Innehåller reklamlänkar

Samla lån med bäst ränta här: Bäst i test 2024

Uppdaterad 21 oktober 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson

Samlingslån är ett lån som används för att slå ihop flera mindre lån och krediter till ett större privatlån. Fördelarna med att samla lån innefattar bland annat att du förenklar administrationen, alltså att endast ha ett lån istället för flera små, samt att du kan sänka dina lånekostnader.

Här samlar du lån till bäst ränta just nu

Lendo erbjuder bäst ränta just nu för att samla lån, ner till 5,20 %. De har även flest partners av alla låneförmedlare, över 40 stycken. Det gör att konkurrensen bland långivarna blir högre och räntan pressas ner i de erbjudanden du får.

Det kostar ingenting att jämföra samlingslån genom Lendo, det tas bara en kreditupplysning och ansökan är inte bindande på något sätt.

Annuitet 200 000 kr. Avb. 12 år, ränta 6,77 %, eff. ränta 6,98 %. Mån. kostnad 2032 kr, tot. kostnad 292 653 kr. Individuell rörlig ränta.

Samla lån med låg ränta

Vi har gjort en stor granskning av samlingslån och listat långivarna som har lägst räntor. Här kan du enkelt jämföra lånevillkor som räntor och vad maxbeloppet för att samla lån är.

Lendo5,20 - 33,93 %
Anyfin7,95 - 19,90 %
Enklare5,20 - 33,46 %
Ordna5,20 - 19,90 %
Coop Privatlån5,20 - 16,95 %
Lån & Spar Bank5,95 - 11,95 %
Moank5,90 - 15,95 %
Advisa5,20 - 33,99 %
Zmarta5,20 - 29,4 %
Bank Norwegian7,99 - 19,99 %
Marginalen Bank6,95 - 17,99 %
Avida7,90 - 21,95 %
SEB6,75 - 14,00 %
Nordea6,70 - 14,70 %
Swedbank7,70 - 17,84 %
ICA Banken6,84 - 15,95 %
Nstart17,80 - 27,95 %
Uppdaterad 21 oktober 2024
Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Till Finansvalps redaktion ›

Bästa villkoren för att samla lån finns hos Lendo

Du binder inte upp dig på något – ansökan är kostnadsfri.

Hos Lendo kan du jämföra över 40 långivare med endast en UC – helt kostnadsfritt.

  • Ingen uppläggningsavgift när du samlar lån via Lendo
  • Ansökan tar bara 2 minuter och är aldrig bindande
  • Samla allt från kreditkortsfakturor, delbetalningar till snabblån och privatlån
  • Lendo ger dig alternativ kostnadsfritt – du väljer i lugn och ro det erbjudande som passar dig bäst
  • Få bättre överblick med bara 1 lån
  • Chans till att kapa onödiga avgifter och räntekostnader
★★★★★
★★★★★
4,6
Lendos betyg

Räkneexempel för Lendo: Annuitetslån på 12 år med en effektiv årsränta på 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. Beräknat med 6.77% nominell ränta.

Bäst i test för samlingslån

Vi har betygsatt upp emot 50 olika långivare och låneförmedlare på den svenska marknaden. Betygen grundar sig i lånevillkoren och mest tyngd ligger i att de ska erbjuda låg effektiv ränta.

1. Lendo

Lendo erbjuder samlingslån upp till 600 000 kr med endast 1 kreditupplysning hos UC. De jämför över 40 olika långivare i en enda ansökan och du få personlig service hela vägen.

★★★★★
★★★★★
4,6
Lendo enligt Finansvalps betygsystem

2. Ordna

Ordna får fina recensioner av tidigare kunder och erbjuder sjyssta villkor. De jämför samlingslån upp till 600 000 kr. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder inte upp dig till någonting.

★★★★★
★★★★★
4,2
Ordna enligt Finansvalps betygsystem

3. Anyfin

Anyfin är specialiserade inom samlingslån och kan samla upp till 300 000 kr. De förlänger aldrig återbetalningsplanen, vilket gör att totalkostnaden aldrig kommer öka för ditt lån. I snitt sänker de sina kunders totala lånekostnad med 6 358 kronor.

★★★★★
★★★★★
3,9
Anyfin enligt Finansvalps betygsystem
Så har vi jämfört samlingslånen
Vi har jämfört långivarnas och låneförmedlarnas kostnader, kundupplevelser, möjligheter och processer i olika steg för att hitta vår topp 3-lista för samlingslån.

Läs mer om hur vi gjort jämförelsen här.

Räkna på din nya lånekostnad med vår lånekalkylator

Hur mycket vill du samla?

