Investera i aktier – så här kommer du igång

Uppdaterad 21 mars 2023
Hanif Tawab
Skriven av
Hanif Tawab
Tobias Pettersson
Granskad av
Tobias Pettersson
Investera i aktier

Vill du investera i aktier men vet inte riktigt var eller hur du ska börja? Oroa dig inte, vi har alla varit nybörjare. Det kan kännas svårt och förvirrande att hänga med i finansdjungeln. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta för att ta första steget till att bli en investerare.

Vi börjar med några grundläggande frågor.

Vad är aktier?

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Det innebär i praktiken att du har rösträtt på bolagets stämma. Hur mycket dina röster väger beror helt på hur många aktier du äger i bolaget men också om du har A- eller B-aktier.

A-aktier ger dig 1 röst medan B-aktier endast ger dig 1/10 röst. Som vanlig småsparare behöver du dock inte tänka på det utan välj istället den aktie med högst omsättning, d.v.s. det aktieslag som köps och säljs mest. På det sättet kan du enkelt köpa och sälja dina aktier utan att behöva vänta alltför länge på avslut.

När du köper en aktie så gör du det med förhoppningen om att få avkastning på dina placerade pengar. Det sker antingen genom att aktiekursen stiger i värde (för att efterfrågan på aktierna ökar) eller att bolaget delar ut en del av vinsten (utdelning).

Varför bör man då investera i aktier?

Historiskt sett har det varit en väldigt bra sparform för att få avkastning på längre sikt. De senaste 20 åren har aktierna på Stockholmsbörsen i genomsnitt avkastat ca 10 % per år.

Om du istället valt att spara pengarna på en hög under dessa år så har du alltså gått miste om ca 10 % avkastning per år. Det blir en påtaglig skillnad över tid eftersom att din köpkraft i takt med inflationen minskar i värde.

Så om du inte behöver pengarna i närtid så kan det vara en väldigt bra idé att börja investera i aktier.

Sätt igång snöbollen, gör dig själv en tjänst och börja därför investera så tidigt som möjligt. Tiden är din bästa vän. Desto längre tid du tillåter dina pengar att vara investerade, desto större är chansen att de växer med hjälp av ränta på ränta effekten.

Ränta på ränta-effekten

Även kallat för världens åttonde mästerverk enligt Albert Einstein. Låt oss ge dig ett exempel på hur det i praktiken kan se ut.

Om du exempelvis investerar 10 000 kr i en aktie som gått upp 10 % så är ditt marknadsvärde 11 000 kr. Din framtida avkastning grundar sig dock alltid på totalbeloppet, så om aktien fortsätter gå upp med 10 % så går du nu alltså från 11 000 kr till 12 100 kr i marknadsvärde.

Din initiala investering på 10 000 kr har alltså med hjälp av ränta på ränta effekten fått din snöboll att växa och bli större – utan att du behövde sätta in mer pengar än din initiala investering.

Investeringar i aktier

Börja investera i aktier – såhär gör du

För att kunna handla med aktier på ett smidigt sätt behöver du ha ett konto hos en nätmäklare. De två främsta aktörerna i Sverige är Avanza och Nordnet.

Vi tycker att båda har sina för- och nackdelar men de erbjuder i grunden ett liknande utbud. Du hittar en djupgående jämförelse mellan Avanza och Nordnet hos Dagens Industri.

För att hålla dig uppdaterad på marknaden och de senaste nyheterna så kan du enkelt registrera dig hos Dagens Industri här.

Det populäraste kontot är Investeringssparkonto (ISK). Du slipper deklarera dina transaktioner manuellt och betalar istället en årlig skatt som baseras på värdet av ditt innehav och dina insättningar under året.

Skatten är förmånlig på ISK och du slipper betala 30 % av vinstskatten som du annars gör på ett traditionellt aktie- & fondkonto.

Hur mycket du har placerat på ett ISK skickas automatiskt till Skatteverket. Uppgifterna kommer förtryckta i din deklaration och du behöver inte göra något mer än att godkänna. Inget manuellt trassel som på ett traditionellt aktie- & fondkonto.

Om man köper utländska aktier med utdelning så är en kapitalförsäkring ett bra alternativ. Skatten fungerar på ett ganska liknande sätt som den på ISK. Fördelen är också att försäkringsbolaget söker avräkning för den källskatt som dragits för utländska utdelningar.

Det innebär att du inte behöver göra något för att få tillbaka källskatten som dragits på utdelningen utan det sköter försäkringsbolaget åt dig.

Avgifter

När du handlar med värdepapper betalar du en avgift till din mäklare som möjliggör för dig att kunna genomföra en affär på börsen. Avgiften som du betalar kallas för courtage.

Courtaget skiljer sig främst åt beroende på storleken av din affär men även vilken marknadsplats som du handlar på.

Generellt sett är courtaget dyrare om du handlar på de internationella marknadsplatserna, t.ex. Nasdaq eller NYSE i USA.

Handlar du på Stockholmsbörsen så kan du t.ex. handla courtagefritt via Avanza upp till 50 000 kr.

Visste du...
Att Stockholmsbörsen är en av de fem bästa börserna med högst avkastning sedan 1900?

Men vilka aktier ska man köpa kanske du frågar dig. För aktieinspiration och olika temalistor så kan du exempelvis ta en titt hos Avanza. Där hittar du bl.a. miljonärernas favoriter och aktier inom olika spännande branscher.

För att lyckas som investerare bör du bland annat skaffa dig kunskap om de bolag du vill investera i samt sträva efter att hitta en strategi som passar just dig och din riskaptit.

