer ett påslag på 1,99 %. Det gäller både vid bankomatuttag samt varuköp.
Finns det något tak för kontantuttag?
Ja, gränsen för kontantuttag utomlands är 10 000 kr per dygn och i Sverige 5 000 kr per dygn.
För- och nackdelar med Bank Norwegians kreditkort
Här listar vi positiva och negativa aspekter med kreditkortet. Gör en avvägning över vad du tycker är viktigt innan du ansöker.
- Fördelar
- Kortet har ingen avgift
- Ingår bra försäkringar
- Hög kreditgräns
- VISA-kort, kan användas överallt
- Bra bonussystem i förhållande till att kortet inte har någon avgift
- Välj bonusutbetalning mellan cashback och CashPoints
- Användarvänlig app
- Ingen avgift för bankomatuttag – varken i Sverige eller utomlands
- Nackdelar
- Hög ränta vid nyttjad kredit efter de räntefria dagarna
- Maxgräns för insamlad cashback – 500 kronor per kalenderår
- Valutapåslag på 1,99 % för köp i annan valuta
Vi har testat Bank Norwegians kreditkort
Vi beställde hem ett av Bank Norwegians kreditkort för att testa på det själva.
Slutsatsen? Helt klart ett kreditkort som är värt att testa på. Alla förmåner med bra bonussystem, reseförsäkringar, hög kreditgräns och en välfungerande app är inte något man vanligtvis hittar bland kreditkort utan årsavgift.
Eftersom kortet är just gratis kan man också utan problem använda det som ett komplement till sitt vanliga debetkort. I videon berättar ekonomijournalist Joakim Westman om sin upplevelse med kortet.
Andra populära kreditkort just nu
Fakta
Grundkrav
Om Bank Norwegian
Bank Norwegian grundades i Norge 2007 som en plattform för flygbolaget Norwegian Air Shuttles bonussystem. Samma år fick bolaget banklicens och tog steget till att bli en heldigital bank. I Sverige lanserades banken år 2013 och expanderade till Danmark och Finland två år senare.
Läs merInnan du ansöker om kortet
Några sista saker att tänka på innan du ansöker om kreditkortet från Bank Norwegian
- Handla inte för mer än vad du klarar av att betala tillbaka inom den räntefria perioden. Istället för en bra affär blir det snabbt dyrt om du inte kan betala tillbaka i tid.
- Reser du mycket med Norwegian kan det vara värt att välja CashPoints över cashback för att tjäna extra bonuspoäng.
- Det går utmärkt att använda kortet som ett komplement till ditt debetkort för att nyttja exempelvis bonus och försäkringar. Eftersom kortet kommer utan årsavgift finns det ingen press att klättra på en bonustrappa.
- Vill du använda det i vardagen är appen ett bra verktyg. Där får du en bra översikt på dina transaktioner och var det går iväg mest pengar.
Jämför mot andra kreditkort
I tabellen kan du jämföra Bank Norwegians kreditkort mot andra alternativ. Se vad som skiljer i villkoren och läs gärna mer om ett annat kort om det passar dina behov bättre!
Bank Norwegian | Marginalen Traveller | MoreGolf Mastercard | Coop Mastercard Mer | |
★★★★★ ★★★★★ | ★★★★★ ★★★★★ | ★★★★★ ★★★★★ | ★★★★★ ★★★★★ | |
Årsavgift | 0 kr | 297 kr396 kr | 0 kr295 kr | 0 kr295 kr |
Bonus | 0,5 - 5 % | 1 % | 1 % | 0,5-5,5 % |
Högsta kredit | 150 000 kr | 150 000 kr | 160 000 kr | 150 000 kr |
Räntefria dagar | 45 | 50 | 55 | 55 |
Ränta | 21,99 % | 16,9 % | 19,64 % | 16,95 - 19,95 % |
Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. Rörlig ränta. |
Betygsystem
Vårt betygsystem är noggrant framtaget av våra bankexperter och bygger på flera parametrar. Genom att vikta de olika parametrarna har vi kommit fram till ett totalbetyg av lånet.
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar via sina kanaler.
- Bonus: 30 %
- Årsavgift: 20 %
- Maxkredit: 10 %
- Ingår försäkring: 10 %
- Räntefria dagar: 10 %
- Ränta: 10 %
- Valutapåslag/kontantuttagsavgift: 10 %
Därför kan du lita på oss
Vi strävar efter att hjälpa dig att fatta smartare ekonomiska beslut. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Här är en förklaring till hur vi tjänar pengar. Läs mer om vilka vi är och vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa här.
- Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymnasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskande artiklar och recensioner
- Betygsystem baserat på data