1 000
600 000
KR

Under hur lång tid??

1
20
år

Ränta

5,2
33,99
%

Estimerad månadskostnad

0 KR/Månad
Totalkostnad 0 kr
Samla lån genom Lendo
Ränta
10 %
Effektiv ränta
0,00 %
Lånesumma: 100 000 SEK Återbetalningstid: 4 år Uppläggningsavgift: 395 SEK Administrationsavgift per månad: 25 SEK Ränta (Effektiv ränta*): 7,9% (8,99%*) Att betala per månad: 2 462 SEK Antal avbetalningar: 48 Totalt att återbetala: 118 552 SEK

Att tänka på när du ansöker om samlingslån

youtube thumbnail
Ekonomijournalist Joakim Westman går igenom hur ett samlingslån fungerar och när det kan vara bra att använda. Till exempel för sänkta räntekostnader, enklare administration och på sikt bättre kreditvärdighet.

Processen för att samla lån i 5 steg

1. Börja med en ekonomisk översikt

Se över hur mycket du har i inkomst kontra dina utgifter. Går du back kan du exempelvis behöva arbeta extra eller på annat sätt öka din inkomst för att ha möjlighet att lösa dina lånekostnader på kort sikt.

För att få lägsta möjliga räntan på ditt samlingslån bör du ha lite pengar över för att långivaren ska se dig som en mer säker kund. Är det för tajt i budgeten kan din ränta påverkas negativt.

2. Räkna på din skulder

Räkna på vad din totala skuld är för att se hur mycket du behöver samla, samt se över vad den genomsnittliga räntan är på lånen. Det är viktigt för att i nästa steg kunna avgöra om de erbjudanden du får om samlingslån är bättre än det du har idag.

Vi tar ett exempel där du har krediter hos 4 olika långivare:

  • Kredit 1 – 25 000 kr, effektiv ränta 28,95 %
  • Kredit 2 – 33 000 kr, effektiv ränta 32,5 %
  • Kredit 3 – 15 000 kr, effektiv ränta 34,0 %
  • Kredit 4 – 37 000 kr, effektiv ränta 24,3 %

I det här exemplet är den totala skulden på 110 000 kronor med en genomsnittlig effektiv ränta på 29,94 %. Då vet du dels att det är 110 000 kronor du behöver samla hos din nya långivare, samt vad din genomsnittliga ränta är. Då kan du enkelt jämföra med den nya räntan du blir erbjuden.

3. Jämför olika samlingslån

Du är nu redo för att jämföra olika samlingslån, det är bra att titta på den effektiva räntan för att få den verkliga kostnaden för lånet. Där ingår nämligen, utöver räntan, även andra eventuella avgifter för lånet.

4. Ansök om att samla lån

När du hittat den bästa långivaren för dig kan du starta din ansökan genom att fylla i hur stort belopp du vill samla. Ett bra tips är att använda en låneförmedlare, som exempelvis Lendo, eftersom genom dem kan du ansöka om samlingslån hos flera långivare samtidigt.

Du skickar endast in en ansökan och det tas bara en kreditupplysning, men flera långivare kan ta del av informationen via Lendo. De ger sedan sina erbjudanden till dig och du kan jämföra i lugn och ro för att hitta det bästa samlingslånet.

5. Välj bästa alternativet

Eftersom samlingslån ser olika ut för olika personer, beroende på hur många olika lån man har, till vilka räntor och till vilka belopp, kan erbjudandena skilja sig åt en hel del.

Ta din tid att gå igenom dina alternativ med bakgrund i de lånekostnader du har idag. Får du ett bättre erbjudande kan du slutföra processen och skicka in kompletterande information om långivaren kräver det.

Kompletterande information kan exempelvis vara information om din anställning, boendesituation eller tänkt återbetalningsplan.

Tidsram för att samla lån till låg ränta

Du bör inte stressa igenom processen om du vill samla lån till lägsta möjliga ränta. Räkna med att processen kan ta 3 - 15 dagar om du ska få bästa möjliga erbjudandet.

Till att börja med tar din ansökan och initiala kreditprövning mellan 1 - 3 dagar att få klar. Sedan kan lånejämförelsen ta upp till 1 - 7 dagar för att hitta samlingslånet som passar just din situation bäst.

Till sist bör du räkna med 1 - 5 dagar för signering samt utbetalning av lånet. Din nya långivare ska då lösa dina gamla lån och krediter samt sätta upp dina villkor för det nya lånet.