Apropå just det... Tänk på att en investering i aktier alltid innebär en risk där du kan förlora delar eller hela ditt investerade kapital.

Om du vill lära dig mer och utbildas i hur du investerar framgångsrikt så kan du registrera dig på en kurs hos Daglig Utdelning. De erbjuder dessutom 14 dagars ångerrätt.

Hur mycket ska man investera i aktier?

Hur mycket du ska investera beror dels på hur mycket du har råd att investera, vilka risker du vill ta och hur stor del av din ekonomi som du kan avvara.

Även små belopp kan växa sig stora på lång sikt, samtidigt som ju mer du kan avvara desto mer hinner kapitalet växa under en längre tid. En tumregel brukar generellt sett vara att försöka spara 10 % av nettoinkomsten.

ränta på ränta-effekten

Timing the market vs time in the market

Försök inte tajma marknaden utan sikta hellre på att köpa aktier för 10 % av din inkomst varje månad.

Om du försöker tajma marknaden och investerar allt ditt sparande på en gång så är risken tyvärr stor att du bedömer fel och sedan inte kan fylla på med mer (när du verkligen hade önskat).

Om du istället köper lite varje månad så sprider du ut dina köptillfällen. Du köper aktier när kursen både har stigit och sjunkit.

På det sättet får du en genomsnittskurs som över längre tid blir mer behaglig och risken för att du gjort en felbedömning av marknadsläget minskar.

Det kan också vara smart att diversifiera dina investeringar över olika tillgångar. Exempelvis investera en del i fonder (som investerar i en portfölj av olika aktier).

På det sättet blir du inte lika känslig för exponering mot enskilda bolag. Fondplattformen SAVR erbjuder bland annat lägre avgifter än sina konkurrenter – små belopp gör skillnad över tid!

Med ränta på ränta effekten sjungandes i bakhuvudet så vill du väl inte längre betala onödiga avgifter?

Psst... Du kan även kika på olika fondrobotar. Lysa är en ledande aktör som sköter fondsparandet automatiskt åt dig. Just nu har de även en kampanj med 6 månaders rabatt på fondavgiften!

När du har blivit lite varmare i kläderna kan du sedan krydda med lite högrisk, exempelvis kryptovalutor. Du kan läsa mer om hur du kan investera i kryptovalutor hos Cryptoholics.

Att investera i aktier är som sagt alltid förknippat med en risk. Vi rekommenderar därför att du har en lång tidshorisont.

Ett långsiktigt tänk i kombination med ränta på ränta effekten har historiskt sett lönat sig på aktiemarknaden.

Investeringscoachen Alexander Gustafsson tipsar om hur mycket du ska investera:

Tänk på att fördela aktierna så att du inte tar för stora risker

Ett bra sätt att sprida risken för din aktieportfölj är att försöka få en spridning på:

Antal aktier

En bra spridning på en aktieportfölj bör innehålla minst 7-15 olika aktier. Om du inte vill ha så många olika aktier kan du investera i investmentbolag.

Investmentbolag äger en bred portfölj av noterade och onoterade tillgångar. Investmentbolaget är ofta långsiktiga ägare och handlar aktivt i sin portfölj, på det sättet gör de "jobbet" åt dig.

Om du har investmentbolag i din portfölj så får du därför per automatik en bra riskspridning.

Olika branscher

De flesta bolag representerar en specifik bransch som t.ex. läkemedel, konsumentvaror eller verkstad. Alla branscher har olika förutsättningar och efterfrågan varierar beroende på marknadsläge.

En viktig aspekt är om bolaget har en stark förändring i efterfrågan över tid som t.ex. råvarubaserade bolag (gruvor, metall och stål) eller verkstadsbolag vars tillväxt och lönsamhet påverkas av konjunkturutvecklingen.

I andra branscher, som t.ex. läkemedel är efterfrågan över tid stabil men påverkas kraftigt av politiska beslut och regleringar på enskilda läkemedel.

Att investera i aktier är att spekulera om det framtida värdet för en aktie. Du köper en aktie för att du tror att den kommer vara värd mer i framtiden.

Välj därför bolag med omsorg och investera i det som du verkligen tror har en framtid framför sig.

Riskspridning när du investerar i aktier

Geografisk spridning

Ett bolag kan vara 100 % exponerat mot ett enda land, exempelvis en bank eller ett fastighetsbolag vars enda verksamhet är i Sverige.

Väljer man ett bolag med global efterfrågan så minimerar man den lokala risken och är mindre känslig för lokala valutor och händelser. Det kan t.ex. vara stora globala exportbolag med bred försäljning runtom hela världen.

Storlek på bolagen

Storleken på bolaget spelar också en roll. Småbolag som handlas sällan kan ha en "likviditetsrisk".

Det innebär att det kan vara svårt att köpa eller sälja ett bolag exakt när du vill. Småbolag som handlas sporadiskt tenderar även att röra sig mer volatilt.

Bolag på OMX30 (de 30 mest omsatta bolagen på börsen) har en likviditet som innebär att du alltid kan handla en aktie utan att påverka aktiekursen eller behöva vänta alltför länge för att få avslut.

I en diversifierad aktieportfölj bör det finnas bolag från olika branscher så att inte enskilda händelser påverkar hela ens portfölj.

Nu är du igång!

Klappa dig själv på axeln och kom ihåg att ditt framtida jag kommer att tacka dig för att du började investera så tidigt som du bara kunde.

Lycka till med investeringarna!