Medlåntagare – därför kan det vara bra att stå fler på lånet
En medlåntagare innebär att du har ytterligare en person som står med på ett lån. Det kan öka dina chanser till att få lånet beviljat och dessutom till lägre ränta, det eftersom långivaren då ser till er gemensamma ekonomiska situation.
Att ha en medlåntagare kan som sagt både vara bra för att lättare få lån beviljat och till bättre villkor. Det är dock viktigt att förstå att som medlåntagare innebär det också ett stort ekonomiskt ansvar.
Medlåntagaren har nämligen lika stort ansvar för att lånet betalas tillbaka som huvudlåntagaren har. Därmed är det viktigt att man inte skriver med sig på vilket lån som helst, om huvudlåntagaren inte sköter återbetalningen blir medlåntagaren återbetalningsskyldig.
Det kan dock vara naturligt att vara två låntagare, exempelvis när två sambos vill låna till gemensam bostad. Även om två personer villa låna till renoveringsprojekt eller låna till bil, kan det vara naturligt att stå två stycken på lånet.
Fördelar med att ha medlåntagare
- Möjlighet till bättre villkor för lånet
- Möjlighet till att låna högre belopp
- Större säkerhet om en av er exempelvis förlorar inkomsten
- Större chans att bli beviljad lån
Långivaren ser det som betydligt mer troligt att ni tillsammans kommer kunna betala tillbaka lånet vilket gör att de tar en lägre risk. Därför blir du en mer attraktiv kund och blir erbjuden en bättre ränta på lånet.
När du ansöker om ett lån tillsammans med någon ökar också dina chanser att bli beviljad ett lån markant. Och det är faktiskt vanligt att svenskar ansöker om ett lån tillsammans med sin sambo eller partner.
Om någon skulle förlora inkomsten eller bli sjuksriven kan det såklart bli jobbigt för den andra låntagaren. Dock kan det ändå kännas tryggare om ni är två stycken med som kan hjälpas åt i en sådan situation.
Att tänka på som medlåntagare
- Gör det inte bara för att vara snäll
Tänk på att det är ett stort ansvar att vara medlåntagare. Ställ inte upp utan att tänka på konsekvenserna, som medlåntagare har du också ansvar för hela lånet gentemot banken. - Du blir betalningsskyldig
Även om du inte lånar med din sambo eller tar ett gemensamt lån har du som medlåntagare samma krav på dig. Om inte huvudlåntagaren sköter återbetalningen kommer kraven riktas mot dig istället. - Det kan vara svårt att bryta avtalet
Det finns ett par sätt du kan komma ur din roll som medlåntagare men det kan vara krångligt. Antingen behöver då huvudlåntagaren kunna ta över lånet ensam eller så behöver ni ordna en ny medlåntagare. - Din kreditvärdighet påverkas
Även om det inte är ett gemensamt lån och tanken är att huvudlåntagaren ska sköta betalningen påverkas ändå din kreditvärdighet. Vill du ansöka om kreditkort eller ett eget bolån påverkas det av att du står som medlåntagare på annat håll.
Då är det krav på medlåntagare
Den kanske vanligaste anledningen när det kan krävas en medlåntagare är om huvudlåntagaren inte klarar av kreditprövningen som krävs för lånet. Det liknar lite mer ett borgentagande där medlåntagaren stärker upp kreditvärdigheten genom att ta ansvar om huvudlåntagaren inte klarar av att betala tillbaka skulden.
Ett exempel kan vara en ung person som ska köpa sin första bostad. Det kan då krävas medlåntagare om exempelvis inkomsten inte är tillräckligt hög eller för instabil.
Ett annat exempel kan vara studenter. Man vet att efter studietiden kan man klara av kostnaden, men för att klara av kreditprövningen här och nu kan det krävas medlåntagare. Det går dock att låna till bostad som student också, även om det kan komma till något högre ränta.
Vid separation eller dödsfall
Är du medlåntagare kan du inte bara lämna över ansvaret utan att banken går med på det. Är det exempelvis ett bolån och den ena parten vill behålla bostaden behöver denne lösa ut den andra parten och ta över bolånet ensam.
Banken kommer i det fallet göra en ny kreditprövning på den kvaravarande låntagaren för att säkerställa att återbetalningsförmågan är okej på egen hand. Om banken inte godkänner det kan ni behöva hitta en annan medlåntagare eller att båda står kvar på lånet.
Om den ena parten i ett låneavtal avlider kommer den delen av lånet att redovisas som en skuld i dödsboet. Finns det tillräckligt med tillgångar kan det betala av den delen av skulden.
Om det inte finns kommer dock den kvarvarande låntagaren få ta över ansvaret för hela lånet. Så länge den efterlevande fortsätter betala på lånet enligt betalningsplanen händer ingenting.
Om en person inte betalar sin del
I regel gäller delat betalningsansvar om det är två låntagare som tar ett gemensamt lån. Om en part inte sköter sina återbetalningar och du tvingas betala hela beloppet kan du ha rätt att kräva tillbaka de pengarna.
Det kallas för regressrätt, dock har du inte rätt till det om din medlåntagare har fått skuldsanering.