Fördelar med att samla lån

  • Potential till en lägre räntekostnad.
  • Förenklad administration och återbetalning.
  • Bättre ekonomisk översikt.
  • Potential till att bli skuldfri snabbare.
  • Det kostar ingenting att ansöka om att samla lån.
  • Du binder dig inte till något förrän du hittat villkor du är nöjd med.
  • Du kan undvika onödiga avgifter.
  • Möjlighet att förbättra din kreditvärdighet över tid.

Risker och potentiella nackdelar

  • Vissa långivare kan locka med sänkt månadskostnad för lånet, när det man egentligen gör är att bara förlänga återbetalningstiden och öka totalkostnaden för lånet. Kontrollera därför hur din totala lånekostnad har påverkats.
  • Din kreditvärdighet kan påverkas negativt på kort sikt eftersom det krävs en kreditupplysning vid ansökan.
  • Risk för sämre ekonomisk situation om du inte tar ansvar för de nya lånekostnaderna.

Så hittar du bästa räntan för samlingslån

Det finns några bra tips och trix för att hitta bästa räntan för just ditt samlingslån, som exempelvis att använda en låneförmedlare, att jämföra effektiva ränta samt använda dig av medlåntagare.

Använd låneförmedlare

Det mest effektiva sättet är att använda dig av en låneförmedlare. Eftersom de skickar din ansökan till flera långivare får de sedan konkurrera om att ge dig bästa lånevillkoren för att du ska välja just dem.

Räntan behöver pressas ner om du exempelvis ställer 10 erbjudanden mot varandra till skillnad från om du ansöker direkt hos en ensam långivare. Dels blir det svårt för dig att veta om erbjudandet är bra och dels kan långivarna dra upp räntan utan att det sticker ut i någon konkurrens.

Titta på den effektiva räntan

Viktigt att tänka på när du jämför samlingslån är då också att du ska titta på den effektiva räntan. Där ska alla kostnader för lånet vara inräknade, både ränta och avgifter. Det blir därför en mer rättvis jämförelse av vad lånet faktiskt kommer kosta dig.

Förhandlingstekniker

Använder du låneförmedlare har du använt dig av en förhandlingsteknik redan. Det finns dock även andra aspekter du kan använda dig av för att sänka räntan. Tar du direkt kontakt med din valda långivare när du fått ett förslag kan du ofta förhandla ner räntan något snäpp till, innan du skriver på låneavtalet.

Våga helt enkelt vara obekväm och ring upp till den långivare du tänkt välja. De vill trots allt ha dig som kund och om de kan få det genom att sänka räntan något kan de ofta vara villiga att göra det.

Ett kanske ännu mer effektivt sätt att få lägre ränta är att du använder dig av en medlåntagare. Har du en partner eller anhörig som kan stå med på lånet får du ofta bättre lånevillkor eftersom banken ser den andra personen som en säkerhet för lånet.

Om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka på lånet behöver då den andra personen ta över den kostnaden.

Vad som påverkar räntan för ditt samlingslån

Den absolut viktigaste faktorn för räntan på ditt samlingslån är din kreditvärdighet. Har du skött dina tidigare återbetalningar och inte har alltför mycket skulder ökar chansen till bättre lånevillkor.

Din kreditvärdighet innebär egentligen hur bra din återbetalningsförmåga du anses vara. Så en bra inkomst och säker anställning ger också en bra trygghet för banken och gör att du kan bli erbjuden lägre ränta.

Långivarna tittar även på din totala skuldbörda för att se vad för eventuella andra kostnader du har, exempelvis om du har bolån eller leasar en bil. Ju lägre total skuldbörda du har desto större är chansen till bättre ränta.

Sedan tittar de även på själva låneansökan i sin helhet, exempelvis hur stort belopp du vill samla, hur lång återbetalningstid du kan få, samt om du har en medlåntagare eller inte. Även styrräntan påverkar hur låg ränta du kan få samt hur konkurrensen ser ut bland långivare på marknaden.

Krav för att samla lån till bra ränta

För att kunna samla lån till bästa möjliga är det bra om du uppfyller följande punkter:

  • God kreditvärdighet
  • Stabil inkomst och fast anställning
  • Inte har för hög skuldsättningsgrad
  • Inte har några betalningsanmärkningar
  • Är över 20 år gammal

Så mycket kan du spara genom att samla dina lån till lägre ränta

Har du höga räntor och flera olika långivare kan du ofta spara in pengar både i månadskostnad och totalkostnad för lånet med ett samlingslån. Vi tar samma exempel som tidigare, då vi gick igenom hur du får koll på dina totala skulder:

  • Kredit 1 – 25 000 kr, effektiv ränta 28,95 %
  • Kredit 2 – 33 000 kr, effektiv ränta 32,5 %
  • Kredit 3 – 15 000 kr, effektiv ränta 34,0 %
  • Kredit 4 – 37 000 kr, effektiv ränta 24,3 %

Har du ovanstående krediter har du en total skuld på 110 000 kronor och en genomsnittlig effektiv ränta på 29,94 %. Återbetalas det över en tvåårsperiod innebär det en genomsnittlig räntekostnad på 1 372 kronor per månad och totalt 32 934 kronor.

