Vad krävs för att få låna pengar till bostad?​


Det första du måste säkerställa är att du kan betala kontantinsatsen på minst 15 % av bostadens slutpris (köpeskillingen). Om bostaden exempelvis kostar en miljon kronor innebär det att du behöver gå in med 150 000 kronor.

Låna pengar till bostad

Bolånet som du ska ta får därför inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är din kontantinsats, delen du måste betala med egna besparingar. Det finns tyvärr ingen möjlighet att förhandla till sig en lägre kontantinsats eftersom att långivarna måste följa Finansinspektionens bestämmelser.

Så, vad krävs för att få låna till bostad?​

När du ska ta ett bolån kollar långivaren på olika saker. De flesta långivarna vill att du ska:

  • vara myndig
  • vara folkbokförd i Sverige
  • inte ha några betalningsanmärkningar
  • ha en stadigvarande inkomst

Men det finns flera långivare som lånar ut till dig även om du inte uppfyller alla punkterna ovan. Därför är det bra att alltid kontakta flera långivare och banker så att du lånar av banken som ger bäst villkor för dig.

Hur mycket får jag låna till bostad?

Hur mycket du kan låna till en bostad beror på din inkomst. Om du vill låna pengar för att köpa en bostad behöver långivaren veta din inkomst, om du har några andra lån eller skulder och hur dina fasta utgifter ser ut. Dessutom vill långivaren veta om du planerar att bo ensam eller tillsammans med en sambo. Har du några barn? Vad har du för tillgångar och sparade pengar? Här är tre exempel för hur mycket pengar du kan låna till bostad:

  1. Om du vill köpa en egen bostad och har en inkomst på 28 400 kr/månad kommer du troligtvis bli beviljad ett bolån på cirka 1,5 miljoner kronor.
  2. Ifall ni är ett par som vill bli sambos och har två barn med en gemensam inkomst på 56 400kr/månad kommer ni troligtvis kunna låna cirka 2 miljoner kronor.
  3. Om du är ensamstående med två barn och har en inkomst på 40 000 kr/månad kommer du troligtvis få ett bolån på cirka 2 miljoner kronor.

Vi har listat bankerna med bäst bolån. En bank ger alla 1,04% i bolåneränta.

Låna mer än 85 procent

Om du inte har en tillräckligt stora besparingar kan du läsa mer om hur du kan låna till kontantinsatsen här.

Här förklarar Emma vad som krävs för att få låna pengar till en bostad​:

Emma, som är boendeekonom på SBAB, berättar om vad som krävs för att låna pengar till bostad.


Skribent
Tobias Pettersson
Uppdaterad: 20 september, 2021

Hem » Låna pengar » Bolån » Vad krävs för att få låna pengar till bostad?​