Innehåller reklamlänkar

Belåna bostaden – utöka bolånet och använd pengarna till vad du vill

Uppdaterad 3 juni 2024
Olle Pettersson
Skriven av
Olle Pettersson
Hanif Tawab
Uppdaterad av
Hanif Tawab
Utökat bolån är smart om du vill låna pengar

Funderar du på att belåna huset eller lägenheten och utöka ditt bolån? Det är många svenskar som utnyttjar bolåneräntorna till att investera.

Antingen för att renovera huset eller för att investera i aktier och fonder. Och det är inte så konstigt, aktier och fonder har historiskt gett en betydligt högre avkastning än kostnaden för bolåneräntor.

Om du äger en bostad kan du ta ett utökat bolån med bostaden som säkerhet, så länge du inte redan har belånat bostaden för 85 % av marknadsvärdet.

Eftersom värdet på din bostad kan öka går det att göra en omvärdering av bostaden och belåna bostaden mer. Men tyvärr får man tidigast omvärdera sin bostad fem år efter att man köpte den, och därefter löpande vart femte år.

Detta gäller om du vill utöka bolånet:

    Hur ofta får man låna upp på huset eller lägenheten?

    Om du har haft bostaden en längre tid kan värdet på huset förändrats sedan du köpte det. Men eftersom att du bara kan låna upp till 85 % av bostadens värde kan du behöva göra en omvärdering av bostaden för att kunna utöka bolånet.

    I regel kan du värdera din bostad var femte år för att se hur värdet eventuellt har förändrats. Det vanligaste sättet att omvärdera sin bostad är att anlita en mäklare som hjälper dig värdera bostaden.

    Om bostaden har ökat i värde har din belåningsgrad minskat sedan bolånet togs. Därför finns det chans att banken låter dig låna upp till 85 % igen.

    Utöka bolånet för att investera i aktier och fonder

    Många svenskar har historiskt utnyttjat låga bolåneräntor för att låna pengar till investering i aktier och fonder. Och det är inte så konstigt. Aktie- och fondmarknaden har gett en högre avkastning (cirka 8 till 10 % i snitt över tid) än vad räntekostnaden för bolån är idag, runt 4 – 5 %.

    En sak som är viktig att tänka på är att du kan behöva ett nytt pantbrev när du belånar huset. Det gäller om du belånar en villa eller ett fritidshus med mer än vad det finns utrymme för i ditt nuvarande pantbrev.

    Om du däremot belånar en bostadsrätt så behövs inget pantbrev och du slipper eventuella tilläggskostnader på lånet.

    När du skaffar ett nytt pantbrev måste du betala 2 % av beloppet i pantbrevet i skatt. Dessutom tar Lantmäteriet ut en avgift på 375 kronor. Många gånger tar även banken ut en avgift på cirka 700 kronor för att hantera pantbrevet.

    Läs mer: Lägst bolåneränta just nu.

    Privatlån som alternativ till att belåna bostaden

    Har du inte har möjlighet att värdera om din bostad eller har möjlighet att utöka bolånet mer än vad du har bolån idag finns det ändå en bra lösning.

    Hos Lendo kan du ansöka om privatlån på upp till 600 000 kronor. De jämför över 40 olika banker och långivares erbjudanden så att du ska kunna få bästa möjliga ränta.

    Deras tjänst är helt kostnadsfri och du har alltid möjligheten att få tala med en av deras lånehandläggare (även om låneansökan görs via Internet). När de tar fram dina lånealternativ registreras endast en kreditupplysning hos UC.

    Därför kan du lita på oss

    Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

    Erfarenhet skapar trovärdighet
    • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
    • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
    • Utbildade journalister
    • Faktagranskande artiklar och recensioner
    • Betygsystem baserat på data
    Så granskar vi