Skulle den räntan sänkas till 15 % effektiv ränta skulle istället den månatliga räntekostnaden bli 688 kronor och den totala räntekostnaden vid lånets slut skulle landa på 16 500 kr

Det innebär alltså att du skulle spara 684 kronor varje månad i bara räntekostnad och över hela lånets period skulle du spara 16 434 kronor. du blir skuldfri lika snabbt i detta fall, vill du korta av återbetalningstiden kan du även bli skuldfri snabbare men då betala något mer per månad.

Faktorer som påverkar hur mycket du kan spara på räntekostnaden

Det som påverkar hur mycket du kan spara är bland annat vad du har för typ av lån idag, vad för löptid du väljer samt eventuella avgifter för att lösa dina lån.

Har du höga räntor på dina nuvarande lån finns det mer utrymme för att sänka dina räntekostnader. Även en förlängd återbetalningstid kan sänka dina månadskostnader, det är dock inte att föredra eftersom det ökar på totalkostnaden för lånet.

Beroende på vad för typ av lån du har kan det finnas avgifter för att lösa de lånen, det kan i sin tur påverka vilken ränta du kan bli erbjuden från din nya långivare.

Din kreditvärdighet och hur det påverkar lånevillkoren

Din kreditvärdighet bedöms baserat på flera olika faktorer, såsom inkomst, livssituation, tidigare lån och krediter, betalningsanmärkningar och månadsutgifter.

Risken att din kreditvärdighet är något försämrad blir högre när du har flera tidigare smålån och krediter. Risken för att du inte kan återbetala är helt enkelt högre ju fler lån du har.

Därav är det bra att samla flera smålån i ett större samlingslån för att över tid kunna förbättra din kreditvärdighet.

En god kreditvärdighet ger dig möjligheten till att kunna låna från de bästa långivarna, till de lägsta räntorna, samt få högre lånebelopp och bättre lånevillkor överlag.

Andra lösningar än att samla lån

Utöver att samla lån och krediter kan du exempelvis ta kontakt med dina befintliga långivare för att se om det går att förhandla om dina lån.

Ofta vill långivare göra mer än du tror för att hjälpa dig om du har ekonomiska bekymmer. De vill trots allt få sina lån återbetalda. Så, om du tar kontakt kan du i många fall få hjälp med omförhandling av lån eller amorteringspaus till exempel.

I många fall finns det även budget- och skuldrådgivning via kommunen du bor i. Ta kontakt eller sök på din kommuns hemsida för att se vad du kan få för hjälp där.

Omstartslån eller skuldsanering

Utöver att samla dina lån och krediter finns det alternativa lösningar såsom skuldsanering genom Kronofogdemyndigheten eller så kallade omstartslån.

Ett omstartslån fungerar på ett liknande sätt som ett samlingslån, men den stora skillnaden är att det kan gå att lösa även om du har skulder hos Kronofogden. Du kan läsa mer om omstartslån här.

Budgetering och avbetalning

Får du inte tillräckligt bra erbjudanden genom att refinansiera dina lån, är ett bra steg att försöka tajta till din budget för att snabbare kunna betala av lånen. Om du minskar på dina utgifter samtidigt som du kanske tar extra arbetspass och ökar din inkomst, kan du i snabbare takt betala av dina lån.

Se över vad du kan göra för att få din budget att bli något mer hållbar. Kanske behöver du göra mer matlådor, cykla till jobbet eller kanske kan du sälja av gamla saker du inte använder.

Experten uttalar sig om samlingslån

Vi tog en pratstund med en av programledarna från lyxfällan, Magdalena Kowalczyk. Hon har lång erfarenhet från att arbeta med människor som har det tufft ekonomiskt och är även utbildad civilekonom.

I lyxfällan är ett av verktygen som används just samlingslån för att få hjälp med att sänka lånekostnader.

youtube thumbnail
Magdalena Kowalczyk berättar om sina tankar kring samlingslån. Hennes slutsats är att du bör vara observant så inte den nya långivaren endast förlänger din återbetalningstid för att sänka månadskostnaden. Se till att du faktiskt får en lägre kreditkostnad.